Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019 στις 20.00

Προβολή της ταινίας "Joyeux Noel" (2005)

Η ταινία "Joyeux Noel" (παραγωγή 2005, διάρκεια 116') περιγράφει την εκεχειρία που πραγματοποίησαν μόνοι τους το 1914, την μέρα των χριστουγέννων, κατά την διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου στο δυτικό μέτωπο, περίπου 100.000 στρατιώτες. Αρνήθηκαν να πολεμήσουν και να αλληλοσκοτωθούν. Οι γερμανοί στρατιώτες ξεκίνησαν τραγουδώντας απο τα χαρακώματά τους το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «silent night» (σιωπηλή νύχτα) και άλλα χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Οι άγγλοι στρατιώτες από τα απέναντι χαρακώματα, συνενώθηκαν κι αυτοί τραγουδώντας. Τότε, σιγά-σιγά άρχισαν να βγαίνουν όλοι από τα χαρακώματά τους και συναντήθηκαν στη μέση, στη νεκρή ζώνη (no man's land), ανταλλάσοντας δώρα και σε κάποιες περιπτώσεις παίζοντας μεταξύ τους ποδόσφαιρο.

Αργότερα, οι αξιωματικοί των δύο στρατών, με κατασταλτικές παρεμβάσεις τους και με παραδειγματικές εκτελέσεις, προσπάθησαν να αποτρέψουν την δυνατότητα μελλοντικής εξέγερσης των στρατιωτών. Παρ' όλ' αυτά, μαζικές ανταρσίες ξέσπασαν στους δύο στρατούς το 1917 και το 1918, οι οποίες τελικά συνέβαλαν καθοριστικά στον τερματισμό του πολέμου.

Σενάριο και σκηνοθεσία : Christian Carion

Ηθοποιοί : Diane Kruger, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Natalie Dessay, Gary Lewis, Daniel Brühl κ.α.

Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου τον Δεκέβρη είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα & Πέμπτη από τις 07:00 μμ έως τις 11:00 μμ. Αυτές τις ώρες λειτουργεί η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, καθώς και έκθεση - bazaar ελευθεριακών εκδόσεων.

Κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων και προβολών, ο χώρος βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου παραμένει κλειστός.

Η Λέσχη θα παραμείνει κλειστή απο 24 Δεκέμβρη έως και 5 Γενάρη.

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα...

πηγή : https://libatheneonvolos.home.blog/
πηγή : email που λάβαμε στις 2 Δεκέμβριος 03h