Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 στις 19.00

[Ακυρώνεται] Παρέμβαση στο "ΠεριβΟΛΟΙ μας"

Η παρέμβαση ακυρωνεται λόγω ικανοποίησης των αιτημάτων των πρώην εργαζομένων

Ο αντικοινωνικός πολυχώρος «το περιβόλοι μας»

Το καφέ «Το Περιβόλοι μας», ιδιοκτησίας της ΜΚO«Αγροοικόπολις» η οποία ασχολείται με κοινωνικο- οικολογικά ζητήματα, ισχυρίζεται ότι δεν είναι απλό μαγαζί αλλά ένας κοινωνικός χώρος. Η πραγματικότητα όμως που βιώσαμε ως εργαζόμενοι στο καφέ δεν αντιστοιχεί καθόλου στους ισχυρισμούς αυτούς.

Αντιγράφουμε από το κείμενο/μανιφέστο του Αγροοικόπολις

Βοηθάμε τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις παρέχοντας συμβουλευτική και κατάρτιση σε θέματα ηθικής αλληλεγγύης και ανθρωπίνων σχέσεων (όπως επίλυση συγκρούσεων και ενεργητική ακρόαση).

Στην δική τους ωστόσο επιχείρηση τα πράγματα λειτουργούσαν εντελώς διαφορετικά. Την συμπεριφορά της διεύθυνσης της επιχείρησης όχι μόνο δεν την χαρακτηρίζει η πρόθεση για διατήρηση υγιών εργασιακών σχέσεων και επίλυση συγκρούσεων αλλά το ακριβώς αντίθετο. Συγκεκριμένα η συμπεριφορά τους ήταν προσβλητική και μειωτική, έθιγε την προσωπικότητα και την υπόληψη των εργαζομένων( ανυπόστατες κατηγορίες για κλοπή) χαρακτηριζόταν από νεύρα, φωνές και βρισιές επί προσωπικού. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης , έχοντας την πλήρη κάλυψη των αφεντικών, εκτόξευε απειλές όπως ¨Αν δεν κάνετε αυτά που πρέπει θα φροντίσω να σας στείλω στο νοσοκομείο¨ και πως ¨Εγώ ο ίδιος θα φροντίσω να μην βρείτε δουλειά ποτέ¨. Παράλληλα φρόντιζε να δημιουργεί ένα εχθρικό και τοξικό περιβάλλον μεταξύ των εργαζομένων διαδίδοντας κακεντρεχή και ψευδή κουτσομπολιά. Υπό αυτές τις συνθήκες και κάτω από πολλή ένταση και προσβολές εργαζόμενη βίωσε κρίση πανικού, κατάσταση που για ακόμη μια φορά χειρίστηκε «άψογα» ο υπεύθυνος αφού κατά τη διάρκεια της κρίσης συνέχισε να την κακοποιεί λεκτικά προσβάλλοντας και μειώνοντας την.

Αντιγράφουμε από την διακήρυξη του Αγροοικόπολις

Εργαζόμαστε σε θέματα ένταξης για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μετανάστες και εκτοπισμένους μέσω της ιδέας της παραγωγής, της διανομής και της κατανάλωσης τροφίμων.

Παρόλα αυτά δεν έλειπαν τα ρατσιστικά σχόλια και συμπεριφορές με αποκορύφωμα την απροκάλυπτη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε πρόσφυγας εργαζόμενος από τον υπεύθυνο όταν του είπε ¨ Αν ήταν στο χέρι μου θα σε έστελνα από εκεί που ήρθες, λίγδωσε το αντεράκι σου τώρα και κάνεις μαγκιές¨. Επεισόδιο που χαρακτηρίστηκε από τα αφεντικά της επιχείρησης ως υπερβολή και ¨μαλακία¨, αλλά ρατσιστικό δεν μπορούσε να θεωρηθεί κατά την άποψη τους.

Επιπλέον, ως εργαζόμενες βιώναμε καθημερινά σεξιστικές συμπεριφορές οι οποίες υποβίβαζαν τόσο τον εργασιακό μας ρόλο όσο και εμάς τις ίδιες ως άτομα.

Για παράδειγμα πολύ συχνά δεχόμασταν προσβλητικά σχόλια και παρατηρήσεις, είτε μπροστά στο υπόλοιπο προσωπικό είτε μπροστά σε πελάτες, σχετικά με τα ρούχα μας. Ο ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ μας υπεύθυνος στα πλαίσια ¨προστατευτικότητας¨ που ήθελε να μας πλασάρει, μας έλεγε ¨να μην φοράτε σορτσάκια γιατί φαίνεται ο κώλος σας και προκαλείτε¨ και για να γίνεται πιο πειστικός δεν ξεχνούσε να μας πει ότι ¨εδώ δε κάνουμε κονσομασιόν, οπότε να προσέχουμε το ντύσιμο και την συμπεριφορά μας ¨ ή με αφορμή την παρατήρηση μιας πελάτισσας για μία από εμάς, ότι είναι προκλητική επειδή δεν φοράει σουτιέν και την κοιτάει ο άντρας της, βρήκε την αφορμή να μας κατηγορήσει ότι προκαλούμε την τύχη μας και τον βιασμό μας. Επίσης, συχνά πυκνά μας έλεγε ¨ ντυνόσαστε προκλητικά για να σας δίνουν μπουρμπουάρ¨. Ταυτόχρονα, έχουμε δεχτεί και πλήθος σχολίων που αφορούν την προσωπική μας ζωή όπως ¨θέλετε να φεύγετε απευθείας μόλις σχολάσετε για να πηγαίνετε να πηδιέστε¨ ή ότι την πέφτουμε σε πελάτες επειδή πηγαίνουμε και τους μιλάμε. Προφανώς οι επαναλαμβανόμενες σεξιστικές συμπεριφορές προκαλούσαν τοξικό περιβάλλον και μας ωθούσαν στο να αντιδράμε και ενώ τους είχαμε μιλήσει για την συμπεριφορά τους μας απαξίωσαν και θεωρούσαν αστείο να υποβιβάζουν τα προσβλητικά τους σχόλια και να τα θεωρούν χιουμοριστικά. Από ένα σημείο και μετά συνέχεια έλεγαν ότι εμείς είμαστε παρεμβατικές με τους συναδέλφους μας και ότι μάλλον εμείς είμαστε οι σεξίστριες στον χώρο, ξεφτιλίζοντας και υποβιβάζοντας για ακόμη μια φορά το ζήτημα.

Σε μίτινγκ που έγινε μας είχαν γνωστοποιηθεί οι απόψεις της διεύθυνσης σχετικά με το ότι θεωρούν τις γυναίκες λιγότερο αποδοτικές και συμφέρουσες στην εργασία όπως και ότι οι περισσότερες γυναίκες ευθυνόμαστε για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις που δεχόμαστε ( συμπεριλαμβανομένου και του βιασμού).

Η διεύθυνση καθημερινά έδειχνε την εύνοια της απέναντι στους άντρες εργαζομένους είτε με το να τους δίνει λιγότερες ευθύνες είτε με το να τους επιβραβεύει για την αποδοτικότητα τους εν ώρα εργασίας. Ωστόσο, οι γυναίκες εργαζόμενες ως επιβράβευση είχαμε φωνές, γκρίνια, απειλές κλπ και τα καθήκοντα μας ήταν σαφώς περισσότερα για να μπορέσουμε να αποδείξουμε την αξία μας στον εργασιακό μας χώρο.

Όσον αφορά τα εργασιακά μας δικαιώματα, σαν σωστά αφεντικά που είναι, δεν μας κολλούσαν τα ένσημα που δικαιούμαστε , οι μισθοί μας καθυστερούσαν να υποβληθούν και δουλεύαμε υπερωρίες ,φυσικά απλήρωτες γιατί υποστήριζαν πως στα πλαίσια του ¨κοινωνικού μας¨ χώρου οι υπερωρίες δεν είναι απαραίτητο να πληρώνονται. Τέλος, μετά την εξαναγκαστική μας παραίτηση θα έπρεπε να μας υποβληθεί το δώρο Χριστουγέννων , το οποίο λογικά θα το φέρει ο άγιος Βασίλης.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ο εξαναγκασμός μας σε παραίτηση.

Είμαστε ξεκάθαρα ενάντια και καταδικάζουμε οποιαδήποτε εξουσιαστική , σεξιστική και ρατσιστική συμπεριφορά . Ο «κοινωνικός χώρος» Περιβόλοι ότι βάσει της εμπειρίας που βιώσαμε ως εργαζόμενες/οι είναι ένα ακόμα μαγαζάκι που ενισχύει και αναπαράγει τα παραπάνω.

Πρώην εργαζόμενες/οι του καφέ "Το Περιβόλοι μας"


Στο «ΠεριβΟΛΟΙ μας» ανθίζει η εκμετάλλευση, ο σεξισμός και ο ρατσισμός.

Το ''περιβΟΛΟΙ μας'' ως ΑΜΚΕ της ΜΚΟ Αγροικοπλις που αυτοπροσδιορίζεται ως κοινωνικός χώρος με προτάγματα, την οικολογία και την ένταξη των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό της χώρας, λειτουργεί ως καφέ στην περιοχή της Χαριλάου. Αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες, οι συναδέλφισσες που δούλευαν στο εν λόγω μαγαζί δεχτήκαν πλήθος σεξιστικών επιθέσεων. Οι εργαζόμενοι καθημερινά αντιμετώπιζαν αλλεπάλληλα σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο και βίαιο λόγο που έφερε σε κατάσταση κρίσης πανικού τη μια εξ αυτών. Και όλα τα παραπάνω με τη συγκατάθεση της εργοδοσίας, η οποία δεν έκρυψε από την αρχή ''τις κοινωνικά αλληλέγγυες'' συνθήκες εργασίας δίνοντας ως αμοιβή στους εργαζόμενους/ες 3 ευρώ/ώρα (ούτε υπερωρίες , ούτε βραδινά, ούτε ολόκληρα ένσημα ,ούτε δώρο χριστουγέννων). Μάλλον έχουν πάει και αυτοί μαζί με τα υπόλοιπα αφεντικά από τις πιάτσες του επισιτισμού σ΄ αυτό το ειδικό σεμινάριο μαθηματικών υπολογισμών «πώς να συμπιέσεις δώρα, επιδόματα, υπερωρίες και ένσημα σε 3 ευρώ την ώρα».

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά να ξεφυτρώνουν διάφορες ΜΚΟ, ως μορφή ενναλακτικής οικονομίας με πρόσχημα ένα αμφιλεγόμενο κοινωνικό έργο. ΜΚΟ-μαγαζιά που εμπορεύονται ανθρώπινα δικαιώματα, ισότητα, αλληλεγγύη και οικολογία κ.α.

Ως εργαζόμενες/οι ,μας γεννάται η απορία πως γίνεται οι συγκεκριμένοι να είναι υπέρμαχοι της κοινωνικής αλληλεγγύης όταν καρπώνονται κέρδη από αυτήν και υπεραξία από εργαζόμενους και εθελοντές. Πως γίνεται να προσπεράσουμε το μεροκάματο-χαρτζιλίκι και τις εργασιακές συνθήκες που καταπατούν τα δικά μας δικαιώματα ή ακόμα παραβιαστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές όταν μιλάνε για ισότητα.

Όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες/οι με τους εναλλακτικούς τρόπους των αφεντικών που προσπαθούν στο πλαίσιο της κοινωνικής ειρήνης να αφομοιώσουν τη δύναμη και τις αντιστάσεις μας, όταν μας λένε να βάλουμε πλάτη για αυτούς ή όταν μας τονίζουν ότι είμαστε συνεργάτες ή οικογένεια επειδή από αυτούς τρώμε το ψωμάκι μας, ενώ αυτοί παίρνουν τη μερίδα του λέοντος, τους απαντάμε πως δεν υπάρχει καμία ειρήνη με τα αφεντικά.

Το ΣΣΜ στέκεται αλληλέγγυο και στηρίζει τις συναδέλφισσες που έσπασαν τη σιωπή και μαζί με το συνάδελφο τους κατέδειξαν δημόσια το σεξιστικό λόγο του υπεύθυνου και τις εργασιακές συνθήκες στο μαγαζί "περιβΟΛΟΙ μας".

ΚΑΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΗ/ΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ.

ΚΑΜΙΑ ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ.

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων κ αι λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr ssmthess.espivblogs.net

fb: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης

image