τι; : προβολή θεματική : πανεπιστημιακό άσυλο ατελές

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 στις 21.21

Δεν έχει ανέβει η αφίσα.

Προβολή ταινίας - Δράσεις ενάντια στα κλειδώματα

Μια ενδιαφέρουσα νέα χρονιά ξεκίνησε...


Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε μέσα σε όργιο ολοκληρωτικού παραλογισμού εκ μέρους πρυτανικών αρχών και κράτους. Έτσι λοιπόν κατέστησαν το ζωτικό χώρο του campus στο κέντρο, κιόλας, της πόλης, ερημωμένο, κλειδωμένο με δύσκολη πρόσβαση, συνεχώς περιπολούμενο από σεκιουριτάδες ιδιωτικής εταιρίας, με κατεβασμένα ρολά και μπάτσους να κάνουν συχνές κινηματογραφικές εφόδους, προσφέροντάς μας απλόχερα σκηνές από ταινίες δράσης, ζωντανά. Από την μία η νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης που απονοηματοδότησε το άσυλο ως δήθεν "ακαδημαϊκό", το κατήργησε εντελώς συμβολίζοντας την εκκίνηση μιας νέας κατασταλτικής εκστρατείας απέναντι σε ό,τι αντιπαρατίθεται στα συμφέροντά τους. Από την άλλη η διοίκηση λειτουργώντας αλαζονικά και με εντυπωσιακή προχειρότητα προωθεί και από την μεριά της το δόγμα νόμος και τάξη, προσπαθώντας να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας για τους "μη έχοντες εργασία" σε ένα χώρο δημόσιο όπως το πανεπιστημιακό campus.

Πλέον, σε μετεκλογική περίοδο βλέπουμε το απόστημα μιας οργανωμένης μεθόδευσης χρόνων ενάντια σε ένα πανεπιστημιακό ζωντανό χώρο, χώρο ιδεών, χώρο αγώνων. Σε αυτό το μαραθώνιο πρωταγωνιστές ανά τα χρόνια είναι οι έχοντες συμφέρον από ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, όργανο για παραγωγή τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες της αγοράς. Κράτος, διοικήσεις, media και επιχειρήσεις (νόμιμες και παράνομες) επιτίθενται δεκαετίες τώρα ενάντια στα αγωνιζόμενα κομμάτια εντός και εκτός πανεπιστημίου. Ενώ οι πρυτανικές αρχές και οι κοσμητείες σταθερά όλο και δυσκόλευαν την πρόσβαση στα πανεπιστημιακά κτήρια, η έντεχνη μεταφορά-σπρώξιμο όλο και περισσότερων "πιατσών" πώλησης ναρκωτικών από το κέντρο της πόλης εντός των πανεπιστημιακών χώρων συνέβαλε καταλυτικά στο να γίνεται όλο και πιο δύσκολη η πρόσβαση ανθρώπων που δραστηριοποιούνται εντός των χώρων αυτών, όλο και να ερημώνει και να είναι εν τέλει λιγότεροι αυτοί οι οποίοι θα απομείνουν να υπερασπιστούν την παρουσία τους εντός. Φυσικά δεν μείναν απ'έξω και τοπικά και κεντρικά καθεστωτικά Μ.Μ.Ε τα οποία παραφούσκωναν το ζήτημα, αποκρύπτοντας τα πραγματικά κεντρικά προβλήματα (ελλείψεις, υποδομές, δίδακτρα σε μεταπτυχιακά, στέγαση στις εστίες, προσπάθειες αντιτίμου στην λέσχη κ.α).

Ο μετασχηματισμός που συμβαίνει στην εκπαίδευση πραγματοποιείται με σκοπό να προσαρμοστεί στις σύγχρονες παραγωγικές ανάγκες για το κεφάλαιο και να την καταστήσουν όλο και πιο πολύ ένα ακόμα όργανο προς αυτή την κατεύθυνση. Εκεί κουμπώνει και η όλο και μεγαλύτερη είσοδος εταιριών στην πανεπιστημιακή έρευνα, η προώθηση ιδιωτικών κολλεγίων και οι ταξικοί φραγμοί στην εκπαίδευση. Για όσους ψευδώς μιλάνε για εκπαίδευση για όλους, συγγράμματα όχι πάντα δωρεάν, ελάχιστες εστιακές θέσεις, συνεχής προσπάθεια για επιβολή αντιτίμου στην λέσχη, προσπάθεια για θέσπιση χρονικού ορίου φοίτησης είναι μερικές από τις ατράνταχτες αποδείξεις για το ποιοι/ες και με ποιες θυσίες μπορούν να σπουδάσουν ή όχι. Μεθοδεύουν, διοίκηση και κράτος, στην απονεύρωση του πανεπιστημίου και στην μετατροπή του από δημόσιο χώρο σε στείρο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Εκτός από την προφανή πρόθεσή τους, την επιθυμία να μπορούν να καλλιεργούν καθώς θέλουν συνειδήσεις, υπάρχουν και άμεσες, χειροπιαστές στοχεύσεις. Δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις αντικοινωνικές, με γνώμονα το κέρδος επιδιώξεις τους, όταν δεν έχουν εξασφαλίσει πρώτα την ασφάλεια του περιβάλλοντος γύρω από αυτές. Ήδη είδαμε για παράδειγμα ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ να συμμετέχει στον σχεδιασμό drone της Intracom Defence, άμεσο συνεργάτη ελληνικού στρατού και ΝΑΤΟ και πολλά άλλα.

Και κάτι που δεν υπολόγισαν...


Εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω μπροστά στην λαίλαπα επιθετικών κινήσεων διοίκησης και κράτους. Διατηρούμε τους χώρους μας ζωντανούς. Δραστηριοποιούμαστε, πολιτιστικά και πολιτικά. Κινητοποιούμαστε, καταλαμβάνουμε και φυσικά ανοίγουμε ξανά εμείς τους δημόσιους χώρους. Είμαστε εδώ για να ανακόψουμε το νέο νομοσχέδιο και να υπερασπιστούμε ένα ανοιχτό ζωντανό πανεπιστήμιο. Ας ξέρουν οι εκάστοτε αναρριχητές διοικητικών θέσεων ότι όσο στημένα ψέματα και να διαδίδουν μέσω δικών τους μέσων, δεν πείθουν κανέναν. Αυτοί έρχονται και παρέρχονται. Ο κόσμος του αγώνα ήταν, είναι και θα είναι εδώ, γιατί γεννιέται και τρέφεται μέσα από τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Ας το βάλουν λοιπόν καλά μες στο μυαλό τους...

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΧΩΡΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΑ
ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ Η ΝΑΡΚΟΜΑΦΙΑ

στέκι Σ.Φ. Φυσικού


Αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να οργανώσουμε ένα πολυήμερο δράσεων και εκδηλώσεων με σκοπό να ανοίξουμε το ζήτημα σε κόσμο που υπάρχει και δραστηριοποιείται στον πανεπιστημιακό χώρο.

Πρόγραμμα δράσεων ενάντια στα κλειδώματα

• Τετάρτη 30/10: Συζήτηση για το άσυλο στις 18.00, στο στέκι του Φυσικού απέναντι από την Α12-ΣΘΕ
• Πέμπτη 31/10: Προβολή ταινίας: Leon: The professional 21:00 Α11-ΣΘΕ
• Παρασκευή 1/11: Προβολή ταινίας από την ΦΑΚΟΦ: Grave of the fireflies 21:09 Α11-ΣΘΕ


• Δευτέρα 4/11: Προβολή ταινίας από κινηματογραφικές της ΣΘΕ: (to be announced) 21:00 Α11-ΣΘΕ
• Τρίτη 5/11: Προβολή ταινίας από CUM και CineDroga: (to be announced) 21:21 Α11-ΣΘΕ
• Τετάρτη 6/11: Συλλογική κουζίνα 14.00 στο φουαγιέ της ΣΘΕ, ακολουθεί τζαμάρισμα στο φουαγιέ
στις 20:00
• Πέμπτη 7/11: Μικροφωνική συγκέντρωση 11:00 στην πλαϊνή είσοδο της ΣΘΕ επί της Εθν. Αμύνης
• Παρασκευή 8/11: Προβολή ταινίας από την ΦΑΚΟΦ: (to be announced) 21:09 Α11-ΣΘΕ


• Δευτέρα 11/11: Προβολή ταινίας από κινηματογραφικές της ΣΘΕ: (to be announced) 21:00 Α11-ΣΘΕ
• Τρίτη 12/11: Προβολή ταινίας από CUM και CineDroga: (to be announced) 21:21 Α11-ΣΘΕ
• Τετάρτη 13/11: Συζήτηση για τα κλειδώματα του campus και των σχολών στις 18:00 A11-ΣΘΕ