Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 στις 20.00

Προβολή της ταινίας "The Big Short" (2015 – 130’)

Στα τέλη του 2008 έσκασε η φούσκα της αμερικάνικης κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη λόγω του αυξανόμενου τραπεζικού δανεισμού, κατέρρευσαν μέσα σε ελάχιστους μήνες. Μαζί τους συμπαρέσυραν και την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών. Η ταινία παρουσιάζει το πως οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, τα διεθνή funds, οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση, αρνούνταν σκόπιμα να αντιδράσουν, μπροστά στην επικείμενη κατάρρευση, συγκαλύπτοντας την μεγάλη απάτη των στεγαστικών δανείων, τον ψεύτικο κόσμο των ομολογιακών συναλλαγών και της κτηματαγοράς. Η πραγματική αιτία αυτής της συγκάλυψης είναι, ότι «κάποιοι» αύξησαν τα πλούτη τους μέσα στην κρίση, ποντάροντας σ' αυτό το «κραχ», προεξοφλώντας δηλαδή την κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής φούσκας .

Στην ταινία "The Big Short", τέσσερις outsiders, ένας αθυρόστομος αναλυτής (Steve Carell), ένας αντικοινωνικός γιατρός με ταλέντο στα μακροοικονομικά (Christian Bale), δυο νεαροί μικροεπενδυτές που έστησαν fund στο γκαράζ του σπιτιού τους (Finn Wittrock και John Magaro ) κι ένας τραπεζίτης που απλά αξιοποίησε προς ίδιον όφελος μια πληροφορία (Ryan Gosling), διαπιστώνουν αυτό που οι μεγάλες τράπεζες, τα ΜΜΕ και η αμερικανική κυβέρνηση αρνούνταν πεισματικά να δουν.

Σενάριο : Michael Lewis, Charles Randolph, Adam McKay

Σκηνοθεσία : Adam McKay

Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα & Πέμπτη από τις 07:00 μμ έως τις 11:00 μμ. Αυτές τις ώρες λειτουργεί η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, καθώς και έκθεση - bazaar ελευθεριακών εκδόσεων.

Κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων και προβολών, ο χώρος βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου παραμένει κλειστός.

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα...

πηγή : https://libatheneonvolos.home.blog
πηγή : email που λάβαμε στις 4 Ιανουάριος 23h