Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στις 20.00

Συνέλευση-συζήτηση για τη δημιουργία πρωτοβουλίας πολιτών

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη μεγάλων αντιθέσεων σε κάθε επίπεδο. Λόγω του λιμανιού, ανέκαθεν αποτελούσε πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό κόμβο. Στην εποχή της ασύμμετρης ανάπτυξης, και ιδίως μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, δε θα μπορούσε παρά να είναι μία ακόμα κοινωνία που ασφυκτιά από επιχειρηματικά και κυβερνητικά συμφέροντα. Μία από τις πολυπληθέστερες πόλεις της Ελλάδας, με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (μικρότερη κι από το κέντρο της Αθήνας). Κυκλοφοριακό χάος, ημιτελή έργα και ηχορύπανση συνθέτουν την καθημερινότητα στον Πειραιά, με ολόκληρη την πόλη να έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα απέραντο εργοτάξιο - αναπτυξιακό πείραμα.
Παραλίες ιδιωτικοποιούνται- μπαζώνονται, δημόσιοι χώροι περιφράσσονται, μικροπωλητές - μετανάστες διώκονται, τραμ, μετρό, όλα αυτά στα πλαίσια του «εξευγενισμού» (gentrification) της περιοχής. Σταδιακά, οι λαϊκές συνοικίες του Πειραιά, οι οποίες για γενιές στοιχειοθέτησαν το σήμα κατατεθέν του, εκτοπίζονται στο βωμό του φαντασιακού της ανάπτυξης. Η οικονομική κρίση έχει γίνει η εύκολη δικαιολογία για την προώθηση μιας ασύμμετρης πολιτικής για το κέρδος με κάθε κόστος και προς πάσα δυνατή κατεύθυνση.
Κορύφωση αυτής της τακτικής, αποτελεί το master plan της COSCO, το οποίο αφορά την περιοχή μας και προβλέπει μεταξύ άλλων την επέκταση της προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στην Πειραϊκή, μπαζώνοντας μια πολύ μεγάλη έκταση θάλασσας, παραλίας και βραχώδους ακτής. Το σχέδιο αυτό, στοχεύει επίσης στην κατασκευή εμπορικών mall, πεντάστερων ξενοδοχείων και επέκταση του εμπορικού λιμανιού στις περιοχές του Περάματος. Όλα αυτά ενώ οι εγκαταστάσεις της Oil One συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που βιώνουν τη ρύπανση καθημερινά, δίπλα στα σπίτια τους.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, αλλά όπως και παλαιότερα (Πολίτες του Πειραιά Ενάντια στο Τραμ, Πρωτοβουλία Κατοίκων Πειραιά για τις παραλίες Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια) δεν έχουν λόγο στις αποφάσεις που αφορούν την περιοχή τους (εδώ να επισημάνουμε ότι ο δήμαρχος του Πειραιά, Μώραλης, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ, άρα κατ΄ επέκταση άμεσος εντολοδόχος της COSCO). Αυτό αναδεικνύει το δημοκρατικό έλλειμμα που διέπει τέτοιες λογικές ανάπτυξης, αλλά και το ίδιο το αντικοινωνικό τους πρόσημο.
Για εμάς, ο αποκλεισμός των πολιτών από τη λήψη αποφάσεων για την πόλη αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και τη γενεσιουργό αιτία των ανωτέρω. Η επανοικειοποίηση της πόλης μας είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα των δράσεων μας, χωρίς να τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί εύκολα και χωρίς διαρκή αγώνα από τα κάτω. Απέναντι στον κοινωνικό αποκλεισμό, προτάσσουμε τη συλλογική διαχείριση των ζωών μας, με πλαίσιο ανοιχτό προς συνδιαμόρφωση από τους συμμετέχοντες, μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων.
Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, την ανάγκη να βγούμε εκ νέου προς τα έξω και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας στην πόλη του Πειραιά, καλούμε σε ανοιχτή συζήτηση με σκοπό τη δημιουργία πρωτοβουλίας πολιτών, που μέσα από ανοιχτές και οριζόντιες διαδικασίες, απαλλαγμένη από αναπτυξιακές ψευδαισθήσεις, θα αποτελέσει ανάχωμα αντίστασης στα όσα συντελούνται στην πόλη μας.
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 21/11 ΣΤΙΣ 20:00, ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΦΑΒΕΛΑ(ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΒΟΤΣΗ 11, ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ), ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ.

πηγή : https://el-gr.facebook.com/freesocialcenterfa…