Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 στις 20.30

Η ΕΤΣΙ προβάλλει "Underground" (1995)

Wednesday going Balkan Surrealism. Το αριστούργημα του Emir Kusturica χρησιμοποιεί την επική ιστορία δύο φίλων για να απεικονίσει μέρος της γιουγκοσλαβικής πραγματικότητας από την αρχή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου μέχρι και την έναρξη των Γιουγκοσλαβικών πολέμων (1941-1992). Το τέλος μιας χώρας, οι αυταπάτες μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου (πρωταγωνιστής της οποίας είναι ο Τίτo): ο Emir Kusturica σκηνοθετεί ένα προσωπικό δράμα, αυτό της χαμένης του πατρίδας.
Η ιστορία ξετυλίγεται γύρω από ένα ερωτικό τρίγωνο μέσα στο οποίο η εξουσία εναλλάσσεται καθοριστικά. Οι ήρωες, κλεισμένοι σε ένα υπόγειο χτίζουν μια ζωή που δεν διαφέρει πολύ από αυτή του έξω κόσμου και παράλληλα οπλίζονται για την μεγάλη εξέγερση. Μπλεγμένοι σε μια καλοστημένη πλάνη, δεν γνωρίζουν πως ο πόλεμος κατά των Γερμανών έχει τελειώσει προ πολλού. Η πραγματικότητα δε, επιφυλάσσει μια μάχη, πολύ διαφορετική από αυτή που είχαν φανταστεί.
Το συναισθηματικό πλαίσιο της ταινίας σκιαγραφείται από πολλούς συμβολισμούς, ποίηση και τη βαλκανική μουσική χροιά που προσδίδει ο Goran Bregović, μέσα σε ένα σουρεαλιστικό τοπίο που αποφεύγει τους λαϊκισμούς, τους διδακτισμούς, την εύκολη συγκίνηση. Αντιθέτως, η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στη συγκίνηση και το γέλιο, η ατμόσφαιρα που την διακατέχει δεν είναι αυτή του πολέμου αλλά μιας γιορτής. Μια νότα αισιοδοξίας, ένα πνευματικό φως, ένα από τα συγκινητικότερα φινάλε του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
*Οι προβολές πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Ανατομείου, είσοδος από την έδρα της Βιολογίας, κάτω όροφος

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Δεκέμβριος 19h