Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 στις 19.00

Εκδήλωση-συζήτηση για την ιστορία του ταξικού ανταγωνισμού στη Χιλή

Εκδήλωση-συζήτηση για την ιστορία του ταξικού ανταγωνισμού στη Χιλή με αφετηρία την μπροσούρα: «Ραντεβού με τον Ζ. Η Λαϊκή Ενότητα ενάντια στον Ταξικό Πόλεμο (Χιλή 1970-1973)» και αναφορά στην προλεταριακή εξέγερση που συγκλονίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.

Η κυρίαρχη θεαματική αναπαράσταση για την ιστορία του κινήματος στη Χιλή είναι ο Αλιέντε με το όπλο στο χέρι να αμύνεται απέναντι στους πραξικοπηματίες. Η πραγματική ιστορία του προλεταριακού κινήματος την οποία αναδεικνύει η μπροσούρα του Patrick Péquenaud, «Ραντεβού με τον Ζ» είναι εντελώς διαφορετική και πολύ πιο πλούσια: καταλήψεις εργοστασίων, καταλήψεις γης, διανομή των προϊόντων, που παρήγαγαν οι εργάτες στις κατειλημμένες επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα, στις γειτονιές από προλεταριακές συλλογικότητες, συχνά χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος, ένοπλες περιφρουρήσεις των αγώνων. Πρόκειται για μια πραγματική αποκάλυψη: ένα ταξικό κίνημα που έκανε τα πρώτα βήματα για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και τη δημιουργία νέων κομμουνιστικών κοινωνικών σχέσεων παραγωγής και αναπαραγωγής.

Η εισήγηση θα εστιάσει στην ανάδειξη του περιεχομένου, των ορίων και των αντιφάσεων του κινήματος στη Χιλή την περίοδο 1970-73, στην υπονόμευσή του από την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας και στη συντριβή του από τους πραξικοπηματίες του Πινοσέτ. Θα παρουσιαστούν οι συνέπειες της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής αντεπανάστασης για το προλεταριάτο της Χιλής τα τελευταία 45 χρόνια και θα σκιαγραφηθεί η κοινωνική βάση για το ξέσπασμα της εξέγερσης τον Οκτώβριο του 2019 που ακόμα συνεχίζεται.

https://antithesi.gr/?p=439

πηγή : https://antithesi.gr/?event=εκδήλωση-συζήτηση…
πηγή : email που λάβαμε στις 17 Δεκέμβριος 14h