τι; : προβολή θεματική : διεθνή από : ΕΚΧ Αλάνα

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 στις 20.00

Διήμερο Νοτιοαμερικάνικου Ντοκιμαντέρ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΝΟΤΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
19-20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Οι αγώνες των ιθαγενών λαών της νότιας Αμερικής για την αυτονομία

Μετάφραση/Εισήγηση: Γη και Ελευθερία - Tierra y Libertad

Πέμπτη 19/12 - 20:00

• Μπάχο Αγουάν: Κραυγή για τη Γη (Ονδούρα, 2012, 27΄)
Μία σύγκρουση που έχει τις ρίζες της στη συγκέντρωση της καλλιεργήσιμης γης στα χέρια λίγων γαιοκτημόνων. Η επιβολή των καλλιεργειών αφρικανικού φοίνικα στην περιοχή Μπάχο Αγουάν της Ονδούρας και η καταστολή εναντίον του αγροτικού κινήματος που εναντιώνεται σε αυτή την εξάπλωση, κορυφώνεται μετά το πραξικόπημα του 2009.


• Όταν συγκρούονται δύο Κόσμοι (Περού, 2016, 103΄)
Η κυβέρνηση του Άλαν Γκαρσία επιδιώκει με fast - track διαδικασίες την επικύρωση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για εξορύξεις πετρελαίου και μεταλλευμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά από μήνες δυναμικών κινητοποιήσεων των ιθαγενών κοινοτήτων, οι συγκρούσεις κορυφώθηκαν στην πόλη Μπάγκουα. Στα γεγονότα που έγιναν γνωστά ως Ελ Μπαγκουάσο, σκοτώθηκαν 10 ιθαγενείς και 13 αστυνομικοί.

*Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Παρασκευή 20/12 - 19:00

Γη και Αίμα (Κολομβία 48′)
Οι κινητοποιήσεις των Νάσα για προστασία της φύσης και κατοχύρωση των αναγνωρισμένων από το Σύνταγμα της χώρας δικαιωμάτων ιθαγένειας. Μια από τις πιο εμβληματικές δράσεις τους είναι η Μίνγκα Απελευθέρωσης της γης. Εισέρχονται σε φυτείες ζαχαροκάλαμου που ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρίες και στη θέση τους καλλιεργούν φυτά, με βιολογικό τρόπο, για να τραφεί η κοινότητα αλλά και οι φτωχοί και αποκλεισμένοι της χώρας. Στόχος τους, με το μοίρασμα της τροφής, είναι να διαδώσουν τις αξίες: Ενότητα, Γη, Κουλτούρα και Αυτονομία, πάνω στις οποίες συγκροτούν τις κοινότητές τους.

*Εισήγηση από Tierra y Libertad

• Switch off (Χιλή, 2005, 82΄)
Η ισπανική εταιρία ENDESA έχει κατασκευάσει ένα γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα ιδιοποιούμενη τα νερά του Bío-Bío, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Χιλής και πλημμυρίζοντας τα εδάφη όπου κατοικεί εδώ και οι αιώνες ο λαός Μαπούτσε. Από το 1997 η συντριπτική πλειονότητα των κοινοτήτων Μαπούτσε είχε εναντιωθεί σε αυτά τα έργα, ψάχνοντας δικαίωση στο Νόμο Περί Ιθαγενών. Ποια ήταν η τύχη, αφενός όσων υπέκυψαν στις πιέσεις να πουλήσουν τη γη τους και, αφετέρου, όσων πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον του κράτους και της ENDESA;

*Θα ακολουθήσει συζήτηση.


πηγή : email που λάβαμε στις 9 Δεκέμβριος 19h