Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 στις 12.00

Μαθητική Πορεία

Καλούμε στο μπλοκ μας στη μαθητική πορεία 10/02 και 12:00 στα προπύλαια

''ΣΧΟΛΕΙΟ, ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΘΡΕΥΟΜΑΣΤΕ''

Σε μια καπιταλιστική κι εξουσιαστική κοινωνία είναι φυσικό κι επόμενο η κάθε δομή της να αναπαράγει τα προτάγματά της. Το σχολείο, και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση. Ως αναρχικά, βλέπουμε το σχολείο σαν μια κρατική δομή διαμορφωμένη έτσι ώστε να προωθεί εξουσιαστικές σχέσεις και ταξικές ανισότητες. Απώτερος σκοπός του είναι η διαιώνιση της κοινωνικής και πολιτικής υπακοής καθώς και της κυριαρχίας του κράτους και των αφεντικών.

Οι εξουσιαστικές σχέσεις αναπαράγονται μέσω της σχέσης καθηγητή-μαθητή καθώς και 15μελούς-μαθητών. Παράλληλα, εντείνονται οι ταξικές ανισότητες μέσω της ανάγκης φροντιστηριακής εκπαίδευσης που προκύπτει απ' τον ανταγωνισμό που καλλιεργούν η βαθμοθηρία και το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Η πειθαρχία που επιβάλλεται, η λογική της εξατομίκευσης ("ο καθένας για τον εαυτό του"), η ποινικοποίηση της οποιασδήποτε αντίστασης και αλληλεγγύης, στοχεύει στην δημιουργία ατόμων υποταγμένων στο σύστημα, "έτοιμων γραναζιών" για την αγορά εργασίας.

Ως αναρχικά, δεν επιδιώκουμε απλώς την βελτίωση της κοινωνίας αλλά την ολική ανατροπή και αναδημιουργία της. Συνεπώς, δεν αρκούμαστε στην αντίδραση που αποσκοπεί στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά προτάσσουμε την ολική ανατροπή του.

Ωστόσο, η ψήφιση και η εφαρμογή του νόμου περί ισοτιμίας των κολεγιακών πτυχίων με των ΑΕΙ, η εφαρμογή της βάσης του 10 και του ν +2, αν και δεν αποτελούν το βασικό πρόβλημα της εκπαίδευσης, είναι πράξεις ενίσχυσης της σαπίλας της. Ως μαθητά που βιώνουμε την καταπίεση του εκπαιδευτικού συστήματος, οι εφαρμογές αυτές δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις ζωές μας, γι' αυτό και στηρίζουμε έμπρακτα τους αγώνες που εναντιώνονται στον εκφυλισμό της εκπαίδευσης μας. Παρόλα αυτά, θεωρούμε πως οι αγώνες μας πρέπει να γίνονται ακηδεμόνευτα, αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά, χωρίς να καπελώνονται από τις κομματικές παρατάξεις και τα παραρτήματα τους. Για αυτό και οι αυθόρμητες σχολικές καταλήψεις, αυτές που δεν καπελώνονται από παρατάξεις είναι και οι πιο σημαντικές.

"H έμπρακτη αμφισβήτηση του εκπαιδευτικού συστήματος ως βασικού κρατικού μηχανισμού μέσω των σχολικών καταλήψεων"

Oι σχολικές καταλήψεις είναι άκρως σημαντικές για τον μαθητικό αγώνα γιατί σαμποτάρουν την σχολική ρουτίνα και την κανονικότητα ενοχλώντας έμπρακτα καθηγητές/ριες και διευθυντές/ριες, γιατί επαναοικειοποιείται ο χώρος από τα μαθητα, ως ένας χώρος που χτίζονται πραγματικές σχέσεις αλληλεγγύης με πρώτο και κοινό εχθρό το καταναγκαστικό, καταπιεστικό σχολικό σύστημα, τους μπάτσους (που πολλές φορές έχουν εμφανιστεί σε καταλήψεις για να τις σπάσουν, κάποιες φορές ακομη και για να προσαγάγουν μαθητά) καθώς και τους/ις καθηγητές/ριες που λειτουργούν στο μαθημά τους εξουσιαστικά και καταπιεστικά διαχωρίζοντας τα μαθητά και επιβάλλοντας σε αυτά πολλές φορές τις φασιστικές, εθνικιστικές , ομοφοβικές και σεξιστικές αντιλήψεις τους, και γενικότερα όλο τον στερεοτυπικό οχετό που δεν κατάφεραν ποτέ να αποβάλλουν από τους εαυτούς τους. Οι σχολικές καταλήψεις και οι αποχές απαντάνε στην ιεραρχία και την πειθαρχία που ασκείται μέσω των διαταγών και ποινών που δέχονται τα μαθητά. Απαντάνε στις διακρίσεις που γίνονται από τους δασκάλους και τους διευθυντές και στον καθημερινό εγκλεισμό στα σχολικά κελιά. Παρόλα αυτά, θεωρούμε πως καταλήψεις φασιστικού/εθνικιστικού χαρακτήρα και οι μέσα στις καταλήψεις εξουσιαστικές, σεξιστικές και μάτσο συμπεριφορές εκφυλίζουν τον εξορισμού αντιεξουσιαστικό χαρακτήρα των καταλήψεων.

ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΠΑΤΣΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ (ΑΝΑ)ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΩΝΑ

Αναρχικά Μαθητά Αθήνας

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1602948/
πηγή : email που λάβαμε στις 8 Φεβρουάριος 17h