Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 στις 19.30

Παρουσίαση του βιβλίου: «2 Μαΐου, Οδησσός. Πέντε χρόνια μετά»

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 23 Ιανουαρίου και ώρα 19.30, στην αίθουσα του 3ου ορόφου στο κτίριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α., με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις μας, με τίτλο: «2 Μαΐου. Οδησσός Πέντε χρόνια μετά».

Όπως φαίνεται από τον τίτλο, το βιβλίο που κυκλοφορεί σε μετάφραση από τη Ρωσική γλώσσα, στην οποία εκδόθηκε το 2019, αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα, που συνέβησαν στην Οδησσό στις 2 Μαΐου του 2014, όταν οργανωμένες συμμορίες, παρέσυραν και παγίδευσαν στο Κτίριο των Συνδικάτων, διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ειρηνικά εναντίον των μέτρων και των αποφάσεων που έπαιρνε η τότε κυβέρνηση του Κιέβου, όταν απέκτησε τον έλεγχο της χώρας μετά τα γεγονότα στο Μαϊντάν, εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού της Οδησσού.

Αφού εγκλώβισαν τους διαδηλωτές μέσα στο κτίριο, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά, πετώντας βόμβες Μολότοφ και άλλα εύφλεκτα υλικά, πυροβολώντας ταυτόχρονα στα παράθυρα, σημαδεύοντας, όσους επιχειρούσαν να πηδήξουν από αυτά, στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τη φωτιά. Το αποτέλεσμα τελικά, ήταν να καούν ζωντανά 60 τουλάχιστον άτομα και να υπάρξει μεγάλος αριθμός τραυματιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φασιστικές συμμορίες των Μπαντέρα, του Δεξιού Τομέα, των Ultras κ.λ.π., αποτελείωναν με λύσσα και μανία, όσους κατάφερναν να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο, ακόμη και εκείνους που ήταν ήδη τραυματισμένοι ή μισοκαμμένοι.

Μια τέτοια αποτρόπαια και εγκληματική ενέργεια, που ο κοινός νους είναι αδύνατον να συλλάβει, και που ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης ανοχής, δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει και να συγκινήσει κάθε φυσιολογικό άτομο, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Εξ άλλου είναι τραγικό να ανέχεται κανείς την εφαρμογή παρόμοιων πρακτικών, ως μέθοδο επίλυσης των οποιοδήποτε διαφωνιών.

Δυστυχώς τα πρωτοφανή σε βιαιότητα και εγκληματικότητα αυτά γεγονότα, που διαδραματίστηκαν μόλις πριν 7 χρόνια, στη δεύτερη κιόλας 10ετία του 21ου αιώνα, δεν έτυχαν της απαραίτητης δημοσιότητας από τα ουκρανικά και τα διεθνή Μ.Μ.Ε., με αποτέλεσμα το κοινό να αγνοεί παντελώς αυτή την αποτρόπαια για το κοινό αίσθημα τραγωδία. Επιπλέον οι δράστες της εγκληματικής αυτής πράξης παραμένουν μέχρι σήμερα προκλητικά ατιμώρητοι.

Το βιβλίο βασίζεται στις συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές μαρτυρίες του Όλεγκ Μουζίκα, επιχειρηματία και κοινωνικού παράγοντα, με ενεργό πολιτική δράση, δημοτικό σύμβουλο στη πόλη της Οδησσού, ο οποίος σήμερα είναι ανεπιθύμητος στην Ουκρανία και πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία.

📌 Ο Όλεγκ Μουζίκα θα παρευρεθεί στην εκδήλωση.

Κόκκινη Γραμμή

πηγή : https://www.facebook.com/RedLineMMX