Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019 στις 19.30

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο

Η Δημοτική Περιουσία να στεγάζει τις ανάγκες των κατοίκων!

Σε 3 διαμερίσματα στη περιοχή της Νέας Ζωής, τα οποία κληροδοτήθηκαν από τον Πρίγγουρη στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, κατοικούν εδώ και ορισμένα χρόνια ισάριθμες άπορες οικογένειες. Η εγκατάσταση και διαμονή τους προέκυψε κατόπιν σχετικών αποφάσεων φιλοξενίας των δημοτικών αρχών (για τις οποίες υπάρχουν σχετικά έγγραφα εκδομένα από τον δήμο και πρωτοκολλημένα), σε ορισμένες περιπτώσεις ύστερα και από σχετική πρωτοβουλία και παρέμβαση της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων Αγίας Παρασκευής. Για εμάς, μια στοιχειώδης νοηματοδότηση της έννοιας της κοινωνικής αλληλεγγύης επιβάλλει άδεια διαμερίσματα να αξιοποιούνται από ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο, εξετάζοντας το κληροδότημα Πρίγγουρη, δεσμεύθηκε ρητά σε απόφασή του να μεριμνά για τους ενοίκους στα διαμερίσματα αυτά.

Η μέριμνα αυτή είναι όμως ανύπαρκτη. Οικογένειες που διαμένουν εκεί έρχονται συνεχώς αντιμέτωπες με διακοπές νερού και ρεύματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έχουν απευθυνθεί επανειλημμένως στις δημοτικές υπηρεσίες και αρχές, έχουν φθάσει μέχρι και στη γραμματεία του δημάρχου, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα. Η δημοτική αρχή κωφεύει και αδρανεί, καθώς δεν διευθετεί χρέη που έχουν συσσωρευθεί πριν από την εγκατάσταση των οικογενειών αυτών στα διαμερίσματα. Πρόσφατα μάλιστα διεκόπη η υδροδότηση διαμερίσματος με εντολή δημοτικού άρχοντα, πολιτικού προϊσταμένου δημοτικών υπηρεσιών.

Οι άνθρωποι που στεγάζονται σε αυτά τα διαμερίσματα είναι οι συντοπίτες μας και οι γείτονές μας που αγωνίζονται για να αποφύγουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό. Τα παιδιά τους είναι οι φίλοι και οι συμμαθητές των παιδιών μας, πάνε στα ίδια σχολεία με τα παιδιά μας, παίζουν στις ίδιες παιδικές χαρές. Στεκόμαστε δίπλα τους και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους ως προς τη στέγαση και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της πόλης (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, κοινωνικά παντοπωλεία).

Εξάλλου για εμάς ο αγώνας για τα διαμερίσματα αυτά αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου αγώνα για τη στέγαση. Για εμάς δεν είναι νομοτέλεια να πετάνε, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους για να βγάλουν περισσότερη κέρδη οι τράπεζες που συστηματικά έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα. Δεν είναι νομοτέλεια η κυβέρνηση και η αστυνομία να πετάνε πρόσφυγες (κυρίως μανάδες με παιδιά) έξω από καταλήψεις όπου έχουν βρει στέγη μέσα στην πόλη, για να τους στοιβάξουν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν είναι νομοτέλεια οι δήμοι να μετατρέπονται σε πρακτορεία real-estate προσπαθώντας να βγάλουν χρήμα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει πραγματικές ανάγκες των κατοίκων τους. Δεν είναι αποδεκτό η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ να αφήνουν απροειδοποίητα σπίτια χωρίς νερό και ρεύμα για χρέη εκατό ευρώ ενώ κάνουν σκόντο εκατομμυρίων σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν είναι νομοτέλεια να υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι στην Αθήνα και παράλληλα δεκάδες χιλιάδες άδεια σπίτια, στα οποία μπορούμε να μπούμε μέσα και να στεγάσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Για όλα αυτά λοιπόν ας συναντηθούμε γείτονες και γειτόνισσες, να αγωνιστούμε για τις κοινές μας ανάγκες.

Για τους λόγους αυτούς πραγματοποιήσαμε παρέμβαση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου 2019, όπου εκθέσαμε δημόσια το πρόβλημα και διεκδικήσαμε την επίλυσή του, θέτοντας τις δημοτικές αρχές ενώπιον των ευθυνών τους. Ήταν μια μόνο μάχη, θα ακολουθήσουν και άλλες. Δηλώνουμε ότι θα έρθουμε σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με οποιαδήποτε επιχείρηση ή δημοτική αρχή εξακολουθεί εσκεμμένα να κάνει τη ζωή των ανθρώπων αυτών μη βιώσιμη. Καλούμε τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής να λάβουν θέση στο μείζον αυτό ζήτημα, προτάσσοντας την αλληλεγγύη που θέλουμε να αποτελεί μέτρο της αντίληψης που έχουμε για την πόλη μας και όχι μόνο.

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο 30/10 να είμαστε εκεί, ώστε να εξασφαλίσουμε στους γείτονές μας στέγη και αξιοπρεπή διαβίωση, απέναντι σε μικροκομματικές λογικές που αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιουσία ως εμπόρευμα, πάνω στις πλάτες των κατοίκων.

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγ.Παρασκευής

Δημοκρατίας 2 & Αγ.Τριάδος | info@askap.gexr

πηγή : http://anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.…