Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 στις 21.00

Καμπάνια Έμπρακτης Αλληλεγγύης – Συλλογή Τροφίμων & Ειδών Πρώτης Ανάγκης

Αφορμή της καμπάνιας είναι ο πρόσφατος θάνατος μιας 63χρονης γυναίκας, μέσα στο σπίτι της, από το κρύο. Η συγκεκριμένη γυναίκα έμενε μόνη της σε ένα χαμόσπιτο στην οδό Αγίας Σοφίας (Εβραική συνοικία) στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.Σύμφωνα με πληροφορίες η 63χρονη ζούσε σε άσχημες συνθήκες λαμβάνοντας μια πενιχρή σύνταξη των 300 κάτι ευρώ, ποσό που φυσικά δεν της επέτρεπε να καλύψει βασικές ανάγκες, όπως αυτή της θέρμανσης κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Για εμάς το εν λόγω γεγονός δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα κατώτερα στρώματα δέχονται αλλεπάλληλες επιθέσεις και αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Η κρατική εξουσία έχει κυρήξει πόλεμο ενάντια στους φτωχούς, τους αποκλεισμένους αλά και σε πιο διευρυμένα κομμάτια της κοινωνίας. Οι όροι εκμετάλλευσης βαθαίνουν όλο και πιο πολύ και στοιχειώδη ανθρώπινα (και μη) δικαιώματα καταπατούνται καθημερινά.

Ακόμα και στη Κέρκυρα που φαινομενικά υπάρχει ευμάρεια, σε πολλές εργατικές, φτωχικές γειτονιές και συνοικίες αποκλεισμένων, ο θάνατος, η πιο επιθετική και τελεσίδικη μορφή της ανέχειας, είναι εκεί, καλά καμουφλαρισμένος.

Εμείς από την μεριά μας ξέρουμε ότι ούτε τον θάνατο πρέπει να συνηθίσουμε και ότι ούτε η ανέχεια πρέπει να θεωρείται μια τελεσίδικη κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι μόνο η έμπρακτη αλληλεγγύη είναι αυτή που μπορεί να μας κάνει να σταθούμε με αξιοπρέπεια. Για εμάς πρέπει να σπάει η σιωπή όταν γνωρίζουμε να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, πρέπει αποφασιστικά να σπάει η απάθεια και η αδιαφορία. Οι γείτονες οφείλουμε να επανακινήσουμε την καθημερινότητα μας επάνω στις αρχές της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης. Μόνο αν σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη, ισότιμα, μπορούμε να απαντήσουμε στις επιθέσεις σε τόσο βασικές μας ανάγκες. Και εμείς ως αγωνιζόμενα κομμάτια αυτής της κοινωνίας, ως καταληψίες, ως αναρχικοί, ως αντιφασίστες, δεχόμαστε τις ίδιες επιθέσεις με την νεκρή γειτόνισσα μας. Είναι μια νεκρή της τάξης μας. Στις γειτονιές δεν ερχόμαστε ως σωτήρες αλλά για να δώσουμε το χέρι σε όσους πλήττονται ώστε να σωθούμε μαζί. Ας απλώσουν και οι γειτονιές το χέρι τους.

πηγή : http://katalipsiantinomia.squat.gr/2020/02/09…