Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 στις 12.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

Πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Κάλεσμα στην πανεκπαιδευτική πορεία

Στηρίζουμε/συμμετέχουμε στην πανεκπαιδευτική πορεία την ημέρα της κατάθεσης του Σχεδίου Νόμου, Τρίτη 21/1 Προπύλαια 12:00

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Στις 10/1 δημοσιεύτηκε το τελικό Σχέδιο Νόμου με ονομασία «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις», με τις διαδικασίες ανάγνωσης του από τους εκπαιδευτικούς φορείς και ψήφισης του από την Ολομέλεια της Βουλής να δρομολογούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Ανταποκρινόμενο στις κυβερνητικές εξαγγελίες, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί άλλο ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (και όχι μόνο), δηλαδή άλλη μια επίθεση στα μη προνομιούχα κομμάτια της φοιτητικής κοινότητας. Κεντρικό σημείο του Σχεδίου Νόμου είναι η ίδρυση της «Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης» της οποίας η αποστολή θα είναι όπως περιγράφεται η συμβολή στην διαμόρφωση και υλοποίηση της ανώτατης εκπαιδευτικής πολιτικής, η αξιολόγηση και πιστοποίηση της λειτουργίας των ΑΕΙ, η κατανομή της επιχορήγησης τους και εν τέλει η εισήγηση στον Υπουργό Παιδείας για την ίδρυση, συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων και σχολών.

Αυτή η αξιολόγηση των ΑΕΙ από την ΕΘ.Α.Α.Ε. θα γίνεται με βάση κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «σύνδεση των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» και τα «επιδιωκόμενα προσόντα και η ζήτηση τους στην αγορά εργασίας». Σε περίπτωση μάλιστα που η αξιολόγηση είναι αρνητική ο Υπουργός Παιδείας μπορεί να αποφασίσει τον περιορισμό όχι μόνο της επιχορήγησης των ιδρυμάτων, αλλά και της εισαγωγής νέων φοιτητών σε αυτά και τα προγράμματα σπουδών τους, και να δώσει στους φοιτητές τους την επιλογή να συνεχίσουν τις σπουδές τους αλλού, δηλαδή να αποφασίσει ουσιαστικά την υποτίμηση ή κατάργηση τμημάτων και σχολών με κριτήριο το αν είναι ή όχι παραγωγικές για το κεφάλαιο.

Όσον αφορά την επιχορήγηση των ΑΕΙ το νομοσχέδιο αναφέρει πως από το 2022 θα ισχύσει ένα καινούριο σύστημα δεικτών και προϋποθέσεων. 'Έτσι το 80% της χρηματοδότησης θα συνεχίσει να καθορίζεται με βάση κριτήρια όπως ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών και το μέγεθος του ιδρύματος, ενώ το υπόλοιπο 20% θα κατανέμεται με βάση «δείκτες ποιότητας και επιτευγμάτων». Ο πρώτος από αυτούς τους δείκτες είναι η «αριθμητική σχέση των αποφοίτων προς τους εισερχόμενους φοιτητές», η οποία θα ρυθμίζεται στα επιθυμητά για το κράτος επίπεδα από τους ταξικούς φραγμούς στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εντατικοποίηση των σπουδών και το χρονικό όριο φοίτησης, δηλαδή πολιτικές που είτε εφαρμόζονται ήδη, είτε έχουν προαναγγελθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Ο δεύτερος είναι η «ερευνητική δραστηριότητα», δηλαδή η γνώση που παράγει το πανεπιστήμιο, η οποία είναι γνωστό ότι δεν καλύπτει κοινωνικές ανάγκες, αλλά ανάγκες τους κράτους και του κεφαλαίου (βλ. ερευνητικά προγράμματα του ΕΜΠ για στρατό, αστυνομία, φύλαξη συνόρων). Καθόλου τυχαία το άρθρο 60 του νομοσχεδίου μεταθέτει τη χρηματοδότηση της έρευνας μέσω των ΕΛΚΕ (ερευνητικά κονδύλια των ιδρυμάτων) από αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας σε αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ο τελευταίος δείκτης είναι η «διεθνοποίηση», δηλαδή η ύπαρξη διεθνών προγραμμάτων σπουδών που απευθύνονται σε φοιτητές από το εξωτερικό, το πρώτο εκ των οποίων έχει ήδη ιδρυθεί στην Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ, φέρει 6.000 ευρώ δίδακτρα ετησίως και διαφημίζεται από την Υπουργό Παιδείας ως παράδειγμα για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η συνθήκη που διαμορφώνουν στον ορίζοντα οι όροι αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης των ιδρυμάτων είναι σαφής: όποιο ΑΕΙ δεν εναρμονίζει πλήρως την λειτουργία του με τις επιταγές κράτους και κεφαλαίου άμεσα θα υποχρηματοδοτείται, θα υποβαθμίζεται και τελικά είτε θα συγχωνεύεται είτε θα καταργείται. Αυτή η νέα συνθήκη σημαίνει ότι την λαίλαπα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης θα «επιβιώσουν» μόνο οι σχολές που θα είναι αρκετά «παραγωγικές» για να το αξίζουν. Τα ΑΕΙ όμως δεν θα αναγκάζονται να παραμένουν παραγωγικές και κερδοφόρες επιχειρήσεις μόνο υπό τον φόβο της αρνητικής αξιολόγησης και άρα της υποχρηματοδότησης και της συγχώνευσης. Μέσα από το νέο νομοσχέδιο τους δίνεται και το εξής κίνητρο: το κομμάτι των επιχορηγήσεων που θα στερούνται τα κακώς αξιολογούμενα ιδρύματα θα μπαίνει ως επιβράβευση στα ταμεία των καλώς αξιολογούμενων, ενισχύοντας την έτσι κι αλλιώς ήδη παραγωγική τους λειτουργία. Έτσι λοιπόν η κεντρική αρχή του Υπουργείου κρατάει για τον εαυτό της τον ρόλο του ρυθμιστή, επιβραβεύοντας ή/και τιμωρώντας τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ρίχνοντας όμως την ευθύνη του σχεδιασμού για την διαχείριση των «δεικτών ποιότητας και επιτευγμάτων», δηλαδή την επίτευξη των στόχων ερευνητικής-οικονομικής παραγωγικότητας, στα ίδια τα ιδρύματα και τις διοικητικές αρχές τους.

Απέναντι σε αυτό το ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν, όπου το πανεπιστήμιο λειτουργεί ως επιχείρηση και εμείς βρισκόμαστε μέσα σε αυτό είτε ως πελάτες είτε ως εργατικό δυναμικό, οφείλουμε να οργανωθούμε στη βάση μέσα στις σχολές μας, να κατέβουμε ακόμα μια φορά στους δρόμους, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Απέναντι στην λογική που θέλει τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα διασπασμένη όσο και τα αγωνιζόμενα κομμάτια της να παλεύουν αποκομμένα, να συνδέσουμε τους επιμέρους αγώνες μας ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Να συνδέσουμε τον αγώνα της εκπαιδευτικής βάσης με τις υπόλοιπες ταξικές και κοινωνικές αντιστάσεις που στήνουν αναχώματα στην κατασταλτική εκστρατεία και την επέλαση κράτους και κεφαλαίου.

Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη για τον ρόλο των θεσμών, χωρίς να προσφέρουμε καμία συναίνεση στην διαχείριση των ζωών μας, να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στα κεκτημένα μας. Να δώσουμε εκείνες τις κινηματικές απαντήσεις που θα μπορέσουν να εμπνεύσουν και να ανοίξουν νέους δρόμους για την συλλογικοποίηση και την οργάνωση του καθενός και της καθεμιάς μας. Η μόνη μας ελπίδα βρίσκεται στους οργανωμένους στη βάση, μαχητικούς και ριζοσπαστικούς αγώνες μας ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, για έναν κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης και ελευθερίας.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Στηρίζουμε/συμμετέχουμε στην πανεκπαιδευτική πορεία την ημέρα της κατάθεσης του Σχεδίου Νόμου, Τρίτη 21/1 Προπύλαια 12:00

Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση Αροδαμός

πηγή : https://el-gr.facebook.com/afsarodamos/posts/…


1 2 3 4 5

Προκήρυξη: Το Κράτος Νομοθετεί την Επιχειρηματικοποίηση των Πανεπιστημίων

Μέσα στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάρθρωσης που προωθείται την τελευταία δεκαετία στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση, την ενέργεια κ.α., την Τρίτη 21/01 αναμένεται να ψηφιστεί νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορά, ανάμεσα σε άλλα, το χαρακτήρα της φοίτησης και της έρευνας, και κυρίως, τη σχέση των τελευταίων με τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Η νέα κυβέρνηση ποντάροντας επικοινωνιακά στο σύμπλεγμα της ασφάλειας, στα κελεύσματα για «ανάπτυξη», για «εξευγενισμό» γειτονιών και πανεπιστημίων, νομίζει ότι θα αγνοήσουμε τη σωρεία νομοθετημάτων που περνάει από το καλοκαίρι ή ότι θα πειστούμε και για την αναγκαιότητά τους. Μα οι νόμοι αυτοί καταδεικνύουν όλο και πιο ωμά ότι τίποτα δεν μπορεί να μας ενώσει με εκείνους που τα κέρδη τους συναρτώνται με την εκμετάλλευση της εργασίας μας, τη συμπίεση των αναγκών μας και την καταστολή των αγώνων μας.

Συγκεκριμένα, με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση μεταθέτει τη χρηματοδότηση της έρευνας μέσω των ΕΛΚΕ (ερευνητικά κονδύλια των ιδρυμάτων) από αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας σε αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης (άρθρο 60)· υποδεικνύεται έτσι ότι θέλει να υπαγάγει την ερευνητική πρακτική ακόμη βαθύτερα στους μηχανισμούς παραγωγής κέρδους. Το βασικότερο όμως είναι το νέο καθεστώς κρατικής χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αυτό (άρθρο 16 και άρθρο 7 παρ. 2α), το 20% της (τρέχουσας, ήδη τρομερά χαμηλής) χρηματοδότησης θα δίνεται στα ιδρύματα στο βαθμό που πληρούν μια σειρά από κριτήρια: τα κυριότερα αφορούν τον αριθμό των ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούνται από το ίδρυμα, τον αριθμό των δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών ανά καθηγητή, την αριθμητική σχέση αποφοίτων προς εισερχόμενους φοιτητές, την επαγγελματική απορρόφηση των φοιτητών, την ελκυστικότητα (μεταξύ άλλων και στο εξωτερικό) των εμπορεύσιμων μεταπτυχιακών/προπτυχιακών προγραμμάτων, δηλαδή εν γένει την αυτο-χρηματοδότησή του και τη λειτουργία του ως αποτελεσματική επιχείρηση.

Η κατεύθυνση αυτή αφενός συνδράμει στο να υποχρηματοδοτηθούν (και ενδεχομένως να κλείσουν· άρθρο 7 παρ. 1γ) τομείς, σχολές ή ιδρύματα τα οποία δεν θεωρούνται αρκετά παραγωγικά για το κεφάλαιο, ενώ αντιθέτως ιδρύματα τα οποία αναλαμβάνουν πολλά πρότζεκτ θα ανταμείβονται με παραπάνω χρηματοδότηση. Ενώ μάλιστα φαίνεται ότι η χρηματοδότηση για την παιδεία δεν μειώνεται συνολικά, στην ουσία συγκεντρώνεται στις επωφελείς για την αγορά μονάδες, οι οποίες έχοντας περισσότερα κονδύλια μπορούν να παράξουν περισσότερη έρευνα και να αξιολογηθούν στο μέλλον καλύτερα, καταδικάζοντας τις υπόλοιπες.

Με αυτόν τον τρόπο γιγαντώνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε καθηγητές, σχολές και ιδρύματα για το ποιος θα μετέχει σε πιο πολλά ερευνητικά προγράμματα. Τα εργαστήρια μετατρέπονται έτσι σε επιχειρήσεις, όπου οι καθηγητές έχουν το ρόλο των μάνατζερ που κυνηγούν νέες δουλειές και εποπτεύουν την εργασία των υφισταμένων τους. Δεν είναι καθόλου ακραίο (διότι ήδη συμβαίνει!) να υποθέσουμε ότι οι εργαζόμενοι-ερευνητές σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα είναι υπαμειβόμεινοι και εντατικοποιημένοι. Οι φοιτητές από μεριάς τους θα παράγουν με τις διπλωματικές τους, αμισθί, ακόμα πιο κατευθυνόμενη δουλειά για τις επιχειρηματικές ορέξεις του ιδρύματος και θα πρέπει, καθώς φαίνεται, να αποφοιτούν «νωρίς» για να αξιολογείται καλύτερα το πανεπιστήμιο(!) - σύντομα και για να μη διαγράφονται(;).

Σε αυτή τη συνθήκη, για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους, τα εργαστήρια είναι αναγκασμένα να αναζητούν πόρους άνευ όρων· χωρίς δηλαδή να μεριμνούν για την προέλευση και τη σκοπιμότητα της χρηματοδότησής τους ούτε για τις επιπτώσεις της στην κοινωνία και τη φύση. Ως εκ τούτου, με μοχλό την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση, προωθείται ο όλο και μεγαλύτερος καθορισμός της κατεύθυνσης της έρευνας (και επομένως μακροπρόθεσμα του προγράμματος σπουδών) από οικονομοτεχνικά συμφέροντα καθώς και η δυνατότητα φίμωσης οποιασδήποτε ερευνητικής δραστηριότητας δε συνάδει με τις παραπάνω επιδιώξεις. Σε τελική ανάλυση, τα πανεπιστήμια συνολικότερα αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το R&D του ιδιωτικού τομέα, αλλά και κρατικών μηχανισμών όπως ο στρατός και η αστυνομία.

Μπάτσοι και στρατός τρίβουν τα χέρια τους

Ο εναγκαλισμός βέβαια της επιστημονικής κοινότητας με τον ιδιωτικό τομέα, το στρατό και την αστυνομία δεν είναι καινούριο φαινόμενο (η ουδετερότητα της έρευνας δεν υπήρχε ουσιαστικά ποτέ), απλώς ενισχύεται στην τρέχουσα συνθήκη. Η δίψα για ερευνητικά προγράμματα - και τα αντίστοιχα κεφάλαια - οδηγεί ήδη τα πανεπιστήμια εντός των οποίων υπήρχαν κάποιοι "ηθικοί" φραγμοί (που στην πραγματικότητα ήταν αποτελέσματα αγώνων της κοινότητας των φοιτητών και των ερευνητών) να τους ξεπεράσουν και να υλοποιήσουν "βρωμοδουλειά" κατασταλτικών και επεκτατικών μηχανισμών. Και ενώ ήδη υπήρξε προσπάθεια να υλοποιηθούν πολλά ερευνητικά προγράμματα τέτοιου χαρακτήρα, είναι βέβαιο ότι μετά από το καινούριο νομοθέτημα θα πολλαπλασιαστούν, για όλους τους παραπάνω λόγους.

Συγκεκριμένα για το ΕΜΠ, τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει μια σειρά από προγράμματα για στρατό και αστυνομία τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την επιτήρηση των συνόρων της, όπως τα Jason, Poseidon και Ranger (με το τελευταίο να μπλοκάρεται από τους αγώνες συλλογικοτήτων και συλλόγων), καθώς και πρόγραμμα για την επιτήρηση του φράχτη του Έβρου. Ίσως διόλου τυχαία, στην τρέχουσα συγκυρία εμφανίστηκαν ταυτόχρονα πέντε νέα ερευνητικά προγράμματα: Andromeda, Ingenious, Prevision, ICRS τα οποία εξυπηρετούν στρατιωτικούς και κατασταλτικούς σκοπούς και χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από αντίστοιχους οργανισμούς, καθώς και Sirius που αφορά την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των μεταναστ(ρι)ών.

Εμάς μας ρώτησε κανείς;

Αν λοιπόν οι κινήσεις αυτές κράτους και κεφαλαίου προχωρήσουν, μείνουν αναπάντητες και εφαρμοστούν, τότε θα βαίνουμε όλο και ταχύτερα προς μια πραγματικότητα στην εκπαίδευση και στην έρευνα αρκετά πιο δυστοπική σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση. Εμείς, ως εργαζόμενοι στην έρευνα, ως κομμάτι της εργατικής τάξης, δεν έχουμε κάτι να κερδίσουμε από τη νέα αυτή πραγματικότητα· αντιθέτως, έχουμε πολλά να χάσουμε. Όσο και να συντονίζεται το κατεστημένο του θεάματος για να λοιδορήσει εργαζόμενους/ες, καταληψίες, φοιτήτ(ρι)ες, μετανάστ(ρι)ες, εμείς βλέπουμε τους εχθρούς μας αλλού· όσο επιχειρεί να αποκρύψει την πραγματική φύση αυτών των μεταρρυθμίσεων εμείς τόσο θα πεισμώνουμε και θα τις πολεμάμε.

Συμμετοχή στην πορεία της Τρίτης 21/01 ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Όχι στην επιχειρηματικοποίηση της έρευνας

Να μπλοκαριστούν τα ερευνητικά Andromeda, Ingenious, Prevision, ICRS, Sirius

Καμία έρευνα για στρατό, καταστολή ή καταστροφή της φύσης

Αθήνα, Ιανουάριος 2020

reseexarch.criextique@prexotonmailex.com

πηγή : https://researchcritique.wordpress.com/2020/0…


1 2 3 4 5

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!!! ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!!!

ΚΑΤΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ & ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ:

ΑΘΗΝΑ: ΤΡΙΤΗ 21/1, 12:00 , ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗ: ΤΡΙΤΗ 21/1, 12:30, ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ: ΤΡΙΤΗ 21/1, 12:30, ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Την Τρίτη 21/1, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, στο δρόμο που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ψηφίσει στη βουλή ένα νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που διαλύει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα μέτρα του νομοσχεδίου αυτού της Κεραμέως είναι τα ακόλουθα:

  • Το Υπουργείο Παιδείας θα χαράσσει κάθε 4 χρόνια μια «Εθνική Στρατηγική»(Ε.Σ.) για τα ΑΕΙ, με μεσοπρόθεσμους στόχους, σχέδια επενδύσεων κ.ά., ενώ κάθε ΑΕΙ θα την υλοποιεί συνάπτοντας Συμφωνίες Προγραμματικού Σχεδιασμού(Σ.Π.Σ.) με το Υπουργείο. Oι Σ.Π.Σ. θα περιλαμβάνουν σχέδια για την προσέλκυση «επενδυτών» στις σχολές κ.ά.
  • Αξιολόγηση και Πιστοποίηση Σχολών και Προγραμμάτων Σπουδών: με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως η ζήτηση ενός προγράμματος σπουδών στην αγορά εργασίας, η αποτελεσματικότητα του διδακτικού και ερευνητικού έργου, το πόσα χρήματα βρίσκει κ.α. Αν μια έκθεση αξιολόγησης είναι αρνητική, τότε η επιτροπή αξιολόγησης θα εισηγείται μείωση της χρηματοδότησης και του αριθμού εισακτέων ή/και το κλείσιμό της. Η αρχή γίνεται με την αναστολή λειτουργίας των 37 τμημάτων, που είχαν προκύψει από τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σύνδεση αξιολόγησης-χρηματοδότησης: Οι σχολές θα πρέπει να πιάνουν τους λεγόμενους «δείκτες ποιότητας» για να λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, που πλέον μετατρέπεται σε μια απλήεπιχορήγηση! Tο 20%,της «επιχορήγησης» θα συνδέεται με την εκπλήρωση αυτών των στόχων. Τέτοιοι στόχοι είναι: «επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων», «λόγος αποφοίτων/εισερχόμενων», «αριθμός κέντρων αριστείας ενός ΑΕΙ», «αριθμός καθηγητών που επιτυγχάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας» κ.α.
  • Η δημιουργία Κέντρων Αριστείας για τμήματα που υπέρ-εκπληρώνουν τα παραπάνω!
  • «Άρση περιορισμών», δηλ. κριτήρια της «αγοράς» και πλήρης ασυδοσία στα ερευνητικά κονδύλια.

Μετά την ψήφιση του νόμου θα ακολουθήσουν κι άλλα αντιεκπαιδευτικά μέτρα όπως οι διαγραφές φοιτητών, νέες αντιδραστικές διοικήσεις και εσωτερικοί κανονισμοί, η επαναφορά της βάσης του 10, νέος νόμος για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

ΘΕΛΟΥΝ «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ Α.Ε.»ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΠΕΛΑΤΕΣ!

Τα τμήματα θα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο, για το ποιο θα εκπληρώνει περισσότερους στόχους και θα χρηματοδοτείται. Θα δημιουργηθούν έτσι τμήματα πολλών ταχυτήτων! Όσα τμήματα αξιολογούνται άσχημα, θα κλείσουν ή θα μειωθεί δραστικά η κρατική χρηματοδότησή τους, καθώς και ο αριθμός των εισακτέων. Για να βρουν πόρους να λειτουργήσουν, θα επιβάλουν δίδακτρα.

Τα παραπάνω μέτρα, όπως και η εξίσωση πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων - ιδιωτικών κολλεγίων,καταστρατηγούν το άρθρο 16 του Συντάγματος.Πλέον δεν θα αποτελεί υποχρέωση του κράτους η παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ούτε βασικό κοινωνικό δικαίωμα, όπως το έχει κατακτηθεί με αγώνες. Αντί αυτού θα υπάρχει η Αγορά της Εκπαίδευσης: όσοιφοιτητές-πελάτες έχουν χρήματα, θα αγοράζουν προγράμματα κατάρτισης, πιστωτικές μονάδες κτλ., όσοι δεν έχουν δεν θα σπουδάζουν!

Οι σχολές μας θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν με στόχο το κέρδος και με βάση τους νόμους της αγοράςπ.χ. όποια σχολή δεν έχει ζήτηση, θα κλείνει. Με τη λογική της αγοράς, πόσες σχολές και πόσοι απόφοιτοι σήμερα χρειάζονται στον ελληνικό καπιταλισμό, με την τεράστια ανεργία;

Ο ταξικός αποκλεισμός θα φουντώσει:Όσο η εκπαίδευση γίνεται εμπόρευμα, ένα τεράστιο μέρος της νεολαίας θα αποκλειστεί, θα πεταχτεί εκτός ή θα συνωθείται σε φτηνά προγράμματα κατάρτισης κ.λπ.

Η «αξιολόγηση» είναι μια τεράστια απάτη, για να αποκρύψει αυτή την εγκληματική πολιτική, να ενοχοποιήσει τη νεολαία. Ποιοιθα κάνουν τις αξιολογήσεις; Πόση αξιοκρατία υπάρχει στους «άριστους» τύπου Διαματάρη και Πατέρα, που αποδεικνύονται σκέτοι απατεώνες ή στους αεριτζήδες επιχειρηματίες που είναι βουτηγμένοι σε σκάνδαλα και ζουν από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων τους;

Λένε ψέματα ότι οι ιδιώτες θα ρίξουν λεφτά στην εκπαίδευση! Αυτό που θα γίνει είναι ότι κάθε επιχειρηματίας-αρπακτικό θα λεηλατεί υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό και φοιτητές, στο όνομα της «σύνδεσης με την αγορά εργασίας» και μέσω των «επενδυτικών σχεδίων» των σχολών! Οι μεγαλοκαθηγητές θα κάνουν τους μεσάζοντες, βγάζοντας κι αυτοί το «κατιτίς», ενώ οι επιχειρηματίες θα αξιοποιούν υπέρ τους την κρατική χρηματοδότηση, θα στύβουν τους φοιτητές μέσω απλήρωτης εργασίας (απλήρωτες πρακτικές, μαθητεία κ.λπ.)

Έτσι θα διαλυθούν όλα τα επαγγελματικά - εργασιακά δικαιώματά μας, για να ευθυγραμμιστούν οι νέοι απόφοιτοι με το νέο σύστημα εκμετάλλευσης : τεράστια ανεργία και μερική-ελαστική απασχόληση, μισθοί 400-500 ευρώ, χωρίς συλλογικές συμβάσεις ή συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Για να περάσει η κυβέρνηση όλα τα παραπάνωεφαρμόζει το δόγμα "Νόμος και Τάξη":ψήφισεκαι την κατάργηση του ασύλουγια να τρομοκρατήσει το φοιτητικό κίνημακαι να διαλύσει τους αγώνες μας, ενώ ετοιμάζεται να ψηφίσει νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις και να στείλει τα ΜΑΤ να καταστείλουν τις φοιτητικές καταλήψεις. Πέρα από αυτά η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει επιπλέον μέτρα που ουσιαστικά θα καταργήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό συνδικαλισμό: ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, απαγόρευση αφισοκόλλησης, κατάργηση των παρατάξεων, κ.α.

Συνολικά, η παραπάνω επίθεση μας απειλεί με μια ιστορική οπισθοδρόμηση. Όχι μόνο στην παιδεία, αλλά σε όλα τα δικαιώματα: στη μόρφωση, την εργασία, τη ζωή, που είχαν κατακτηθεί με τεράστιους, σκληρούς αγώνες και σήμερα ξηλώνονται διαρκώς. Αυτό είναι το μόνο μέλλον που έχει για μας ο ελληνικός καπιταλισμός που βρίσκεται σε βαθιά κρίση, που τα κέρδη των καπιταλιστών και πλουσίων σημαίνουν εξόντωση της κοινωνικής πλειοψηφίας, μαζί με τα Μνημόνια Διαρκείας και τις δεσμεύσεις σε ΕΕ και ΔΝΤ. Οι ζωές μας καθημερινά, γίνονται θυσία στο βωμό των μνημονίων, της επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, της αποπληρωμής του χρέους, στα υπέρογκα ποσά που πάνε για τους πολεμικούς εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ. Πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις, στις μνημονιακές πολιτικές και σε αυτό το σάπιο σύστημα που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους.

ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ!

Η νεολαία διαθέτει αντανακλαστικά, δεν υποτάσσεται, ούτε τρομοκρατείται από την καταστολή, αλλά συνεχίζει τους αγώνες της, όπως έδειξαν και οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων μηνών. Το φοιτητικό κίνημα έχει δυνατότητες να μπλοκάρει το νέο νομοσχέδιο, αρκεί να υπερβεί όλες τις αδιέξοδες πολιτικές και να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αγώνων:

  • Ενοποίηση όλων των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος σε συγκεκριμένα αιτήματα: «Κάτω ο νόμος κεραμέως- Όχι στην επιβολή διδάκτρων», «Επαναφορά του ασύλου - Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας», «Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους - άυξηση της χρηματοδότησης».
  • Οικοδόμηση ενός κινήματος καταλήψεων διαρκείας: κάθε σχολή να αποτελέσει κύτταρο του κινήματος αυτού και κέντρο αγώνα. Όργανα αυτού του κινήματος: οι Γενικές Συνελεύσεις και οισυντονιστικές επιτροπές κατάληψης των συλλόγων. Μόνο έτσι θα ζωντανέψουν οι κατειλημμένες σχολές μας και ο αγώνας μας θα αποφασίζεται και θα οργανώνεται από τους ίδιους τους φοιτητές.
  • Διαδηλώσεις και μαχητικές δράσεις: αποκλεισμοί δρόμων, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων κ.α.
  • Συντονισμός των συλλόγων σε κάθε πόλη και πανελλαδικά:τα συντονιστικάπρέπει να δίνουν πολιτική και αγωνιστική κατεύθυνση για όλο το κίνημα, να το ενοποιούν, να σχεδιάζουν συγκεκριμένες δράσεις και να δίνουν προοπτική συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.
  • Σύνδεση με μαθητές και εργαζόμενους.Με εξώστρεφες δράσεις για τη γνωστοποίηση των αιτημάτων μας σε άλλους συλλόγους, σε μαθητές, σε εργαζόμενους και σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, για την ευαισθητοποίηση τους και το τράβηγμα τους στον αγώνα μας. Για να αποτελέσει το φοιτητικό κίνημα τον πυροδότη μιας κοινωνικής εξέγερσης, όπως σε Χιλή, Γαλλία, Ιράκ.

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να κινηθεί στον δρόμο που χαράσσουν οι λαοί αυτών των χωρών όπου με καταλήψεις, αυτοοργάνωση καιμαχητικές διαδηλώσεις η νεολαία και οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν σκληρούς αγώνες και εξεγέρσεις για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να ψηφίσει το νέο νομοσχέδιο κλιμακώνοντας τον αγώνα μας με τηνοργάνωση μιας πανελλαδικής διαδήλωσης στην Αθήνα τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα ενάντια στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» και να αγωνιστούμε ενάντια στα μνημόνια, την φτώχεια την ανεργία και την φρίκη του πολέμου.

  • Κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως- ΟΧΙ στην επιβολή διδάκτρων
  • Επαναφορά του ασύλου- Έξω η αστυνομία από τις σχολές μας
  • Όχι στην εξίσωση πτυχίων κολλεγίων - δημοσίων πανεπιστημίων
  • Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλους - Αύξηση της χρηματοδότησης
  • Όχι στις διαγραφές φοιτητών και τις μειώσεις εισακτέων.

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)

πηγή : https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspo…


1 2 3 4 5

Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Όλοι στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια Τρίτη 21/1

Τσακίζουν τα πτυχία, διαλύουν δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις!
Με αγώνες να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

-
Όλοι στα Πανεκπαιδευτικά Συλλαλητήρια Τρίτη 21/1
Αθήνα: 12:30μμ Προπύλαια
Θεσσαλονίκη: 12:30μμ, Άγαλμα Βενιζέλου

-
Τρίωρη Στάση Εργασίας 11πμ -2μμ

-

Με τη γνωστή πρακτική του νομοσχεδίου-σκούπα, που ψηφίζεται με αντιδημοκρατικές διαδικασίες-εξπρές την Τρίτη 21/1, η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας κλιμακώνουν την επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση και στα δικαιώματα εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών. Το νομοσχέδιο αφορά κατά πρώτον τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου το 20% αυτής θα συνδέεται με την αξιολόγησή τους. Η αξιολόγηση θα γίνεται με καθαρά αγοραία κριτήρια, όπως η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, η αναλογία αποφοίτων προς εισαχθέντες, η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών (δηλ. πελατών που πληρώνουν δίδακτρα!) κ.λπ. Πέρα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των σχολών «χαμηλής ζήτησης», που θα οδηγήσει στο τελικό κλείσιμό τους, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο χορηγών στα πανεπιστήμια και την επιβολή διδάκτρων για όλους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αιφνιδιαστική κατάθεση διάταξης που προβλέπει ότι τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, που με τον ν. 4635/2019 διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων, θα αποτελούν προσόν για τον μόνιμο διορισμό αλλά και την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Έτσι οδηγούμαστε στη διάλυση της όποιας αξίας είχε απομείνει για τα πτυχία των περισσότερων σχολών, στο άνοιγμα μιας τεράστιας αγοράς για τους επιχειρηματίες-εμπόρους της γνώσης και, σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, σε ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, που σύντομα θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες της. Παράλληλα, μπαίνει βόμβα στα θεμέλια των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία για όλους μας, αναπληρωτές και μόνιμους.

Οι διατάξεις για χρηματοδότηση και κολέγια αποτελούν ωμή καταπάτηση του άρθρου 16 του συντάγματος, που έρχεται βέβαια να προστεθεί σε τόσες άλλες, που επιβλήθηκαν από το παρασύνταγμα των Μνημονίων και το «δίκαιο» της ΕΕ, που επικαλείται η Κεραμέως. Και εδώ, όπως και σε πολλά άλλα, τον δρόμο άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την τυφλή υποταγή της σε κάθε ντιρεκτίβα των Βρυξελλών και στο θέμα των κολεγίων.

Η κυβέρνηση, ενώ δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τους αναπληρωτές που καλύπτουν τα κενά μέχρι τις εσχατιές της χώρας, βάζοντας πολλές φορές από την τσέπη τους, τιμωρεί όσους δεν αναλάβουν υπηρεσία με επιπλέον διετή αποκλεισμό, ουσιαστικά δηλαδή τους πετάει εκτός δημόσιου σχολείου. Το ίδιο συμβαίνει με όσους δεν πλήρωσαν το παράβολο ή έκαναν λάθη στην ηλεκτρονική αίτησή τους (τις περισσότερες φορές λόγω αστοχιών του απαράδεκτου ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου). Οι απολύσεις αναπληρωτών θα κλιμακωθούν με την πλήρη εφαρμογή του προσοντολογίου από τον Σεπτέμβρη.

Σε όλα αυτά προστίθεται η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, που θα την ακολουθήσει η κατάργηση και άλλων αργιών, μαζί με τις προκλητικές δηλώσεις του δουλευταρά αρχιεπισκόπου ότι «η αργία είναι για τους τεμπέληδες» και τη γνωστή προπαγάνδα για «τεμπέληδες εκπαιδευτικούς» από τα κάθε είδους νεοφιλελεύθερα και ακροδεξιά παπαγαλάκια.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στο σχέδιο των νεοφιλελεύθερων κανίβαλων της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και κατάργηση των δικαιωμάτων εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών. Να σημάνει συναγερμός για την προετοιμασία ενός σκληρού αγώνα διαρκείας. Με τη δική μας αυτοοργάνωση, με επιτροπές αγώνα παντού, να σπάσουμε την αδράνεια που επιβάλλουν οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας και να οικοδομήσουμε Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με φοιτητές-μαθητές-γονείς-εργαζόμενους για τη σωτηρία της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

-

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

τηλ: 2310265730 , e-mail: anteexpithesi_exekp@hotmexail.com

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10814


1 2 3 4 5

Την Τρίτη διαδηλώνουμε στα Προπυλαια.

ΣΕΚ στις σχολές

πηγή : https://www.facebook.com/SEKsxoles/