Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 στις 21.30

Milonga ΠΑΤ

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου κάνουμε μια βραδιά ΠΑΤάνγκο στην κατάληψη Φιλολάου 99 στο Παγκράτι. Αγκαλιαζόμαστε και χορεύουμε, «ξέρουμε-δεν ξέρουμε». Μια βραδιά χορού, όπου όλες και όλοι είμαστε ευπρόσδεκτες και ευπρόσδεκτοι να συναντηθούμε για να χορέψουμε ή να παρακολουθήσουμε. Όπως και να 'χει, συμμετέχουμε ενεργά στην τελετουργία της μιλόνγκας. Ερχόμαστε όπως νιώθουμε άνετα, χορεύουμε ελεύθερα τους ρόλους που επιθυμούμε , προσκαλούμε σε χορό και δεχόμαστε ή αρνούμαστε πάντα με σεβασμό, πρώτα από όλα σε εμάς και ύστερα στ@ άλλ@.

Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ με ελεύθερη συνεισφορά για την οικονομική ενίσχυση της Πρωτοβουλίας.

για την Πρωτοβουλία:
https://www.facebook.com/RestlessTango/
https://patango.home.blog/

για την Κατάληψη Φιλολάου 99:
https://athens.indymedia.org/post/1598912/#

Λίγα λόγια για την Πρωτοβουλία:

Η Πρωτοβουλία Ανήσυχων Τανγκέρων γεννήθηκε από την ανάγκη μας να υπάρξει ένα σημείο αναφοράς στην πόλη, όπου τα άτομα θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το χορό του τάνγκο, χωρίς κανέναν οικονομικό περιορισμό, σε ένα πλαίσιο ισότητας και αλληλοσεβασμού. Από ανθρώπους που αγαπάνε πολύ το χορό αυτό και επιθυμούν να γίνει αφορμή ώστε οι άνθρωποι να αγκαλιαστούν και να επικοινωνήσουν. Από ανθρώπους που δεν χωρούν σε ένα τάνγκο, στο οποίο κυριαρχεί ο σεξισμός , οι ταξικοί και κάθε άλλου είδους διαχωρισμοί.
Η πρώτη δράση μας πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 και ήταν ένα διήμερο ευαισθητοποίησης όσον αφορά το Queer Tango, ένα τάνγκο που επιδιώκει να σπάσει το δίπτυχο Άντρας-Καβαλιέρος και Γυναίκα-Ντάμα και στο οποίο, κάθε άτομο είναι ελεύθερο να χορέψει κάθε ρόλο ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικότητας. Μετά από αυτό το σημείο η ομάδα συνειδητοποιεί την ανάγκη της να μεταμορφώσει κάθε πλαίσιο που μπορεί να περιορίσει τα άτομα που την αποτελούν, σε χορευτικό αλλά και διαπροσωπικό επίπεδο. Επιδιώκει ένα τάνγκο που να καλλιεργεί την ισότιμη ύπαρξη των ατόμων, σε ένα πλαίσιο σεβασμού και αποδοχής της κάθε ατομικότητας. Ένα τάνγκο στο οποίο δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή καμία παρενοχλητική συμπεριφορά. (ή Ένα τάνγκο στο οποίο κανένα άτομο δεν θα αισθάνεται μια εργαλειακή χρήση τους σώματός του) Ένα τάνγκο που κάθε χορός θα αποτελεί γέννημα πλήρους συνδιαμόρφωσης των συγχορευτών/τριων. Έτσι, ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο, το Δεκέμβριο του 2017, ξεκίνησε να λειτουργεί κι η ομάδα μαθημάτων κι έπειτα από λίγους μήνες ξεκίνησαν και οι εβδομαδιαίες μιλόνγκες μας.
Σε ένα κόσμο, όπου η ανάληψη ευθύνης για τον καθορισμό των συλλογικών επιθυμιών μας απουσιάζει, σε ένα κόσμο που η καταστολή εντοπίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ύπαρξης μας. Επιλέγουμε τον δρόμο της αυτοοργάνωσης ,για να μορφοποιήσουμε με τους δικούς μας όρους και ανάγκες κάθε τι που αγαπάμε και αποζητούμε να υπάρχει στην καθημερινότητα μας, χωρίς αναθέσεις και υπεκφυγές. Έτσι, όλες μας οι δράσεις πραγματοποιούνται σε χώρους με κοινωνικά και πολιτικά προτάγματα που συμβαδίζουν με τη δική μας πολύμορφη οντότητα, όπως καταλήψεις, ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι, καλλιτεχνικές κολεκτίβες και συνεργατικούς χώρους. Βρισκόμαστε, συνεπώς, σε διαρκή αναζήτηση χώρων και δομών για να συναντηθούμε και να συνδημιουργήσουμε.
Όσον αφορά τις δικές μας δομές , αποτελούμαστε από δύο ομάδες: την ομάδα «μαθημάτων» που ασχολείται με τις εβδομαδιαίες συναντήσεις και προς το παρόν συνιστά σχετικά κλειστή δομή , και την οργανωτική ομάδα, η οποία μέσω συνελεύσεων οργανώνει όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας και είναι ανοιχτή δομή. Πρόθεση μας είναι αυτές οι δομές να πολλαπλασιαστούν και να ανοιχτούν κι εκτός Αθηνών.

Βασικοί άξονες της δράσης μας είναι οι εξής :

>Η εξερεύνηση μίας συλλογικής μεθόδου μάθησης του χορού αυτού, στην οποία, με την καθοδήγηση εμψυχωτή, γνωρίζουμε και ενεργοποιούμε τα σώματά μας, ενώ βοηθάμε το ένα το άλλο (ασχέτως επιπέδου) να κατανοήσουμε και να εμβαθύνουμε τις αντιλήψεις μας πάνω στις τεχνικές τουχορού αυτού.
>Ο επαναπροσδιορισμός των ρόλων του χορού αυτού σε ένα πλαίσιο ισότιμης και ελεύθερης συνύπαρξης, όπου οι ρόλοι Leader-Follower δεν έχουν φύλο, όπου ο/η Leader δεν εξουσιάζει τον/την Follower, αλλά μαζί ανοίγουν ένα ζωντανό διάλογο και ξεκινάνε ένα χορευτικό παιχνίδι, αναζητώντας μια ισορροπημένη επικοινωνία.
>Μια ολιστική προσέγγιση του τάνγκο ως κομμάτι της ύπαρξης μας που επηρεάζεται κι αναδιαμορφώνεται από τα διάφορα ερεθίσματα της καθημερινής ζωής. Έτσι, θέλοντας να επικοινωνήσουμε και λεκτικά συχνά οργανώνουμε τάνγκο καφέ. Συζητήσεις δηλαδή, που είτε πυροδοτούνται απ'το τάνγκο είτε όχι, μας αφήνουν το χώρο να προβληματιστούμε και να αναζητήσουμε τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του τρόπου που το καθένα μας πορεύεται.
>Επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων. Αντιλαμβανόμενα πως το πεδίο της συνάντησης των ανθρώπων στην μητρόπολη είναι περιορισμένο τόσο λόγω των γρήγορων ρυθμών όσο και της εκμετάλλευσης κάθε ελεύθερου χώρου ως εμπορεύσιμου προϊόντος, επιλέγουμε να δράσουμε στους δημόσιους χώρους. Να συναντηθούμε εκεί, να αλληλεπιδράσουμε και να χτίσουμε συλλογικές εμπειρίες που θα εδραιώσουν την ανάγκη διεκδίκησής τους.

Η συμμετοχή στα μαθήματα και στις μιλόνγκες μας είναι πάντα ελεύθερη.

πηγή : https://patango.home.blog/
πηγή : email που λάβαμε στις 6 Νοέμβριος 12h