Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 στις 19.30

Ζυλ Ντελέζ - Διαλέξεις για το χρόνο στο έργο του

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020-ώρα 19.30 στο NOSOTROS
ΧΡΟΝΟΣ
ΣΕΙΡΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ - 5ο έτος

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ & ΔΙΑΦΟΡΑ
ΚΙΝΗΣΗ- ΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ-ΣΤΙΓΜΗ
στο έργο του Ζυλ Ντελέζ

Ο Χρόνος κατά τον 21ο αιώνα αποκαλύπτεται μέσα από το ανθρώπινο, ατομικό και συλλογικό υποκείμενο, ως το κυρίαρχο πεδίο σύγκρουσης. Οι κάθε λογής κυριαρχίες τον συστρέφουν, τον ενσωματώνουν στο Κεφάλαιο, στην ρυθμιστικότητα των βιοπολιτικών λειτουργιών τους, στην γενικευμένη ασάφεια ενός "αδράγματος του παρόντος".
Αυτό δεν είναι παρά το ατομικιστικό φιλελεύθερο παρόν ενός θεάματος που υπάρχει απλώς για να επιτηρείται, να ελέγχεται, να πωλείται και να αγοράζεται.
Όσοι από την άλλη πλευρά αναζητούν ρήγματα αυτοθέσμισης μέσα στις μονολιθικές διαστάσεις των ετερονομιών και των κάθε λογής εκκολαπτόμενων ολοκληρωτισμών, δεν μπορούν παρά να αναζητήσουν στη σχέση τους με τον Χρόνο -όλα τα είδη Χρόνου- τα ρήγματα εκείνα, δια των οποίων η ανοιχτότητα των πολλαπλών δυνητικών παρόντων Ελευθερίας, θα εμφανιστούν και θα βιωθούν στην Πράξη.
Μια Πράξη που θα βιωθεί όχι αφηρημένα και διανοητικά, αλλά απολύτως ενταγμένα σε ένα συλλογικό και προσωπικό γίγνεσθαι χειραφέτησης που δεν μπορεί παρά να εκδιπλώνεται διαρκώς στην ολότητα του χωρίς θεσμούς κυριαρχίας και- κυρίως- χωρίς κυριάρχους.

Ομιλητές:

Χλόη Κολύρη [Ψυχαναλύτρια]

Κάκια Γουδέλη [Πανεπιστημιακός]

Γιώργος Σωτηρόπουλος [διδ. Πολιτικής Φιλοσοφίας]

Γιάννης Ραουζαίος [κριτικός κινημ/γράφου, συγγραφέας, ερευνητής]

Η εκδήλωση οργανώνεται με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Ζυλ Ντελεζ "Επανάληψη και Διαφορά" - από τις εκδόσεις "Εκκρεμές", σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μπουντα.

NOSOTROS Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος
Θεμιστοκλέους 66- Εξάρχεια

διοργάνωση:
ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ
http://voidnetwork.gr/

πηγή : https://www.facebook.com/events/2112382900359…