τι; : πορεία θεματική : εργασιακά

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 στις 18.30

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Εργατική διαδήλωση ενάντια στο αναπτυξιακό "πολυνομοσχέδιο"

Να στηρίξουμε όλοι την εργατική διαδήλωση ενάντια στο αναπτυξιακό "πολυνομοσχέδιο"

Από τα "μνημόνια" ως τα "αναπτυξιακά νομοσχέδια" η αστική τάξη κερδοφορεί και νομοθετεί εις βάρος μας

10 χρόνια καπιταλιστικής κρίσης ήταν αρκετά για να δούμε μία σειρά εργατικών και κοινωνικών κεκτημένων να χάνονται. Η μείωση των εισοδημάτων μας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ζωής δε λένε να σταματήσουν. Η κρατική καταστολή, οι φασίστες, η αστική ηγεμονία σε συνδυασμό με την έλλειψη προλεταριακού σχεδίου πάλης στις κινητοποιήσεις των πλατειών στις πρώτες μάχες ενάντια στα μνημόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική επιλογή μερίδας του κεφαλαίου, αλλά και η ΓΣΕΕ που ασκεί συνδικαλισμό για τα συμφέροντα των αφεντικών (προτροπή για να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι "ναι" στο δημοψήφισμα του 2015, εθνική μέρα δράσης με κινητοποίηση μαζί με εργοδοτικές ενώσεις κλπ) παίξαν το ρόλο τους με τα αποτελέσματα να μην χωράν παρερμηνείες.

Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, κοψίματα δώρων, δουλειά τις Κυριακές, μονιμοποίηση της ανασφάλιστης, μισοασφαλισμένης ή ελαστικής εργασίας, μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις με τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας να μην υπάρχουν και τα εργατικά "ατυχήματα" να είναι όλο και πιο συχνά, τσάκισμα των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, προέλαση του rbnb και κατακόρυφη αύξηση ενοικίων, αύξηση του κόστους σε όλες τις κοινωνικές ανάγκες (νερό, ενέργεια, μετακινήσεις, στέγαση, υγεία, μόρφωση), κόψιμο συνδέσεων, ιδιωτικοποίηση υποδομών και ελεύθερων χώρων, τεράστιο ποσοστό ανεργίας, άγριο κυνήγι στους μετανάστες εργάτες που πλέον δεν έχουν ΑΜΚΑ με τα παιδιά τους να μένουν χωρίς πρόσβαση σε υγεία και παιδεία.

Ταυτόχρονη όμως είναι και η χωρίς όρια λεηλασία της φύσης με συνεχείς προσπάθειες για διευκόλυνση επενδύσεων για τουριστικές, βιομηχανικές, εφοπλιστικές, εξορυκτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες που την ίδια στιγμή συνοδεύονται από νέο γύρο επέκτασης του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια αλλά και με την έλευση ξένων κεφαλαίων στον Ελλαδικό χώρο. Κινήσεις που αναβαθμίζουν το ρόλο του ελληνικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή, το εμπλέκουν όλο και πιο ενεργά σε πολεμικές επιχειρήσεις, βαθαίνουν την ανάγκη για όξυνση του μιλιταρισμού και του εθνικισμού για να υπάρξει κοινωνική νομιμοποίηση σε πιθανούς μελλοντικούς πολέμους για την υπεράσπιση ενεργειακών κοιτασμάτων, πολλαπλασιάζουν τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα αλλά και τα κόστη για πολεμικούς εξοπλισμούς την ίδια στιγμή που πολλοί από εμάς αδυνατούν να ζήσουν ακόμα και τα στοιχειώδη.

Φτάνοντας στο σήμερα, ήδη έχει τεθεί προς διαβούλευση και ετοιμάζεται προς ψήφιση το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που είχε ανάγκη αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του μέσα σε συνθήκες μίας -αξεπέραστης εδώ και 10 χρόνια- κρίσης και το οποίο φέρει, πέρα από αυτές των επιχειρηματιών, και την προσωπική σφραγίδα του Άδωνι Γεωργιάδη. Συνοπτικά, με το νέο νομοσχέδιο :

Επιβάλλεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα για τα σωματεία και τα μέλη τους που θα πρέπει να δηλώνονται αλλά και να αποφασίζουν για τις απεργίες τους μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (με τους εργοδότες να ενημερώνονται για το ποιοι ψήφισαν τι). Αυτό το έκτρωμα έρχεται να συμπληρώσει τον ΣΥΡΙΖΑικό νόμο που σε μία χώρα που βγαίνουν κυβερνήσεις με 50% αποχή, η απεργία να θεωρείται νόμιμη μόνο εφόσον το 50%+1 των εγγεγραμμένων -και όχι των παρόντων- μελών ενός σωματείου την αποφασίσουν. Δε θα αποτελέσει έκπληξη μετά από αυτό τον νόμο το να δούμε μαζικές εγγραφές εργαζομένων -υποτελών στην εργοδοσία- σε σωματεία απλά και μόνο για να μην επιτυγχάνεται η πλειοψηφία, ενώ πλέον χάνεται και το πιο ουσιαστικό σημείο των ζυμώσεων των εργαζομένων, οι συνελεύσεις, καθώς με ένα κλικ και χωρίς κουβέντα, παράθεση και αντιπαράθεση επιχειρημάτων θα αποφασίζει κανείς για το αν θα απεργήσει ή όχι.

Κατοχυρώνεται νομικά η υπερωριακή απασχόληση για όσους από εμάς (και δεν είμαστε λίγοι) δουλεύουμε σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Πλέον κάθε έξτρα ώρα δουλειάς θα πληρώνεται μόνο με 12% προσαύξηση, πολύ κάτω δηλαδή από τις ως τώρα προσαυξήσεις των υπερωριών.

Έχοντας ήδη καταργήσει τη διάταξη για την αιτιολόγηση της απόλυσης μέσα στο καλοκαίρι, η νέα κυβέρνηση έρχεται τώρα να καταργήσει -όπου υπάρχουν- τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Πλέον οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα -κατά δηλωσή τους- ή που θεωρούν ότι με αυτές πλήττεται η ανταγωνιστικότητα του κλάδου θα έχουν το δικαιώμα να μην τις εφαρμόζουν. Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν και οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κλπ. Ταυτόχρονα οι τοπικές -ανά περιφέρεια- συμβάσεις θα υπερισχύουν πλέον των κλαδικών, ενώ η επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς συμπληρώνοντας πάλι το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης η καινούργια βάζει την προϋπόθεση οι εργοδοτικές ενώσεις που θα αναφέρονται σε αυτήν να απασχολούν το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου σύμφωνα με τα όσα οι ίδιες δηλώνουν στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Σαν κερασάκι στην τούρτα, την ίδια στιγμή που πύρινοι λόγοι βγαίνουν για τους εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστο προσωπικό, θεσμοθετείται πλέον η συνυπεθυνότητα εργοδότη-εργαζομένου για την μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από τον πρώτο με αποτέλεσμα ακόμα και το χάσιμο της ασφαλιστικής κάλυψης του δεύτερου.

Τη στιγμή που γίνεται ολοφάνερο πως κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με την υποταγμένη στα αφεντικά ΓΣΕΕ το νέο νομοσχέδιο τσακίζει τις κλαδικές ΣΣΕ και προσπαθεί να αποδυναμώσει την -δομημένη από τη βάση- εργατική αντίσταση. Η χαρτογράφηση και η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία αφορά τόσο τα πρωτοβάθμια σωματεία/ σωματεία βάσης όσο και τις δευτεροβάθμιες ενώσεις των εργαζομένων (είτε είναι επιιχειρησιακά, είτε ομοιοεπαγγελματικά) τα οποία είναι και οι μόνες ενεργές εστίες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Μέσα σε όλα αυτά, η δικιά μας κατάσταση, δεν έχει νόημα να λέμε ψέματα, δεν είναι και η καλύτερη. Εκπαιδευμένοι ο καθένας να ψάχνει ατομικές λύσεις σε προβλήματα που μπορούν να λυθούν μόνο συλλογικά, Πολιτικά και ταξικά ανοργάνωτοι, φοβισμένες, ηττοπαθείς και συμβιβασμένοι πολλές φορές με τη λογική του μικρότερου κακού, σοκαρισμένες από την τόσο σύντομη κατρακύλα των όρων ζωής και εργασίας μας ακολουθώντας πολλές φορές πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που απλά μας διασφάλιζαν κανένα επίδομα με ημερομηνία λήξης ή μία πρόσκαιρη κατοχύρωση της θέσης εργασίας μας είμαστε καταδικασμένοι να παρακολουθούμε αμήχανα παλιούς και νέους νόμους να επικυρώνουν την πλήρη ισχύ των αφεντικών σ' αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή της ταξικής πάλης. Με μνημόνια ή χωρίς, υπαγορευμένα από ντόπια ή ξένα αφεντικά, τα νομοσχέδια που θα τσακίζουν τις ζωές μας έχουν μόνο έναν τρόπο να μπλοκαριστούν: το οργανωμένο και μαχόμενο προλεταριάτο.

Κάτι που δεν αποτελεί μία γραφική ιδεολογική διαπίστωση, αλλά μία διαπίστωση βγαλμένη μέσα από την ίδια την κατάσταση που ζούμε σήμερα και που -δυστυχώς θα χειροτερεύει συνεχώς-. Μέσα από τις ίδιες τις μνήμες των μικρών νικών που έχουμε καταφέρει να πάρουμε όλα αυτά τα χρόνια και που ήρθαν μόνο μέσα από την ταξική ενότητα και τον αγώνα της νέας εργατικής βάρδιας αλλά και μέσα από τις μνήμες της ζωντάνιας του εργατικού κινήματος προηγούμενων δεκαετιών. Ένα εργατικό κίνημα που ίσως να μην κατάφερε όσα θα μπορούσε ή όσα θα μας άξιζαν, αλλά τουλάχιστον ήξερε να βάζει φρένο στις ορέξεις των αφεντικών και να αντιπαραθέτει ή και να επιβάλει -έστω και πρόσκαιρα- τα δικά μας συμφέροντα απέναντι σε αυτά των καπιταλιστών.

Όλοι και όλες στους δρόμους, όλοι και όλες στα σωματεία, στις συνελεύσεις γειτονιάς, στηρίζοντας τις ήδη υπάρχουσες ή δημιουργώντας νέες εκεί που δεν υπάρχουν, μορφές οργάνωσης και συλλογικής πάλης των εργαζομένων, για να μπλοκάρουμε το νέο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο και για να αρχίσουμε να συνθέτουμε το σχέδιο της χειραφέτησης μας, για το τέλος των πολέμων, των ανισοτήτων, της φτώχειας, για το τέλος της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, για το τέλος του καπιταλισμού και του κράτους.

Παρά την, για άλλη μια φορά, ψήφιση της τελευταίας στιγμής ενός νομοσχεδίου, κάτι που γίνεται για να αποφευχθεί μία οργανωμένη εργατική και κοινωνική απάντηση, να βρεθούμε στους δρόμους αλλά να κάνουμε αυτό το γεγονός παρακαταθήκη, εμπειρία και προετοιμασία για τις μάχες του άμεσου μέλλοντος.

Την ίδια στιγμή που στη Χιλή, στο Εκουαδόρ, στην Αϊτή, στο Ιράκ και στο Λίβανο οι προλεταριακοί αγώνες συνταράσσουν τις τοπικές κοινωνίες και καταφέρνουν να είναι νικηφόροι, να μπλοκάρουν τα "μέτρα λιτότητας", να αψηφούν τις δολοφονίες από τους μπάτσους και το κατέβασμα του στρατού στους δρόμους, πρέπει και εδώ να παλέψουμε να είναι αυτή η τελευταία φορά που βλέπουμε να ψηφίζεται η περαιτέρω υποβάθμιση των όρων ζωής και εργασίας μας, βρίσκοντας μας μουδιασμένους, αιφνιδιασμένους, ηττοπαθείς.

Να θυμηθούμε πως μπορούμε να νικάμε κάθε φορά που οι αγώνες μας είναι οργανωμένοι, οι απεργίες μας καθολικές, οι διαδηλώσεις μας μαχητικές.

Όλοι και όλες στη πορεία σωματείων βάσης, πρωτοβάθμιων σωματείων, φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 24/10 στις 18.30 στην Καμάρα.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΡΕΒΑΝΣ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1600587/


1 2 3 4 5

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Σε μία εποχή που η διαβίωση μας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, η ανεργία καλπάζει και σταδιακά τα όποια εργασιακά κεκτημένα πάνε περίπατο καλούμαστε για μία ακόμη φορά να κάνουμε θυσίες για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, που σημαίνει: πετσόκομμα μισθών, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και περιθωριοποίηση όσων περισσεύουν για να αυξηθεί η κερδοφορία των αφεντικών. Μέσα από το νέο «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» η νέα κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη, κινούμενη με ακόμη πιο σκληρούς όρους προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, την ώρα που διευκολύνονται οι επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου με παρακάμψη της γραφειοκρατίας, ανάθεση της επιτήρησης των επενδύσεων σε ιδιωτικούς οργανισμούς, ιδιωτικοποιήσεις κλπ, επιχειρείται να φιμωθούν οι φωνές και οι αγώνες όσων αγωνίζονται. Μέσα από μία σειρά διατάξεων, οι εργασιακές μας συνθήκες δυσχεραίνουν, δίνοντας την ευκαιρία στα αφεντικά να αλωνίζουν. Η σύναψη συλλογικών κλαδικών συμβάσεων γίνεται ακόμη δυσκολότερη, χειροτερεύοντας τους όρους εργασίας. Δίνεται επίσης στα αφεντικά η δυνατότητα να μην τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις, με την πρόφαση της «κακής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης» και τις επιχειρησιακές συμβάσεις με χειρότερους εργασιακούς και οικονομικούς όρους να υπερισχύουν. Επίσης, νομιμοποιείται πλέον η μη καταβολή μισθού έως και για δύο μήνες!

Ακόμη, μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο, γίνεται ευθεία επίθεση και στη λειτουργία των σωματείων. Θεσμοθετείται και επίσημα η καταστολή που δέχονται εδώ και χρόνια σωματεία και εργατικές ενώσεις και οι αγώνες που δίνουν. Με το πρόσχημα του «συνδικαλιστικού μητρώου» επιχειρείται ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων αλλά και των μελών τους που συμμετέχουν στις διαδικασίες τους. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι στη διάθεση των αφεντικών ώστε να χαρτογραφούν τις όποιες αντιστάσεις γεννιούνται σε χώρους εργασίας ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας. Επίσης, θεσπίζεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία για απόφασεις σωματείων σε γενικές συνελεύσεις και κήρυξη απεργιών, δυσκολεύοντας την υλοποίησή τους ακόμη περισσότερο. Αυτή η διάταξη έρχεται να συμπληρώσει το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συμμετοχή του 50% +1 όλων των μελών (και όχι της γενικής συνέλευσης) για την κήρυξη απεργίας από κάποιο σωματείο. Ουσιαστικά, πρόκειται για προσπάθεια αντικατάστασης της συμμετοχής σε διαδικασίες και αγώνες από το δικαίωμα της ψήφου.

Σε αυτή τη συγκυρία που ο ατομικισμός καλπάζει, οι όροι ζωής μας δυσχεραίνουν, η επίθεση του κεφαλαίου εντείνεται, εμείς αντιτάσουμε τη συλλογικοποίηση, οριζόντιους αδιαμεσολάβητους αγώνες από τα κάτω, συναδελφικότητα και ταξική αλληλεγγύη. Δυναμώνουμε τα σωματεία βάσης, πυκνώνουμε τις γραμμές των αγώνων μας, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη και στήνουμε αναχώματα ενάντια την εκμετάλλευση και τις καταπιέσεις στους χώρους εργασίας μας και όχι μόνο.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ,ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ,

ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΝΕΝΑ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ

Πέμπτη 24/10

ΚΑΜΑΡΑ 18:30

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων

στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr

https://ssmthess.espivblogs.net/


1 2 3 4 5

Συγκέντρωση ενάντια στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου

Όλοι στις συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου Πέμπτη 24/10

Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό νομοσχέδιο - Κάτω τα χέρια από την Απεργία και τα Συνδικάτα - Έξω οι Εργολάβοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

-

Συγκεντρώσεις ενάντια στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου Πέμπτη 24/10

Αθήνα: 17:00 Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη: 18:30 Καμάρα

-

Ψηφίζεται στη Βουλή το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Κατ' αρχάς το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πλήθος «διευκολύνσεων για τους επιχειρηματίες π.χ. με την κατάργηση της υποχρέωσης λήψης έγκρισης λειτουργίας για ίδρυση νέας επιχείρησης, με ελέγχους μετά την πραγματοποίηση μιας επένδυσης και όχι εκ των προτέρων (!), με έλεγχο των επενδύσεων και από ιδιώτες και όχι μόνο από δημόσιους φορείς (δηλ. τράπεζες ή επιχειρηματίες θα δημιουργούν τις δικές τους εταιρείες πιστοποίησης για να ελέγχουν ακόμα και τις… δικές τους επενδύσεις!).

Στα πλαίσια της «διευκόλυνσης των επενδύσεων» το νομοσχέδιο ουσιαστικά καταργεί τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, καθώς μπορούν να εξαιρούνται από την εφαρμογή τους με απόφαση του Υπουργού Εργασίας οι επιχειρήσεις που θα εμφανίζουν «οικονομικά προβλήματα». Πέρα από τη δυσκολία της υπογραφής μιας κλαδικής σύμβασης για την οποία απαιτείται να την υπογράψει το 50%+1 των εργοδοτικών οργανώσεων, θα πρέπει αυτή να μην έχει επιπτώσεις «στην ανταγωνιστικότητα και τη λειτουργία του ανταγωνισμού»! Το μέτρο αυτό θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους μισθούς και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, που ήδη έχει υποστεί μια καθίζηση από τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα. Θεσμοθετεί επίσης την απλήρωτη εργασία, καθώς ο εργοδότης θα μπορεί να μην πληρώνει τους εργαζόμενους έως και δύο μήνες, χωρίς να μπορούν να τον καταγγείλουν για βλαπτική μεταβολή. Ενισχύει ακόμη τη μερική απασχόληση, όταν αυτή σήμερα έχει φτάσει στο 53% των νέων προσλήψεων και 503.113 θέσεις πλήρους απασχόλησης έχουν μετατραπεί σε μερικής. Η υποτιθέμενη νομιμοποίηση των υπερωριών στη μερική απασχόληση θα σημάνει ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν απώλεια τεσσάρων μισθών ετησίως.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί να τσακίσει τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και τον συνδικαλισμό. Η κήρυξη απεργίας καθίσταται αδύνατη, ενώ προωθείται το φακέλωμα των συνδικάτων με το ηλεκτρονικό μητρώο μελλών και επιχειρείται να καταργηθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων, όπως ορίζεται από τα καταστατικά τους με τις Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις κ.ά., καθώς εισάγεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις σημαντικές αποφάσεις.

Ανάμεσα στα άλλα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι δήμαρχοι θα μπορούν να αναθέτουν σε ιδιώτες τις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού με αποφάσεις που θα παίρνονται στα Δημοτικά Συμβούλια με απλή πλειοψηφία και όχι όπως ίσχυε με απόλυτη πλειοψηφία και αιτιολογημένη απόφαση για τη σύναψη σύμβασης. Αυτό το μέτρο προχωρά ακόμη περισσότερο την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων και τις παραδίδει στους ιδιώτες- εργολάβους. Έτσι θα έχουμε πιο ακριβές και χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες για τους δημότες και δουλικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στους εργολάβους, καθώς αυτοί θα έχουν μοναδικό στόχο την αύξηση των κερδών τους. Απόρροια θα είναι η αύξηση των δημοτικών τελών. Τέλος θα εξαφανιστεί η αναγκαιότητα για προσλήψεις στους Δήμους και οι εργαζόμενοι στους Δήμους κινδυνεύουν με ανατροπή των εργασιακών σχέσεών τους και απολύσεις.

Επειδή το πολυνομοσχέδιο τα δίνει όλα στους λίγους και εκλεκτούς ιδιώτες, επειδή οι τελευταίοι δεν πρόκειται να κάνουν «επενδύσεις», παρά μόνο να πλιατσικολογήσουν τον δημόσιο πλούτο μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών, επειδή και τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα προσπαθούν να τα καταργήσουν κυβέρνηση και επιχειρηματίες, ο μόνος δρόμος για την εργατική τάξη είναι ο δρόμος του αγώνα.

Να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας και τα Συνδικάτα μας, σε αγωνιστική και μόνο κατεύθυνση!

Συνδικάτα Εργατών, Όχι γραφειοκρατών!

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, με την εικόνα αναποτελεσματικότητας και διάλυσης , θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν αυτά τα μέτρα περάσουν! Θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και στροφή προς ατομικές λύσεις, θα διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει και νέες επιθέσεις. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στα Συνέδρια της Γ.Σ.Ε.Ε. αλλά και διάφορων Ομοσπονδιών, ως αποτέλεσμα της άθλιας κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της αστικοποιημένης/μνημονιακής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) και της σταλινικής γραφειοκρατίας του ΠΑΜΕ για τις καρέκλες και μόνο, η Γ.Σ.Ε.Ε. δεν μπορεί τυπικά να προκηρύξει Απεργία, δεν μπορεί να υπογράψει Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.!

Για αυτήν την εξέλιξη των Συνδικάτων την κύρια ευθύνη έχει η αστικοποιημένη/μνημονιακή συνδικαλιστική γραφειοκρατία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα με το πλευρό των εργοδοτών και όλων των μνημονιακών. Τώρα βλέπουν μόνο θετικά σε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς καμία πρόθεση για αγώνα ή απεργία, παρά μόνο το πώς θα κρατήσουν τις καρέκλες τους και μια θέση στον κρατικά ελεγχόμενο συνδικαλισμό που μόνο τους εργοδότες εξυπηρετεί. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την σταλινική γραφειοκρατία του ΠΑΜΕ, από τη διασπαστική και απομονωτική πολιτική του, που προγραμματικά και πρακτικά, δεν μπορεί να υπερασπίσει ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι για την κατάντια και τον αφοπλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος.Η μόνη λύση βρίσκεται στους δικούς μας αγώνες, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις. Απέναντι στο Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που επανέρχεται ακόμη πιο δεσποτικό επιχειρώντας να τσακίσει τη ραχοκοκαλιά της εργατικής τάξης και να την καθυποτάξει στην μνημονιακή βαρβαρότητα, είναι μονόδρομος για εμάς τους εργαζόμενους να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας. Με ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη, με συγκεκριμένο σχέδιο που θα εξυπηρετεί/υπερασπίζεται τα δικά μας συμφέροντα, έχοντας πίστη στις δυνάμεις μας, να βάλουμε ένα φρένο σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση ! Να οργανωθούμε στα Συνδικάτα μας, σπάζοντας στην πράξη όλη αυτή την άσχημη κατάσταση που υπάρχει στο συνδικαλιστικό κίνημα, ξανακάνοντάς τα δικά μας. Να δημιουργήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές αγώνα, σπάζοντας την ατομικοποίηση που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εργοδότες και λύνοντας συλλογικά τα καθημερινά μας προβλήματα στο χώρο εργασίας μας.

  • Κατάργηση των μνημονίων - Διαγραφή του χρέους - Έξω από Ε.Ε./Ευρώ - Καθιέρωση εθνικού νομίσματος.
  • 751 ευρώ βασικό μισθό. Επιβολή πληρωμής των δεδουλευμένων, του 13ου και 14ου μισθού.
  • Πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων-Κλαδικές ΣΣΕ, υποχρεωτικές για όλους.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς ασφάλιση! Πλήρης ασφάλιση για όλους. Κάτω οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών/δημοκρατικών δικαιωμάτων/ελευθεριών.Κάτα τα χέρια από τους εργαζόμενους και την αξιοπρέπειά τους!
  • Για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα επιβάλει όλα τα παραπάνω στην πράξη.

-

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10374


1 2 3 4 5

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ 24/11/2019 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ 6:30

Την στιγμή που η εργατική τάξη πλήττεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, με την ανεργία και την οικονομική ανέχεια να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι ντόπιοι και Ευρωπαίοι καπιταλιστές προγραμματίζουν την επιβολή κι άλλων μέτρων που θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή μας. Το σκηνικό γνωστό σε όλους…1ο μνημόνιο, 2ο μνημόνιο, 3ο μνημόνιο, 4ο μνημόνιο, νέος ασφαλιστικός νόμος, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και τώρα ο νέος συνδικαλιστικός νόμος…

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφερόταν στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία όπου θα χρειάζεται το 50+1% των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (ως τώρα ίσχυε το 50+1% των παρόντων μελών) , την νομιμοποίηση - επαναφορά του λοκ αουτ, την αύξηση του χρόνου που πρέπει να ενημερώνεται ο εργοδότης για την απεργία σε 48ώρες (ως τώρα ίσχυε η προειδοποίηση μέσα σε 24ώρες). Τώρα ήρθε η ώρα χωρίς περιστροφές και προσχήματα να στοχεύσουν στην αποδυνάμωση όλων αυτών που έχουν το θάρρος και βγαίνουν στο δρόμο, όλων αυτών που απεργούν ή διεκδικούν από τα αφεντικά τα αυτονόητα. Να ψηφίσουν νόμους για να νομιμοποιήσουν τις αυθαιρεσίες των αφεντικών, δίνοντάς τους μάλιστα το δικαίωμα να στραφούν εναντίον μας αν απεργήσουμε.

Το νέο συνδικαλιστικό νομοσχέδιο που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση εξαπολύει άμεση επίθεση στα εργατικά σωματεία και στους συλλογικούς αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στους χώρους δουλειάς, ενώ νομιμοποιεί και επεκτείνει την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα συνδικάτα.. Συγκεκριμένα τα μέτρα που σκοπεύουν να περάσουν:

  • Συνδικαλιστικός νόμος

Δημιουργείται το γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο οποίο αναφέρονται το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού, ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής, η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας και οι οικονομικές της καταστάσεις.

  • Ηλεκτρονικό φακέλωμα

Επιπλέον θα δίνεται η δυνατότητα η λήψη αποφάσεων για τις γενικές συνελεύσεις και για την κήρυξη απεργίας να γίνεται με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στα αφεντικά να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος/ποια εργαζόμενος και εργαζόμενη συνδικαλίζεται, αλλά και να χειραγωγήσουν ή να "υποκλέψουν" τις κινήσεις των εργαζομένων τους.

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας

"Καταργείται επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς."

Με τα μέτρα αυτά επιδιώκουν την περαιτέρω εξατομίκευση των εργαζομένων, ο οποίος θα μπορεί να αποφασίζει πέρα από τις συλλογικές διαδικασίες. Τα σωματεία και τα δικαιώματα που παρέχονται στα μέλη τους αποτελούν κεκτημένα του εργατικού κινήματος και δεν μπορούν με έναν νόμο να εξαφανιστούν. Ο νόμος αυτός χτυπάει όλους όσους / όλες όσες επιλέγουν να λύσουν συλλογικά τα εργασιακά τους προβλήματα. Όσους/όσες δεν αντέχουν την εργασιακή τρομοκρατία και σκέφτονται να οργανωθούν απέναντι στα αφεντικά, όσους/ες σκέφτονται να απεργήσουν ή να ζητήσουν δεδουλευμένα και υπερωρίες μέσα από τα σωματεία τους.

Σκοπός εργοδοτών και κυβέρνησης είναι να καταργήσουν τις συλλογικές διαδικασίες όπως είναι οι γενικές συνελεύσεις. Να μην γίνεται συζήτηση και να μην παίρνονται αγωνιστικές αποφάσεις. Εμείς παλεύουμε για την ύπαρξη σωματείων που επιτρέπουν την συμμετοχή και την λήψη απόφασης από όλους/όλες. Το δικαίωμα στην απεργία και η απόφαση για υλοποίηση της αφορά τον κάθε εργαζόμενο/η και αποτελεί το μόνο μέσο πίεσης απέναντι στα αφεντικά μας γι' αυτό και οφείλει να λαμβάνεται συλλογικά, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων.

Η μη εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου αποτελεί διακύβευμα για την ίδια την ύπαρξή μας, εφόσον ακυρώνει βασικά εργατικά δικαιώματα όπως της απεργίας και της νόμιμης υπόστασης των συλλογικών οργάνων των εργατών. Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, γιατί η συνέλευσή μας αποτελεί το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και μόνο μέσα από αυτήν ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ θα ορίζουμε το πως θα οργανωνόμαστε και πως θα παλεύουμε για τα εργασιακά μας συμφέροντα! Λειτουργώντας ισότιμα, χωρίς ιεραρχία, χωρίς από τα πάνω πατρονάρισμα, με μόνο ζητούμενο την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, θα συνεχίσουμε να αποφασίζουμε συλλογικά τις κινήσεις μας για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν τα αφεντικά.

Ενάντια στην ποινικοποίηση των σωματείων και των αγώνων μας

Ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών

Να οργανωθούμε στους χώρους της δουλειάς μας

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24/10/2019 ΣΤΙΣ 6:30

Σωματείο Βάσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας

https://svepsykoi.espivblogs.net


1 2 3 4 5

Όταν τα αφεντικά νομοθετούν, οι εργαζόμενοι οργανωνόμαστε και απεργούμε. Η ανάπτυξή τους δε θα περάσει από πάνω μας.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δεν είναι τίποτα άλλο από ένα νομοσχέδιο που περιορίζει ακόμη περισσότερο τα ήδη περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Ουσιαστικά αχρηστεύει την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, που εξασφάλιζε ένα μίνιμουμ προστασίας για καθένα και καθεμιά από μας. Γα πρώτη φορά εισάγονται στο εργατικό δίκαιο οι τοπικές συμβάσεις εργασίας, ειδικές συμβάσεις για προβληματικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίες μπορεί να προβλέπουν αμοιβές κατώτερες από αυτές που ισχύουν στη γενική Συλλογική Σύμβαση. Τα κριτήρια επιλογής αυτών των περιοχών δεν είναι ακόμη γνωστά αλλά καταλαβαίνουμε ότι το κράτος και τα αφεντικά θα έχουν το δικαίωμα να «βαφτίζουν» μη ανταγωνιστική μια περιοχή και με αυτό το πρόσχημα και την δικαιολογία της ανάπτυξης θα δημιουργούνται ολόκληρες περιοχές χαμηλόμισθων εργαζομένων με αμοιβές κάτω του βασικού μισθού. Όσον αφορά την απλήρωτη εργασία, το κράτος καθιστά την καθυστέρηση δεδουλευμένων δύο μηνών βλαπτική μεταβολή με αυτόματη παύση της σύμβασης εργασίας. Ο εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην εργασία του και να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του, ούτε σε περίπτωση που απολυθεί να διεκδικήσει επαναπρόσληψη, παρά μόνο την αποζημίωση του για το χρόνο που δούλευε, γεγονός που ίσχυε ούτως ή άλλως. Για την ανασφάλιστη εργασία το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αν βρεθεί σε μια επιχείρηση μετά από έλεγχο του ΙΚΑ ανασφάλιστος εργαζόμενος το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα μειώνεται στα 2.000 αν ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο για 12 μήνες, γεγονός που δίνει στα αφεντικά τη δυνατότητα να έχουν ανασφάλιστους εργαζόμενους και να κάνουν προσλήψεις μόνο σε περίπτωση ελέγχου του ΙΚΑ.

Στο συνδικαλιστικό κομμάτι, το κράτος αναγκάζει τα σωματεία εργαζομένων και εργοδοτών να εγγραφούν σε ένα μητρώο που θα περιλαμβάνει το καταστατικό, την έδρα και των αριθμό των μελών του σωματείου, τα μέλη της διοίκησης και την οικονομική κατάσταση των σωματείων και προωθείται επίσης η ηλεκτρονική ψηφοφορία για αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και προκήρυξη απεργιών, γεγονός που επιτρέπει στο κράτος να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες και τη λειτουργία ενός συνδικάτου.

Πέρα από τα εργασιακά, με το πρόσχημα της ανάπτυξης και στο ίδιο νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για να χαρίστούν σε ιδιώτες βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που παρέχονται από τους δήμους. Δεν υπάρχει πια κανένα εμπόδιο στην παραχώρηση της καθαριότητας αλλά και του ηλεκτροφωτισμού και των υπηρεσιών πρασίνου σε εργολάβους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις θέσεις εργασίας αλλά και το κοινωνικό συμφέρον. Μαζί με την εκπαίδευση και την υγεία, τίποτα κοινωνικά απαραίτητο δε θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Η υποβάθμιση των όρων ζωής και εργασίας συνεχίζεται και όπως πάντα με το πρόσχημα της ανάπτυξης κράτος και αφεντικά νομοθετούν για να θωρακίσουν τα συμφέροντα τους και να αυξήσουν τα κέρδη τους, με το να περιορίζουν τα δικά μας δικαιώματα και να περικόπτουν τους δικούς μας ήδη χαμηλούς μισθούς. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν αντισταθούμε κανένας δεν θα το κάνει για εμάς. Έχουμε μάθει μετά από τόσα χρόνια περικοπών ότι καμία ανάπτυξη δεν είναι προς το συμφέρον μας. Για να ζήσουμε αξιοπρεπώς δεν θέλουμε κούφια λόγια περί ανάπτυξης και επιδόματα ψίχουλα. Θα πρέπει να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, εξάλειψη της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, ασφάλιση για όλους, ελευθερία στη λειτουργία των συνδικάτων. Μόνο μέσα από ένα μαχητικό αυτοοργανωμένο εργατικό κίνημα θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στις ορέξεις τους κράτους και των αφεντικών και να κάνουμε σαφές ότι κάθε επίθεση στα δικαιώματα μας θα έχει επιπτώσεις στα κέρδη τους.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΕΠΙΚΙΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

24 Οκτώβρη, 18.30 Καμάρα στηρίζουμε τα μπλόκ των σωματείων βάσης

ΕΣΕ Θεσσαλονίκης

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Οκτώβριος 23h