Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 στις 18.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Συγκέντρωση-πορεία

Δεν ξεχνάμε-δεν συγχωρούμε τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Συγκέντρωση-Πορεία την Πέμπτη 9 Γενάρη στις 6 μ.μ.

Ο Ν.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

«Εμείς άλλη μια φορά θα θάψουμε τον νεκρό μας, θα σφίξουμε τις καρδιές μας, θα ξανασηκώσουμε τα πανώ μας, θα παλέψουμε ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. ΟΔΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ».

Ανακοίνωση της Κατάληψης του ΤΕΙ Πάτρας - 9 Ιανουαρίου 1991

Στις 8 Ιανουαρίου 1991, ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας πέφτει νεκρός μπροστά στο σχολικό συγκρότημα «Βουδ» στην Πάτρα, χτυπημένος από το δολοφονικό χέρι του ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα. Ο Ν. Τεμπονέρας με αυτοθυσία στάθηκε στο πλευρό των μαθητών που βρίσκονταν στην κατάληψη και αγωνίζονταν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στάθηκε αντιμέτωπος με τα δολοφονικά τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ (με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Γιάννη Kαλαμπόκα, και μαζί του οι Mαραγκός, Σπίνος, Γραμματίκα κ.α.) που με την προβιά των «αγανακτισμένων πολιτών» πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε κατειλημμένα σχολεία με στόχο να ανοίξουν τις καταλήψεις. Οι καταλήψεις είχαν ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου του 1990 με τα περισσότερα σχολεία να τελούν υπό κατάληψη και τους μαθητές να βρίσκονται στους δρόμους και να διαδηλώνουν.

Τις επόμενες μέρες ξεσπούν μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα, πραγματοποιούνται συγκρούσεις και οι διαδηλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με την κατασταλτική μανία των ΜΑΤ.

Οι δολοφόνοι του Ν. Τεμπονέρα κυκλοφορούν εδώ και χρόνια ελεύθεροι, ενώ ο Καλαμπόκας «επιβραβεύτηκε» για τη δράση του και διορίστηκε ως διευθυντής σε τράπεζα του Βόλου. Δικηγόρος του Καλαμπόκα ήταν ο γνωστός νεοναζί και μέλος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης. Την ώρα που ο Καλαμπόκας είναι ελεύθερος, όπως και ο Κορκονέας, και η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων για την δολοφονία Φύσσα μην αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αρκετοί αγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλακίσεις, εξοντωτικές ποινές και στημένα κατηγορητήρια, ενώ διεξάγεται και μια σαρωτική κατασταλτική επίθεση ενάντια στους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες, τους χώρους και τις δομές του κινήματος.

Σήμερα, 29 χρόνια μετά, τιμάμε τον αγωνιστή Ν.Τεμπονέρα και συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στους δρόμους του αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Απέναντι στην λυσσαλέα κρατική επίθεση σε κάθε κοινωνικό και ταξικό κεκτημένο, απέναντι στην λεηλασία και την αφαίμαξη της πληττόμενης κοινωνικής βάσης, απέναντι στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, την κατασταλτική εκστρατεία, τις δολοφονικές επιθέσεις και τους βασανισμούς διαδηλωτών, οφείλουμε να ορθώσουμε οδόφραγμα αντίστασης και αλληλεγγύης. Να οργανωθούμε σε κάθε σχολείο, σχολή, γειτονιά και χώρο εργασίας και να βάλουμε φραγμό στα αντικοινωνικά σχέδια των κυρίαρχων. Να πάρουμε θέση μάχης, να κρατήσουμε ανοιχτό και ζωντανό το δρόμο της αντίστασης.

29 χρόνια μετά, ο Ν.Τεμπονέρας με την αγωνιστική του στάση συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους αγώνες που ξεσπούν σήμερα και κρατούν ανοιχτό το δρόμο για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ - ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΠΡΙΝ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΓΕΝΑΡΗ, 6 μ.μ. ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ "ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ"

αναρχική ομάδα «δυσήνιος ίππος» - μέλος της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης

πηγή : https://ipposd.wordpress.com/2020/01/06/δεν-ξ…


1 2 3

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Στους καθημερινούς ανυποχώρητους ταξικούς αγώνες το νήμα της εξέγερσης!

Τιμή για πάντα στον Νίκο Τεμπονέρα!

Συγκέντρωση - Διαδήλωση Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2019, ώρα 6:30 μμ

Στο σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» (ΒΟΥΔ - ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ - ΠΑΤΡΑ)

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και πορεία στη Βουλή (ΑΘΗΝΑ)

Η κυβέρνηση Κώστα Μητσοτάκη τον Απρίλη του 1990 εκλέχτηκε με την σημαντική βοήθεια του Συνασπισμού, του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων συνεργασίας, αφού εξαπάτησε με δήθεν κάθαρση από τα «σκάνδαλα» και πολυδιαφήμισε μια ακόμα «εθνική συμφιλίωση». Γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπη με το εκπαιδευτικό κίνημα και την ΟΛΜΕ. Τον Μάη του '90 ξεσπά μια από τις μεγαλύτερες αναταράξεις στο χώρο της Mέσης Eκπαίδευσης, με φόντο «την εκφρασμένη διάθεση του κυβερνώντος κόμματος για επιβολή λιτότητας στη δημόσια εκπαίδευση και ιδεολογική χειραγώγηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων» (Ανακοίνωση OΛME 16/5/1990). Οι διεκδικήσεις επικεντρώνονται στην αύξηση των μισθών, στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και στην αύξηση των διορισμών. Στις 22 και 23 Μαΐου 1990 πραγματοποιείται διήμερη απεργία και στις 6 Ιουνίου ακολουθεί νέα μονοήμερη απεργία. Από το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου και για περίπου δύο μήνες πραγματοποιούνται 10 συλλαλητήρια στην Αττική και αντίστοιχα σε όλες τις πρωτεύουσες νομών. Αποφασίζεται από το υπουργείο Παιδείας η αναβολή των γενικών εξετάσεων και η παράταση του διδακτικού έτους μέχρι τις 31 Ιουλίου. Στις 16 Ιουλίου αρχίζουν οι γενικές εξετάσεις «σε βαριά ατμόσφαιρα και με συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών έξω από τα εξεταστικά κέντρα» (από ανακοίνωση της ΟΛΜΕ).

Ακολούθησαν οι μεγάλες απεργιακές μάχες ενάντια στο κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση των λεγόμενων προβληματικών, όπως η πολύμηνη κατάληψη της «Πειραϊκής-Πατραϊκής» στην Πάτρα, οι κινητοποιήσεις της Olympic Catering, στα ορυχεία του Σκαλιστήρη στο Μαντούδι κ.ά. Στο διάστημα '90-'93 111 επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος ιδιωτικοποιήθηκαν ή έκλεισαν. Απασχολούσαν 129.000 εργαζόμενους που στις περισσότερες περιπτώσεις απολύθηκαν. Οι άνεργοι από 254.000 το 1990 αυξάνονται κατά 100.000 και το 1993 φθάνουν τους 351.000.

Το φθινόπωρο του 1990 η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ανακοινώνει πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προβλέπει μεταξύ άλλων λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας, επαναφορά της καθημερινής προσευχής και του ομαδικού εκκλησιασμού, «αναμόρφωση» των μαθητικών κοινοτήτων, ολοσχερή κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή ενός point system ελέγχου και ποινικοποίησης της συμπεριφοράς των μαθητών. Από τέλος Οκτώβρη ξεκινούν φοιτητικές και μαθητικές κινητοποιήσεις με καταλήψεις, διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων κόσμου. Στα μέσα Δεκέμβρη, τα κατειλημμένα γυμνάσια και λύκεια ξεπερνούν το 70%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έλπισε σε εκτόνωση στο δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων. Ο ΥΠΕΠΘ δηλώνει ότι τα προεδρικά διατάγματα δε θα εφαρμοστούν για ένα τρίμηνο, μέχρι να γίνουν «πλήρως κατανοητά» από μαθητές και καθηγητές. Σύντομα οι μήνες γίνονται δώδεκα και το νομοσχέδιο τροποποιείται μερικώς, χωρίς αλλαγές, όμως, στα σημαντικότερα σημεία (πειθαρχικές διατάξεις, περικοπές κ.ά.). Στην αρχή του χρόνου μαθητές και φοιτητές αποφασίζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ και σε 1.800 από τα 3.014 γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Ως απάντηση, ο υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος δηλώνει ότι όσοι συμπληρώσουν 50 αδικαιολόγητες απουσίες λόγω των καταλήψεων θα χάσουν τη χρονιά. Δίνεται εντολή να παίρνονται απουσίες έξω από τα σχολεία.

Στις 8 προς 9 Γενάρη του ΄91 δολοφονείται ο αγωνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, μέλος της ΕΛΜΕ Αχαΐας και των Παρεμβάσεων, αλλά και του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου. Έπεσε νεκρός χτυπημένος με λοστό στο κεφάλι από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ στην Πάτρα, Γιάννη Καλαμπόκα, μετά από εισβολή γνωστής ομάδας ροπαλοφόρων που συμπλήρωναν οι Σπίνος, Μαραγκός κ.ά. μέσα στο σχολικό συγκρότημα του 3ου -7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, που ήταν σε μαθητική κατάληψη με τη συμπαράσταση γονιών και καθηγητών. Η δολοφονία αυτή ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου «ανακατάληψης» ,με κάθε μέσο, των σχολείων και είχε σαν στόχο την καταστολή του μαζικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σ΄ολόκληρη τη χώρα με τον πολύμορφο αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο. Ακολούθησε μεγάλη πολυήμερη λαϊκή εξέγερση σε Πάτρα, Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, η παραίτηση του υπουργού και η απόσυρση όλου του νομοσχεδίου. Ίσως να υπήρχε και συνέχεια, αν ο Πόλεμος του Κόλπου στο Ιράκ δε μετατόπιζε το κέντρο των κινητοποιήσεων, και δίκαια, σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα των αμερικανών και άγγλων ιμπεριαλιστών.

Οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας Τεμπονέρα σχεδόν αθωώθηκαν με εξαίρεση τον Καλαμπόκα που έμεινε στην φυλακή μόνο 7 χρόνια και βρέθηκε τελικά σε διευθυντική θέση της Εθνικής Τράπεζας Βόλου. Για τους ηθικούς αυτουργούς ούτε κουβέντα. Σε ανύποπτο χρόνο ο τωρινός πρωθυπουργός, γνωστός οπαδός του νεοφιλελεύθερου μοντέλου στην οικονομία, μαζικής καταστολής των κοινωνικών διεκδικήσεων, και από τους πιο φιλοαμερικάνους πολιτικούς ever, που ταυτόχρονα αξιοποιεί την εθνικιστική ακροδεξιά ατζέντα, έχει δηλώσει ότι ο πατέρας του ήταν 25 χρόνια μπροστά, δείχνοντας και τις ορέξεις του σε κάθε πεδίο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ των 11 τελευταίων ετών και ως συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει να περάσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, όπως είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων (απεργία, φακέλωμα κλπ), η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας και υποβάθμισης υγείας, παιδείας, κοινωνικών παροχών μέσα και από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2020, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης σε σχολεία και ΑΕΙ, αλλά και της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Επίκεινται νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις στα ΑΕΙ, αλλά και στην β/θμια, που φτάνουν και στην πολυπόθητη για το σύστημα αξιολόγηση. Συνεχίζεται η ένταση της κρατικής καταστολής με εξευτελιστικές επιθέσεις, ξεγύμνωμα συλληφθέντων, βασανιστήρια, τραυματισμούς. Με το δόγμα «νόμος και τάξη», θα επιχειρήσει να περιορίσει έως και να καταργήσει τις διαδηλώσεις. Φέρνει την κρατική τρομοκρατία στην ημερήσια διάταξη για την κοινωνία, επιχειρεί να καταστείλει τις νεολαιίστικες και λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται, καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο και επιτίθεται βίαια στους αγωνιζόμενους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, εκκενώνει καταλήψεις στέγης προσφύγων και λοιπές, απομακρύνει τους μαθητές-πρόσφυγες από τα σχολεία τους, μεταφέροντας τους σε κέντρα κράτησης, επιτείνει τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές με νέο νόμο.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή η συστράτευση όλων των εργαζόμενων και της νεολαίας για την ανατροπή των αντιδραστικών πολιτικών που διαλύουν ό,τι απ' τις κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας απέμεινε όρθιο, είναι όσο ποτέ αναγκαία. Ο άλλος δρόμος, αυτός της απάθειας και της υποταγής είναι δρόμος προς την εκβαρβάρωση της κοινωνίας και τον εξανδραποδισμό της ανθρώπινης υπόστασης. Γι΄ αυτό η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή. Είναι το σύμβολο του συλλογικού ανθρώπου που υπερασπίζεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις το δικαίωμα του αγώνα για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας και την επικράτηση του δίκιου. Είναι ο εργαζόμενος που υπερασπίστηκε τον συλλογικό αγώνα μέσω του σωματείου, που δε φοβήθηκε και δεν έσκυψε το κεφάλι, δε λογοδότησε στη διοίκηση, στην εξουσία, στους νοικοκυραίους της εποχής και στους φασίστες, δίνοντας την ίδια τη ζωή του. Είναι ο Δάσκαλος που «υπερασπίστηκε το παιδί για να υπάρχει ελπίδα», ξεπερνώντας τους τοίχους της σχολικής αίθουσας και μιας δημοσιοϋπαλληλικής διδασκαλίας.

Να μην εμπεδωθεί ο φόβος και η σιγή νεκροταφείου στην κοινωνία. Με αγώνες τιμάμε τον Νίκο Τεμπονέρα. Στη σημερινή δύσκολη συνθήκη για την κοινωνία και τους εργαζόμενους να απαντήσουμε με ενωτικούς αποφασιστικούς αγώνες. Καλούμε τις ΕΛΜΕ, όλους τους συναδέλφους, τους δασκάλους, τους φοιτητές, τους νέους, τους εργαζόμενους να μαζικοποιήσουν την κινητοποίηση όπου καλεί η ΟΛΜΕ στις 9 Γενάρη, μέρα μνήμης της θυσίας και τιμής στον αγωνιστή εκπαιδευτικό Νίκο Τεμπονέρα, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή που είναι βραχίονας της επιβολής των αντιλαϊκών μέτρων. 29 χρόνια μετά, ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις, για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΟΟΣΑ, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ, ΜΕ ΠΕΤΡΟΥΛΑ, ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ!

Συγκέντρωση - Διαδήλωση Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2019, ώρα 6:30 μμ

Στο σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» (ΒΟΥΔ - ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ - ΠΑΤΡΑ)

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και πορεία στη Βουλή (ΑΘΗΝΑ)

(Διευκολυντική 3-ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ για τα εσπερινά σχολεία και για τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που θέλουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια).

4/1/20

πηγή : http://paremvaseisde.gr/?p=9060


1 2 3

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα! Όλοι στις Διαδηλώσεις Πέμπτη 9/1

Κάτω το Δόγμα "Nόμος και Τάξη"!!

Ο Τεμπονέρας ζει στους νεολαιίστικους αγώνες του σήμερα!
-

Συγκέντρωση - Διαδήλωση Πέμπτη 9 Ιανουαρίου

-

ΠΑΤΡΑ: 18:30 Στο σχολικό συγκρότημα «ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ» (ΒΟΥΔ - ΨΗΛΑ ΑΛΩΝΙΑ)

ΑΘΗΝΑ: 18:30 Προπύλαια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 18:30 Άγαλμα βενιζέλου

-

Στις 8 Ιανουάριου συμπληρώνονται 29 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. O Τεμπονέρας στήριξε το μαθητικό κίνημα του '90-'91 και είχε βοηθήσει τους μαθητές του να πραγματοποιήσουν καταλήψεις των σχολείων τους. Την περίοδο αυτή πραγματοποιούνταν καθημερινά κινητοποιήσεις ενάντια στη ψήφιση του νόμου του υπουργού Παιδείας, Κοντογιαννόπουλου. Με το νομοσχέδιο αυτό "ρυθμίζονταν" θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, 15μελών συμβουλίων, σχολικών περιπάτων και εκδρομών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, αλλά και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά. Το νομοσχέδιο αυτό προσπαθούσε να επιβάλει αρκετές πτυχές της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στο χώρο της παιδείας, που μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει λόγω των αντιστάσεων της νεολαίας, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται τώρα να περάσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως.

Στις 8 Ιανουαρίου 1991, ΟΝΝΕΔίτες με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο της ΝΔ και επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, εισέβαλαν και πέτυχαν την αντι-κατάληψη του 3ου Λυκείου Πάτρας. Το βράδυ μαθητές, γονείς και καθηγητές γύρισαν για να καταλάβουν το Λύκειο και εκεί τους επιτέθηκαν ΟΝΝΕΔίτες με λοστούς, καδρόνια και πέτρες. Μετά την επίθεση, ο Νίκος Τεμπονέρας βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι. Υπεύθυνοι για τη δολοφονία αυτοί ήταν ο Γ. Καλαμπόκας και ο Α. Μαραγκός. Ο δεύτερος απαλλάχθηκε με βούλευμα και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Καλαμπόκας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών, ενώ στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος!! Η επίθεση αυτή δεν ήταν τυχαία, ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούσαν την περίοδο εκείνη τα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ(Κένταυροι, Rangers), τα οποία οργανώνονταν από τη ΝΔ για να σπάνε αγώνες, να χτυπάνε αγωνιστές και να διαλύουν κινήματα. Σε αυτά συμμετείχαν πολλοί μετέπειτα "δημοκρατικοί" βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Βουλγαράκης κ.α.

Το ελληνικό αστικό κράτος πάντα συνδεόταν και συνδέεται μέχρι σήμερα με το παρακράτος της Δεξιάς. Από την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους και της χούντας, όπου οι συμμορίες της ΕΚΟΦ, έδερναν και τραμπούκιζαν αγωνιστές μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια, μέχρι σήμερα με τα τάγματα εφόδου της ΟΝΝΕΔ και την ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, πάντα το παρακράτος λάμβανε την στήριξη και την ανοχή του κράτους. Ελάχιστες φορές οι παρακρατικοί διώκονταν και ακόμη λιγότερες καταδικάζονταν, φυσικά με ποινές-χάδια(όπως του Καλαμπόκα). Αυτή η κατάσταση κορυφώθηκε την περίοδο των Μνημονίων από όλες τις κυβερνήσεις(ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και πλέον με το Δόγμα "Νόμος και Τάξη" η κυβέρνηση δίνει το "πράσινο φως" στη Χρυσή Αυγή και κάθε ακροδεξιά συμμορία να αλωνίζει.

Φυσικά ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την επιβολή ενός ακόμη πιο τερατώδους Κράτους Έκτακτης Ανάγκης. Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία των ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-ΟΠΚΕ ξεπερνάει τα όρια της ίδιας της τυπικής αστικής νομιμότητας και του αστικού συντάγματος(ΑΣΟΕΕ, Εξάρχεια, Κουκάκι κτλ.) και αντί να υπάρξει τιμωρία, ο υπ. Δημοσίας Τάξεως δεν βλέπει περιστατικά και κρούσματα βίας. Καταργούν το άσυλο, δήθεν για να καταπολεμήσουν το ναρκεμπόριο, αντί να διώκουν τους ναρκέμπορους και χτυπούν φοιτητές βαφτίζοντας τους "τρομοκράτες". Ψηφίζουν νόμο που περιορίζει τις πορείες, επειδή δήθεν νοιάζονται για την ταλαιπωρία των "πολλών", αυτοί που επιβάλουν τη φτώχεια, την ανεργία, τη μετανάστευση και την περιθωριοποίηση της γενιάς μας! Και βέβαια να μην ξεχνάμε το ξελάσπωμα της δολοφονικής ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής.

Να παραδειγματιστούμε από το κίνημα του '90-'91, που το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, με καθημερινές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις. Με τους αγώνες μας να τσακίσουμε την καταστολή και να μπλοκάρουμε τη ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως. Ενάντια στο δόγμα "Νόμος και Τάξη", με όπλο μας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, να αγωνιστούμε για την ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου κινήματος, τη μαχητική υπεράσπιση και έμπρακτη επιβολή των δημοκρατικών μας ελευθεριών. Ενάντια σε κυβέρνηση, μνημόνια και Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Αυτό είναι το χρέος μας προς τον αγωνιστή Ν. Τεμπονέρα και τόσους άλλους αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους(Σωτήρης Πέτρουλας, Μιχάλης Καλτεζάς κ.α.) για τον αγώνα.

-

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

πηγή : https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…