τι; : πορεία θεματική : βάσεις

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020 στις 18.00

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

Διαδήλωση ενάντια στη ψήφιση του ν/σ για τη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

«Η βασική μας και προεξάρχουσα αποστολή είναι η αποτροπή. Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές γι' αυτό. Είναι μία και είναι απλή, περιέχεται δε σε όλη τη σχετική αμυντική βιβλιογραφία και στα στρατιωτικά εγχειρίδια. Ονομάζεται "προς πόλεμο προπαρασκευή"» (στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ).

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου θα ψηφιστεί στο κοινοβούλιο η νέα στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για τις βάσεις. Μια συμφωνία που προετοιμάστηκε από την "κυβερνώσα αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται σήμερα από τη νεοφιλελεύθερη/ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της νέας "Μεγάλης Ιδέας" της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση μέσω της μετατροπής της χώρας σε "γεωπολιτικό μεντεσέ", προκεχωρημένο φυλάκιο και πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία ενισχύει τον κομβικό ρόλο της βάσης στη Σούδα στις πολεμικές εξορμήσεις των ΗΠΑ και των πρόθυμων συμμάχων τους, παγιώνει το ρόλο των αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο Βόλου και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν πολεμικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να αξιοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς διάφορες πολιτικές υποδομές της χώρας.

Ο έλεγχος και η νομή των πλουτοπαραγωγικών υλών, η εξασφάλιση των οδών μεταφοράς τους, γενικότερα το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής, είναι γραμμένα στην ιστορία του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος με γράμματα που στάζουν αίμα. Γι΄ αυτό είναι καθήκον του ταξικού ανταγωνιστικού κινήματος και των διεθνιστικών δυνάμεων να μπουν στην πρώτη γραμμή για την αποτροπή ενός νέου μακελειού των λαών. Για να θυμηθούμε το σύνθημα ενός παλιού Γερμανού επαναστάτη: ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ. ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.

Είναι ιστορική ανάγκη να θέσουμε στο στόχαστρο την επικίνδυνη και τυχοδιωκτική πολιτική πρόσδεσης του ελληνικού κράτους στο πολεμικό άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, απαιτώντας:

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΟΥΣ!

Διαδήλωση: Πέμπτη 30 Γενάρη, Προπύλαια στις 18.00

κάλεσμα : Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών)

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1602780/
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Ιανουάριος 13h


1 2 3 4 5 6 7

Δελτίο τύπου

Την Πέμπτη 30/1, μέρα ψήφισης στη Βουλή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις και τα πυρηνικά, προχωράμε από κοινού σε συγκέντρωση και αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Η συμφωνία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Απαιτείται συντονισμός για την οργάνωση των αντιστάσεων και το μπλοκάρισμα των φιλοπόλεμων σχεδιασμών.

Όχι στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Έξω οι βάσεις του θανάτου

Καμία εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Έξω από ΝΑΤΟ - ΕΕ

Αντιπολεμικές κινήσεις και πολιτικές οργανώσεις

πηγή : http://antipolemikos.gr/2020/01/27/koino-kale…
πηγή : email που λάβαμε στις 29 Ιανουάριος 13h


1 2 3 4 5 6 7

Να ακυρωθεί η Συμφωνία για τις Βάσεις! - Πέμπτη 30/1, διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΘΗΝΑ: Πέμπτη 30/1, 6μμ, Προπύλαια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πέμπτη 30/1, 6:30μμ, Αγίας Σοφίας με Εγνατία

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας την σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει προς επικύρωση στη Βουλή την Ελληνοαμερικάνικη Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, που:

- Παρέχει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να διατηρούν και να λειτουργούν στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, να αξιοποιούν ακόμη και πολιτικές υποδομές όπως αυτοκινητόδρομους και λιμάνια για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

- Ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης της Σούδας.

- Εντάσσει στο πλέγμα των Ευρωατλαντικών υποδομών τις βάσεις που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη κ.α.

Σε μια περίοδο όπου ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προχώρησε σε ακόμα ένα στυγνό έγκλημα και πράξη ιμπεριαλιστικής τρομοκρατίας (δολοφονία Σουλεϊμανί), που βάζει κυριολεκτικά φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή με το σχέδιο Τραμπ για την εξόντωση της Παλαιστίνης, που φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο του πολέμου, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να «οικοδομήσει στρατηγικές σχέσεις» με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Η κατάσταση γίνεται έτσι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις εργαζόμενες και λαϊκές μάζες στην Ελλάδα.

Ο Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ έδειξε μεγάλη προθυμία να τις συνδράμει ενάντια στο Ιράν, καθώς δήλωσε -πρώτος αυτός από τους Ευρωπαίους «ηγέτες» τόσο απροκάλυπτα- πως υποστηρίζει τις ενέργειές τους, λίγο μετά την γκανγκστερική εκτέλεση Σουλεϊμανί! Ενώ συμφώνησε να δώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, για αγορές και αναβαθμίσεις των F-16 και F-35, την στιγμή που πολλά νοσοκομεία δεν έχουν ούτε γάζες, σχολές και σχολεία υπολειτουργούν, κοινωνικές δαπάνες πετσοκόβονται με τα υπερπλεονάσματα.

Μετά το «οι Έλληνες θα ματώσουν στο μέλλον δίπλα στους Αμερικανούς», του υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιωτόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών Δένδιας δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη… με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων». Ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης της ΝΔ ξεπερνάει κάθε όριο, ανακαλύπτωντας συμμάχους σε πολέμαρχους όπως ο Χάφταρ (ένας από τους πολλούς στο χάος όπου έριξαν τη Λιβυή οι ιμπεριαλιστές), στα αιμοσταγή καθεστώτα της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Οι λαοί δεν είναι κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και των αστικών ανταγωνισμών. Είναι επείγουσα ανάγκη να αναπτύξουμε ένα αντιπολεμικό κίνημα, για να μην πολεμήσουμε για τις εξορύξεις και τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των ιμπεριαλιστών και των αστικών τάξεων σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο. Για να μην εμπλακεί ούτε στο ελάχιστο ο ελληνικός λαός στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στα αιματοκυλίσματα στη Μ. Ανατολή! Να απαιτήσουμε λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για εξοπλισμούς και καταστροφικές εξορύξεις-αγωγούς - κλείσιμο των βάσεων και έξοδο από το ΝΑΤΟ - έξοδο από τους αντιδραστικούς, επιθετικούς «άξονες» - και για να μπλοκάρουμε την απειλή νέου πολέμου από ΗΠΑ και Ισραήλ ενάντια στο Ιράν. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές και εθνικιστές, με την κοινή πάλη και τον διεθνισμό των εργατών και λαών σε Ελλάδα και Τουρκία, που είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για να μην συρθούμε σε πολεμικά «επεισόδια» και σφαγεία.

Να ακυρωθεί η Συμφωνία για τις βάσεις, που φέρνει ακόμα πιο κοντά τον πόλεμο

Να κλείσουν όλες οι βάσεις του ΝΑΤΟ - Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες - Ούτε ένα ευρώ για νέους εξοπλισμούς - Kαμία αποστολή στρατευμάτων ή άλλη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές ενέργειες στο εξωτερικό

Ενάντια στους αντιδραστικούς επιθετικούς "άξονες" με Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο - Όχι στις εξορύξεις και ΑΟΖ των ανταγωνισμών, της οικολογικής καταστροφής, των πολεμικών κινδύνων

Ενάντια στον πατριδοκάπηλο εθνικισμό της ελληνικής αστικής τάξης - Κοινός αντιπολεμικός αγώνας, Διεθνιστική πάλη των λαών ενάντια σε κυβερνήσεις, αστικές τάξεις, ιμπεριαλιστές

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

πηγή : https://www.okde.gr/archives/10840


1 2 3 4 5 6 7

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου ψηφίζεται στη βουλή η νέα στρατιωτική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού και του αμερικάνικου κράτους για παραμονή, ενίσχυση και επέκταση των βάσεων σε Άραξο, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ανδραβίδα, Στεφανοβίκειο και Σούδα. Μια συμφωνία που -εκτός των άλλων- επιτρέπει στις ΗΠΑ να διατηρούν πολεμικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και να αξιοποιούν για στρατιωτικούς σκοπούς πολιτικές υποδομές της χώρας, μετατρέποντας τον ελλαδικό χώρο σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους. Η συμφωνία αυτή δρομολογήθηκε από την «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιείται σήμερα από την ακροδεξιά-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ.

Η αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων και του ρόλου διάφορων διακρατικών πολεμικών μηχανισμών είναι μέρος της προετοιμασίας για τη γενίκευση του πολέμου που έχει κηρύξει η παγκόσμια κυριαρχία, αρχικά στο πεδίο όπου εκφράζονται κυριότερα σήμερα οι ανταγωνισμοί των ισχυρότερων μπλοκ εξουσίας, δηλαδή στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η ζοφερή προοπτική μίας παγκόσμιας σύρραξης επανέρχεται στο προσκήνιο και στους σχεδιασμούς των στρατιωτικο-πολιτικών επιτελείων.

Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, το NATO, ως διακρατική συμμαχία πολέμου και άμυνας των παγκόσμιων κυρίαρχων, με ιδεολογικό όχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», επιχείρησε την εξάπλωση της δύναμης του και την επέκταση του «ζωτικού του χώρου» βάζοντας διαρκώς «φωτιά σε πυριτιδαποθήκες» με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τους δύο πολέμους στο Ιράκ, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν αλλά και τη δημιουργία του κράτους του σύγχρονου απαρτχάιντ στο Ισραήλ. Εντός αυτής της συμμαχίας, το αμερικάνικο κράτος αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη έχοντας πρωτοστατήσει στην εκστρατεία εγκαθίδρυσης του σύγχρονου ολοκληρωτισμού διεθνώς. Σήμερα, διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην εξάπλωση των περιφερειακών συγκρούσεων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών από την Ουκρανία ως τη Λιβύη, από τη Συρία ως την Υεμένη και από την Κύπρο ως τη Βενεζουέλα.

Το ελληνικό κράτος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι σταθερά προσανατολισμένο στις επιδιώξεις της κυρίαρχης πολιτικής και οικονομικής ελίτ της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα. Η σημερινή πολιτική διαχείριση, όπως και όλες οι προηγούμενες, εκπλήρωσε και συνεχίζει να εκπληρώνει την αποστολή της στο ακέραιο, που δεν είναι άλλη από την διαρκή προσπάθεια, στο κομμάτι που της αναλογεί, για την ανεμπόδιστη επιβολή της σύγχρονης δικτατορίας του κράτους και του κεφαλαίου, του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η κοινή επιδίωξη είναι, άλλωστε, η βάση κάθε εξουσιαστικής συμμαχίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το ελληνικό κράτος, μέσα από τις δηλώσεις των αξιωματούχων του, ήταν από τα λίγα κράτη που συγχάρηκαν τις ΗΠΑ για τη δολοφονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα το ιρανικό κράτος να στοχοποιήσει στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε περίπτωση εμπλοκής. Άλλωστε, αυτό είναι ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στο πεδίο των ανταγωνισμών ή ακόμα και των συρράξεων. Δεν ξεχνάμε τους βομβαρδισμούς στη Συρία από τη βάση της Σούδας, την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού και τον σχεδιασμό για απόστολη στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων και αντιπυραυλικων συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία, την αναβαθμισμένη συνεργασία με μια σειρά γειτονικών χωρών και τις τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τη στήριξη και τη σταθερή συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ που σφαγιάζει τους παλαιστίνιους.

Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, αναδεικνύει την ανάγκη συσπείρωσης ενός μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους, θέτοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ως τη μοναδική επιλογή μπροστά στην προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου. Όταν τα κράτη και τα αφεντικά ξαναμοιράζουν τη γη, οι κυρίαρχοι επεκτείνουν τις «σφαίρες επιρροής» τους, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται για τους οικονομικούς και ενεργειακούς πόρους, τις ΑΟΖ και τους αγωγούς και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ακόμα πιο δυνατά, μυρίζει το αίμα των λαών που χύνεται και θα χυθεί για τα συμφέροντα τους. Οι λαοί και οι κοινωνίες βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις και μακριά από κάθε επίδοξο προστάτη μπορούν να παλέψουν για τα δικά τους συμφέροντα. Να αγωνιστούν για μια αξιοπρεπή ζωή μακριά από πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και εξαθλίωση. Να αγωνιστούν για έναν καλύτερο κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης, αυτοδιάθεσης και ειρηνικής συνύπαρξης.

Πιάνοντας το νήμα από τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις παλαιότερων χρόνων και αντλώντας έμπνευση από αυτές, να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό διεθνιστικό κίνημα από τα κάτω ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 30 ΓΕΝΑΡΗ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, 18.00

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση - Τοπικός Συντονισμός Αθήνας

πηγή : email που λάβαμε στις 29 Ιανουάριος 17h


1 2 3 4 5 6 7

Ενάντια στο ν/σ για την επέκταση της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ανακοίνωση ΚΕΔ

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει την Πέμπτη 30/1, προς επικύρωση στην βουλή τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» που αφορά την επέκταση των δραστηριοτήτων της αυτοκρατορίας (ΗΠΑ και σύμμαχων) και της ενεργητικής συμμετοχής της Ελλάδας, και συνίσταται στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της χρήσης των αμερικάνικών βάσεων αλλά και άλλων υποδομών της επικράτειας για το ματοκύλισμα των λαών που μπαίνουν κάθε φορά στο στόχαστρο του δικού μας ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου.

Συγκεκριμένα, α) δίνει την δυνατότητα στις ΗΠΑ να διατηρούν στρατιωτικές υποδομές εντός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (Λάρισα, Στεφανοβίκειο και όπου αλλού χρειαστεί), β) ενοποιεί ουσιαστικά σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο τον Ναύσταθμο Κρήτης, με την ναυτική βάση στο Μαράθι, και την αεροπορική βάση στον Μουζουρά, ενώ καταργεί και οποιαδήποτε τυπική υποχρέωση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα για «αδειοδότηση» συγκεκριμένων στρατιωτικών δραστηριοτήτων (όπως π.χ. λειτουργίες πτήσεων, τηλεπικοινωνίες), γ) προβλέπει ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, και πιθανή χρήση της βάσης του Αράξου για εγκατάσταση πυρηνικών, δ) παρέχει χρήση πολιτικών υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, κλπ) για τις εκάστοτε ανάγκες του αυτοκρατορικού στρατού.

Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της γεωστρατηγικής της θέσης έναντι της Τουρκίας, και με δική της πρωτοβουλία, συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό και υλοποίηση τριών ξεχωριστών ιμπεριαλιστικών αποστολών, α) συνοδεία με το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle προς τα παράλια της Συρίας (δήθεν κατά του ISIS) β) αποστολή με άλλα 7 μέλη της Ε.Ε. στα στενά του Ορμούζ, γ) αποστολή Patriot στην Σαουδική Αραβία. Η συνάντηση Μητσοτάκη Μακρόν στο Παρίσι και η ταύτιση Ελλάδας Γαλλίας στα θερμά μέτωπα του λιβυκού και στα της ΑΟΖ της ανατολικής μεσογείου, οι δηλώσεις του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου ότι «η βασική μας και προεξάρχουσα αποστολή είναι η αποτροπή. Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές γι' αυτό… Ονομάζεται "προς πόλεμο προπαρασκευή"», οι παραλαβές δεκάδων ελικοπτέρων μαζί και οι πρόθεση για αγορά δεκάδων F35, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον επιθετικό χαρακτήρα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Θεωρούμε λοιπόν ότι αυτή η χρονική «σύμπτωση» μόνο τυχαία δεν είναι, όχι βέβαια επειδή ο Σόρος «κινεί τα νήματα της σιωνιστικής ελίτ», αλλά μάλλον γιατί με τον ίδιο τρόπο που η «κακόμοιρη ψωροκώσταινα» δεν χρειάστηκε να «πιεστεί» από κανένα ΝΑΤΟ για να βάλει και αυτή το δικό της λιθαράκι στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή, έτσι, χωρίς καμία ΝΑΤΟική «πίεση» φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή την επαίσχυντη συμφωνία για να επισημοποιήσει επιτέλους τον «γάμο» του μικρού και άβγαλτου μακελάρη, με τον μεγάλο, και να μπούμε στα σαλόνια της μεγάλης αυτοκρατορικής οικογένειας χωρίς το άγχος των προσχηματικών κολλημάτων της προηγούμενης εποχής.

Μια πραγματικά επαναστατική αριστερά, οφείλει να συγκρουστεί με τις αυταπάτες ότι η Ελλαδίτσα τάχα μου πιάστηκε στον ύπνο και την ξεγέλασαν, ότι τάχα μου το ΝΑΤΟ δεν εξυπηρετεί το συμφέρον «μας» (δηλαδή της αστικής τάξης που είναι στην εξουσία) και ταυτόχρονα να μποϋκοτάρει και να τσακίσει κάθε κίνηση αυτής της πολεμικής μηχανής. Αυτό σημαίνει την εναντίωσή μας στις αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις, το ΝΑΤΟ, την πολιορκία της Σούδας και των άλλων βάσεων που χρησιμοποιούνται σωρηδόν ως εφαλτήριο για τα στρατιωτικά χτυπήματα των «σταυροφόρων».

Ο ελληνικός καπιταλισμός σταθερά προσανατολισμένος στο δόγμα «ανήκομεν στη δύση» συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, προσφέροντας όχι μόνο με διευκολύνσεις στους αμερικάνους αλλά και μια ισχυρή επιχειρησιακή εφεδρεία όποτε και αν χρειαστεί. Ο Μητσοτάκης επέλεξε αυτές τις μέρες να είναι δίπλα στον Νετανιάχου και τον Τραμπ ενώ υπερασπίστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την δολοφονία του Σουλεϊμανί. Είναι προφανές ότι κάθε αγώνας ενάντια στην αμερικανονατοϊκή εγκληματική παρουσία στη μέση ανατολή είναι ταυτόχρονα και αγώνας ενάντια στον ελληνικό καπιταλισμό και τις κυβερνήσεις του.

  • Να κλείσουν οι βάσεις και να διαλυθεί το ΝΑΤΟ
  • Για την ήττα των στρατιωτικών επεμβάσεων της αυτοκρατορίας
  • Λιτότητα, ανεργία, Ρατσισμός, εθνικισμός - στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός

ΠΕΜΠΤΗ 30/1, 6μμ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση ★ Avantgarde

πηγή : https://avantgarde2009.wordpress.com/2020/01/…


1 2 3 4 5 6 7

Όχι στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις

Η νέα Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις και γενικά η επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας αποτελεί μια νέα πρόκληση για το λαό. Οι νέοι κίνδυνοι και τα εφιαλτικά σενάρια που θα αντιμετωπίσει ο λαός έχουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ (που εγκαινίασε το Δεκέμβρη του 2018 στην Ουάσιγκτον τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ) και της ΝΔ (που την ολοκλήρωσε τον Οκτώβρη του 2019 με τη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Μ. Πομπέο στη χώρα μας).

Η νέα Συμφωνία μετατρέπει την χώρα σε μια απέραντη αμερικανική στρατιωτική βάση, την εντάσσει και την εμπλέκει ακόμη πιο βαθιά στους γεωπολιτικούς-γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή (Βαλκάνια, Ν.Α. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Β. Αφρική). Μετατρέπει τη χώρα σ' ένα προκεχωρημένο φυλάκιο της πολεμικής τους μηχανής, ορμητήριο για τους πολέμους και τον σφαγιασμό των λαών και την αξιοποιεί ως εξάρτημα στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, πρωτίστως με τη Ρωσία αλλά και τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις, για το ξαναμοίρασμα της περιοχής. Ταυτόχρονα, η αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας διαμορφώνει νέα δεδομένα στην κλιμάκωση της παρέμβαση τους στη πολιτική και οικονομική ζωή.
Η νέα Συμφωνία εκπορεύεται από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, έτσι όπως καταγράφονται στο περιεχόμενο του EAST MED ACT, που προσφάτως ψηφίστηκε από το Κογκρέσο για να χρηματοδοτηθεί η αναπροσαρμογή των σχεδιασμών τους στην Ν.Α. Μεσόγειο, προβλέποντας την ωμή ιμπεριαλιστική τους παρέμβαση σε όλες τις χώρες της περιοχής με τρόπο που θυμίζει την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η νέα Συμφωνία ενσωματώνει όλα τα νέα δεδομένα που παρήγαγε τα τελευταία χρόνια η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, ιδιαίτερα κατά τη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρεί το καθεστώς λειτουργίας της αεροναυτικής Βάσης της Σούδας και προβλέπει την εκ νέου επέκταση της, αεροπορική Βάση στη Λάρισα, βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Βόλου, και τις στρατιωτικές-ενεργειακές «διευκολύνσεις» στην Αλεξανδρούπολη. Επιπρόσθετα στο Άκτιο και στην Ανδραβίδα γίνεται χρήση των στρατιωτικών αεροδρομίων από ιπτάμενα ραντάρ και μαχητικά αεροσκάφη αντίστοιχα, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αποθήκες πυρηνικών στον Άραξο.

Εκτός των άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί, έπειτα από συμφωνία των ελληνικών υπ. Εξωτερικών και Άμυνας, να «διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων…». Ενώ το ίδιο ισχύει και για τη χρήση μη στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τις οποίες μάλιστα «χορηγείται στη κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτείων καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)…».
Με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, το ντόπιο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης , εμφανίζει την υποταγή του ως «αναβάθμιση της χώρας». Την εμπλοκή του στα πολεμικά δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ ως «πυλώνα σταθερότητας και εκμετάλλευση ευκαιριών». Την αμερικανόπνευστη και καθοδηγούμενη συμμαχία του με το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ και το στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς της Αιγύπτου ως «διασφάλιση της Ειρήνης και της Ασφάλειας». Τη παραπέρα παράδοση του λαού και της χώρας στους ληστές και εμπρηστές του πολέμου ως «εθνικό συμφέρον» και «προστασία» στον ανταγωνισμό της ελληνικής με τη τουρκική αστική τάξη.

Την ίδια στιγμή, τροφοδοτούν τον εθνικισμό και το σοβινισμό τους απέναντι στους γειτονικούς λαούς, απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, κατασκευάζοντας ψεύτικους εχθρούς του λαού μας προκειμένου να βγαίνουν λάδι τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους. Την ίδια στιγμή που είναι συνένοχοι, που έχουν βάψει τα χεριά τους με αίμα, παραχωρώντας γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών για τους πολέμους και τις επεμβάσεις.

Είναι προκλητικοί, επικίνδυνοι και αδίσταχτοι. Με κυνικό τρόπο, αντίστοιχο με εκείνο του 1948, παραδίδουν τη χώρα και το λαό έρμαια στα ιμπεριαλιστικά γεράκια. «Οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον»! διαβεβαίωσε ο υπ. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος τον αντιστράτηγο διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την νέα Συμφωνία για τις Βάσεις. Μόνο νέα δεινά έχει να φέρει για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής. Παλεύουμε για την οικοδόμηση ενός μαζικού, ισχυρού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία της φιλίας, της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης των λαών, για ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υποτακτικούς του. Παλεύουμε για να φύγουν οι βάσεις και οι ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας, με το λαό αφέντη στο τόπο του.

• ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ
• ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ
• ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟ-ΕΕ.
• ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ
• ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
• ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ

Λαϊκή Αντίσταση - Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

πηγή : https://la-aas.blogspot.com/2020/01/blog-post…
πηγή : email που λάβαμε στις 30 Ιανουάριος 00h


1 2 3 4 5 6 7

Ενάντια στην νέα συμφωνία Κυβέρνησης - ΗΠΑ για τις βάσεις

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 30/1 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 6μμ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, παρακολουθούν, με ιδιαίτερη ανησυχία τα σύννεφα του πολέμου να μαζεύονται στην περιοχή:

την όξυνση του ανταγωνισμού Ελλάδας και Τουρκίας για τις ΑΟΖ, τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία και στη Λιβύη, την υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ, Ρωσία και άλλες χώρες, την πολιτική της κυβέρνησης -με τη συναίνεση μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης- για ανανέωση και επέκταση των αμερικανικών βάσεων στη χώρα και για εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνες αποστολές, με αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο, στη Λιβύη, στη ΝΑ Μεσόγειο.

Με τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, η ελληνική κυβέρνηση παραδίδει νέους χώρους στους φονιάδες των λαών, πέρα από τη βάση της Σούδας, που αναβαθμίζεται. Ενισχύεται ο επικίνδυνος πολεμικός άξονας με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, τη χούντα της Αιγύπτου και την Κύπρο, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ. Οι ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για να δράσουν εκατοντάδες μίλια μακριά, υπερασπιζόμενες τις ΑΟΖ που θα εκμεταλλευθούν ουσιαστικά οι πολυεθνικές. Μετατρέπουν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σε μια τεράστια βραδυφλεγή βόμβα, τόσο από στρατιωτική άποψη όσο και λόγω της απειλής ανυπολόγιστης καταστροφής του περιβάλλοντος, όταν -κι όχι άμα- γίνει το πρώτο μεγάλο ατύχημα στις εγκαταστάσεις άντλησης υδρογονανθράκων στο βυθό της Μεσογείου.

Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός (όπως και οι άλλοι λαοί) από την κούρσα των ανταγωνισμών. Τα κέρδη θα πάνε στις πολυεθνικές, το αίμα, το δάκρυ, ο ιδρώτας και η μόλυνση στους λαούς. Το συμφέρον των εργαζομένων είναι η οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς, χωρίς πολέμους, πολεμικές απειλές, ιμπεριαλιστική και αιματηρή επαναχάραξη των συνόρων. Σε αυτό το στόχο, στον αγώνα για την αποτροπή του πολέμου, το εργατικό κίνημα βρίσκει το διεθνιστικό του περιεχόμενο.

  • Καμία νέα συμφωνία για στρατιωτικές βάσεις. Έξω τώρα όλες οι βάσεις του θανάτου από την χωρά μας. Έξω από ΝΑΤΟ
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.
  • Δεν πολεμάμε για ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ελληνική ολιγαρχία, για τις ΑΟΖ και τις εξορύξεις των πολυεθνικών.

Όλοι την Πέμπτη 30/1 στις 6μμ στη συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

πηγή : https://antarsya.gr/node/5556