Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019 στις 11.30

Δώρο: δεν το δωριζουμε στα αφεντικα μας / το διεκδικουμε

Η αλήθεια είναι ότι κάθε «γιορτινή» περίοδος για τον καταναλωτικό κοινό καταλήγει να είναι μια ακόμη κουραστική περίοδος για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο εμπόριο… είτε λέγεται ενδιάμεσες εκπτώσεις, είτε λέγεται Black Friday, είτε Χριστούγεννα που πλησιάζουν. Και αυτό γιατί η καταναλωτική ροή αυξάνεται καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, οι απαιτήσεις και οι στόχοι που θέτουν επίμονα οι υπεύθυνοι δικτύου αυξάνονται, τα εμπορεύματα και οι παραλαβές μας κατακλύζουν, το ίδιο και το άγχος και η πίεση. Ταυτόχρονα το σπίτι μας, μάς βλέπει όλο και λιγότερο γιατί δουλεύουμε Κυριακές αλλά και υπερωρίες. Σε όλη αυτή την αποκτηνωμένη εργασιακή συνθήκη τα Χριστούγεννα δεν μοιάζουν καθόλου με γιορτή…

Σε μια περίοδο που Κυβέρνηση-ΕΕ-Εργοδοσία προσπαθούν να διαμορφώσουν τον εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τα δικαιώματά μας, ενωμένοι σαν μια γροθιά και έτοιμοι να τα περιφρουρήσουμε αν μας τα καταστρατηγήσουν. Γι' αυτό συνάδελφοι, και ειδικά αυτή την περίοδο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι:

  • Δικαιούμαστε το δώρο των Χριστουγέννων. Η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα για τα αφεντικά μας, γι' αυτό και σε αυτή την περίπτωση έχουμε δικαίωμα να απευθυνθούμε στην επιθεώρηση εργασίας, χωρίς το φόβο απόλυσης ή στιγματισμού και να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά εκκινώντας την διαδικασία του αυτοφώρου. Πιο συγκεκριμένα αν έχεις εργαστεί από 1/5 έως 31/12 δικαιούσαι ένα ολόκληρο μηνιαίο μισθό, ή 25 ημερομίσθια (ανάλογα με το τι αμείβεσαι). Αν δεν έχεις εργαστεί όλο αυτό το διάστημα δικαιούσαι μέρος του δώρου ίσο με 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 μέρες διάρκειας των εργασιακών σου σχέσεων. Η καταβολή πρέπει να γίνει μέχρι 21/12.
  • Δικαιούμαστε να πληρωθούμε όλες τις υπερωρίες για τις οποίες εργαστήκαμε παραπάνω. Οι υπερωρίες μας είναι δουλειά την οποία δεν παρέχουμε τζάμπα ή οικειοθελώς, αλλά δουλειά για την οποία πρέπει να πληρωνόμαστε και με το παραπάνω. Μάλιστα για κάθε παραπάνω ώρα από το καθιερωμένο εβδομαδιαίο 40ώρο πρέπει να αμειβόμαστε με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20%. Αν οι επιπλέον ώρες μας ξεπεράσουν τις 5 την εβδομάδα, τότε για κάθε επιπλέον ώρα η προσαύξηση ανέρχεται στο 40%.
  • Δικαιούμαστε 75% προσαύξηση για την κυριακάτικη εργασία μας.

Μπορεί σε κάποιες επιχειρηματικές αλυσίδες ή μεγάλους εμπορικούς ομίλους να θεωρείται δεδομένη η περιγεγραμμένη συνθήκη, υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα όμως στα οποία δεν είναι καθόλου. Από δώρα που δεν καταβάλλονται στην ώρα τους, ή δεν καταβάλλονται καν, μέχρι υπερωριακή εργασία που μένει απλήρωτη, ή Κυριακές που αμείβονται σαν εργάσιμες. Και προφανώς η Κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και η ΕΕ με την αντεργατική τους πολιτική παρέχουν γη και ύδωρ σε κάθε εργοδότη που στοχεύει να μας εξαπατήσει και να μας ξεζουμίσει. Τόσο το αναπτυξιακό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο συμπληρώνουν αυτό το πάζλ της ολομέτωπης επίθεσης σε ζωτικά και αναφαίρετα εργατικά δικαιώματα, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η ασφάλιση.

Είναι φανερό ότι πρέπει να αντισταθούμε απέναντι σε κάθε εργοδότη που αποφασίζει ότι τα κέρδη του μπαίνουν πάνω από τα δικαιώματα μας, απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που θεωρεί ότι το ξεπέρασμα της κρίσης θα γίνει μόνο αν εμείς γίνουμε πιο φθηνοί, πιο ευέλικτοι, πιο αναλώσιμοι. Οργανωνόμαστε, λοιπόν, στους χώρους δουλειάς. Συσπειρωνόμαστε στο κλαδικό μας σωματείο, την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσ/νίκης. Καταγγέλλουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και δεν αφήνουμε κανένα δικαίωμά μας στο έλεος της εργοδοσίας.

κάλεσμα : ΕΜΠΑΡΓΚΟ | αγωνιστική εργατική συσπείρωση στο εμπόριο

δωρο χρισ 2019

πηγή : https://embargostoemporio.wordpress.com/2019/…