Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.00

Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 7 Δεκέμβρη, 7μμ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο οργανώνει εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Νάσου Μπράτσου «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι πανεπιστημιακοί Μάκης Καβουριάρης και Προκόπης Παπαστράτης, μαζί με τον συγγραφέα, θα μιλήσουν για «μια οδύσσεια επιβίωσης μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο υπότιτλος του βιβλίου, που έχει κάνει ήδη δυο εκδόσεις και ετοιμάζεται για την τρίτη.

Στο κέντρο της 'προσφυγικής ροής' στην οποία αναφέρεται το βιβλίο του Μπράτσου, βρίσκονται, όπως και σήμερα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η διαφορά, όμως, είναι πως πριν από σχεδόν 80 χρόνια η 'οδύσσεια' των προσφύγων ακολουθούσε την αντίστροφη πορεία!

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας: «Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι πως αυτή η 'ροή' ήταν στην ίδια κατεύθυνση αλλά με διαφορετική φορά από το σημερινό προσφυγικό ρεύμα». Το βιβλίο ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, αυτής των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Πάνω από 30.000 νησιώτες αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. «Οι λόγοι», εξηγεί ο Προκόπης Παπαστράτης στον πρόλογο του βιβλίου, «οφείλονται στην καταδίωξη των φασιστικών αρχών κατοχής, στην επιβίωση από την πείνα, αλλά και στην εθελοντική κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή».

Στην εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Ικαριώτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» που στηρίζεται στο βιβλίο του Νάσου Μπράτσου. Το Α' Μέρος του ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2019, παρουσιάστηκε στην ΕΡΤ1 στις 10 Αυγούστου. Στο Β΄ Μέρος έπεσε κυριολεκτικά 'μαύρο': η διοίκηση της ΕΡΤ απλά το λογόκρινε, ακυρώνοντας την προβολή του που ήταν ανακοινωμένη επίσημα για 28 Οκτώβρη χωρίς να δίνει καμιά απολύτως εξήγηση.

Την άμεση προβολή του ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ ζητούν με ψηφίσματά τους ο Δήμος Ικαρίας, η ΕΛΜΕ Ικαρίας, ο Σύλλογος Ικάριων Επιστημόνων, η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών, από τη Λέσβο οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων στην ΕΡΤ κ.ά.

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο ενώνει τη φωνή του με όλους τους παραπάνω φορείς και σας καλεί στην εκδήλωσή-παρουσίαση του βιβλίου του Ν. Μπράτσου στις 7 Δεκέμβρη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50) και για να διεκδικήσουμε την προβολή του Β΄ μέρους του ντοκιμαντέρ ενάντια σε κάθε απόπειρα λογοκρισίας.

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, Φειδίου 14 (πίσω από Τιτάνια-Ρεξ)

Επικοινωνία: τηλ. 2105247584, marxexistiko@yexahoo.gr, www.marxistiko.gr/