τι; : πορεία θεματική : εργασιακά

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 στις 12.00

13 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

[Αθήνα] Eργατική διαδήλωση

καλέσματα:

  • Πέμπτη 19 Μάρτη 2020 :: Νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία
  • Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 :: Εργατική διαδήλωση στοκέντρο της Αθήνας | Αρχική συγκέντρωση: 12μ., Πλ. Κοραή
  • Δευτέρα 25 Νοέμβρη 2019, 7.30μμ :: Επόμενη ανοιχτή σύσκεψη σωματείων
  • Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019, 7.30μμ :: Κάλεσμα σε ενημέρωση-συζήτηση για τη στήριξη της εργατικής διαδήλωσης της 30ης Νοέμβρη 2019 και της όλης κοινής κίνησης των σωματείων μας

Ως εργατικά σωματεία, στην προσπάθειά μας να δώσουμε μια δυναμική συνέχεια στους αγώνες μας για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας, έχουμε επιλέξει το δρόμο της κοινής, οριζόντιας συντονισμένης και οργανωμένης από τα κάτω δράσης.

Βασικοί σταθμοί της προσπάθειας αυτής υπήρξαν η διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, καθώς και η εργατική διαδήλωση της 16ης Φλεβάρη 2019. Συμπληρωματικά, κατά τοτελευταίο χρόνο, όπως βέβαια και κατά τις προηγούμενες περιόδους, ως σωματεία έχουμε προχωρήσει σε πολλές κοινές δράσεις κι έχουμε αλληλοενισχυθεί σε διάφορες μάχες που δίνουμε στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας.

Μέσα από τις συσκέψεις των σωματείων μας κατά την προηγούμενη περίοδο (Άνοιξη - Καλοκαίρι 2019) είχε προκριθεί η επιλογή να προσανατολιστούμε σε μια νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία στις αρχές της άνοιξης του 2020. Ως ημέρα για την απεργία αυτή έχουμε ορίσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη την Πέμπτη 19 Μάρτη 2020.

Τα σωματεία μας κατά το τρέχον και το επόμενο διάστημα προχωρούν και σε νέες γενικές συνελεύσεις, ώστε μέσα από τις διαδικασίες βάσης μας να συνεχίσουμε τη συζήτηση για την απεργία, να αποφασίσουμε για την κήρυξή της και να την οργανώσουμε στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας.

Βαδίζοντας προς την απεργία αυτή, ως σωματεία επιλέγουμε να προχωρήσουμε και σε μια σειρά νέων ανοιχτών συσκέψεων για το συνεχή συντονισμό μας, για την οργάνωση κοινών δράσεων, όπως εργατικές διαδηλώσεις και παρεμβάσεις με αφορμή και τα αντεργατικά μέτρα και τις επιθέσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις.

Για την εργατική διαδήλωση στις 30 Νοέμβρη 2019:

Έχουμε ήδη (από τα μέσα Οκτώβρη) δρομολογήσει την οργάνωση μιας νέας εργατικής διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας για το Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019. Η αρχική συγκέντρωση θα είναι στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κοραή (όπως και η αντίστοιχη διαδήλωσή μας στις 16/2/19). Η συμμετοχή σε αυτήν καθώς και η συνδιοργάνωσή της είναι ανοιχτή σε όλα τα σωματεία (άσχετα με το αν έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργία στις 19/3/2020 ή με το αν προτίθενται να συζητήσουν σχετικά ή να λάβουν μια τέτοια απόφαση στη συνέχεια).

Επίσης, απευθύνουμε κάλεσμα και σε εργατικά σωματεία, εργατικές-κοινωνικές συλλογικότητες και συναδέλφους-συναδέλφισσες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας να προχωρήσουν στην οργάνωση αντίστοιχων κινητοποιήσεων την ίδια μέρα (30/11/19).

Στο πλαίσιο της οργάνωσης της διαδήλωσης αυτής απευθύνουμε κάλεσμα και σε όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες από κάθε εργασιακό κλάδο και χώρο δουλειάς, τις συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων, τα συλλογικά εγχειρήματα αγώνα σε γειτονιές και όλες τις δυνάμεις του ταξικού-κοινωνικού κινήματος. Τους καλούμε την Τρίτη 19/11/19 στις 7.30μμ στα γραφεία των ΣΥΒΧΨΑ, ΣΕΦΚ, ΣΒΕΜΚΟ & Σωμ. Εργαζ. Public (Λόντου 6, Εξάρχεια) για να συζητήσουμε για το περιεχόμενο της διαδήλωσης, για τις κινήσεις που οργανώνουμε για την προπαγάνδισή της, καθώς και για τη δυνατότητα-επιλογή τους να συμμετέχουν στη διαδήλωση.

Εν τω μεταξύ, κατά τις προηγούμενες συσκέψεις είχαμε συζητήσει για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας (παρεμβάσεις, διαδηλώσεις, απεργίες,…) ενάντια στις νέες αντεργατικές-αντικοινωνικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης σε πλήρη συμπαιγνία με τους εκπροσώπους τουκεφαλαίου (βλ. νέα επίθεση στις ΣΣΕ και τους μισθούς μας, περαιτέρω παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία των σωματείων,…).

Μέσα από την όλη αυτή προσπάθεια επιχειρούμε:

Να βάλουμε μπροστά και πάλι με ένα δυναμικό τρόπο τις διεκδικήσεις μας. Τόσο τις διεκδικήσεις μας σε κάθε κλάδο και χώρο εργασίας, όσο και τις συνολικές διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Αναφέρουμε ενδεικτικά -σε αυτή τη φάση- τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και για αυξήσειςσε μισθούς και αμοιβές. Τη μάχη ενάντια σε κεφάλαιο και κράτος για την ευθύνη τους για τα λεγόμενα «εργατικά ατυχήματα». Την πάλη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και ενάντια στην ποινικοποίηση και κατατρομοκράτηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Την εναντίωση στη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, στη μη καταβολή δεδουλευμένων, στη μη προστασία των εργαζόμενων μητέρων και στις σεξιστικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας. Την εναντίωση στην εργασιακή επισφάλεια και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και τη διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας και να ισχυροποιήσουμε τη θέση όλων μας απέναντι στους εργοδότες μας και τους κυβερνώντες (όποιοι και να είναι αυτοί κάθε περίοδο), απέναντι συνολικά στον κοινό ταξικό εχθρό.

Να καταδείξουμε και πάλι προς κάθε κατεύθυνση πως ο κόσμος της εργασίας μπορεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις να οργανώνει από τα κάτω και να πραγματοποιεί αποτελεσματικά τους αγώνες του.

Καλούμε κάθε εργατικό σωματείο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όλης της ελληνικής επικράτειας που ενδιαφέρεται να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση -είτε συνολικά, είτε και μερικώς- να γίνει κομμάτι της προσπάθειας αυτής, να συμμετέχει στις επόμενες σχετικές συσκέψεις (ή -ιδίως για κάποιο σωματείο της επαρχίας- να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας), όπως άλλωστε και στη διακλαδική απεργία και στις υπόλοιπες κοινές δράσεις (όπως την προσεχή εργατική διαδήλωση στις 30/9/19).

Βέβαια, για κάθε σωματείο είναι ανοιχτό το να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση είτε συνυπογράφοντας τις όποιες κοινές ανακοινώσεις-αφίσες που προκύπτουν, είτε και με δική του σχετική ανακοίνωση και δράση στην οποία θα μπορεί να προβάλλει και τα όποια ιδιαίτερα ζητήματα της εργασιακής πραγματικότητας των μελών του. Άλλωστε, ιδίως η διακλαδική απεργία βασίζεται στην όλη απεργιακή προσπάθεια που θα γίνει σε κάθε κλάδο και κάθε εργασιακόχώρο από το κάθε σωματείο του κλάδου-χώρου αυτού. Σε κάθε περίπτωση το κάθε σωματείο μπορεί να κινηθεί με τους δικούς του ρυθμούς και με όποιο τρόπο κρίνει αυτό πιο πρόσφορο. Ενδεικτικά για τα σωματεία του δημοσίου τομέα σημειώνουμε ότι, όπως το είχαμε συζητήσει-εκφράσει και μπροστά στην πρώτη διακλαδική απεργία (1/11/18), θα μπορούσε με πρωτοβουλία σωματείων του τομέα αυτού να γίνει και μια παράλληλη διαδικασία συντονισμού.

Τέλος, διευκρινίζουμε ότι οι συσκέψεις σωματείων που πραγματοποιούμε είναι ανοιχτές και σε συνάδέλφους-συναδέλφισσες από σωματεία που μπορεί να μην έχουν -ως τη στιγμή των συσκέψεων- κάποια συλλογική απόφαση συμμετοχής. Ωστόσο, η όποια κίνηση συνδιαμορφώνεται κάθε φορά (μέσα από τις συσκέψεις αυτές) αποτελεί προϊόν συνδιαμόρφωσης των τοποθετήσεων των σωματείων με σχετική συλλογική απόφαση.

Η ανακοίνωση αυτή (που αποτελεί επικαιροποιημένη εκδοχή μιας σχετικής ανακοίνωσης που δημοσιοποιήθηκε αρχικά τον Ιούλη του 2019) συνυπογράφεται από τα ακόλουθα σωματεία:

- Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
- Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)
- Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
- Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ)
- Σωματείο Εργαζόμενων στα Public
- Σωματείο Εργαζομένων στη ΜΚΟ Άρσις
- Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος
- Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής
- Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού (ΣΣΜ)

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της όλης διεργασίας συντονισμού μας συμμετέχουν με συλλογική απόφαση και τα ακόλουθα σωματεία:

Από Θεσσαλονίκη:
- Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)
- Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας
- Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης

Από Ιωάννινα:
- Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων Διανομέων Ιωαννίνων (ΣΒΕΔΙ)

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2019/11/12/a…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΥΣΙΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Η αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης σηματοδότησε την όξυνση της ήδη άγριας ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Με ιδιαίτερη ένταση κράτος και κεφάλαιο επιτίθενται στους από κάτω επιδιώκοντας να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν μέσα από τους αγώνες μας. Όσοι αντιστέκονται βρίσκονται στο στόχαστρο, προκειμένου να κατασταλούν εκείνα τα κοινωνικά κομμάτια που βάζουν αναχώματα στην κρατική και καπιταλιστική επέλαση. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, η κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική. Όπως είχαμε επισημάνει, η επιβολή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και το κλείσιμο των μπαρών αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία διαρκώς εντείνεται ο έλεγχος και ο αποκλεισμός όσων δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ακυρώνουν εισιτήριο.

Οι συνθήκες εργασίας στα ΜΜΜ χειροτερεύουν διαρκώς, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά να αναγκάζουν τους συναδέλφους να εργάζονται κάτω από αντίξοες καταστάσεις. Οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια, τα κλειστά εκδοτήρια, τα χαλασμένα ασανσέρ και κυλιόμενες σκάλες δημιουργούν ένα περιβάλλον διαρκούς έντασης και ταλαιπωρίας για εργαζόμενους και επιβάτες. Αντιθέτως, οι διοικήσεις πιέζουν με κάθε μέσο, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι και η επιβολή προστίμων. Όσο κι αν προσπαθούν να παρουσιάσουν ως αποτελεσματικό το μέτρο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η πραγματικότητα τους διαψεύδει διαρκώς. Τόσο λόγω της επιδείνωσης της εργασιακής καθημερινότητας των συναδέλφων, όσο και λόγω της επιμονής ενός σημαντικού κομματιού των επιβατών να μετακινείται δίχως να χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Μεταφορών, έσπευσε από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων του να στοχοποιήσει όσους μετακινούνται χωρίς εισιτήριο αλλά και να δώσει "σήμα" σε κάθε λογής καλοθελητές και κανίβαλους να μπουν μπροστά στην "καταπολέμηση" της εισιτηριοδιαφυγής. Γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά ότι όσους ελεγκτές κι αν βάλουν, όσες μπάρες κι αν βάλουν ο κόσμος θα συνεχίσει να είναι ανυπάκουος, θα συνεχίσει να μετακινείται χωρίς εισιτήριο γιατί πολύ απλά η μετακίνηση είναι βασική κοινωνική ανάγκη.

Επιδιώκουν να επιβάλουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Να στρέψουν τους επιβάτες εναντίον των εργαζομένων και το ανάποδο. Να στρέψουν επιβάτες εναντίον επιβατών και εργαζόμενους στις συγκοινωνίες εναντίον εργαζομένων, γιατί μόνο έτσι μπορούν να εφαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους. Η υποταγή των εργαζομένων στις ορέξεις της εργοδοσίας είναι το άλλο μισό της υποταγής των επιβατών. Παράλληλα ενισχύουν τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εκδηλώσεις ανυπακοής. Η εξαγγελία για επίβλεψη των σταθμών από τους περίφημους "Μαύρους Πάνθηρες" δεν είναι τίποτε άλλο από την επίσημη εκδήλωση ακόμα περισσότερης καταστολής, ιδιαίτερα σε όσους συνεχίσουν να αγωνίζονται και να προτάσσουν αιτήματα που δεν μπορούν να αφομοιωθούν, όπως είναι αυτό της ελεύθερης μετακίνησης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο των συγκοινωνιών πάει χέρι - χέρι με την επιδίωξη ασφυκτικών ελέγχων και αποκλεισμού όσων δεν αγοράζουν εισιτήριο.

Απέναντι σε όλα αυτά, το πνεύμα της αντίστασης και της ανυπακοής παραμένει ζωντανό. Χιλιάδες επιβάτες μετακινούνται ελεύθερα, με τον χαρακτηριστικό ήχο όταν περνάς από τις πύλες να έχει πάψει προ πολλού να λειτουργεί αποτρεπτικά και πλέον να επιβεβαιώνει ότι κανείς, εκτός από κανίβαλους και τσιράκια, δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τους σχεδιασμούς κράτους και αφεντικών.

Όλοι μαζί παλεύουμε για συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, τις ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων, ντόπιων και μεταναστών. Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου, χτίζουμε μέτωπα αγώνα για τη σύνδεση και την ενίσχυση των αντιστάσεων από τα κάτω σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, σε χώρους εργασίας, γειτονιές, σχολεία και σχολές. Ενάντια στον έλεγχο, στους αποκλεισμούς, στους διαχωρισμούς και στον κοινωνικό κανιβαλισμό, ενάντια στην αναδιάρθρωση και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση των ΜΜΜ, αντιστεκόμαστε συλλογικά και αλληλέγγυα στον οποιοδήποτε περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής μας!

Συγκέντρωση - παρέμβαση: Παρασκευή 29 Νοέμβρη, 6 μ.μ., σταθμός Ομόνοια

Συνέλευση του Συντονισμού: Παρασκευή 29 Νοέμβρη, 8:30 μ.μ. (αμέσως μετά το τέλος της παρέμβασης), στα γραφεία των σωματείων - Λόντου 6 (Εξάρχεια)

Συμμετέχουμε στην εργατική διαδήλωση οργής, αξιοπρέπειας και διεκδίκησης

Σάββατο 30 Νοέμβρη - Συγκέντρωση στις 12 μ. στην πλατεία Κοραή - Αθήνα

Στηρίζουμε το μπλοκ της Πρωτοβουλίας εργαζομένων στις Συγκοινωνίες - Ταξικό Μέτωπο

Συντονισμός Εργαζομένων στις Συγκοινωνίες και Επιβατών για Ελεύθερη Μετακίνηση | seseexem@espivex.net | seseem.espivblogs.net

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1601169/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Εργατική Διαδήλωση : Σαββάτο 30/11/2019 στη Πλατεία Κοραή στις 12.00 μ.μ.

Η Εργατική Λέσχη Κυψέλη-Πατήσια-Γαλάτσι στηρίζει και συμμετέχει στην εργατική διαδήλωση το Σαββάτο 30 Νοεμβρίου 2019 στις 12.00 μ.μ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη πλατεία Κοραή.

πηγή : https://ergatikilesxipatisiakipseligalatsi.bl…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Σταμάτα να βάζεις νερό στο κρασί σου… | ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ στις 12:00 στην Κοραή.

Σταμάτα να βάζεις νερό στο κρασί σου…

Στον δρόμο για την διακλαδική και απο τα κάτω απεργία στις 19 Μαρτίου 2020

Το σωματείο σερβιτόρων αποτελείται από εργαζόμενες και εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού (σερβιτόρους/barwomen/ μπουφετζούδες/λατζέρηδες κτλ). Όσες έχουν περάσει έστω και λίγο από τον κλάδο, ξέρουν καλά ότι είναι ένας κλάδος στον οποίο δεν ισχύουν ούτε καν τα νόμιμα - το 8ωρο στη βάρδια (και το 40ωρο στην εβδομαδα) δεν υπάρχει ούτε για πλάκα, βάρδιες στην καλύτερη 9ωρες, ένσημα στη συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτώσεων πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, κάτι για το οποίο σε ενημερώνουν από τη συνέντευξη ακόμα, υπερωρίες, δώρα και άδειες θεωρείται σχεδόν παντού δεδομένο ότι δεν υπάρχουν, νυχτερινά δεν πληρώνει κανείς παρόλο που πολλοί/ές από εμάς δουλεύουμε μόνο νύχτα. Εργαζόμενοι που βγάζουν 2 και 3 πόστα στη βάρδια τους (σερβιτόροι που κάνουν και λάντζα, μπουφετζήδες που κάνουν και τις καθαρίστριες, ντελιβεράδες που κάνουν και καφέδες ή πληρώνουν λογαριασμούς) και όλα αυτά με το βασικό μισθό για ένα μόνο πόστο. Ελαστικοποίηση ωραρίων - μας στέλνουν σπίτι μας νωρίτερα τις μέρες που δεν έχει δουλειά, μας παίρνουν τηλέφωνο να πάμε «να βοηθήσουμε» όταν πλακώνει δουλειά, το βράδυ σχολάμε όταν φύγει και ο τελευταίος πελάτης, κι ας πιάσαμε βάρδια στις 6 το απόγευμα κι ας έχει πάει 4.30 το πρωί. Οι θηλυκότητες είμαστε υποχρεωμένες να περνάμε από οντισιόν για την εξωτερική μας εμφάνιση ή να ανεχόμαστε τον κάθε πελάτη που θεωρεί ότι δουλειά μας είναι να του κάνουμε και παρέα, και οι μετανάστες έχουμε ήδη εξασφαλίσει μία θέση ακόμα πιο κακοπληρωμένη και αόρατη, τα κουίρ και τα τρανς άτομα όταν καταφέρνουμε να βρούμε δουλειά αντιμετωπίζουμε εξευτελιστικές συμπεριφορές στους χώρους εργασίας μας.

Τα θέλουμε όλα δηλωμένα.

Στον κλάδο μας είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να δουλεύουμε (παράνομα): πολύ παραπάνω από το 8ωρο, ή βραδινή βάρδια και αμέσως μετά πρωινή-χωρίς να τηρείται το υποχρεωτικό κενό των 13ωρών ανάμεσα στις βάρδιες-, ή 6ήμερο/8ωρο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ένσημα που κολλιούνται δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ώρες εργασίας μας. Αν δηλώνονταν όλες οι μέρες και ώρες που δουλεύουμε, τότε οι μαγαζάτορες θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν όλες τις νόμιμες προσαυξήσεις βραδινών, αργιών και υπερωριών. Έτσι, όχι μόνο θα ''βγαίναμε'' αλλά ίσως να είχαμε την επιλογή να εργαζόμαστε λιγότερο. Ξέρουμε ότι μια ζωή θα πρέπει να δουλεύουμε για να ζούμε, αλλά δε μπορούμε να χωνέψουμε ότι θα ζούμε μόνο για να δουλεύουμε.

Ένσημα βαρέα και πλήρη

Η ορθοστασία, το κουβάλημα, τα άστατα ωράρια, η εργασία σε ώρες που οι περισσότεροι ξεκουράζονται ή διασκεδάζουν, η δουλειά σε περιβάλλον με πολύ καπνό ή πολύ δυνατή μουσική, η δουλειά σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας μέσα στις κουζίνες και με αυξημένο τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων, οδηγούν πολύ συχνά σε προβλήματα υγείας (διαλυμένα γόνατα, προβλήματα στη μέση, τενοντίτιδες) και άρα οι ανάγκες μας σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αυξημένες. Απαιτούμε να ασφαλιζόμαστε για τις πραγματικές ώρες εργασίας μας και τα πραγματικά μας πόστα και όχι να γίνονται εκπτώσεις από τα αφεντικά σε βάρος της υγείας μας. Επίσης ζητάμε να ενταχθεί ξανά ο κλάδος μας στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι τα μνημόνια.

Αυξήσεις στους μισθούς - Μισθοί ανάλογα με τις ανάγκες μας

Θέλουμε μισθό που να μην εξαντλείται αποκλειστικά στην κάλυψη των εξόδων διαβίωσής μας (λογαριασμούς, διατροφή, καθώς και τα υπέρογκα πλέον ενοίκια της μητρόπολης), αλλά που να μας επιτρέπει να έχουμε ζωή και εκτός δουλειάς. Θέλουμε να έχουμε τον πρώτο λόγο στην αναψυχή, τις διακοπές, τα σχέδια και τα όνειρά μας. Ζωή δεν είναι μόνο η επιβίωση. Επίσης θέλουμε έναν μισθό που να αντιστοιχεί σε μία μη εντατικοποιημένη ανθρώπινη βάρδια.

Γιατί απεργία.

Μέσα στην εργασιακή αυτή πραγματικότητα, το κράτος καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το να γραφτεί κάποιος στο σωματείο του, τρομοκρατώντας τον και δημοσιεύοντας τα στοιχεία του( ηλεκτρονικό φακέλωμα σωματείων). Το νέο πολυνομοσχέδιο ,επίσης προβλέπει την κατάργηση των αργιών, την μείωση του κόστους υπερωρίας και την επιεικέστερη μεταχείριση της αδήλωτης εργασίας. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε γεμάτα μαγαζιά και παράλληλα να ακούμε το αφεντικό να γκρινιάζει ότι δεν βγαίνει, να γινόμαστε διαρκώς λάστιχο για να καλύπτουμε έκτακτες ανάγκες του μαγαζιού και από πάνω να μας λένε ότι τους στοιχίζουμε πολύ και να μας κόβουν ένσημα, δώρα, επιδόματα, άδειες.

Στις 30 Νοεμβρίου 2019, μαζί με άλλα σωματεία βάσης και πρωτοβάθμια σωματεία θα συναντηθούμε στο δρόμο, σε μια εργατική διαδήλωση που στόχο θα έχει να διαδώσει την απεργία που από κοινού αποφασίσαμε να προκηρύξουμε, ο καθένας στον κλάδο του, για τις 19 Μαρτίου 2020. Θελήσαμε να πάρουμε πίσω το όπλο της απεργίας από τους επαγγελματίες συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ που δεν έχουν καμία γείωση με τον πραγματικό κόσμο της εργασίας, και να βάλουμε μπροστά δικά μας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες. Είναι η δεύτερη διακλαδική απεργία που οργανώνεται από πρωτοβάθμια σωματεία βάσης, μετά την απεργία της 1ηςΝοεμβρίου 2018, όπου χιλιάδες εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι διεκδίκησαν καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαδήλωσαν ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Από την Χιλή έως την Ελλάδα οι άνθρωποι της τάξης μας διαδηλώνουν για ζωή και αξιοπρέπεια. Βλέπουμε να ξεπηδάνε από παντού κοινότητες και πρωτοβουλίες αντιστεκόμενες στο ξεπούλημα των σπιτιών τους και στις εξώσεις, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και στων νοσοκομείων. Η κρατική καταστολή επιτίθεται στις καταλήψεις και στους αυτοοργανωμένους χώρους, στους φοιτητές που θέλουν τα πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά για όλους και όχι για τους μεγαλοκαρχαρίες και τα συμφέροντά τους, στους κατοίκους του κέντρου που αντιστέκονται στην τουριστικοποίηση των περιοχών τους, στους εργαζόμενους που ζητούν τα δεδουλευμένα τους, στους μετανάστες που εξεγείρονται για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης.

Στα 12 χρόνια ύπαρξης του σωματείου, αυτό που φέρνει κοντά τα μέλη του είναι η κοινή μας ανάγκη να κάνουμε τις συνθήκες εργασίας πιο βιώσιμες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μια συνειδητή και δηλωμένη απόφαση για απεργία δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά θεωρούμε ότι το να μείνει το μαγαζί του κάθε αφεντικού κλειστό είναι ένα από τα μέσα πίεσης απέναντι στην υποτίμηση που δεχόμαστε καθημερινά. Κλείνοντας τα μαγαζιά και κατεβαίνοντας στον δρόμο με τους συναδέλφους/ισσες μας, βάζουμε τους δικούς μας όρους στο τραπέζι, δηλώνουμε ξεκάθαρα πως μαγαζί, 'δουλίτσα' και συνεπώς κέρδη για τους εργοδότες δεν υπάρχουν χωρίς εμάς. Και κάπως έτσι καταλαβαίνουν αυτοί αλλά κυρίως εμείς οι ίδιες/οι την δύναμη που έχουμε.

Εμείς, οι οργανωμένοι στα σωματεία βάσης, έχουμε την δύναμη και το δείχνουμε σε κάθε ευκαιρία. Από τις πολλές και νικηφόρες εργατικές διεκδικήσεις μας απέναντι σε μικρά και μεγάλα αφεντικά, από τις μαζικές παρεμβάσεις μας στα μαγαζιά διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας μέχρι τις μαζικές διακλαδικές απεργίες που είτε συνδιοργανώναμε όπως η 1η Νοέμβρη είτε στηρίζαμε όπως η απεργία των οδηγών δικύκλου που διοργάνωσε η Σ.Β.Ε.Ο.Δ. Η απεργία συμβαίνει από τα κάτω όταν προκύπτει από τις ανάγκες που οι ίδιες/οι ορίζουμε ανάλογα με την εργασιακή καθημερινότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε και τη βιώνουμε -χωρίς την 'γραμμή' ή τις υποδείξεις κάποιου ειδήμονα ή επαγγελματία συνδικαλιστή - αλλά με συλλογικές αποφάσεις που διαμορφώνονται από τα κάτω και μέσα σε οριζόντιες διαδικασίες. είμαστε οι πολλοί, οι πολλές, οι από κάτω, οι εργάτες και οι εργάτριες , εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ποιες είναι οι ανάγκες μας.

Ούτε κρατικός ούτε κομματικός, ταξικός αυτόνομος συνδικαλισμός.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 12:00 στην Κοραή.

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Ανακοίνωση προς συναδέλφους-ισσες στα εμπορικά καταστήματα εν όψει της εορταστικής περιόδου-«κόλαση» για τον κλάδο

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!

Για τις Κυριακές και τις αργίες μας…

Η κυριακάτικη αργία σταθερά στο στόχαστρο των εργοδοτών-κυβερνήσεων! Μετά τις 10 εργάσιμες Κυριακές τον χρόνο σ' όλον τον κλάδο, άνοιξε η πληγή των 32 εργάσιμων Κυριακών σε δήθεν "τουριστικές ζώνες" (Μάης-Οκτώβρης). Το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας επεκτείνεται και πέρα από τα εμπορικά καταστήματα αφού στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ προβλέπεται η κυριακάτικη λειτουργία των αποθηκών του λιανεμπορίου με χιλιάδες εργαζόμενους επιπλέον να χάνουν την αργία και την ξεκούραση τους. Επιπλέον, οι εργοδότες του εμπορίου επιχειρούν να καταργήσουν κάθε έννοια αργίας αμφισβητώντας αργίες αυτές της 28/10, 26/12 ή της 2/1, που ισχύουν στον κλάδο εδώ και δεκαετίες. Εργοδότες όπως τα Factory Outlet, τα McArthurGlenn, τα Praktiker και ο Σκλαβενίτης πρωταγωνιστούν στην μάχη αυτή και η έκβασή της είναι ανοιχτή και εξαρτάται από την αγωνιστική ετοιμότητα των συναδέλφων-ισσών στους χώρους δουλειάς. Τις προηγούμενες χρονιές σταματήσαμε ομίλους όπως τα H&M, η Inditex και τα Empoli να κλέψουν τις αργίες των συναδέλφων μας. Το ίδιο να κάνουμε και φέτος!

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των συναδέλφων ότι κανένας τζίρος δεν τονώθηκε από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Το μόνο που τονώθηκε είναι ο εργοδοτικός τσαμπουκάς και η ασυδοσία τους! Ο τζίρος έχει παγώσει και «σπάει» μεταξύ Σ/Κ/Δ ενώ μικροί εργοδότες έχουν αποδεχτεί την «ήττα» τους στον ανταγωνισμό με ντόπιους/πολυεθνικούς ομίλους και δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τους. Αντίθετα, οι «μεγάλοι παίκτες» του κλάδου αποφασίζουν κατά το δοκούν πόσες και ποιες Κυριακές ανοίγουν, εφαρμόζουν 5ωρα εργασίας, 3μερες συμβάσεις μόνο για Π/Σ/Κ (Leroy Merlin), προσλαμβάνουν συναδέλφους με εργόσημο (Hondos Center) κ.α. Είναι σαφές ότι ο πραγματικός νόμος για τα αφεντικά είναι τα κέρδη τους και μόνο αυτά! Ούτε η «εξυπηρέτηση του τουρισμού» ούτε η «τόνωση της εθνικής οικονομίας», πόσω μάλλον τα εργασιακά δικαιώματα και ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων.

Για τις εμπορο-φιέστες και τα απελευθερωμένα -«εορταστικά» ωράρια

Μετά την καλοκαιρινή σεζόν και το βάσανο των 32 εργάσιμων Κυριακών, έρχεται η «χριστουγεννιάτικη» σεζόν με την εμποροφιέστα της "Black Friday". Χωρίς καμία ξεκούραση, κανένα διάλειμμα, κανένα κενό…με κομμένα ρεπό, με απλήρωτες υπερωρίες, με τσακισμένα νεύρα, οι εμποροϋπάλληλοι απλά…συνεχίζουμε! «Μπροστάρηδες» στην άθλια εμποροπανήγυρη οι συνήθεις ύποπτοι: Public, MediaMarkt, Πλαίσιο, Κωτσόβολος, Αttica, Notos, FactoryOutlet, Intersport, LeroyMerlin, Inditex, H&M κ.α. Οι κατά τ'άλλα «ανταγωνιστές» του κλάδου, ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα χιλιάδων συναδέλφων-ισσών μας και παράλληλα να θρέψουν περαιτέρω τον καταναλωτικό κανιβαλισμό του «αγοραστικού κοινού» με δήθεν προσφορές. Για ποια εορταστική ατμόσφαιρα μιλούν;

Η καθημερινότητα μας είναι σπαρμένη με εμπορικές φιέστες των αφεντικών:λευκές νύχτες, "εορταστικά" ωράρια-λάστιχο, εκπτωτικά 10μερα και ο περίφημος "εορταστικός" Δεκέμβρης-κόλαση με τις 3 απανωτές εργάσιμες Κυριακές! Τώρα πλασάρουν και νέες εμπορικές καφρίλες: cyber monday, valentine's night κ.α. Ε, λοιπόν, να μας λείπουν οι φιέστες και οι γιορτές τους που μας αναγκάζουν να γκρεμίζουμε και να ξαναστήνουμε ολόκληρα καταστήματα 10 φορές σε ένα μήνα! Να μας λείπουν τα πετσοκομμένα ρεπό, οι απλήρωτες υπερωρίες και τα αυστηρά deadlines. Και όλα αυτά ενώ οι εργοδότες ψάχνουν να μας κλέψουν κάθε εργάσιμη ώρα και λεπτό με ανοίγματα και κλεισίματα πέραν του καθορισμένου ωραρίου καταστημάτων, χάριν της φιέστας!

Ο αγώνας ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν αφορά μόνο τους εμποροϋπαλλήλους αλλά τον κάθε εργαζόμενο. Όλοι πρέπει να καταλάβουν πως αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα στο εμπόριο, θα το αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι αύριο στην εργασία τους. Καλούμε, λοιπόν, τον κόσμο να σκεφτεί πως η συμμετοχή του σε κάθε καταναλωτική φιέστα υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων και κάνει πλάτες στην επιβολή του εργασιακού μεσαίωνα. Η στήριξη στον αγώνα που διεξάγεται είναι στήριξη στα εργατικά μας συμφέροντα όλων μας.

Για τις "νέες θέσεις εργασίας"…

Tι να πρωτοπούμε για τις περίφημες «νέες θέσεις εργασίας»; Για τη γενίκευση της ενοικιαζόμενης εργασίας, μέσω δουλεμπορικών εταιρειών τύπου Man Power, Adecco, Icap, Mellon; Εταιρείες όπως το Πλαίσιο, ο Βασιλόπουλος και τα LeroyMerlin στελεχώνουν ολόκληρα τμήματα πχ.logistics αποκλειστικά με ενοικιαζόμενους σκλάβους. Για τις 3μερες εποχιακές συμβάσεις που ξεφυτρώνουν παντού αποκλειστικά για Π-Σ-Κ; Ή για τη 1μερη εργασία με εργόσημο στα HondosCenter; Ιδού ο εργασιακός παράδεισος της πολυπόθητης ανάπτυξης τους! Παράλληλα, χιλιάδες εργαζόμενοι εκβιάζονται ν'αποδεχτούν την ελαστική 6μερη εργασία, όπως σε Jumbo και MediaMarkt. Τέλος, οι 16,20,30ωρες συμβάσεις την εβδομάδα που εγκαινίασε η Inditex αποτελούν άλλη μια συνθήκη λάστιχο για νέους συναδέλφους ενώ σε πολλές επιχειρήσεις επιβάλλεται η 5ωρη απασχόληση την Κυριακή ώστε οι συνάδελφοι να χάνουν το επιπλέον ρεπό. Και όλα αυτά με δεδομένους τους μισθούς πείνας και τις συμβάσεις-κουρελόχαρτα που ισχύουν στο σύνολο της τάξης μας, μέσα και έξω από τον κλάδο του εμπορίου. Τόσο υποτιμημένοι ώστε να θεωρούμε την κυριακάτικη εργασία ως bonus και απαραίτητο συμπλήρωμα του πετσοκομμένου μισθού μας.

Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να διαμορφώνει το "φιλικό προς τους επενδυτές" κλίμα:

-με την κατάργηση του βασικού λόγου απόλυσης που λύνει τα χέρια των εργοδοτών

-με τη νομοθέτηση του αντισυνδικαλιστικού νόμου που επιβάλλει το φακέλωμα των εργατικών σωματείων και θέτει εμπόδια στην απεργιακή οργάνωση των εργαζομένων

- με τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εκμετάλλευσης των εργαζομένων, και τον καθορισμό μιας σειράς "εξαιρέσεων" στην εφαρμογή των ΣΣΕ, ακόμα και των κλαδικών/επιχειρησιακών, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ή της οικονομικής δυσκολίας των εργοδοτών!

Στη συναδελφική αλληλεγγύη η λύση, στους συλλογικούς αγώνες η ελπίδα.

-Δεν αφήνουμε τους νέους συναδέλφους να θεωρούν αυτονόητη την κυριακάτικη εργασία. Μαθαίνουμε συλλογικά τι σημαίνει αργία και γιατί την έχουμε ανάγκη. Οργανωνόμαστε και ασκούμε συλλογικά το νόμιμο δικαίωμά μας στην απεργία. Υπερασπιζόμαστε έμπρακτα όλες τις αργίες μας (Κυριακές, 28/10, 26/12, 2/1, 6/1). Οργανώνουμε και ενισχύουμε τις απεργιακές περιφρουρήσεις των καταστημάτων!

- Σκεφτόμαστε ως ομάδες, όχι σαν μονάδες. Ανά μαγαζί, αλυσίδα, πολυκατάστημα, εμπορική ζώνη, δημιουργούμε ορατές ή αόρατες επιτροπές αγώνα. Αξιοποιούμε τις επαφές μας με συναδέλφους από άλλα καταστήματα και ενημερώνουμε για τα προβλήματά μας και τις μεθοδεύσεις του κάθε εργοδότη.Σπάμε στην πράξη τον κατακερματισμό μας!

-Δεν αφήνουμε κανέναν συνάδελφο/ισσα μόνο/η του/της στην εκδικητικότητα του διευθυντή, στο κλεμμένο ρεπό, την απληρωσιά, την απόλυση. Δεν υπογράφουμε επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις και οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή των συμβάσεών μας. Προετοιμαζόμαστε απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων, πτώχευσης ή εξαγοράς της επιχείρησης που εργαζόμαστε. Την θέση εργασίας μας την κατακτήσαμε, δεν μας χαρίστηκε. Δίνουμε συλλογική απάντηση στις απαιτήσεις του εργοδότη!

-Απευθυνόμαστε στα σωματεία μας ώστε να στηρίξουν τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες. Παίρνουμε τον αγώνα και την διεκδίκηση στα χέρια μας. Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις συναδέλφων-ισσών από άλλα καταστήματα με κάθε πρόσφορο μέσο:μεταφέροντας την εμπειρία μας, φέρνοντας σε επαφή συναδέλφους μεταξύ τους, δημοσιοποιώντας τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Συσπειρωνόμαστε στα σωματεία μας σε αγωνιστική/απεργιακή κατεύθυνση κάνοντας τον αγώνα μας πιο μαζικό, πιο δυναμικό, πιο ανυποχώρητο.

Συνάδελφοι/ισσες, η μόνη εγγύηση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας είναι η συλλογική μας οργάνωση και ετοιμότητα μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι η μαζική και οργανωμένη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι τα ψίχουλα των αφεντικών. Η καθημερινή εντατικοποίηση και το ξεχείλωμα της ζωής μας δεν βγάζει πουθενά πέρα από την αυτοκαταστροφή μας: σωματική, ψυχολογική, υλική. Οι μισθοί-ψίχουλα, οι συμβάσεις-κουρελόχαρτα, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές μας ανάγκες! Για εμάς, συλλογική σύμβαση σημαίνει συλλογική διεκδίκηση! Και στον πυρήνα της συλλογικής διεκδίκησης μας είναι η Κυριακή-αργία και η υπεράσπιση όλων των αργιών μας, η κατάργηση των ωραρίων-λάστιχο και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας (ενοικαζόμενοι σκλάβοι, voucher Κ.α), οι αυξήσεις στους μισθούς με βάση τις ανάγκες μας και άλλα πολλά που μας έχουν κλέψει ή έχουμε ανάγκη. Αυτούς τους αγώνες δίνουμε, αυτές τις διεκδικήσεις προωθούμε. Γιατί αν δεν φτιάξουμε τον κόσμο όπως εμείς τον θέλουμε, ο κόσμος που φτιάχνουν τα αφεντικά είναι αβίωτος για εμάς.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Orthostasia.wordpress.com /orthexostasia@exyahoo.gr

Fb: Ορθοστασία/orthostasia εργαζόμενοι/ες στο κλάδο του εμπορίου

Συμμετέχουμε-στηρίζουμε την εργατική διαδήλωση οργής, αξιοπρέπειας και διεκδίκησης για αυξήσεις σε μισθούς & Σ.Σ.Ε με βάση τις ανάγκες μας το Σάββατο 30/11 στις 12.00 στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα που οργανώνουν τα σωματεία.

πηγή : https://orthostasia.wordpress.com/2019/11/24/…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Εργατική διαδήλωση

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση στηρίζει την εργατική διαδήλωση που οργανώνουν εργατικά σωματεία το Σάββατο 30 του Νοέμβρη στις 12.00 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

πηγή : https://erganidekp.wordpress.com/2019/11/25/σ…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Eργατική διαδήλωση στις 30 Νοεμβρίου, 12μ, Πλ. Κοραή

Η Πρωτοβουλία εργαζομένων/ανέργων στα νότια στηρίζει και συμμετέχει στην εργατική διαδήλωση που διοργανώνουν τα εργατικά σωματεία

πηγή : https://ypostego.wordpress.com/2019/11/27/eργ…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Στον δρόμο για μια διακλαδική απεργία βάσης

Το Σωματείο Βάσης εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής
πρόνοιας στηρίζει το κάλεσμα σωματείων από την Αθήνα που αποφάσισαν την
κήρυξη της δεύτερης διακλαδικής απεργίας στις 29 Μάρτη του 2020. Η
απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια της προσπάθειάς των σωματείων μας για
κοινή, οριζόντια συντονισμένη και οργανωμένη από τα κάτω δράση με αρχή
την διακλαδική απεργία της 1ης Νοεμβρίου 2018.

Καλούμε λοιπόν, όλους/όλες τους εργαζόμενους/ες στον χώρο της ψυχικής
υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας να απεργήσουν την μέρα εκείνη με
κεντρική αιχμή την αναγνώριση του πραγματικού καθεστώτος εργασίας, την
κατάργηση μαζικών απολύσεων και της εντατικοποίησης, τις συλλογικές
συμβάσεις εργασίας και τις αυξήσεις στους μισθούς μας σύμφωνα με τις
ανάγκες μας.

Στον κλάδο μας βλέπουμε ολοένα και συχνότερα συναδέλφους/ισσες να
εργάζονται με μισθούς κατώτερους από τον βασικό, με το πρόσχημα της
"εργασίας για απόκτηση προϋπηρεσίας". Την ίδια στιγμή, τα αφεντικά στις
ΜΚΟ και στα κέντρα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, όπως και σε πολλά
κέντρα λογοθεραπείας πληρώνουν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με
2,5 ή 3 ευρώ την ώρα, τη στιγμή που αυτά αμείβονται με 10πλασια ποσά από
τους λήπτες των υπηρεσιών.

Οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο αβέβαιες -καθώς συχνά δουλεύουμε με
δίμηνες συμβάσεις, με συμβάσεις έργου ή με μπλοκάκι- που δεν γνωρίζουμε
καλά-καλά αν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε την επόμενη μέρα. Προφανώς δεν
λείπουν και οι υπερωρίες (συχνά απλήρωτες), τα σπαστά ωράρια και οι
επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Με λίγα λόγια, οι τύχες μας, εξαρτώνται
καθαρά και μόνο από τα κέφια των αφεντικών μας.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ!
Συνεχίζοντας στον δρόμο που άνοιξε η απεργία της 1ης Νοέμβρης του '18,
να οργανώσουμε τα απαραίτητα βήματα για την ταξική οργάνωση και
αντεπίθεση, τα απαραίτητα βήματα που θα σπάσουν το φόβο που νοιώθει ο
καθένας μας μόνος του, τα απαραίτητα βήματα που θα κάνουμε όλοι και όλες
μαζί.

Αυξήσεις σε μισθούς και αμοιβές - Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα
με τις ανάγκες μας
Ενάντια στις απολύσεις
Ενάντια στην ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων
Μείωση του χρόνου εργασίας
Σταθερή εργασία - Όχι στην ελαστικοποίηση - Όχι στις συμβάσεις ορισμένου
χρόνου

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ &
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ

Σωματείο βάσης εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας & κοινωνικής
προνοια

πηγή : https://svepsykoi.espivblogs.net/2019/11/28/s…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Συλλογική σύμβαση εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης | Όχι στις νέες αυξήσεις εισφορών

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία και στον αγώνα

Αγωνιστική ταξική ενότητα, για νικηφόρους αγώνες, κόντρα στο υποταγμένο συνδικαλισμό

Σε πλήρη εναρμόνιση με τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων και της ΕΕ για υπερπλεονάσματα, την εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους και των απαιτήσεων του κεφαλαίου, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, προσφέρει δώρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις στο κεφάλαιο, ενώ φέρνει ταυτόχρονα μια σειρά από αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, ως αναγκαίο συμπλήρωμα για τις «επενδύσεις». Μέσα από τον «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε πρόσφατα έρχεται ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων.

Η «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης της ΝΔ σημαίνει, συνεχής υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μισθούς πείνας, επισφαλείς σχέσεις εργασίας, πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση της ασφάλισης, παιδεία και υγεία μόνο για τους λίγους. Παράλληλα σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ψήφισε νομοσχέδιο για την πλήρη λεηλασία και ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ και της ενέργειας, καθώς και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο. Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση ο προϋπολογισμός του 2020, με περικοπές κοινωνικών δαπανών, με μεγάλες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και αιματηρά πλεονάσματα 3.6%.

Νέος «αναπτυξιακός» νόμος: Τα πάντα για τους επενδυτές, τίποτα για τους εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις δεσμεύσεις όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, ψήφισε το νέο «αναπτυξιακό» νόμο ο οποίος περιλαμβάνει μια σειρά από αντεργατικές διατάξεις με στόχο την περαιτέρω απορρύθμιση του μηχανισμού συλλογικών διαπραγματεύσεων, την υποβάθμιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας, με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 για τις ΣΣΕ, και σε συνέχεια των αντεργατικών αντισυνδικαλιστικών διατάξεων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος περιλαμβάνει:

  • Την δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και ηλεκτρονική ψηφοφορία στη λήψη κάθε αποφάσεων για απεργία. Θέλουν να υποβαθμίσουν τον κυρίαρχο ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, να ενισχύσουν την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, να ακυρώσουν τον αποφασιστικό ρόλο που πρέπει να έχουν οι συλλογικές διαδικασίες και οι συνελεύσεις των σωματείων. Προσπαθούν να ακυρώσουν τις δυνατότητες στη βάση των εργαζομένων, στα πρωτοβάθμια σωματεία τους να αναπτύσσουν αγώνες και να αμφισβητούν την ουσία της πολιτικής και των μέτρων τους.
  • Με την αιτιολογία των οικονομικών προβλημάτων ή της πτώχευσης ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης, στο νομοσχέδιο θεσπίζεται ρήτρα εξαίρεσης από την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
  • Υπερίσχυση της τοπικής συλλογικής σύμβασης έναντι της εθνικής κλαδικής ή της ομοιοεπαγγελματικής συλλογικής σύμβασης. Με διάταξη, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά πως: «Η εθνική κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική συλλογική σύμβαση δεν υπερισχύει αντίστοιχης τοπικής». Η εξαίρεση αυτή αφορά και σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων όπως είναι οι επιχειρήσεις στην κοινωνική οικονομία, οι ΚΟΙΝΣΕΠ, οι ΜΚΟ.
  • Ενισχύονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Προωθείται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται με βάση τον ετήσιο χρόνο εργασίας. Όπως αναφέρεται ο εργοδότης και ο εργαζόμενος πρέπει να συμφωνήσουν, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση.
  • Ολοκληρώνεται η σύνδεση της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ με την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Στόχος η επεκτασιμότητα μιας κλαδικής σύμβασης να καταστεί ανενεργή ή άκυρη, δηλαδή «ανάπτυξη» και ανταγωνιστικότητα εις βάρος του εργατικού κόστους. Επιπλέον, τίθενται πρόσθετα εμπόδια και στη διαδικασία της Διαιτησίας, εφόσον δυσκολεύει την ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων σε αυτήν, μετά από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, κάνοντας πολύ δυσκολότερη την όποια δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
  • Προωθείται η μερική απασχόληση Ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο και η αντικατάσταση των αναγκαίων μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας. Με διάταξη για πρώτη φορά, σε Δημόσιες Υπηρεσίες θα προσλαμβάνονται συμβασιούχοι για μερική απασχόληση μέχρι 6 μηνών που δεν θα υπερβαίνει τις 4 ώρες ημερησίως.
  • Θεσμοθετείται η συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων. Ακόμα, ενισχύεται η μαύρη εργασία με μια σειρά «διευκολύνσεις» και ελαχιστοποίηση των προστίμων.

Σε συνέχεια των αντιδραστικών νομοθετημάτων για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, προστέθηκε προσφάτως η διάταξη για το «Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» στην οποία τα Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων υποχρεούνται να καταγράψουν σε ειδική πλατφόρμα της εφορίας τα ατομικά στοιχεία των μελών των προεδρείων τους! Η διάταξη αυτή (ψηφισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενεργοποιήθηκε από την ΝΔ) φακελώνει εργαζομένους και στοχοποιεί τα συνδικάτα. Αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο συνδικαλιστικές οργανώσεις και κάθε μορφής εταιρίες συνδέοντάς τις όλες έμμεσα με το μαύρο χρήμα από εγκληματικές οργανώσεις.

Να μην περάσει η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Τρεις δεκαετίες συνεχών αντεργατικών παρεμβάσεων από όλες τις κυβερνήσεις έχουν συμπληρωθεί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, με σταθερό γνώμονα την διαρκή υποβάθμιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου και ετοιμάζει νομοσχέδιο για την παράδοση των εισφορών πρώτα απ' όλα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες. Ταυτόχρονα, μεταθέτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους την ευθύνη για οποιαδήποτε συνταξιοδοτική παροχή στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου. Το κράτος αποσύρεται ολοένα και περισσότερο από την υποχρέωσή του για συντάξεις. Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ ορέγεται νέα αύξηση των ορίων, ενώ σκιαγραφεί και το πώς τα ασφαλιστικά ταμεία θα αρχίσουν να τζογάρουν με γενικευμένο τρόπο.

Σε αυτή την κατεύθυνση το πόρισμα της επιτροπής σοφών, προτείνει οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων να μην είναι εγγυημένες, και το ύψος τους να εξαρτάται από το τζογάρισμα στις αγορές και από την «απόδοση» του ρίσκου που αναλαμβάνει ο κάθε ασφαλισμένος ατομικά! Είναι χαρακτηριστικό ότι γίνεται λόγος για «επιλογή» ανάμεσα σε «τρία επενδυτικά πακέτα», «χαμηλού», «μεσαίου» και «υψηλού επενδυτικού κινδύνου»…

Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι οδηγεί στην μετατροπή της ασφάλισης σε «επενδυτικό προϊόν». Η κυβέρνηση θεσπίζει 7 ασφαλιστικά πακέτα (κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών), που υποτίθεται θα οδηγήσουν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές, με ευθύνη του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος έχει έναν «ατομικό κουμπαρά» που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις η κατώτερη εισφορά κυμαίνεται στα 220 ευρώ, ενώ θα φτάσει στα 280 ευρώ μαζί με το επικουρικό και το εφάπαξ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μεγάλη αύξηση για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους ανέργους. Έτσι η συνολική μηνιαία αύξηση εισφορών φτάνει περίπου στα 45 ευρώ, για όσους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι, πλήρωναν ως τώρα την κατώτερη εισφορά, (δηλαδή για την μεγάλη πλειοψηφία).

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι οι συντάξεις θα γίνουν πιο δίκαιες. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των συντάξεων δεν θα υπερβαίνει τα 500-600 ευρώ, ενώ η ανταποδοτικότητα θα σμπαραλιάζει τον οποιοδήποτε αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ένα δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί προτρέπει όσους έχουν λίγα παραπάνω εισοδήματα να επιλέγουν χαμηλή κατηγορία ασφάλισης και το υπόλοιπο να το ασφαλίζουν ιδιωτικά. Επιπλέον, όσοι εργαζόμενοι είναι στην ρύθμιση του Ν. Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια, θα αντιμετωπίσουν τις απειλές για την μείωση του εμέσου μισθού τους και το φόρτωμα όλου του ασφαλιστικού κόστους στις πλάτες τους.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΤΕΕ αποδέχτηκε το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Είναι συνυπεύθυνό τζογάρισε τις εισφορές μας στην Τράπεζα Αττικής και αφαίμαξε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕ∆Ε. Σήμερα προετοιμάζει το έδαφος για ένα επαγγελματικό ιδιωτικό ταμείο ενώ οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τα χρήματα των εισφορών.

Ενάντια στο δόγμα «νόμος και τάξη»

Για να προχωρήσουν όλα αυτά η κυβέρνηση ενεργοποιεί το δόγμα «νόμος και τάξη»! Εισβολή ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ ενάντια στους φοιτητές/τριες που αντιστέκονται, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, χτύπημα απεργιών και διαδηλώσεων, νέος αντιδραστικός Ποινικός Κώδικας, προκλητικές συλλήψεις αγωνιστών, βιομηχανία διώξεων. Τα ΜΑΤ χτυπούν απρόκλητα νέους και νέες, όχι μόνο τραυματίζοντάς τους, αλλά και συλλαμβάνοντάς τους, με ένα σωρό κατασκευασμένες κατηγορίες! Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχαστούν ούτε τις εισβολές των ΜΑΤ σε πανεπιστήμια επί ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι εκκενώσεις καταλήψεων ούτε οι έφοδοι σε γραφεία πολιτικών οργανώσεων, ούτε το όργιο καταστολής για την επιβολή των πλειστηριασμών.

Αυτός ο παροξυσμός της καταστολής είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ξέρουν πως για να περάσουν τη σκληρή αντιλαϊκή και αντεργατική της πολιτική, χρειάζεται να τρομοκρατήσουν λαό και νεολαία, να χτυπήσουν το μαζικό κίνημα και τον κόσμο που αντιστέκεται. Για αυτό η προληπτική αντιδραστική θωράκιση του συστήματος σε όλα τα μέτωπα είναι απολύτως αναγκαία.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ προωθεί ένα ρατσιστικό σχέδιο κατά προσφύγων και μεταναστών, που αποτελούν τμήματα της εργατικής τάξης, με δημιουργία πολλών φυλακών τύπου Αμυγδαλέζας, συνέχιση της κράτησης των προσφύγων στα νησιά, αλλά και σχέδια ακόμα και για χρήση… ξερονησιών, όπως, για παράδειγμα, της νησίδας Λέβιθα, που εμφανίστηκε σε κυβερνητικό σχέδιο.

Την καλύτερη απάντηση στο όργιο καταστολής έδωσαν οι μαζικές και μαχητικές πορείες του Πολυτεχνείου, η προσπάθεια φοιτητών-εργαζομένων για προστασία του ασύλου σε ΑΣΟΕΕ και ΕΜΠ κ.α., αποτελούν πολιτικό πλήγμα για κυβέρνηση, το σύστημα και τις ΗΠΑ.

Αγώνες και εξεγέρσεις στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καπιταλισμός, σε Ελλάδα, Ευρώπη και όλο τον κόσμο, δεν έχει ξεμπερδέψει με τα δαιμόνια των κρίσεων του. Όλα σχεδόν τα στοιχεία των μεγάλων οικονομιών (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑ Ασία) καθώς και των αναπτυσσόμενων χωρών δείχνουν ισχυρά σημεία εισόδου σε ένα νέο κύκλο ύφεσης. Την ίδια στιγμή, η μετατόπιση του ταξικού συσχετισμού και η άνοδος της εκμετάλλευσης της εργασίας από νέες μορφές που σαν τεχνικοί συναντάμε καθημερινά στις δουλειές μας (IoT, Industry 4.0, κτλ) διαλύουν τα εργατικά δικαιώματα αφήνοντας όμως ίδια την αξία της εργασίας. Αυτή είναι και η κινητήριος δύναμη για τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου στα εργοτάξια και στις παραγωγικές μονάδες. Παράλληλα η έντονη παρουσία πολεμικών συρράξεων εκδηλώνεται απειλητικά ειδικά στην ευρύτερη περιοχή μας (Τουρκία-Κουρδιστάν, Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή). Πολυεθνικές του πετρελαίου, πολεμικά πλοία, γεωτρύπανα, στρατιωτικές επεμβάσεις, πόλεμοι, κύματα προσφύγων, ένταση και απειλές, νέες δυσβάσταχτες στρατιωτικές δαπάνες, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα στην ευρύτερη περιοχή.

Όμως το σύστημα δεν έχει ξεμπερδέψει με τις λαϊκές αντιστάσεις και δεν βαδίζει ακλόνητο. Ο μεγαλειώδης αγώνας του Χιλιανού λαού που για μια ακόμη φορά πληρώνει βαρύ φόρο αίματος με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, οι μαζικές κινητοποιήσεις στην Ουρουγουάη, ο αγώνας του λαού της Βολιβίας που προσπαθεί να οργανώσει την αντίσταση του ενάντια στο πραξικόπημα της ολιγαρχίας με τη στήριξη των ΗΠΑ, το μεγάλο αντικυβερνητικό κίνημα στο Λίβανο, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ, οι απεργίες των εκατομμυρίων στην Ινδία, το αναπτυσσόμενο κίνημα στις ΗΠΑ με απεργιακά γεγονότα, η διάρκεια των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, καθώς και οι μαζικές μαθητικές διαδηλώσεις για το κλίμα στην Ευρώπη, δείχνουν ότι το μαζικό κίνημα μπορεί να επανέρχεται κατά κύματα σε όλο τον κόσμο.

Το ιδιαίτερα ελπιδοφόρο στοιχείο αυτού του νέου κύματος αγώνων και εξεγέρσεων είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος της νεολαίας που όπως δείχνει και η δική μας εμπειρία τόσο στο φοιτητικό κίνημα, όσο και σε εργασιακούς χώρους με την έντονη τη παρουσία νέων εργαζόμενων και ειδικά των ελαστικά εργαζόμενων (πχ συμβασιούχοι δημοσίου κ.ά.).

Δεν θα επιτρέψουμε να είναι αυτή η «κανονικότητα»

Στον κλάδο συνεχίζει η απληρωσιά, οι απολύσεις, ενώ η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσία. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μέσω της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης του σωματείου αποτελούν βασικό εργαλείο του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών. Το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ξεδίπλωσε μια προσπάθεια για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Εδώ και καιρό δίνει τη μάχη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, για να συμπεριληφθούν στην συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη. Για να μπει ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση των νέων συναδέλφων μας που αποτελούν τον πιο ευάλωτο στόχο των αντεργατικών πολιτικών. Στο πλαίσιο της διεκδίκηση της κλαδικής ΣΣΕ από τις εργοδοτικές ενώσεις, το Σωματείο οργάνωσε τον τελευταίο χρόνο κινητοποιήσεις και σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Η εργοδοσία ακολουθεί παρελκυστική τακτική.

Γνωρίζουμε καλά τους παρόντες κοινωνικούς συσχετισμούς στον κλάδο και την δυσκολία που έχει ο αγώνας για τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είναι όμως αδύνατον να αμελήσουμε το γεγονός ότι οι αμοιβές μας βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα σε μεγάλο κομμάτι του κλάδου. Είναι αδύνατον να αμελήσουμε την κατάσταση της πλειοψηφίας των νέων συναδέλφων που δυσκολεύονται να βιοποριστούν ακόμα και αν εργάζονται σε δουλειές «πλήρους» απασχόλησης. Είναι αδύνατον να αμελήσουμε τις χιλιάδες των συναδέλφων που αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες Ο αγώνας για τη Συλλογική Σύμβαση φαντάζει, και είναι, δύσκολος. Είναι ο μόνος όμως που μπορεί να ανοίξει ένα δρόμο ελπίδας σε ένα κλάδο που οι εργαζόμενοί του τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκαν σε ακραίο βαθμό. Να μη συνηθίσουμε στην «κανονικότητα» της υποτίμησης της δουλειάς και της ζωής μας!

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να συνδέσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής με τον αγώνα μας για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, την πάλη ενάντια στην ελαστική εργασία, την προσπάθεια μας για ένα μαζικό διεκδικητικό σωματείο. Με προμετωπίδα τις δικές μας ανάγκες απέναντι στις πολιτικές για την ανάταξη της κερδοφορίας τους, συντονιζόμαστε με κάθε σωματείο που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση.

Το προηγούμενο διάστημα, για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν πριν από την ψήφιση νομοσχεδίου δύο μαχητικές πανεργατικές απεργίες, η πρώτη μάλιστα (24/9) κόντρα σε ΓΣΕΕ, δικαστικές αποφάσεις (πχ λιμάνι) και εργοδοτική τρομοκρατία, με ένα ευρύ αγωνιστικό δυναμικό να στέλνει μηνύματα αντίστασης και «ανυπακοής». Οι απεργίες και οι συγκεντρώσεις έδειξαν ξεκάθαρα ότι η μάχη για την διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου και η επαναφορά μισθών και δικαιωμάτων παραμένει στο προσκήνιο, καθώς οι κινητοποιήσεις αναδρούν στο ίδιο το σωματείο και την εσωτερική ζωή του. Η απεργία της 24.09 έδειξε ότι όταν οι ταξικές δυνάμεις επιμένουν στον αναγκαίο αγωνιστικό σχεδιασμό μπορεί να κερδίζουν κόσμο στην μάχη και να διασπούν την γραφειοκρατία. Αντίθετα οι υποχωρήσεις στις μανούβρες της γραφειοκρατίας οδηγούν σε αποκλιμάκωση. Η υπονόμευση της απεργιακής κλιμάκωσης μετά τις 2/10 είχε ως αποτέλεσμα ένας σκληρά αντεργατικός νόμος να ψηφιστεί τελικά χωρίς απεργούς στους δρόμους. Ας προστεθεί κι αυτή η εμπειρία για τις επόμενες μάχες στις οποίες οι ταξικές δυνάμεις είναι επιτακτικό να δυναμώσουν την ενότητά τους και να καθορίσουν τον σχεδιασμό τους με βάση τις ανάγκες του κινήματος.

Απέναντι στην υποταγή και την ενσωμάτωση, τον κατακερματισμό και την απεργοσπασία που προωθεί ο υποταγμένος συνδικαλισμός στην ΓΣΕΕ, πρέπει να προτάξουμε τη σύνδεση των αντιστάσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς και την ισχυροποίηση της θέσης όλων απέναντι στο κεφάλαιο και στην κυβέρνηση. Η αγωνιστική ταξική ενότητα των μαχόμενων σωματείων θα μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και τις μεθόδους των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ο κόσμος της εργασίας μπορεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις να οργανώνει από τα κάτω και να πραγματοποιεί αποτελεσματικά τους αγώνες του.

Παλεύουμε για να επιστραφούν οι κλεμμένοι μισθοί και δικαιώματα κόντρα σε κυβέρνηση- ΕΕ -εργοδοσία

Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και στην πολιτική της. Συγκροτούμε τις συλλογικές διεκδικήσεις και τους αγώνες μας. Βάζουμε στο επίκεντρο την κάλυψη αναγκών μας, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και ζωής. Για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι, για να σπάσουν οι αλυσίδες των μνημονίων.

  • Υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο μας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του νέου «αναπτυξιακού» νόμου. Καθολική ισχύς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας - Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση. Επαναφορά όλων των μισθών στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική -751 ευρώ, κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα.
  • Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση.
  • Κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και της ελαστικής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή απασχόληση, κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Μείωση των ωρών εργασίας 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Απαγόρευση των απολύσεων. Να μπει φρένο στην εργοδοτική τρομοκρατία. Όχι στους «κώδικες δεοντολογίες».
  • Καμία απόλυση εγκύου εργαζόμενης. Το δικαίωμα στη μητρότητα είναι αδιαπραγμάτευτο. Πλήρη κατοχύρωση των εργαζόμενων μητέρων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας πλήρη προστασία μαζί με όλες τις άδειες και τα επιδόματα. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη γυναικεία καταπίεση και εκμετάλλευση.
  • Άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιριών) των αφεντικών που χρωστούν στους εργαζόμενους για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλους τους ανέργους, ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής (μισθός - ΔΠΥ). Πρόσβαση των ανέργων στην υγεία, τις συγκοινωνίες, και σε όλες τις κοινωφελείς υπηρεσίες. Διαγραφή των χρεών τους, προς τις τράπεζες, τα ταμεία και το κράτος. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα χρόνια.
  • Να μην περάσει η νέα επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Δημόσια, δωρεάν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άρση όλων των περικοπών στις συντάξεις. Να μη δημιουργηθεί επαγγελματικό ταμείο στον κλάδο, τα αποθεματικά του οποίου υπάρχει κατεύθυνση να χρησιμοποιείται και για την εγγυοδοσία. Αυτή η κατεύθυνση υλοποιείται και με την μεταφορά πόρων στο ΤΜΕΔΕ, που λειτουργεί ως ταμείο εγγυοδοσίας, και προαλείφεται να λειτουργήσει και ως επαγγελματικό ταμείο, συνεχίζοντας την τακτική της μετατροπής των πόρων σε χρηματιστικούς τίτλους. Να πληρώσει η εργοδοσία το μερίδιό της για την κοινωνική ασφάλιση. Αποκατάσταση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από το PSI και τιμωρία των υπευθύνων για τη συγκεκριμένη απώλεια.
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους συναδέλφους που στερούνται την υγειονομική τους κάλυψη λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.
  • Απαγόρευση σύναψης σύμβασης με το Δημόσιο σε εταιρίες που δεν πληρούν την εργατική νομοθεσία.
  • Αγώνας για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις λαϊκής κατοικίας. Όχι στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.
  • Κατάργηση του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, χωρίς αποζημίωση και εκείνων που εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους και λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου αναδιάρθρωσης των δημόσιων έργων και μελετών που επιταχύνουν τη συγκέντρωση στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου (ΣΔΙΤ, ΝΟΚ, αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες κ.λπ.).
  • Απόσυρση του ΠΔ 99/2018 για τη «ρύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού». ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων», στην αντιδραστική πολιτική της Μπολόνια, στην «πιστοποίηση» και στην εξατομίκευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων και πιστοποιήσεων.
  • Απαιτούμε την απόλυτη καταδίκη των φασιστών- δολοφόνων της Χρυσής Αυγής. Είμαστε μπροστά ώστε να μπλοκάρουμε κάθε προσπάθεια να σηκώσουν κεφάλι οι φασίστες!
  • Έξοδος από το ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά από τη χώρα. Όχι σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, επεμβάσεις και εξοπλιστικά προγράμματα. Ίσα δικαιώματα στους πρόσφυγες και στους μετανάστες σε παιδεία, υγεία, εργασία. Να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας-ΕΕ.
  • Οι διεκδικήσεις και οι αγώνες μας δεν χωρούν στο μονόδρομο των μνημονίων, του χρέους, της ανταγωνιστικότητας. Για αυτό παλεύουμε για την απελευθέρωση από το διαρκές Ευρωμνημόνιο, την κατάργηση όλων των μνημονίων. Σύγκρουση και έξοδο από την φυλακή της ευρωζώνης και της ΕΕ, διαγραφή του χρέους.

Το επόμενο διάστημα:

  • Συνεχίζουμε την καμπάνια για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Με εξορμήσεις για ενημέρωση των εργαζόμενων. Με συνέχιση των κινητοποιήσεων στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου, όπου θα θέτει το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ στην εργοδοσία. Επόμενες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ και στην ΜΕΤΚΑ. Συγκροτούμε σωματειακές επιτροπές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες όπου υπάρχουν μέλη του Σωματείου.
  • Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στις 30 Νοέμβρη. (α) Στο συλλαλητήριο για την κοινωνική ασφάλιση που οργανώνουν συνταξιουχικές οργανώσεις και σωματεία (10:30πμ προπύλαια). (β) Στην διαδήλωση στις 12:00 στην πλατεία Κοραή των πρωτοβάθμιων σωματείων που επιδιώκουν να δώσουν συνέχεια στους αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς, μείωση των ωρών εργασίας και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής. Επιδιώκουμε την συνάντηση των αγωνιζόμενων τμημάτων στον δρόμο και κοινή συγκέντρωση έξω από την Βουλή.
  • Επιδιώκουμε τον συντονισμό με το συνδικάτο οικοδόμων και τα σωματεία του κλάδου για απεργιακή κινητοποίηση για την Συλλογική Σύμβαση. Αξιοποιούμε την νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει πρωτοβάθμια σωματεία στις 19 Μάρτη. Οργανώνουμε την μέρα εκείνη, απεργία στον κλάδο με αιχμή την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιδιώκουμε η 19 Μάρτη να μετατραπεί σε σταθμό για την δράση του εργατικού κινήματος για τα εργατικά δικαιώματα ενάντια σε κυβέρνηση και το κεφάλαιο.
  • Κινητοποίηση του Σωματείου με Στάση Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας, στο 2ο μισό του Ιανουαρίου, με ορισμό της ημερομηνίας από το ΔΣ.
  • Ενάντια στην νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, επιδιώκουμε τον συντονισμό με ταξικά σωματεία, εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, ώστε να δοθεί ένας πανεργατικός απεργιακός αγώνας με ενότητα και προοπτική. Πραγματοποιούμε κλαδική κινητοποίηση με αιχμή νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τα μπλοκάκια.
  • Επιδιώκουμε την επαφή με τα μέλη του ΣΜΤ και τους εργαζόμενους του κλάδου: Ξεκινάμε γύρο περιοδειών και ημερών ανοιχτού σωματείου για να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους τις συνθήκες σε κάθε χώρο δουλειάς, να προετοιμάσουμε και προπαγανδίσουμε τις θέσεις του ΣΜΤ, για να πετύχουμε την μαζικοποίηση διαδικασιών και την μεγαλύτερη συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στο δρόμο, εκεί που ανατρέπονται οι νόμοι και οι κανονισμοί.
  • Στηρίζουμε την κινητοποίηση που πραγματοποιεί η καμπάνια για την προστασία της μητρότητας του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, στις 5/12 στο υπουργείο εργασίας.
  • Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ και των εργαζόμενων στις εταιρίες ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ-ΕΛΠΕ ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο προωθείται τόσο η ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ενέργειας, όσο και η κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων για τους υφιστάμενους και ιδιαίτερα τους νέους εργαζόμενους.
  • Στήριξη του Σωματείου σε πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις για το μπλοκάρισμα των κατασχέσεων της λαϊκής κατοικίας στους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
  • Συνέχεια του μπλοκαρίσματος των αντιδραστικών αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ και τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου.

26.11.2019

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

πηγή : https://somt.gr/απόφαση-συνέλευσης-σωματείου-…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

November 29, 2019

3

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου να βρεθούν στο δρόμο στηρίζοντας τις δύο μεγάλες εργατικές διαδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί .
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας , συνεχίζοντας την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , έρχεται πλέον να κλιμακώσει την αντεργατική και αντιλαικη επίθεση σε όλα τα πεδία ώστε να ευθυγραμμίσει το ελληνικό κεφάλαιο με τις επιταγές του διεθνούς κεφαλαίου. Ιεραρχεί την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα για να μας υποτάξει καθολικα στο δίκαιο της εργοδοσίας και να καταστείλει κάθε ψέγμα οργανωμένης πάλης. (βλ. Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και κανονικό φακέλωμά μας στον εργοδοτικό -κυβερνητικό συνδικαλισμό). Παράλληλα με την «εξέλιξη» του ν.Σιούφα , που έγινε ν.Ρέππα και μετά Κατρούγκαλου η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να τσακίσει ότι υπόλειμμα Κοινωνικής Ασφάλισης έχει μείνει. Δεν αντιλαμβανόμαστε την Κοινωνική Ασφάλιση σαν ζήτημα που αφορά μόνο τους συνταξιούχους αλλά σαν συνολικό κεκτημένο δικαίωμα της εργατικής τάξης που εφάπτεται της υγείας, της περίθαλψης, της πρόνοιας, της ανεργίας, τα βαρέα και ανθυγιεινά, της μητρότητας και βέβαια της σύνταξης. ( Δεν ξεχνάμε το οριστικό κούρεμα στο ΕΦΑΠΑΞ των ξενοδοχουπαλλήλων )
Για αυτο και συμμετέχουμε και καλούμε και κάθε εργαζόμενο του κλάδου μας 10.30 στα Προπύλαια δίπλα στις συνταξιουχικές οργανώσεις , ενάντια στο νέο Αντιασφαλιστικό οδοστρωτήραα ο οποίος επανέρχεται με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης για να ολοκληρώσει το έργο των προηγούμενων .
Παράλληλα στη βάση της ποινικοποίησης των αγώνων που έχουμε δώσει σαν σχήμα Πανελλαδικά (βλ Λάντζα Πάτρας , Λάντζα Θεσσαλονίκης κα) αλλά και της λογικής του οριζόντιου συντονισμού α'βαθμιων Σωματείων καλούμε και σε στήριξη της Εργατικης Διαδήλωσης στις 12μμ στην Πλατεία Κοραή μαζί με άλλα 9 Πρωτοβάθμια Σωματεία του Ιδιωτικού Τομέα , επιδιώκοντας της κοινή παρουσία των αγωνιζόμενων κομματιών στο δρόμο.
Βάζουμε μπροστά τον κοινό αγώνα για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας με τα εργατικά-λαικά συμφέροντα μπροστά . Σε κοινό βηματισμό με τα ταξικά σωματεία , πέρα από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ώστε η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων να ξαναγίνει υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφείας αυτών.
Κόντρα στα Καπιταλιστικά συμφέροντα ,την Κυβέρνηση, το κεφάλαιο, την Ε.Ε και το ΔΝΤ.
Αγωνιστικός ξεσηκωμός με κλιμάκωση και απεργίες στα χέρια των σωματείων.

πηγή : https://www.lantza.org.gr/30-νοεμβριου-στηριζ…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Ψήφισμα στήριξης στον αγώνα των 5500 συμβασιούχων | Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Η Εργατική Λέσχη στηρίζει των αγώνα των 5.500 νέων εργαζομένων, συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, για άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29. Οι συνάδελφοί μας διεκδικούν μεταξύ άλλων μόνιμη και σταθερή δουλειά, ανανέωση των συμβάσεων και καμία απόλυση!

Είμαστε δίπλα τους!

Ακολουθεί το ψήφισμα:

Εδώ και χρόνια πάγια πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης αποτελεί η ανακύκλωση της ανεργίας, μέσω διάφορων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η ελαστική εργασία δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το δημόσιο.
Ο δημόσιος τομέας και οι Δήμοι στελεχώνονται όλο και περισσότερο με πρόσκαιρο εργατικό δυναμικό που καλύπτει τα αμέτρητα κενά που αφήνει η πολιτική του παγώματος των μόνιμων προσλήψεων, όπως εγκαθιδρύθηκε στο πλαίσιο των «μνημονιακών υποχρεώσεων». Οι εργαζόμενοι μέσω των διάφορων αυτών προγραμμάτων [κοινωφελών, ειδικών κλπ] προσλαμβάνονται κατά κανόνα με πολύ χαμηλές απολαβές και πολύ λιγότερα δικαιώματα σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό, αποτελώντας τη «φθηνή» λύση στα χέρια της κάθε κυβέρνησης, που επιλέγει να δίνει λεφτά σε εξοπλισμούς και σε τράπεζες, αλλά όχι για τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων.

Όσον αφορά στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29, πρόκειται για ακόμα ένα πρόγραμμα που στόχο έχει -σύμφωνα με το ΦΕΚ- «την καταπολέμηση του brain drain και της ανεργίας». Στην πραγματικότητα με τη σύμβαση ενός έτους και στη συνέχεια την αμετάκλητη και χωρίς αποζημίωση απόλυση των εργαζομένων [ωφελούμενων κατά τον επίσημο λόγο] δε σταματάει ούτε η μετανάστευση, ούτε η ανεργία. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο έχει κάποιους ευνοϊκότερους όρους όσον αφορά τα μισθολογικά σε σχέση με κοινωφελή προγράμματα, δεν παύει να είναι ένα «μπάλωμα» στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Άλλωστε, η «εξυγίανση» του δημόσιου τομέα που εξαγγέλλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις περνάει μέσα από την ιδιωτικοποίηση πλευρών του και την όλο και μεγαλύτερη απαξίωσή του, με εργαζόμενους που δουλεύουν σε κλίμα ανασφάλειας και με τον κίνδυνο της απόλυσης.

Οι εργαζόμενοι μέσω του ειδικού αυτού προγράμματος βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διεκδικούν την ανανέωση της σύμβασής τους για τουλάχιστον ένα έτος, στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης, την παύση της συρρίκνωσης και υποστελέχωσης του δημόσιου τομέα, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για δημόσιο τομέα και Δήμους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με ίσα εργασιακά δικαιώματα.

Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων μέσω του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους, αλλά και σε κάθε συμβασιούχο με όποιο πρόγραμμα και αν εργάζεται, που κινδυνεύει με απόλυση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που φέρνει η πολιτική της τωρινής [αλλά και προηγούμενων] κυβερνήσεων. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους και παλεύουμε μαζί τους.

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους
  • Καμία απόλυση συναδέλφου/ισσας
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων
  • Να σταματήσει τώρα η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας
  • Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα - Καμία ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων - Καμία σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς
  • Να δοθούν χρήματα για τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι για τις τράπεζες και τους πολεμικούς εξοπλισμούς
  • Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο σε μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες

πηγή : https://ergatikilesxi-kd.blogspot.com/2019/11…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η σημερινή νεοφιλελεύθερη διαχείριση έρχεται να υλοποιήσει την επιθετική κρατική πολιτική αναδιαρθρώσεων σε όλα τα κοινωνικά πεδία. Το ολομέτωπο χτύπημα του αναρχικού κινήματος, των προσφύγων και των μεταναστών, των καταλήψεων, των δομών του αγώνα και η καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων στο σύνολό τους, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντικοινωνικών πολιτικών που για τους από τα κάτω σημαίνουν περαιτέρω φτωχοποίηση, εξαθλίωση και αποκλεισμό. Η κατασταλτική εκστρατεία που ξεκίνησε με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, και έχει εκδηλωθεί με την εκκένωση δεκάδων καταλήψεων, τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την αστυνομική κατοχή των Εξαρχείων και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας μέσα από το νέο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο, συνεχίζεται με την έκδοση τελεσίγραφου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εκκένωση των κατειλημμένων χώρων αγώνα μέχρι την μέρα πριν στην συμπλήρωση 11 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την κοινωνική εξέγερση του 2008. Παράλληλα αποτελεί κομμάτι του σχεδιασμού για την επιβολή της νέας κοινωνικής συνθήκης. Πάνω στην υποχώρηση των αγώνων και τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού που συνέβει την προηγούμενη περίοδο σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, έρχεται να χτιστεί με την τρομοκρατία η κοινωνική συνθήκη της σιωπής, του φόβου και της υποταγής.

Αυτός ο κοινωνικός μετασχηματισμός, η αλλαγή της κοινωνικής συνείδησης, η εξουδετέρωση των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων είναι οι προϋποθέσεις για το βάθεμα των όρων επιβολής. Κράτος και κεφάλαιο επιχειρούν να καθυποτάξουν κάθε φωνή που αρθρώνεται ενάντια στους επιθετικούς σχεδιασμούς τους είτε με τα ΜΑΤ είτε με την αναβάθμιση του νομικού και θεσμικού τους οπλοστασίου. Με το πρόσφατο "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο έρχεται η καταγραφή και επί της ουσίας η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και απεργιακής δράσης των εργαζομένων. Αποτελεί σαφή συνέχεια της κρατικής κατασταλτικής επίθεσης στις αντιστάσεις, τα μέσα αγώνα και πάλης των εργατών. Τα προηγούμενα χρόνια, η πολιτική διαχείριση ΣΎΡΙΖΑ τροποποίησε διατάξεις σχετικά με την απεργία, δυσχεραίνοντας την κήρυξή της από πρωτοβάθμια σωματεία ενώ στη βάση των αντιλήψεων "ταξικής συνεργασίας", "κοινωνικής ειρήνευσης" και "εθνικής ανάπτυξης" που εξέφραζε, κηρύχθηκε απεργία από τους εργατοπατέρες των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε συνεργασία με εργοδοτικούς φορείς με στόχο την απονοηματοδότηση του όπλου της απεργίας.

Το "αναπτυξιακό" νομοσχέδιο και όσα πρόκειται να επιχειρήσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει εμπεδώνουν τις πολιτικές αναδιάρθρωσης και δηλώνουν τις στοχεύσεις των αφεντικών για την ανάπτυξη του κεφαλαίου ενώ για τους από τα κάτω σημαίνουν επίταση των κοινωνικών και ταξικών φραγμών (σε περίθαλψη, εκπαίδευση μεταφορές, στέγαση), φτηνή εργασία και συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης. Η εργοδοτική αυθαιρεσία σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των απολύσεων επιτείνουν την επισφαλή και «μαύρη» εργασία, εντείνουν σε ακραίο βαθμό την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων και θέτουν στο προσκήνιο τον διαρκή εκβιασμό της ανεργίας, την ίδια στιγμή που τα εξαντλητικά ωράρια οδηγούν στην συνεπακόλουθη μείωση ως και εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου όσων εργάζονται. Οι δολοφονίες και το τσάκισμα εργατών/τριών στα κάτεργα της μισθωτής σκλαβιάς συνεχώς αυξάνονται στο βωμό της καπιταλιστικής και κρατικής κερδοφορίας και ανάπτυξης, ενώ η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και εργατικών κεκτημένων κατακερματίζει τις ταξικές αντιστάσεις και αποδυναμώνει τις συλλογικές διεκδικήσεις στους χώρους εκμετάλλευσης. Το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές λειτουργεί ως προθάλαμος για την δημιουργία ενός μοντέλου ευέλικτης και πειθαρχημένης εργασίας. Η ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, τα ελαστικά ωράρια και η επίταση συνολικότερα της μισθωτής σκλαβιάς, η εντατικοποίηση της εργασίας, η ιδιωτικοποίηση των πάντων και η διαχείριση από τα αφεντικά όλων των βασικών μας αναγκών είναι σημεία που ανταποκρίνονται στην ανάγκη του καπιταλισμού για όξυνση της ταξικής ανισότητας, την πλήρη υποτίμηση των ζωών μας και την δημιουργία σύγχρονων πληβείων στα πλαίσια μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ…ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

Απέναντι στον κόσμο του κράτους και του καπιταλισμού που οργανώνει από τα πάνω και ιεραρχικά την κοινωνική ζωή, τρέφεται από την αδικία, αναπαράγει τις ταξικές αντιθέσεις και τους αποκλεισμούς και νόμος του είναι το δίκαιο του ισχυρού, να οργανώσουμε τον αγώνα μας στη βάση με οριζόντιες διαδικασίες σε κάθε χώρο εκμετάλλευσης, στις γειτονίες, στα σχολεία και τις σχολές. Να δημιουργήσουμε νέες αυτοοργανωμένες πρωτοβουλίες πολιτικού, ταξικού και κοινωνικού αγώνα και να δυναμώσουμε με τη συμμετοχή μας τα σωματεία βάσης, τις συνελεύσεις γειτονίας. Να αρνηθούμε να ζήσουμε σαν δούλοι, να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αντεπίθεσή μας απέναντι σε κράτος και αφεντικά, με βάση τις αξίες της ισότητας, της συμμετοχής, της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης, με βάση τις αξίες του νέου κόσμου που θέλουμε να ζήσουμε. Συλλογικά, μαχητικά και από τη βάση να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ευθύνη μας να αγωνιζόμαστε για την κοινωνική και ταξική χειραφέτηση και να περιφρουρήσουμε τα όπλα μας, όπως είναι η απεργία που έχει κατακτηθεί με το αίμα εκατομμυρίων πληβείων αυτού του κόσμου.

Απέναντι στο κράτος, τα αφεντικά και τους εργατοπατέρες, η επιτυχημένη διακλαδική και από τα κάτω απεργία της 1ης Νοέμβρη του 18′ και η διαδηλωση της 16ης Φλεβάρη του 19′ με κεντρικά αιτήματα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που προκηρύχθηκαν σε μια σειρά από κλάδους και επιχειρήσεις με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων σωματείων - πρωτοβάθμιων και βάσης - και ως αποτέλεσμα της οριζόντιας διεργασίας συντονισμού τους, ανέδειξαν πως ο δρόμος της αυτοοργάνωσης μακρυά από κομματικές καθοδηγήσεις, είναι η μόνη διέξοδος με προοπτική νίκης για τους αγώνες των εκμεταλλευόμενων. Αποτέλεσε ένα πεδίο για να εκφραστεί κινηματικά και στον δρόμο η αλληλεγγύη και η ανάγκη για την διασύνδεση των αγώνων για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα με τους από τα κάτω κοινωνικούς, πολιτικούς και ταξικούς αγώνες που ξεσπούν στα σχολεία, τις σχολές και τις γειτονιές απέναντι στη βαρβαρότητα κράτους και καπιταλισμού. Επίσης αποτέλεσαν πεδία να προπαγανδίσουμε και να διαδηλώσουμε ότι για εμάς η οργάνωση στη βάση, η ταξική αλληλεγγύη και η απεργία είναι όπλα των καταπιεσμένων άρρηκτα συνδεμένα με τον συνολικό αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και απελευθέρωση. Συνέχεια αυτής της παρακαταθήκης και κομμάτια αυτής της κινηματικής πορείας αποτελούν και η εργατική διαδήλωση στις 30 Νοέμβρη του 19′ και η ανακοινωμένη από τα κάτω απεργία στις 19 Μάρτη του 20′ από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Για εμάς, τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους η μόνη προοπτική για μια αξιοπρεπή ζωή, είναι αυτή της αντίστασης. Οι αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, οι αγώνες που ξεσπούν σε όλα τα μέρη του κόσμου αποτελούν πηγή έμπνευσης για τις μάχες που καλούμαστε να δώσουμε στο σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο που δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στις πραγματικές μας ανάγκες και τους πραγματικούς μας πόθους, απέναντι στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την καταπίεση και την καθυπόταξη, να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας, να δυναμώσουμε και να περιφρουρήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και να οργανώσουμε νέες. Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τον ρόλο των θεσμών, χωρίς να προσφέρουμε καμία συναίνεση στη διαχείριση των ζωών μας, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτά που έχουμε κατακτήσει και που διαρκώς διακυβεύονται και να κάνουμε τους χώρους που εργαζόμαστε, φοιτούμε και ζούμε εστίες αντίστασης και αγώνα. Να προτάξουμε την ταξική αλληλεγγύη, την κοινωνική αυτοοργάνωση και την μαχητική αντίσταση για το γκρέμισμα του κόσμου της εκμετάλλευσης και τη δημιουργία ενός κόσμου Ισότητας, Αλληλεγγύης και Ελευθερίας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ - ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ -ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

Διαδηλώνουμε στο μπλοκ του ¡NO PASARAN! το Σάββατο 30/11 στις 12:00 πλ. Κοραή

Στηρίζουμε την διακλαδική και από τα κάτω απεργία της 19ης Μάρτη 2020

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση

πηγή : https://saktx.espivblogs.net/2019/11/29/enant…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Στηρίζουμε την εργατική διαδήλωση στις 30/11

post image

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ

Στηρίζουμε-συμμετέχουμε στην εργατική διαδήλωση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Σάββατο 30 Νοέμβρη, 12:00, πλ. Κοραή.

Συνέλευση NO PASARAN

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1601466/