Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στις 21.30

Προβολή ταινίας: Μ

Κινηματογραφική Ομάδα Υπόγας Κ94

Η κινηματογραφική ομάδα της Υπόγας Κ94 συστάθηκε πέρυσι, με βάση την επιθυμία κάποιων ατόμων, εντός και εκτός της συνέλευσης, να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο, τόσο σαν τέχνη όσο και σαν κοινωνικό προϊόν, στα πλαίσια ενός αυτο-οργανωμένου χώρου. Η ομάδα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της οργάνωσε θεματικές προβολές σε εβδομαδιαία βάση, κάτι που θα συνεχιστεί και φέτος.

Γιατί έχει σημασία, όμως, για εμάς η λειτουργία μιας τέτοιας ομάδας σε έναν τέτοιο χώρο, και πώς χωράει η αναπαραγωγή ταινιών που έχουν παραχθεί με εμπορικούς όρους, που είναι δηλαδή προϊόντα, μέσα σε ένα χώρο που στηρίζει και προωθεί το πολιτικό diy και την αυτο-οργανωμένη δημιουργία;

Για εμάς, η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ατομική εξέλιξη και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να μπορεί ο καθένας και η καθεμία να έρθει σε επαφή με αυτήν, ακυρώνοντας στην πράξη όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της διαμεσολάβησης και της ιδεολογίας του εμπορεύματος, όπως το εισιτήριο εισόδου, η ευταξία της αίθουσας, οι πριβέ προβολές κλπ., χωρίς να ξεχνάμε, βέβαια, πως ζούμε σε έναν καπιταλιστικό κόσμο που ο κινηματογράφος είναι ένα σημαντικό μέρος της βιομηχανίας του θεάματος. Η προβολή ταινιών-εμπορευμάτων δεν γίνεται μόνο επειδή - δυστυχώς - το σινεμά δεν έχει ακόμη βρει τα ερείσματα που έχουν στην αυτό-οργανωμένη έκφραση άλλες μορφές δημιουργίας, όπως η μουσική και η λογοτεχνία, αλλά θεωρούμε, πως είναι δυνατόν μια ταινία να μην αποτελεί εμπόρευμα καθεαυτό (όπως π.χ. ένα αυτοκίνητο ή μια τηλεόραση), παράλληλα, όμως, να συνιστά και μια αισθητική και διανοητική δήλωση που παίρνει τη μορφή εμπορεύματος επειδή εκδηλώθηκε σε συνθήκες καπιταλισμού. Επίσης, πιστεύουμε πως ακόμα και αν δεν καταφέρνουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε ακριβώς με τους δικούς μας όρους, εντούτοις, μέσω της οργάνωσης προβολών στο πλαίσιο που παρουσιάστηκε παραπάνω, επιδιώκουμε να ακυρώσουμε ένα μέρος της συνολικής εμπορικής κινηματογραφικής διαδικασίας. Απαλλαγμένοι ως θεατές από τουλάχιστον αυτό το μέρος, διανοίγεται ένα πεδίο να προσεγγίσουμε την ουσία του έργου, να συνδεθούμε αμεσότερα μαζί του, ασχέτως αν τελικά το καταφέρνουμε ή όχι.

Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να διαρρήξουμε τόσο την ταυτότητα του κλασσικού "ελίτ διανοητή", όσο και εκείνη του εναλλακτικού ψευδο-αντισυστημικού "κουλτουριάρη", πλευρές του ίδιου νομίσματος που επιθυμούν να επιβάλλουν το παράδειγμα τους σαν κανόνα. Θέλουμε να βλέπουμε ταινίες συλλογικά, να μαθαίνουμε και να συζητάμε για το σινεμά και τις κοινωνικές του προεκτάσεις και να διασκεδάζουμε δίχως ειδικούς ινστρούκτορες, "κριτικούς τέχνης", αφεντικά κινηματογράφων, αυτο-οργανωμένα και χωρίς επίπλαστους διαχωρισμούς.

Φέτος, στόχος μας είναι η εμβάθυνση σε διάφορα ρεύματα του κινηματογράφου, ως αυτοτελών θεματικών κάθε μήνα, επιδιώκοντας, όσο είναι δυνατόν, την ολιστική εξερεύνηση του εκάστοτε ρεύματος. Η επιλογή των ρευμάτων και των συγκεκριμένων ταινιών τους δεν έγινε με αυστηρά αισθητικό κριτήριο, αλλά καθώς αμφισβητούμε -πόσο μάλλον δεν διεκδικούμε- την ταμπέλα του αποστειρωμένου σινεφίλ ειδικού, στοχεύουμε ώστε κάθε προβαλλόμενη ταινία να κινεί μια διαδικασία συνεχούς ενασχόλησης και ευρύτερου προβληματισμού. Μας ενδιαφέρουν ταινίες διαφόρων κινηματογραφικών ειδών και νοηματικών θεματικών, διαφορετικών χρονολογιών και από διαφορετικές χώρες, αλλά που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του εκάστοτε ρεύματος. Μας απασχολεί το πώς αλληλεπιδρούν οι κανόνες του κινηματογράφου με τα υπόλοιπα είδη τέχνης, αλλά και το κοινωνικό υποκείμενο της κάθε εποχής.

Για τον Νοέμβρη επιλέξαμε τρεις ταινίες που είτε λειτουργούν ως βασικές επιρροές είτε εμπεριέχουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των τριών ρευμάτων που θα δείξουμε μέσα στους επόμενους μήνες: Εξπρεσιονισμό, New wave, Noir :

1/11 Vampyr (1932 ,1h15m)

8/11 The Rules of the Game (1939 1h53m)

15/11 M (1931 1h39m)

Ώρα έναρξης 21:30

Στο χώρο θα λειτουργεί μπαρ και θα υπάρχει κουτί ελεύθερης οικονομικής συνεισφοράς. Τα έσοδα των προβολών θα διατίθενται για τις λειτουργικές ανάγκες της ομάδας.

Κινηματογραφική Ομάδα Υπόγας Κ94

πηγή : https://peiramak94.blogspot.com/2019/11/94.ht…