τι; : πορεία θεματική : Πολυτεχνείο

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 στις 18.00

Πορεία Πολυτεχνείου

Παρέμβαση στην πρυτανεία του ΑΠΘ

post image

Εδώ και χρόνια κράτος και πρυτανικές αρχές, επιχειρούν έντεχνα την απονοηματοδότηση του ασύλου. Πιο οξυμένα τα τελευταία χρόνια η αστυνομία μετέφερε τις πιάτσες εμπορίου ναρκωτικών από το κέντρο της πόλης εντός και γύρω του πανεπιστημιακού χώρου. Η κίνηση αυτή εξυπηρέτησε την προσπάθεια των media να περάσουν σε κομμάτι της κοινής γνώμης την αντίληψη ότι το άσυλο είναι απαρχαιωμένος θεσμός που τώρα αποτελεί χώρο εγκληματικής δραστηριότητας. Μέσω των ναρκωτικών απέκρυψαν την πραγματική αιτία ενόχλησής τους από το άσυλο που είναι η δραστηριοποίηση κινημάτων και ομάδων που λειτουργούν με εξωθεσμικό τρόπο μέσα σε αυτό.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης εξυπηρετούν στο να δημιουργήσουν ένα όσο γίνεται αποστειρωμένο περιβάλλον προκειμένου να είναι πιο πρόσφορο το έδαφος για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Η τωρινή διοίκηση έχει επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο σε αυτή την κατεύθυνση. Εφαρμόζει έναν παράλογο σχεδιασμό κλειδώνοντας δημόσιο χώρο και παράλληλα κοκορεύεται σε στημένες συνεντεύξεις ότι έλυσε σχεδόν εξ ολοκλήρου το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών. Από την μία διατείνεται ότι επιβάλλει face control - το οποίο στην πραγματικότητα συμβαίνει με ρατσιστικά και τοξικοφοβικά κριτήρια -ζητώντας πάσο (Κωβαίος TV100) και από την άλλη το μαζεύουνε με μυθεύματα του πρύτανη όπως ότι πλέον στο ΑΠΘ κανείς συναντάει οικογένειες να παίζουν με τα παιδιά τους στο campus. Ο χώρος του πανεπιστημίου είναι δημόσιος και ανοιχτός προς όλους/ες και είτε το θέλει η διοίκηση είτε όχι δεν έχει ως αποκλειστική λειτουργία την ακαδημαϊκή. Χαρακτηριστικό είναι τα πρωινά ανοίγουν ελάχιστες πόρτες - σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται - με προφανή τον κίνδυνο συνωστισμού σε περίπτωση ανάγκης.

Τα παραπάνω δεν είναι ξεκομμένα από την τυπική πλέον κατάργηση του ασύλου το καλοκαίρι. Επικοινωνιακά η νέα κυβέρνηση έχει επενδύσει στο ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία καταστολής σε κατειλημμένους χώρους και "εστίες ανομίας" εντός και εκτός πανεπιστημίων. Πρώτες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση ήταν εκκενώσεις καταλήψεων - οι περισσότερες από αυτές μεταναστών/τριων που τους/τις μετέφεραν σε κέντρα κράτησης - και η αστυνομοκρατία της γειτονιάς των Εξαρχείων.

Εμείς ως κατειλημμένοι χώροι και κόσμος που αγωνίζεται εντός του πανεπιστημιακού χώρου αντιστεκόμαστε σε αυτή την νέα επίθεση. Κρατάμε ανοιχτό τον πανεπιστημιακό χώρο συνεχίζοντας να δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν, κόβουμε τις κλειδαριές και θα αντισταθούμε σε περίπτωση αστυνομικής καταστολής εντός του ασύλου.

Την Τετάρτη 13 Νοέμβρη πραγματοποιήσαμε προειδοποιητική παρέμβαση στην πρυτανεία του ΑΠΘ, στα πλαίσια πολυημέρου δράσεων ενάντια στα κλειδώματα και για την υπεράσπιση του ασύλου που διοργανώσαμε. Παρεμβήκαμε αισθητικά στην αίθουσα της συγκλήτου και ξεκαθαρίσαμε στον πρύτανη ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε περαιτέρω κατασταλτικές κινήσεις από μεριάς διοίκησης.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΟΥ CAMPUS

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΞΑΝΑ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΝΑΡΚΟΜΑΦΙΕΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 18.00 ΚΑΜΑΡΑ

Στέκι Σ.Φ Φυσικού

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1601089/