Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στις 11.00

Σύσκεψη για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα

Αλληλεγγύη στους ανυπάκουους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ ενάντια στην βαρβαρότητα της «ενοικίασης»

Στον κλάδο των Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών, εργαζόμενοι και εργαζόμενες έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο της «ενοικίασης εργαζομένων» και καλούν να σταθούμε δίπλα στον αγώνα τους. Ο όμιλος ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ courier χρησιμοποιεί κατά βάση αυτή τη μορφή ευέλικτης εργασίας, με τους εργαζόμενους/ες να καταγγέλουν ότι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είτε μήνα με το μήνα είτε μέρα με την μέρα, ότι κλείνουν χωρίς λόγο καταστήματα, απολύουν εκατοντάδες εργαζόμενους υπό το πλαίσιο της «απομάκρυνσης», δεν αναγνωρίζουν τις τριετίες και όταν τις διεκδικούν απολύονται, δεν ανανεώνουν ούτε μία σύμβαση και ουσιαστικά σιγά σιγά αντικαθιστούν την μόνιμη και σταθερή εργασία με το καθεστώς της «ενοικίασης».

Το δουλεμπόριο της «ενοικίασης εργαζομένων» είναι μία από τις πιο βάρβαρες μορφές εργασίας που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους τους κλάδους παραγωγής εδώ και 30 χρόνια και ο βασικός της σκοπός είναι να μειώσει για τους καπιταλιστές το εργατικό κόστος. Αυτό για τους «ενοικιαζόμενους εργαζόμενους» σημαίνει πως είναι προσωρινοί, δηλαδή με ορισμένου χρόνου σύμβαση, η οποία συνήθως δεν ανανεώνεται, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους σταθερούς εργαζομένους της επιχείρησης στην οποία νοικιάζονται ούτε μισθολογικά, ούτε ασφαλιστικά, αλλά ούτε και συνδικαλιστικά. Παράλληλα, οι ενοικιαζόμενοι έχουν πάνω από το κεφάλι τους δύο αφεντικά, ένα εκ των οποίων μπορεί να είναι και το κράτος όπως στην προκειμένη περίπτωση. Προφανώς, μιλάμε για καθεστώς ομηρίας και τρομοκρατίας, αφού η ανεργία βρίσκεται στο τέλος του δρόμου, τα εργατικά δικαιώματα είναι μηδενικά και οι διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας περνάνε μέσα από δύο αφεντικά, σε πλήρη συνεργασία και με πλήρη εξοπλισμό να «απομακρύνουν» τους ανυπάκουους.

Η ενοικίαση εργαζομένων σαν καθεστώς εργασίας επιτίθεται συνολικά στα εργατικά δικαιώματα, αφού οι μισθοί κυμαίνουνται κάτω ακόμη και από τον κατώτατο μισθό, ισοπεδώνουν σε κάθε κλάδο οποιοδήποτε κλαδικό δικαίωμα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι/ες και αντικαθιστά την μόνιμη, σταθερή, ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία με συνθήκες πλήρους επισφάλειας, διαχωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους/τις εργαζόμενους/ες σε σταθερούς/ες και ενοικιαζόμενους/ες.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε δεν μπορεί παρά να είναι στο πλευρό των εργαζομένων του κλάδου Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών που είναι αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της «ενοικίασης εργαζομένων» και να παλέψει μαζί τους μέχρι να γίνουν πραγματικότητα όλα τους αιτήματα. Στηρίζουμε την κινητοποίηση του ΣΕΤΤΑ την Τρίτη 21/1 στις 9.30 π.μ στο υπουργείο Εργασίας και καλούμε στην σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου στις 11 π.μ στο ΕΚΑ για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα.

-Άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και ενοικίασης σε αορίστου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα ΕΛΤΑ με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

-Αναγνώριση της προϋπηρεσίας στα δουλεμπορικά, ως προϋπηρεσία στα ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ COURIER.

-Κατάργηση του θεσμού των franchise και των πρακτόρων, που λειτουργεί ως μέσο για να ρίχνουν οι μητρικές τους μισθούς.

-Βαρέα και ανθυγιεινά για όλους τους εργαζόμενους στα Κέντρα Διαλογής και τη διανομή.

Στον κλάδο των Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών, εργαζόμενοι και εργαζόμενες έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο της «ενοικίασης εργαζομένων» και καλούν να σταθούμε δίπλα στον αγώνα τους. Ο όμιλος ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ courier χρησιμοποιεί κατά βάση αυτή τη μορφή ευέλικτης εργασίας, με τους εργαζόμενους/ες να καταγγέλουν ότι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου...

πηγή : http://rocinante.gr/allilengii-stous-anipakou…