Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 στις 20.30

Προβολές & Συζητήσεις "Η αλλη οψη της ελπιδας"

(The other side of hope, Γερμανία, Φινλανδία, 2017, 98')

Σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή: Ακι Καουρισμάκι
Φωτογραφία: Τίμο Σάλμινεν
Μοντάζ: Σαμού Χεικίλα
Πρωταγωνιστές: Σερβάν Χαγί, Σακάρι Κουοσμάνεν, Γιάνε Χιτιαΐνεν, Ιλκα Κοϊβούλα, Νούπου Κοΐβου, Σίμον Χουσεΐν Αλ-Μπαζούν

Η πιο πρόσφατη και -παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της περιέχει την λέξη «ελπίδα»- η πιο απαισιόδοξη ταινία του σκηνοθέτη, που μας έχει συνηθίσει ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα, πάντα με μια έντονη πολιτική ματιά, στο τέλος να χαμογελάμε.

Τα τελευταία χρόνια, ταινίες για το προσφυγικό βγαίνουν σωρηδόν, και πώς αλλιώς άλλωστε, αφού είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη (και όχι μόνο) τα τελευταία χρόνια. Ο Καουρισμάκι πλάθει το δικό του κόσμο με τα δικά του χρώματα και το δικό του πολύ χαρακτηριστικό, μοναδικό χιούμορ και μας μιλά για τα αυτονόητα, δηλαδή όταν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, τη δίνεις, αλλά που μόνο αυτονόητα δεν είναι -όπως και ο ίδιος πιστεύει- μέσα στον καπιταλισμό.

Η ιστορία του Χάλεντ στον πυρήνα της, πρόσφυγα από τη Συρία που ψάχνει να βρει την αδερφή του, με την οποία χάθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ταυτόχρονα έρχεται αντιμέτωπος με το κράτος της Φινλανδίας είναι ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ιστορία του Βίκστρομ στον πυρήνα της, ενός άντρα που πιάνει πάτο ανάμεσα σε ανθρώπινα ερείπια σε μια μεγαλούπολη είναι ιστορία εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Καουρισμάκι δεν έρχεται να πει απολύτως τίποτα καινούριο, όλοι έχουμε γνωρίσει τους χαρακτήρες της ταινίας του. Αυτή είναι μια μικρή του νίκη. Παρά το γεγονός ότι η ταινία του είναι αισθητικά σφραγισμένη από το προσωπικό του ύφος και βρίθει συμβολισμών, νιώθουμε μεγάλη οικειότητα με το υλικό της. Κι εκεί είναι που τον παραδεχόμαστε. Με μια πολύ απλή ιστορία, μας κρατά σφιχτά στη χούφτα του.

Παρασκευές στις 8:30 μμ | Είσοδος ελεύθερη

Αγαθουπόλεως 65 & Αχαρνών, Αθήνα | Ιουστινιανού 24, Θεσσαλονίκη

kontexra_ekdilexoseis@ekexsegersi.exgr

www.eksegersi.gr/