Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Εργατική συγκέντρωση στον δρόμο για μια διακλαδική απεργία βάσης


1 2 3

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Νοέμβριος 10h


1 2 3

στο δρόμο για μια ΑΠΕΡΓΙΑ από τα κάτω

Τα τελευταία χρόνια η επίθεση που δεχόμαστε στην εργασία εντείνεται - σε συνθήκες που ήταν ούτως ή άλλως άσχημες. Βλέπουμε το γραφειοκρατικό συνδικαλισμό να μην εκφράζει τις ανάγκες μας, αλλά πολλές φορές να μπαίνει εμπόδιο στους αγώνες. Για το λόγο αυτό, έχει φτάσει η στιγμή να μιλήσουμε συλλογικά εμείς οι ίδιοι/ες για όσα μας απασχολούν.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;

Αλήθεια πόσες/οι από μας έχουν υπογράψει ποτέ Κλαδική Σύμβαση Εργασίας; Από την περίοδο των μνημονίων έχουν περάσει μέτρα για τη μη υποχρεωτική εφαρμογής των ΣΣΕ* και μέσα σε λίγα χρόνια εφαρμόζονται κατά βάση ατομικές συμβάσεις. Τώρα με τον αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις αυθαιρεσίες των αφεντικών (επικαλούμενοι την οικονομική βιωσιμότητα της εκάστοτε επιχείρησης) δίνοντας τους τη δυνατότητα να εφαρμόζουν επιχειρησιακές/τοπικές συμβάσεις με χειρότερους όρους από την κλαδική. Φυσικά δεν περιμένουμε πως όλα θα λυθούν μόνο μέσα από τις ΣΣΕ, σίγουρα όμως είναι μια καλύτερη συνθήκη για εμάς αφού θέτουν κάποιους ελάχιστους όρους εργασίας , ίσους προς όλες/ους καθώς και συλλογικούς όρους διεκδίκησης σε θεσμικά όργανα του κράτους.

Back to reality…

Η οποία πραγματικότητα δεν είναι άλλη από 3 ή 3 μισή ευρώ την ώρα, χωρίς δώρα /επιδόματα, χωρίς υπερωρίες, χωρίς βραδινές και κυριακάτικες προσαυξήσεις κ.α. Οι πολλές ώρες ορθοστασίας και τα βάρη που κουβαλάμε φαίνονται μόνο στα σώματα μας κάθε που τελειώνει η βάρδια και όχι στην ασφάλιση μας, αφού το καθεστώς της μερικής ασφάλισης για όσο και να δουλεύουμε έχει παγιωθεί στις περισσότερες πιάτσες του επισιτισμού. Έχουμε κουραστεί να μιλάμε ακόμα για τις νόμιμες αμοιβές που μας κλέβουν και να «πέφτουν απ τα σύννεφα» όταν τους λέμε ότι δε βγαίνουμε. Δε δουλεύουμε ούτε από χόμπι, ούτε για χαρτζιλίκι (αν και με τόσα που παίρνουμε μόνο για αυτό φτάνουν) , θέλουμε τα νόμιμα και ακόμα παραπάνω, θέλουμε μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας και όχι να πεθαίνουμε στη δουλειά για να βγάλουμε το νοίκι.

Reality ή ριάλιτι;

Από τις κάμερες στους χώρους εργασίας υπό το συνεχή έλεγχο του "big brother", την παρακολούθηση των εργαζομένων, για την καταγραφή των πιο αποδοτικών, αυτών που λουφάρουν, αυτών που αργούν ή διεκδικούν, περνάμε πλέον σε πιο αναβαθμισμένη εποχή: το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων αγωνίζονται, όσων δε σιωπούν στις αυθαιρεσίες των αφεντικών, όσων συνδικαλίζονται. Με τη ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, κράτος και εργοδοσία θα έχουν στα χέρια τους μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στοιχειά μελών τους (για αρχή μόνο του ΔΣ), ώστε να μπορούν για ακόμη μια φορά να στοχοποιήσουν και να τρομοκρατήσουν όσους οργανώνονται και υψώνουν ανάστημα .

Οι αποφάσεις μας δεν θα γίνουν τηλεπαιχνίδι.

Το ΣΣΜ, ως σωματείο βάσης λειτουργεί αντιεραρχικά, χωρίς κομματικές γραμμές μέσα από συνελεύσεις, όπου όλοι και όλες έχουν ισοτιμία λόγου και οι αποφάσεις ισχύουν το ίδιο για όλους/ες. Από την άλλη η κυβέρνηση μας λέει ότι αντί να συμμετέχουμε σε διαδικασίες συνελεύσεων, με μια ηλεκτρονική ψηφοφορία έχουμε κάνει το χρέος μας, λες και είμαστε σε τηλεπαιχνίδι και ψηφίζουμε προς αποχώρηση. Δε θα δεχτούμε καμία παρέμβαση του κράτους στις διαδικασίες και το τρόπο λήψης των αποφάσεων μας. Μέσα από τις αποφάσεις αυτές θέλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να αλλάζουμε τις ζωές μας προς το καλύτερο.

*Συλλογική Σύμβαση Εργασίας(ΣΣΕ): Σύμβαση που ορίζει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας ανά κλάδο και κατά κανόνα είναι ευνοϊκότερη από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη!

Καθημερινά, προκύπτει η ανάγκη αντίστασης όχι μόνο στους χώρους εργασίας αλλά και ενάντια στις μεθοδεύσεις του κράτους, όπου με αντεργατικές νομοθεσίες ή ευαγγελιζόμενοι το

καλό της χώρας επιτίθενται στα συμφέροντα, στις ανάγκες και τους αγώνες μας. Ως σωματείο βάσης παρεμβαίνουμε στους χώρους εργασίας, κάνουμε συζητήσεις με τους συναδέλφους μας, αυξάνουμε τη συλλογική μας δύναμη και προσπαθούμε να οξύνουμε ταξικές συνειδήσεις μέσα από αντιπαραθέσεις με αφεντικά και συνεχείς διεκδικήσεις. Οργανώνουμε αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, δηλώνοντας πως η αδικία σε μια είναι αδικία απέναντι σε όλες μας.

Δεν είμαστε μόνο σερβιτόρες ή ντελιβεράδες που βλέπουμε την υποτίμηση των ζώων μας ολοένα και να μας ξεπερνά. Οι καταπιέσεις και η εκμετάλλευση δε σταματάνε στα όρια ενός κλάδου, γι' αυτό προσπαθούμε μέσα από οριζόντιους συντονισμούς να συνδέσουμε τους αγώνες μας και να δώσουμε μια απάντηση σε όσους μας κλέβουν μέχρι και τα βασικά, σε όσους μας λένε δούλεψε όλο και πιο γρήγορα, σ όσες επιθέσεις έχουμε δεχτεί βάση φύλου, σ όσους μας λένε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα και σ όσους φοβούνται την τρομοκρατία τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε στις 19/3 σε απεργία οργανωμένη «από τα κάτω» (σωματεία βάσης, πρωτοβάθμια), μακριά από λογικές ανάθεσης, εργατοπατέρες και κλειστά διοικητικά συμβούλια των κλαδικών σωματείων. Μακριά από τον επίσημο συνδικαλισμό του εργατικού κέντρου που αντιμετωπίζει τις απεργίες σαν πυροτεχνηματικές εκτονώσεις της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Για να βάλουμε μπροστά και πάλι με ένα δυναμικό τρόπο τις διεκδικήσεις μας, ενάντια σε όσα προκύπτουν από την καθημερινότητα που ζούμε στην εργασιακή επισφάλεια και ειδικότερα στα κάτεργα του επισιτισμού. Θέλουμε καθολική ισχύ Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες/ους, αυξήσεις μισθών και αμοιβών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας , μείωση ωραρίου και φόρτου εργασίας , ρεπό στη σεζόν, ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά .

*Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού είναι σωματείο βάσης. Αυτό σημαίνει πως λειτουργεί με τακτικές γενικές συνελεύσεις, οι οποίες αναγνωρίζονται ως το μόνο όργανο λήψης αποφάσεων και στις οποίες συμμετέχουν όλοι ισότιμα και μακριά από τη λογική της ανάθεσης του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, των αρχηγών και των ειδικών. Είναι ανοιχτό σε όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους του κλάδου, εκτός φυσικά από αφεντικά, υπεύθυνους, προϊστάμενους, φασίστες, σεξιστές, ομοφοβικούς, τρανσφοβικους και αυτούς που προσπαθούν να αντλήσουν ψήφους ή υπεραξία για το κομματικό τους μαγαζί.

image

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών

Εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης

Επικοινωνια με το σωματείο:

e-mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr

fb: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης