Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 στις 19.30

Ανοιχτή Συνέλευση της συλλογικότητας RADical Pride

ανοιχτή συνέλευση του RADical Pride στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών, με αυτομόρφωση σχετικά με τις δολοφονίες της πατριαρχίας και συζήτηση πάνω σε δράσεις της συλλογικότητας και θέματα της επικαιρότητας (ή και οχι).

κείμενο αυτοπαρουσίασης της συλλογικότητας RADical Pride:

Ποιες, ποι@, ποιοι είμαστε

Η συνέλευση του RADical Pride είναι μια πολιτική συλλογικότητα που ασχολείται με την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας. Στόχος μας είναι η συζήτηση γύρω από διευρυμένες ΛΟΑΤΚΙΑ+ θεματικές και η παρέμβαση, για τις θεματικές αυτές, στην κοινωνία. Τις συζητήσεις αυτές τις ανοίγουμε με βάση την αυτοοργάνωση και τις οριζόντιες δομές. Λειτουργούμε δηλαδή με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά και απορρίπτοντας πρότυπα ιεραρχικών δομών. Η επιλογές μας αυτές δεν αφορούν μόνο τις εσωτερικές πεποιθήσεις της συνέλευσης, αλλά αποτελούν και πολιτικά προτάγματα ως εναλλακτικές μορφές κοινωνικής οργάνωσης. Η αναγνώριση της πατριαρχίας ως σύστημα καταπίεσης και επιβολής στα σώματα και τα μυαλά μας αποτελεί επίσης κεντρική θεματική στην ανάλυση μας. Ιδίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της συνακόλουθης ανόδου της φασιστικής απειλής, η πατριαρχικές αντιλήψεις και πρακτικές καθιστούν ολοένα και πιο ασφυκτικό το κλίμα ζωής και επιβίωσης των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων και των άλλων κοινωνικά και οικονομικά καταπιεσμένων ομάδων.

Πάνω σε ποιες θεματικές;

Μερικές θεματικές με τις οποίες ασχολείται η συλλογικότητα είναι: η διεύρυνση της συζήτησης για την τρανς κατάσταση, με σημαντικό άξονα τη συμπερίληψη μη δυϊκών ταυτοτήτων φύλου (non binary, gender queer, άφυλα άτομα και άλλα), η πολυσυντροφικότητα και οι εναλλακτικές μορφές οικογένειας ή/και συμβίωσης, η αμφισεξουαλικότητα και ο πανσέξουαλ προσανατολισμός. Παράλληλα στις συζητήσεις μας έχουμε αγγίξει θέματα τα οποία θεωρούμε πως πρέπει να αρχίσουν να ανοίγονται περισσότερο, όπως η σεξουαλικότητα των αναπήρων, η ηλικιοφοβία/ΛΟΑΤΚΙΑ+ ηλικιωμέν@, οι ΛΟΑΤΚΙΑ+ πρόσφυγες και μετανάστριες, οι εμπειρίες που προκύπτουν από την intersex σωματικότητα, καθώς και από τον asexual προσανατολισμό.

Στο λόγο και τη δράση μας συμπεριλαμβάνεται και ο συνολικός αγώνας ενάντια στην πατριαρχία σε όλες τις εκφάνσεις της (ετεροκανονικότητα, ομοφοβία, τρανσφοβία, κουλτούρα του βιασμού, καταδίκες γυναικών που αμύνθηκαν στην έμφυλη βία, σεξιστικός λόγος στα ΜΜΕ και στην καθημερινότητα, χοντροφοβία κλπ). Οι παραπάνω θεματικές ανοίγονται δυνητικά και στο πλαίσιο αυτομορφώσεων, οι οποίες ισχυροποιούν και διαμορφώνουν τα θεωρητικά μοντέλα των λοιπών εξωστρεφών δράσεων.

Ακόμη, θεωρούμε σημαντικό να γίνονται περισσότερες συζητήσεις πάνω στην καταπολέμηση του στίγματος ΛΟΑΤΚΙ+ οροθετικών στον HIV / φορέων ΣΜΝ γενικότερα. Η μετάδοση των ΣΜΝ δεν έχει να κάνει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου, αλλά με τις σεξουαλικές πρακτικές και τη χρήση προφυλάξεων. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ακόμη η συνεπαγωγή ότι τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα είναι πιθανότερο να είναι οροθετικά ή να φέρουν ΣΜΝ, λόγω προγενέστερης προπαγάνδας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αν είσαι ΛΟΑΤΚΙΑ+ δεν επιτρέπεται καν να συμμετάσχεις σε εθελοντική αιμοδοσία.

Πολλαπλές καταπιέσεις και διαθεματικότητα

Για μας οι κοινωνικές αδικίες και προκαταλήψεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επιβολή της πατριαρχίας. Βέβαια, ο σεξισμός και η ετεροκανονικότητα, βασικά στοιχεία της πατριαρχίας, εμφανίζονται κατά κύριο λόγο ως αυτόνομες καταπιέσεις και τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι κάποιος που παλεύει γενικά ενάντια στο σύστημα είναι αυτόματα και αντισεξιστής και αντιομοφοβικός/αντιτρανσφοβικός. Μας είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η πατριαρχία αξιοποιείται και ενισχύεται από το εκάστοτε σύστημα, δηλαδή από τις πολιτικές, οικονομικές, εκπαιδευτικές και εκκλησιαστικές δυνάμεις αυτού. Συγκεκριμένα στο σήμερα βλέπουμε πως ο καπιταλισμός συνεχώς χρησιμοποιεί την πατριαρχία με κάθε τρόπο και ενδυναμώνεται μέσα από αυτή. Το σχήμα αυτό λειτουργεί και αντίστροφα, με την πατριαρχία να ενισχύεται από τον καπιταλισμό.

Αναγνωρίζοντας τις εαυτές μας ως πολυταυτοτικά όντα, κατανοούμε ότι δεχόμαστε πολλαπλές συστημικές καταπιέσεις, ενώ παράλληλα φέρουμε και προνόμια. Θεωρούμε λοιπόν σημαντικό να μην αρνούμαστε τα προνόμια αυτά, αλλά να τα εντοπίζουμε και να αποφεύγουμε την άσκηση τους. Άλλωστε, αντιμετωπίζουμε καθημερινά κόσμο που εκμεταλλεύεται, πολλές φορές συνειδητά, τα προνόμια αυτά, αναπαράγοντας μορφές καταπίεσης. Η προσπάθεια μας να ζήσουμε έξω από καταπιέσεις, λοιπόν, μπορεί να δουλέψει μόνο συνολικά και για όλες τις ταυτότητες μας. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι δε βλέπουμε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας έξω από τους άλλους κοινωνικούς αγώνες αλλά παράλληλα και σε σύμπραξη με αυτούς. Γι' αυτό και η γενικότερη δραστηριοποίησή μας επιδιώκουμε να είναι διαθεματική.

Με βάση τα παραπάνω εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή καταπίεσης. Δρούμε κόντρα στην πατριαρχία (σεξισμός, ομο/τρανσφοβία, κουλτούρα βιασμού κλπ), τον φασισμό, τον καπιταλισμό, την κανονικότητα, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, στην εκμετάλλευση του πλανήτη, σε κάθε μορφή εξουσίας και κάθε σύστημα καταπίεσης.

Ένα Pride «από τα κάτω και με τις/τ@/τους κάτω»

Η συνέλευση μας υποστηρίζει τον συντονισμό για το αυτοοργανωμένο Pride της Θεσσαλονίκης. Μαζί με άλλες ομάδες, συλλογικότητες και ατομικότητες, διαμορφώνουμε ένα Pride αυτοχρηματοδοτούμενο. Χωρίς χορηγίες από εταιρίες, πρεσβείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς προβολή και προώθηση προϊόντων, συμπεριφορών ή σωματοτύπων. Ένα Pride από εμάς. Για όλες, όλ@ και όλους εμάς. Μακριά από τις λογικές και πρακτικές των κλειστών οργανωτικών επιτροπών του εταιρικού Thessaloniki Pride. Με μέλη της συνέλευσης και όχι εθελοντές. Με ανοιχτές συνελεύσεις, στη βάση της αυτοοργάνωσης, αμεσοδημοκρατίας και συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων. Επιδιώκουμε επαναφορά του Pride στις ρίζες του, με ριζοσπαστικό και αντισυστημικό λόγο, χωρίς μπάτσους και κανέναν που προσπαθεί να επιβληθεί στα σώματα μας.

Λίγα λόγια για την ιστορία μας

Το RADical Pride ξεκίνησε ως συντονισμός για ένα αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride, τον Νοέμβριο του 2015. Στην πορεία όμως και μετά το 2ο αυτοοργανωμένο pride στη Θεσσαλονίκη συνειδητοποιήσαμε ότι αποσκοπούμε συλλογικά σε μία βαθύτερη πολιτική ζύμωση και δράση, που δε θα περιορίζεται στο να διενεργούμε ένα φεστιβάλ μία φορά το χρόνο. Αποφασίσαμε γι' αυτό το λόγο να μετατραπούμε σε συλλογικότητα, με όποιες δυσκολίες κι αν αυτό έχει στις αρχές του, θεωρώντας απαραίτητη μία συνεχή αντισυστημική παρέμβαση για θέματα που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας και σε σύνδεση πάντα και με άλλα κοινωνικά κινήματα. Έτσι, από το 2019 έχει δημιουργηθεί Συντονιστικό για το Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride στο οποίο συμμετέχουμε μαζί και με άλλες συλλογικότητες και ατομικότητες της πόλης, και δεν έχουμε πια εμείς το μόνο λόγο για το αυτοοργανωμένο pride.

Συλλογικότητα RADical Pride για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας.