Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 στις 20.30

Προβολή "Μεσίστιες γαλανόλευκες και μισοφέγγαρα στις φλόγες" & συζήτηση.

Τα γεγονότα στα Ίμια τον Γενάρη του 1996 καταγράφηκαν στη σύγχρονη ιστορία, σαν ένα "θερμό επεισόδιο" μεταξύ ελληνικού και τουρκικού κράτους. Γύρω από δύο ακατοίκητες βραχονησίδες αναπτύχθηκαν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και η πολεμική σύγκρουση έμοιαζε αναπόφευκτη. Τα γεγονότα αυτά, όπως περιγράφονται στο ντοκιμαντέρ "Μεσίστιες γαλανόλευκες και μισοφέγγαρα στις φλόγες" (2016 - 68'), υπήρξαν η κορύφωση του επι δεκαετίες ανταγωνισμού των δύο κρατών για την κυριαρχία τους στο θαλάσσιο χώρου του Αιγαίου. Μπορεί ο πόλεμος αυτός να αποφεύχθηκε, όμως τα τότε γεγονότα άφησαν πίσω τους ένα ολόκληρο εθνικιστικό πολιτικό κεφάλαιο προς αξιοποίηση για το μέλλον, από το ελληνικό κράτος. Σήμερα, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά, ο ανταγωνισμός των δύο κρατών για κυριαρχία στη θάλασσα (ΑΟΖ) και στις ενεργειακές πρώτες ύλες του υπεδάφους της, έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την ανατολική μεσόγειο, με την αυξανόμενη οικονομική και κυρίως στρατιωτική εμπλοκή, τόσο των υπόλοιπων γειτονικών κρατών όσο και των επικυρίαρχων της περιοχής (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ). Η εθνοπατριωτική προπαγάνδα ξαναθεριεύει και πάλι, οι πολεμικές προετοιμασίες αυξάνονται, οι σειρήνες του πολέμου ξαναηχούν.

Συλλογή, επεξεργασία, επιμέλεια υλικού και παραγωγή video : συνέλευση antifa projector (https://antifacommunity.gr/projector/).

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα : Διακρατικοί ανταγωνισμοί και πολεμικές προετοιμασίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελευθεριακή Λέσχη Βόλου είναι ανοικτή κάθε Δευτέρα & Πέμπτη από τις 07:00 μμ έως τις 11:00 μμ. Αυτές τις ώρες λειτουργεί η βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο, καθώς και έκθεση - bazaar ελευθεριακών εκδόσεων.

Κατά την διάρκεια προγραμματισμένων εκδηλώσεων και προβολών, ο χώρος βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου παραμένει κλειστός.

Κάθε καταιγίδα ξεκινάει με μια σταγόνα...

πηγή : https://libatheneonvolos.home.blog
πηγή : email που λάβαμε στις 5 Ιανουάριος 00h