Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020 στις 12.00

Αντιπολεμική μικροφωνική συγκέντρωση

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ

Με αφορμή τη δολοφονία Σολεϊμανί από αμερικανικούς πυραύλους βλέπουμε τα τύμπανα του πολέμου να χτυπούν και να γίνονται στρατιωτικές προετοιμασίες, για ακόμα μία φορά. Το ελληνικό κράτος είναι από τα λίγα που επικρότησαν την κίνηση των Αμερικανών να σκοτώσουν υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης του Ιράν και ετοιμάζεται να λειτουργήσει ως ορμητήριο για επικείμενες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή.

Εδώ και καιρό παρατηρούμε μια αυξανόμενη ένταση στη Μ. Ανατολή ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ. Αφορμή στέκεται η ενδυνάμωση του Ιράν στις χώρες του αραβικού κόσμου και η προσπάθεια του για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Από το 2015 το Ιράν συμμετείχε σε κοινή συμφωνία με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ε.Ε. προκειμένου να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του και τη χρήση του μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Το Μάιο του '18 οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία και από τότε η ένταση κλιμακώνεται. Υπάρχουν καταρρίψεις αμερικανικών drone στον εναέριο χώρο του Ιράν, επιθέσεις ανταρτών σε πετρελαιοφόρα και διυλιστήρια, αμερικανικοί βομβαρδισμοί σε στόχους της Χεζμπολάχ με νεκρούς και επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη. Η δολοφονία, από αμερικανικούς πυραύλους, του στρατιωτικού ηγέτη του Ιράν Σολεϊμανί στις 3/1, κατά τη διάρκεια αποστολής ιρανικής αντιπροσωπίας στη Βαγδάτη, αποτελεί πολεμική κίνηση και καλλιεργεί συνθήκες πολέμου ιδιαίτερα στη Μ. Ανατολή.

Σε τοπικό επίπεδο μια τέτοια πολεμική κρίση δεν θα άφηνε ανεπηρέαστο το ελληνικό κράτος- μέλος του ΝΑΤΟ. Προκειμένου να ικανοποιήσει τις ιμπεριαλιστικές του τάσεις θα συνεργαστεί και θα βοηθήσει σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση, στην προκειμένη με στόχο τον περιορισμό της σφαίρας επιρροής του Ιράν. Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούμε τη συνεχή προσπάθεια όλο και μεγαλύτερης πρόσδεσης στο ΝΑΤΟ με την ίδρυση νέων στρατιωτικών βάσεων και αναβάθμιση των υπαρχουσών. Οι βάσεις αυτές δεν κατασκευάζονται προκειμένου να φέρουν μια σταθερότητα στην περιοχή αλλά αντίθετα για να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια σε επιθέσεις ανά τον κόσμο, χαρακτηριστικός ο ρόλος της βάσης στη σούδα για τις επιθέσεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Η.Β στη Συρία. Εμφανής γίνεται και η εμπλοκή του ελληνικού κράτους στην ένταση με το Ιράν με την άφιξη 6 μεταγωγικών αεροσκαφών στη Σούδα και τη στάση αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελευσίνα, για ένα 48ωρο, με τελικό προορισμό το Ιράκ. Άλλωστε το ελληνικό κράτος είναι ένα από τα ελάχιστα κράτη που πήρε επίσημα θέση υπέρ της επίθεσης της Αμερικής. Όλα τα παραπάνω όμως δε γίνονται επειδή εξαναγκάζεται και αδυνατεί να τα βάλει με τις "μεγάλες δυνάμεις". Όπως είπαμε και πιο πάνω έχει δικούς του στόχους. Θέλει να διασφαλίσει την υπεροχή του στα Βαλκάνια και να έχει το πάνω χέρι στις ελληνοτουρκικές διαμάχες, εξυπηρετώντας στην ουσία τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης έναντι των αντίστοιχων των υπολοίπων χωρών.

Πέρα από τη στρατιωτική κάλυψη, το ελληνικό κράτος θέλει να γίνει και αγοραστής των αμερικανικών F-35 και ακόμα περισσότερων εξοπλιστικών αναβαθμίσεων αξίας δισεκατομμυρίων. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα τις προτεραιότητες του. Προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της ντόπιας αστικής τάξης προτιμάει να δώσει δις σε πολεμικούς εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς και εξοπλισμό, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια υπολειτουργούν λόγω της υποχρηματοδότησης και οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών υποδομών (ΔΕΗ, ΟΣΕ κτλ) γίνονται κεντρική κρατική πολιτική. Παράλληλα όποιος αντιδράει, απεργεί και αντιστέκεται δέχεται την κρατική καταστολή και ούτε γάτα ούτε ζημιά (π.χ. συλλήψεις απεργών του ΟΤΕ).

Είναι λοιπόν φανερό ποια είναι η θέση μας σε όλα αυτά. Ως καταπιεσμένοι, εργάτες κ εργάτριες του κόσμου αυτού δεν είμαστε διατεθειμένοι να πεθάνουμε στους πολέμους τους, για να πλουτίζουν παραπάνω οι ισχυροί της γης. Ξέρουμε πως όταν ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λύσει τις κρίσεις του καταφεύγει σε πολέμους όποιο και αν είναι το ανθρώπινο κόστος. Έχουμε χρέος την ίδια στιγμή που παλεύουμε για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας, να αγωνιζόμαστε και ενάντια στους καπιταλιστικούς πολέμους τους. Δεν θα γίνουμε κρέας για τις οβίδες τους. Άμεση οργάνωση σε πλατιά αντιπολεμικά μέτωπα ενάντια σε κράτη-καπιταλισμό-πολέμους.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ - ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ -ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ - ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ, ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου

palionekrotomeio.espivblogs.net

πηγή : https://palionekrotomeio.espivblogs.net/2020/…