Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στις 19.00

Προβολή "Η ζωή & το έργο του ελευθεριακού παιδαγωγού F. Ferrer" & συζήτηση

Προβολή του ντοκιμαντέρ : "Η ζωή και το έργο του ελευθεριακού παιδαγωγού Fransisco Ferrer".

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα: "Οι αρχές της ελευθεριακής εκπαίδευσης και η σημερινή της αναγκαιότητα."

Aπόσπασμα από την εισήγηση της εκδήλωσης :

«Όσο πιο πειθήνια τα δοχεία αφήνονται να γεμιστούν από το δάσκαλο, τόσο καλύτεροι μαθητές είναι. Όσο πιο καλά τα γεμίζει, τόσο καλύτερος δάσκαλος είναι» (Πάολο Φρέιρε). Η εκπαίδευση υποφέρει από την αρρώστια της αφήγησης. «Κάτω από τις σημερινές συνθήκες», έγραφε ο Ferrer, «ο δάσκαλος είναι απλώς όργανο της αστικής τάξης, εκπαιδεύοντας ανθρώπους να υπακούουν, να πιστεύουν και να σκέφτονται ανάλογα με τα κοινωνικά δόγματα που μας κυβερνούν. Σαν το στρατό και την αστυνομία, ο δάσκαλος επιβάλλει, βιάζει και χρησιμοποιεί βία. Ο πραγματικός παιδαγωγός είναι ο άνθρωπος εκείνος που δεν επιβάλλει τις ιδέες και τα δημιουργήματα του μυαλού του στο παιδί, αλλά αυτός που προωθεί τις ενέργειες του παιδιού. Αντιδρώντας στην παράδοση του στρατού που κάνει μαθήματα γυμναστικής στους εκπαιδευόμενους, με ένα συνδυασμό επανάληψης και τιμωρίας, που καταστρέφει τη φαντασία και αναχαιτίζει τη φυσική ανάπτυξη του κόσμου, η παιδεία πρέπει να είναι μια αυθόρμητη και δημιουργική πράξη».
Γιατί τα παραπάνω, που ειπώθηκαν ένα αιώνα πριν, παραμένουν επίκαιρα στο σήμερα ; Από νωρίς το παιδί εκπαιδεύεται να εξουσιάζεται και να εξουσιάζει, να αναθέτει τη ζωή του και να την θυσιάζει στην κυριαρχία. Η δημιουργικότητα και η ελεύθερη έκφραση τσακίζονται για να χωρέσουν στα κατασκευασμένα πρότυπα. Στην ελευθεριακή εκπαίδευση ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή γνωρίζει την ελευθερία να σκέφτεται, να παρατηρεί, να αντιλαμβάνεται, να συνειδητοποιεί και να καταλήγει σε συμπεράσματα, να δημιουργεί και να εκφράζεται. Η αυτοπειθαρχία, η άρνηση των εξετάσεων και της αξιολόγησης - επιβράβευσης - αποδοκιμασίας, η αυτονομία και η ελευθερία του παιδιού, ο σεβασμός των εκπαιδευτικών προς τα παιδιά, διέπουν το πνεύμα της ελευθεριακής εκπαίδευσης. Η αξία της ολικής εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στην ελευθερία της συνείδησης και την αναζήτηση της αλήθειας αποτελούν τις θεμελιώδεις αρχές της ελευθεριακής εκπαίδευσης. Η ελευθεριακή εκπαίδευση έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα συμφέροντα κράτους και κεφαλαίου, καθώς ούτε πιστούς πατριώτες δημιουργεί, ούτε πειθήνιους εργάτες, αλλά ελεύθερους ανθρώπους που απειλούν να γκρεμίσουν τα δεσμά της κυριαρχίας, που εξουσιάζει και καταπιέζει τις ζωές μας.

Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου τον Νοέμβρη είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα & Πέμπτη από τις 07:00 μμ έως τις 11:00 μμ. Αυτές τις ώρες λειτουργεί η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, καθώς και έκθεση - bazaar ελευθεριακών εκδόσεων.

Κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων και προβολών, ο χώρος βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου παραμένει κλειστός.

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα...

πηγή : https://libatheneonvolos.home.blog
πηγή : email που λάβαμε στις 4 Νοέμβριος 01h