Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στις 11.00

Αντιπολεμική - Αντιιμπεριαλιστική Διαδήλωση

Ιμπεριαλιστική Δολοφονία Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ: Κάτω τα χέρια από το Ιράν - Έξω οι ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή Καμία εμπλοκή της Ελλάδας - Όχι στην συμφωνία για τις Βάσεις

Αντιπολεμική Πορεία προς το Αμερικάνικο Προξενείο Σάββατο 11 Ιανουαρίου - 11πμ Εγνατία με Αγ. Σοφίας

Λίγες μόλις ώρες μετά την υπογραφή στην Αθήνα της τυχοδιωκτικής και επικίνδυνης συμφωνίας του ενεργειακού αγωγού East Med μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προχώρησε σε ακόμα ένα στυγνό έγκλημα, σε μια πράξη ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας που βάζει κυριολεκτικά φωτιά σε όλη την Μέση Ανατολή και φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο του πολέμου. Με επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης (άλλη μια κατάφορη παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας ) τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή 3/1 οι ΗΠΑ εξόντωσαν ιρανούς και ιρακινούς αξιωματούχους ανάμεσά τους τον Ιρανό στρατηγό Κασίμ Σουλεϊμανί, επικεφαλή της Δύναμης Κούντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρακινού στρατού η επίθεση έγινε με τρεις ρουκέτες οι οποίες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα, να σκοτωθούν 8 άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι 12.

Αυτή η στυγνή δολοφονία των ΗΠΑ έρχεται σε μια στιγμή που με πρωτοβουλία των ιρακινών σιϊτικών οργανώσεων η ένταση των προηγούμενων ημερών στο Ιράκ είχε αποκλιμακωθεί. Τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί ήταν μια επίθεση με ρουκέτες των σιϊτών με έναν νεκρό αμερικανό, η ανταπάντηση στην συνέχεια των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ με 25 νεκρούς και τέλος η πολιορκία της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Βαγδάτη που λειτούργησε από μέρος των σιϊτικών πολιτοφυλακών ως μια απάντηση ενάντια στην επιθετικότητα των ΗΠΑ επιλέγοντας με αυτή την ενέργεια (χωρίς να αφήσουν ανθρώπινες απώλειες) την αναστολή των διαδηλώσεων. Η εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ με την οποία δολοφονούνται ο Σουλεϊμανί αλλά και η σιϊτική ιρακινή ηγεσία η οποία τον υποδεχόταν στο αεροδρόμιο τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

Με διάγγελμα του το βράδυ της Παρασκευής (3/1) ο Τράμπ συνέχισε να ρίχνει λάδι στην φωτιά χαιρετίζοντας την δολοφονία του Σουλεϊμανί και δηλώνοντας πως τον σκότωσε «για να σταματήσει έναν πόλεμο και όχι για να ξεκινήσει έναν καινούργιο». Παρόλα αυτά κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το Ιράκ ενώ παράλληλα ενισχύονται τα αμερικάνικα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή με επιπλέον 3.500 οι οποίοι θα προέρχονται από την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Η κατάσταση που δημιουργείται από τον αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό στη Μέση Ανατολή ηχεί τα τύμπανα του πολέμου.

Οι αντιδράσεις σε Ιράκ και Ιράν ήταν άμεσες με χιλιάδες να διαδηλώνουν στους δρόμους ζητώντας εκδίκηση. Το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν σε ανακοίνωση του ανέφερε πως αυτή η δολοφονία αποτελεί πράξη πολέμου και πως «η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή».

Ο Σουλεϊμανί δεν ήταν απλά ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματικός αλλά ένα πρόσωπο κλειδί στην ιρανική ηγεσία. Ως αρχηγός της «Δύναμης Κουτς» των Φρουρών της Επανάστασης ήταν επί της ουσίας ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στην Τεχεράνη μετά τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Επιπλέον θεωρείται αναντικατάστατος στις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις του Ιράν με τις χώρες τις Μέσης Ανατολής (Λίβανο, Συρία, Ιράκ, Υεμένη) και είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην ήττα του ISIS και την επικράτηση του Άσαντ στην Συρία. Η απώλεια του είναι ένα ισχυρότατο πλήγμα στο Ιράν και με αυτή την έννοια δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στα στενά του Oρμούζ που βρίσκονται συγκεντρωμένες οι αμερικανικές δυνάμεις.

Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο ενός ανεξέλεγκτου πολέμου. Η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τις εργαζόμενες και λαϊκές μάζες στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει με γοργά βήματα στον δρόμο που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, σε μια στρατηγική συμμαχία της χώρας με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ και την στυγνή δικτατορία της Αιγύπτου μετατρέποντας ταυτόχρονα την χώρα σε μια απέραντη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο σφαγέας χιλιάδων παλαιστινίων Νετανιάχου φεύγοντας εσπευσμένα από την Ελλάδα ένιωσε άνετα να προχωρήσει σε δηλώσεις για την δολοφονία Σουλεϊμανί εντός της ελληνικής επικράτειας, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Στις δηλώσεις του τόνισε πως «οι ΗΠΑ είχαν το δικαίωμα να υπερασπισθούν εαυτές σκοτώνοντας τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασίμ Σουλεϊμανί», και πως «ο πρόεδρος Τραμπ αξίζει τα εύσημα γιατί ενήργησε γρήγορα, σθεναρά και αποφασιστικά. Το Ισραήλ παραμένει στο πλευρό των ΗΠΑ στον δίκαιο αγώνα τους για ειρήνη, ασφάλεια και αυτοάμυνα».

Ο Μητσοτάκης στην επίσκεψη του στις ΗΠΑ έδειξε μεγάλη προθυμία να συνδράμει τις ΗΠΑ στο μέτωπο ενάντια στο Ιράν, καθώς δήλωσε -μόνος αυτός από όλους τους Ευρωπαίους «ηγέτες» τόσο απροκάλυπτα- πως υποστηρίζει τις ενέργειές τους, λίγο μετά την γκαγκστερική εκτέλεση Σουλεϊμανί! Ακόμα διαβεβαίωσε πειθήνια τις ΗΠΑ ότι «πρέπει να είναι βέβαιες ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος» - δεν είχαν άλλωστε καμία αμφιβολία! Είναι σίγουρο ότι επίσης επιβεβαίωσε στον Τραμπ ότι θα επικυρωθεί άμεσα στη βουλή η αποικιακρατικού τύπου Νέα Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τις Βάσεις, που τα δίνει όλα στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές, κάνει τη χώρα μας ορμητήριό τους, δίνει πρόσβαση σε όλες τις ελληνικές στρατιωτικές βάσεις και βέβαια τους απαλάσσει από φόρους-δασμούς! Άλλωστε, πριν ακόμα τη συνάντηση, υπήρξε νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της «διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ» σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

O ελληνικός λαός δεν είναι κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των αστικών ανταγωνισμών. Είναι επείγουσα ανάγκη να αναπτύξουμε ένα αντιπολεμικό κίνημα, απαιτώντας λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για εξοπλισμούς και καταστροφικές εξορύξεις-αγωγούς, κλείσιμο των βάσεων και έξοδο από το ΝΑΤΟ, έξοδο από τους αντιδραστικούς-επιθετικούς «άξονες» - και για να μπλοκάρουμε την απειλή νέου πολέμου από ΗΠΑ και Ισραήλ ενάντια στο Ιράν. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές και εθνικιστές, με την κοινή πάλη και τον διεθνισμό των εργατών και λαών σε Ελλάδα και Τουρκία, που είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για να μην συρθούμε σε πολεμικά "επεισόδια" και σφαγεία. Άμεσος σταθμός είναι να γίνουν σε όλη την Ελλάδα αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές -αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ στο Ιράν και την επικύρωση της Συμφωνίας για τις Βάσεις.

ΟΚΔΕ

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Ιανουάριος 18h