Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 στις 12.00

6 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6

[Θεσσαλονίκη] Διαδήλωση για την αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη

Η απαράδεκτη κατάσταση του ΟΑΣΘ
Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της άθλιας κατάστασης των συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, σε μια ανευ προηγουμένου απαξίωση και υποβάθμιση ενός κοινωνικού αγαθού. Η αναμονή στις στάσεις μεγαλώνει, τα λεωφορεία είναι πάντα κάτι παραπάνω από γεμάτα ενώ πολλές φορές σταματούν λόγω βλάβης στη μέση του δρομολογίου. Σύμφωνα με μελέτες ίδου του ΟΑΣΘ των συγκοινωνιακών αναγκών της πόλης ένας στόλος 550 λεωφορείων μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της πόλης. Στην ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα, ο αριθμός των λεωφορείων που
βγαίνει στο δρόμο είναι κάτω του 250 ενώ μέσα στους ερχόμενους μήνες πρέπει να αποσυρθούν άλλα 90 λεωφορεία λόγω παλαιότητας. Όλα αυτά την ώρα που όλο και περισσότεροι/ες αναγκάζονται σε φτηνότερες μετακινήσεις που αποκλείουν το αυτοκίνητο, υπό το βάρος των οικονομικών τους προβλημάτων. Και αν αυτή είναι η κατάσταση για τους/τις πολλούς/ές, τι γίνεται με κάποιο ΑμΕΑ;

Ιδιοκτησιακό καθεστώς
Ο ΟΑΣΘ, ως μονοπωλιακός οργανισμός συγκοινωνιών στην πόλη, παρά το ότι έχει αλλάξει καθεστώς με τις διάφορες κυβερνήσεις που φροντίζουν να μας ενημερώσουν πως θα τον εξυγιάνουν, συνεχίζει να λειτουργεί με αδιαφάνεια και σκάνδαλα. Όντας για δεκαετίες σε ένα ιδιότυπο καθεστώς νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, χρηματοδοτούνταν σε τεράστιο ποσοστό από το κράτος που
αναλάμβανε να καλύψει τα ελλείμματά του προς όφελος των μετόχων (της τάξεως του 125 εκατ. ευρώ ετησίως). Με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ο ΟΑΣΘ κρατικοποιήθηκε, με στόχο όπως τότε ακούγαμε, να μπει μια τάξη στα οικονομικά του, υπόσχεση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε. Υπό διοίκηση Παππά
είδαμε μια ανασύνθεση του ΔΣ και κάποιες αλλαγές στον προϋπολογισμό του, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τις ανάγκες της πόλης, ενώ η ροή των χρημάτων ήταν και πάλι σκιώδης. Είτε με το προηγούμενο ιδιότυπο καθεστώς είτε με το υπό κρατική διαχείριση ο κόσμος της Θεσσαλονίκης είναι αυτός που υφίσταται τις συνέπειες. Είναι η φοιτήτρια, ο συνταξιούχος, ο εργάτης, η άνεργη, δηλαδή όλοι εμείς που δεν έχουμε καν την επιλογή του μέσου μετακίνησης μας.

Δηλώσεις, τετελεσμένα και το μέλλον των μεταφορών μας
Ο οργανισμός στην προσπάθεια του να δώσει μια προσωρινή λύση έχει παραχωρήσει ήδη από τον
Μάιο 6 γραμμές στα ΚΤΕΛ. Την πρακτική αυτή συνεχίζει και ο τωρινός πρόεδρος Γιώργος Σκόδρας που στο επόμενο δίμηνο θα παραχωρήσει άλλες 25 γραμμές στα ΚΤΕΛ, μια τακτική που ενδεχομένως θα επιφέρει αύξηση της τιμής του εισιτηρίου. Σε παρέμβαση κόσμου στα γραφεία του ΟΑΣΘ, ο πρόεδρος Σκόδρας υποσχέθηκε 100 μεταχειρισμένα λεωφορεία μετά το Πάσχα που θα έρθουν να συμπληρώσουν τον ήδη γερασμένο στόλο του ΟΑΣΘ. Δηλαδή μας δίνουν και πάλι αόριστες υποσχέσεις και εργολαβικού τύπου λύσεις και σαν να μην έφτανε αυτό ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ εξαγγέλει αύξηση των ελέγχων και των προστίμων. Είναι πασιφανές για άλλη μια φορά ότι προβλήματα που αφορούν οξείες κοινωνικές ανάγκες απαξιώνονται την ίδια στιγμή που για επενδύσεις μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων τα νομοθετήματα περνάνε εν μία νυκτί.

Την απαράδεκτη κατάσταση έρχεται να συμπληρώσει ένα Δημοτικό Συμβούλιο σε μια συζήτηση παράνοια με ομιλητές να παρουσιάζουν αναβαθμίσεις στα λεωφορεία με Wifi κτλ ενώ παράλληλα διμοιρίες των ΜΑΤ παρεμπόδισαν άτομα να παραστούν στο συμβούλιο, κρατώντας τους υπό καθεστώς περιορισμού, ψάχνοντας τα πράγματα τους και απειλώντας τους με συλλήψεις χωρίς καν να τους αποδίδουν κατηγορίες. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή προς τον κόσμο. Βλέπουμε λοιπόν το κίβδηλο ενδιαφέρον της πολιτείας για τις ανάγκες του κόσμου και συνάμα το καθεστώς τρόμου που θέλει να χτίσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε όποιον αντιδρά και διεκδικεί μια καλύτερη καθημερινότητα. Τέλος η κατάσταση του ΟΑΣΘ προβλέπεται να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, κάτι που πρόκειται να αποτελέσει πρόφαση, στο όνομα της καλύτερης εξυπηρέτησης, για μια ακόμα ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι φανερό και από το ότι τελικά ο διαγωνισμός που εξήγγειλε το Υπουργείο Μεταφορών για νέα λεωφορεία αφορά μόνο την Αθήνα. Άλλωστε η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης, πάντα στα πλαίσια των οδηγιών της Ε.Ε., είναι να ιδιωτικοποιήσει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης πράγμα που προσπαθεί να υλοποιήσει μανιωδώς. Δεν θα μπορούσαν έτσι οι μετακινήσεις μας να λείπουν από μια πολιτική που υπηρετεί πλήρως τις κεφαλαιοκρατικές επιταγές.

Κοινωνικός κανιβαλισμός
Στην προσπάθεια λοιπόν του/της καθενός/μιάς να διεκδικήσει μια θέση μέσα στα υπερπλήρηλεωφορεία ο κόσμος εκπίπτει σε φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού. Δηλαδή είναι ο διπλανός που σε σκούντηξε και που φταίει για το ότι δεν χωράμε, είναι ο κόσμος που δεν μπαίνει πιο μέσα, είναι ο μετανάστης και είναι και αυτός που δεν χτύπησε εισιτήριο (λες και έπρεπε να χτυπήσει με αυτή την κατάσταση!) κ.ο.κ.. Είναι η οργή για την κοινωνική εξαθλίωση που οδηγεί σε ατομικιστικές συμπεριφορές. Για αυτό κάθε φορά που βλέπουμε τέτοια φαινόμενα μέσα ή έξω από τα λεωφορεία πρέπει να υπενθυμίζουμε στους συνεπιβάτες μας ποιός φταίει για αυτήν την κατάσταση και πως με συλλογικούς αγώνες θα κερδίσουμε πίσω την αξιοπρέπεια μας.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΣΘ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ


ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ


ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΑ ΓΕΝΝΟΥΝ

Σχολείο - ελεύθερος κοινωνικός χώρος για τη μάθηση της ελευθερίας


1 2 3 4 5 6

Ενόψει της διαδήλωσης για τις άθλιες συνθήκες στον ΟΑΣΘ που καλείται από την Πρωτοβουλία Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχωνγια τις Αστικές Συγκοινωνίες πραγματοποιούνται μοιράσματα κειμένων αφισοκολλήσεις σε στάσεις γειτονιές και λαικές αγορές των ανατολικών συνοικιών

"Δεν θέλω να σας διδάξω την δουλειά σας, αλλά δεν αντιμετωπίζετε με τον σωστό τρόπο ένα θέμα τόσο λεπτό όσο αυτό… Εάν γράφετε, για παράδειγμα, πως 200 εργαζόμενοι δεν πλήρωσαν εχτές το εισιτήριο τους, τότε να είστε σίγουροι πως αύριο θα είναι 2000 και έτσι η ανυπακοή θα οδεύει ολοταχώς."

1970. Νομάρχης του Μιλάνο σε δημοσιογράφους, όταν Ιταλοί εργάτες αρνούνται να πληρώσουν τα σπασμένα για την τότε καπιταλιστική κρίση και μέσα σε άλλα αρνούνται μαζικά να πληρώσουν εισιτήριο στα λεωφορεία.

Τα λεωφορεία είναι το μέσο για να κινούμαστε στην πόλη, όσοι και όσες από εμάς δεν έχουμε τα φράγκα και τα μέσα για να το κάνουμε με άλλο τρόπο. Είναι το μέσο για να προλάβουμε τους χρόνους που μας επιβάλει η ζωή σ' αυτό το μεγάλο εργοστάσιο. Για να πάμε ως μαθητές στο σχολείο και το φροντιστήριο, για να πάμε ως φοιτήτριες στη σχολή, για να πάμε ως εργάτες στην αποθήκη, για να πάμε ως ελαστικά εργαζόμενες στο γραφείο, για να πάμε ως ασθενείς σε ένα νοσοκομείο, για να πάμε ως άνθρωποι σε ένα φίλο και να πιούμε μια μπύρα. Τα λεωφορεία είναι ένα αναγκαίο κακό για να προλάβουμε την τάδε ή την δείνα υποχρέωση από το ένα μέρος του τσιμενένιου τοπίου της Θεσσαλονίκης στο άλλο.

Όλα αυτά τα χρόνια επαναλάμβαναν στις ειδήσεις ότι το χρέος της χώρας είναι δυσβάσταχτο, ότι η οικονομική κρίση χρειάζεται θυσίες. Μας είπαν να γίνουμε πιο εντατικοί και πιο ανταγωνιστικές στο διάβασμα, να πληρώνουμε για να φάμε στη φοιτητική λέσχη και για να πάρουμε τα βιβλία μας, να δεχτούμε μείωση μισθού γιατί το αφεντικό "δε βγαίνει", να δουλεύουμε και τις Κυριακές σπαστό ωράριο για να γίνει πιο ανταγωνιστική η επιχείρηση, να δίνουμε και κάνα φράγκο στο νοσοκομείο, ενώ τέλος μας ζητάν και να πληρώνουμε εισιτήριο για τις μετακινήσεις μας, όλο και πιο ακριβό μάλιστα, γιατί ο ΟΑΣΘ έχει χασούρα. Για όσους και όσες δεν την πάλεψαν με αυτή την κατάσταση και δε θέλησαν να τρελαθούν, να αυτοκτονήσουν, να συνεχίσουν να ζουν παραιτημένοι, να δεχτούν τη θυσία τους στο βωμό της εθνικής ανάκαμψης, οι αστοί βάλαν παντού κάμερες, στείλαν τα ματ και τους ασφαλίτες, προσέλαβαν ρουφιάνους στους χώρους εργασίας, σεκιουριτάδες στις σχολές, στα μαγαζιά, στα σούπερ μάρκετ, στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ πλέον τους βλέπουμε μαζί με ελεγκτές όλο και πιο συχνά και στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είναι αρκετό μπροστά στο ξέσπασμα των ταξικών αγώνων.

Η κατάσταση με τον ΟΑΣΘ, ήταν φριχτή όταν αποτελούσε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο ως πριν λίγα χρόνια. Έλεγχοι, κακή ποιότητα στις συγκοινωνίες, συνεχείς αυξήσεις στα εισιτήρια. Μία κατάσταση που τελικά επιδεινώθηκε με την κρατικοποίησή του. Η υποτίμηση των υπηρεσιών που προσφέρει αποτελεί στρατηγική επιλογή των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, έτσι ώστε σταδιακά, όπως ήδη συμβαίνει να πουληθούν δρομολόγια στα ΚΤΕΛ αλλά και να βρεθεί μία νέα φόρμουλα λειτουργίας του με καθορισμένη, αυτή τη φορά, ιδιωτική πρωτοβουλία. Σήμερα τα λεωφορεία χαλάνε εν κινήσει, πραγματοποιούν ελάχιστα δρομολόγια και κυκλοφορούν στην πόλη πιο γεμάτα από ποτέ σε σημείο που δεν μπορούμε να κουνηθούμε, οι ελεγκτές ξαναβγαίνουν σιγά-σιγά για να τραμπουκίσουν τους "παραβάτες", τα εισιτήρια παραμένουν πανάκριβα σε σχέση με τους μισθούς μας, όλο και πιο συχνά ρατσιστικά περιστατικά απέναντι σε μετανάστες λαμβάνουν χώρα από μερίδα οδηγών (πρώην μετόχων), ενώ έχουμε πλέον και ειδικά δρομολόγια για πρόσφυγες για να μην "μολυνθεί" ο ντόπιος πληθυσμός.

Σε μια εποχή που κάθε μας ανάγκη (νερό, ενέργεια, στέγαση, τροφή, υγεία, μόρφωση, μετακινήσεις, ψυχαγωγία) είναι ένα απλό εμπόρευμα για να πλουτίσουν οι κάθε λογής επιχειρηματίες, σε μια εποχή που τα πάντα ιδιωτικοποιούνται, σε μια εποχή που οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν σταθερά στα τάρταρα, τη στιγμή που το κόστος ζωής ανεβαίνει ραγδαία, ο αγώνας για ποιοτικές και δημόσιες συγκοινωνίες είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίος. Ταυτόχρονα όμως είναι κομμάτι της προλεταριακής και κοινωνικής αντεπίθεσης που θα βάλει σε πρώτο χρόνο στο επίκεντρο τη μείωση του κόστους ζωής μας, την αύξηση των μισθών μας, το μπλοκάρισμα των πολεμικών δαπανών για στρατό και ΝΑΤΟ, προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ

ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

(τα λεφτά να τα βρούνε από μειώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων και απολύσεις μπάτσων)

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων-Φοιτητών-Συνταξιούχων για τις Αστικές Συγκοινωνίες

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1603001/


1 2 3 4 5 6

ΨΗΦΙΣΜΑ για την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΟΑΣΘ

Αμπελόκηποι, 15/2/2020

Το πρόβλημα με τις αστικές συγκοινωνίες στην πόλη έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, οι κάτοικοι αυτής της πόλης, βιώνουμε μια άθλια κατάσταση με τον ΟΑΣΘ. Δρομολόγια που καθυστερούν κι όταν φτάνουν οι επιβάτες στριμώχνονται σαν σαρδέλες ή ψάχνουν για το επόμενο λεωφορείο. Τεράστιες καθυστερήσεις, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, κάθε μέρα. Πόρτες που σπάνε πάνω σε στοιβαγμένα σώματα. Λιποθυμίες ακόμη και νέων ανθρώπων. Οχήματα που καταρρέουν την ώρα που κινούνται.

Μόνιμη πρακτική των κυβερνήσεων και των διοικήσεων εδώ και τόσα χρόνια είναι να μην ανανεώνουν το στόλο. Αυτοί κρατάνε τον «ασθενή ΟΑΣΘ» στην εντατική με «μπαλώματα» και μας ζητάνε υπομονή ενώ εργάζονται για το ξεπούλημα του οργανισμού. Οι ψεύτικες υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης καταρρέουν κάθε επόμενο μήνα. Για όσα βιώνουμε, δε φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, ούτε οι συνεπιβάτες μας, φταίει η διοίκηση και η κυβέρνηση.

Το Διοικ. Συμβούλιο του Ζ' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσ/νίκης καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο, κάτοικο αυτής της πόλης να ξεσηκωθεί και να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις. Μόνο αν ενώσουμε τη φωνή μας θα ακουστούμε.

 • Να έρθουν ΤΩΡΑ καινούργια λεωφορεία
 • Άμεση αύξηση των δρομολογίων σε ΟΛΕΣ τις γραμμές
 • Όχι στο ξεπούλημα γραμμών στα ΚΤΕΛ
 • Aποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες
 • Καμιά αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων
 • Ασφαλής, φθηνή και ανθρώπινη μετακίνηση

Δικαιούμαστε δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, συνταξιούχους κι εργαζόμενους που κινούνται από και προς το χώρο δουλειάς.

Στηρίζουμε και καλούμε σε μαζική συμμετοχή του λαού της Θεσσαλονίκης στο Συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Φλεβάρη, στις 12:00μεσ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Για το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Δέσποινα Σαββίδου Ηλίας Σμήλιος

πηγή : http://zsepethess.blogspot.com/2020/02/blog-p…


1 2 3 4 5 6

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ! ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης κι όλης της Θεσσαλονίκης γινόμαστε καθημερινά όμηροι της απάνθρωπης συγκοινωνίας με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, χωρίς εναλλακτικό μέσο μετακίνησης, παγιδευμένοι μέσα σε άθλια γερασμένα οχήματα που καταρρέουν, στοιβαγμένοι σα σαρδέλες να πασχίζουμε να φτάσουμε στη δουλειά μας, στη σχολή μας, στο σπίτι μας, σε μια υπηρεσία ή σε ένα κέντρο υγείας. Οι ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν παραγγελία 350 λεωφορείων, έδωσαν τη θέση τους σε νέες υποσχέσεις και συνεχείς αναβολές επ' αόριστον (!) κάθε παραγγελίας από την νέα διοίκηση που διόρισε η ΝΔ. Επίσης, αναβάλλεται και πάλι η ολοκλήρωση του μετρό (για το 2023 ή το '24 ή….) παρατείνοντας τη φαρσοκωμωδία που για πάνω από 30 χρόνια πληγώνει το λαό αυτής της πόλης. Κατάντησαν τη Θεσσαλονίκη μία από τις χειρότερες πόλεις της Ευρώπης από άποψη συγκοινωνίας…

Αυτή η εξαθλίωση ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Η πλήρης εγκατάλειψη του ΟΑΣΘ (για να δημιουργηθούν τα "ματωμένα" πλεονάσματα) είναι πολιτική επιλογή και εξυπηρετεί την ξεκάθαρη πλέον ιδιωτικοποίηση του οργανισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να ολοκληρώσει το βρώμικο έργο της προηγούμενης. Η μόνη λύση που μας πλασάρουν είναι το ξεπούλημα όλο και περισσότερων γραμμών στα ΚΤΕΛ. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα φέρει καμία αύξηση στον αριθμό των λεωφορείων, τη συχνότητα των δρομολογίων και κυρίως την ποιότητα της μετακίνησης! Αντίθετα, η ιδιωτικοποίηση εγκυμονεί αύξηση εισιτηρίου κι αυτοί ακριβώς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη θα βάλουν πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κυβερνήσεις και ΟΑΣΘ δεν δίνουν δεκάρα που μετακινούμαστε σε άθλιες συνθήκες, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για τις εισπράξεις! Δεν προσλαμβάνουν οδηγούς και εργατοτεχνίτες, αλλά φροντίζουν για ελεγκτές ενώ εξετάζεται κι η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, γιατί «στερεί τον οργανισμό από πολύτιμα έσοδα».

Από κοντά και η δημοτική αρχή των Αμπελοκήπων-Μενεμένης, που όχι μόνο αρνείται να υποστηρίξει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των κατοίκων του Δήμου στην μετακίνηση στην πόλη αλλά ούτε καν δέχεται να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ταυτιζόμενος απόλυτα με την κυβερνητική γραμμή, ο Δήμαρχος δήλωσε καθαρά ότι του είναι «αδιάφορο, αν θα ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΑΣΘ»!!!

Η προκλητικότητά τους δεν έχει όριο! Σε όλα τα επίπεδα, θέλουν να μας γυρίσουν αιώνες πίσω. Αλλά η συγκοινωνία είναι βασικό δικαίωμά μας, όπως η στέγη και η περίθαλψη. Δεν θα το επιτρέψουμε!

 • ΑΜΕΣΗ αύξηση των δρομολογίων σε ΟΛΕΣ τις γραμμές! Να έλθουν ΤΩΡΑ νέα λεωφορεία!
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση και στο ξεπούλημα του οργανισμού στα ΚΤΕΛ
 • Να ολοκληρωθεί επιτέλους το Μετρό Θεσσαλονίκης, χωρίς μετακίνηση-καταστροφή των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βενιζέλου. Άμεση επέκτασή του στις δυτικές συνοικίες
 • Ασφαλής μετακίνηση! Όχι άλλες βλάβες και πυρκαγιές λεωφορείων εν κινήσει!
 • Δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, φοιτητές-μαθητές, συνταξιούχους και εργαζόμενους από και προς το χώρο δουλειάς.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΦΘΗΝΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ για όλο το Λαό!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ,

12 μεσ. στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!

ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης

πηγή : http://anipakoi.blogspot.com/2020/02/blog-pos…


1 2 3 4 5 6

Όσο η πολιτική ελίτ, τα διοικητικά και μετοχικά στελέχη του ΟΑΣΘ απομυζούν τα δημόσια ταμεία, χιλιάδες φτωχοδιάβολοι στενάζουν υπό το άθλιο καθεστώς των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΟΑΣΘ από το 1957 κατέχει το μονοπώλιο των μέσων μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης. Ένα από τα πολλά παράδοξα είναι ότι μέχρι το 2017 ο οργανισμός, αν και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, επιχορηγείται από το κράτος. Έτσι δημιουργείται μια συνθήκη πλήρους ασφάλειας των κεφαλαίων των μετόχων, καθώς τυχόν μειώσεις στα έσοδα καλύπτονται από τα κρατικά ταμεία. Το 2017 ο ΟΑΣΘ κρατικοποιείται, τίθεται σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία και συστήνεται ένας νέος δημόσιος φορέας. Σήμερα οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης έχουν τη μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο ΟΑΣΘ έχει επωμιστεί το συγκοινωνιακό έργο μαζί με τα ΚΤΕΛ, τα οποία έχουν αναλάβει ήδη 6 γραμμές και από το Γενάρη θα αναλάβουν 25 γραμμές της υπαίθρου. Από αυτήν τη συνθήκη χαμένοι για ακόμα μια φόρα θα βγουν οι από τα κάτω, μιας και το αναλογικό εισιτήριο που ισχύει στα ΚΤΕΛ δεν είναι απίθανο να ισχύσει και στις συγκεκριμένες γραμμές, τις οποίες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο εργάτες στις βιομηχανικές περιοχές (Σίνδος, Θέρμη, Ωραιόκαστρο).

Από την άλλη, η κατάσταση στο κέντρο με τα λεωφορεία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι ρατσιστικές και σεξιστικές επιθέσεις, είτε από επιβάτες είτε από οδηγούς, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ορισμένοι οδηγοί, εξάλλου, είχαν πρωτοστατήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις έχοντας αποκλείσει πρόσφυγες από τα λεωφορεία, πριν τους αποκλείσει η κυβέρνηση της ΝΔ από τα νοσοκομεία. Επίσης, η συχνότητα των δρομολογίων είναι απαράδεκτα χαμηλή, με αποτέλεσμα να στοιβαζόμαστε σαν τις σαρδέλες, μέχρι που πρόσφατα έσπασε τζάμι στο λεωφορείο λόγω της ασφυκτικής συνάθροισης επιβατικού κοινού. Βέβαια, οι υπεύθυνοι (πρόεδρος ΟΑΣΘ, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, υπουργός υποδομών και μεταφορών) σπεύδουν να μας καθησυχάσουν πως οι συνθήκες θα βελτιωθούν, πως θα γίνει διαγωνισμός για αγορά στόλου. Τα λεωφορεία τα οποία, όμως, υπόσχονται με τα παχιά τους λόγια δε θα βγουν στο δρόμο πριν το 2021! Οι εν λόγω ιθύνοντες μας παροτρύνουν να δείξουμε υπομονή.

Προφανώς έχουν καιρό να μπουν σε λεωφορεία, για να το λένε με τόση ευκολία. Γιατί εμείς που ερχόμαστε κάθε μέρα αντιμέτωποι με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ έχουμε να τους πούμε πως δεν έχουμε υπομονή.Είναι ξεκάθαρη η συνειδητή πολιτική υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, με την έλλειψη λεωφορείων, η οποία θα οξυνθεί, καθώς στην επόμενη διετία θα αποσυρθούν δεκάδες λεωφορεία λόγω ορίου ηλικίας (20 ετών). Την ίδια στιγμή στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ αραχνιάζουν δεκάδες οχήματα με τα μισά χρόνια. Ο Μητσοτάκης έτσι κι αλλιώς ήταν εξοργιστικά κυνικός, όταν έλεγε πως η κατάσταση με τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη θα γίνει πολύ χειρότερη, μέχρι να γίνει καλύτερη… Καλύτερη όμως για ποιον; Προφανώς καλύτερη για τους ιδιώτες που θα αναλάβουν το έργο, αφού θα συνεχιστεί το μεγάλο φαγοπότι, με μηδενική διαφάνεια εισροών και εκροών του οργανισμού. Σήμερα βγαίνει ο κάθε λογής κηφήνας και μας ανακοινώνει με περίσσιο θράσος πως για την κατάσταση του ΟΑΣΘ ευθυνόμαστε εμείς οι "λαθρεπιβάτες", οι από τα κάτω που δε δεχόμαστε να βγάλουμε εισιτήριο για τις μετακινήσεις μας. Έρχονται και μας ζητάνε και τα ρέστα, δηλαδή, τη στιγμή που οι συνεχείς μειώσεις των μισθών και η ελαστικοποίηση της εργασίας έχει αναγκάσει πολλούς από μας να αδυνατούμε να πληρώσουμε τα βασικά. Έχουν το θράσος και μας κουνάνε επιδεικτικά και αλαζονικά το δάχτυλο, τη στιγμή που οι φόροι που πληρώνουμε χρηματοδοτούν τα ταμεία του ΟΑΣΘ, από τα οποία τρώνε και πίνουν ασύστολα οι οδηγοί-μέτοχοι και τα διοικητικά στελέχη του οργανισμού. Επιπλέον, τα κόμιστρα των εισιτηρίων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς κι έτσι καθίστανται απρόσιτα σε καθημερινή βάση για πολλούς και πολλές που δυσκολεύονται οικονομικά να τα βγάλουν πέρα. Οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται διαρκώς, για να μην έχουν χασούρα οι οδηγοί-μέτοχοι. Το κράτος, μάλιστα, αναλαμβάνει να καταβάλει στον ΟΑΣΘ είτε ολόκληρο το αντίτιμο είτε τη διαφορά που προκύπτει για όσους διακινούνται με τον ΟΑΣΘ δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο. Συνεπώς, η τεχνητή αφήγηση ότι για τα κακώς κείμενα του ΟΑΣΘ ευθύνονται όσοι δεν επικυρώνουν εισιτήριο αποτελεί ένα παραμύθι που πλασάρουν τόσο οι μέτοχοι και τα στελέχη του ΟΑΣΘ, όσο και η εκάστοτε κρατική και δημοτική ηγεσία, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν τόσο για τη διαφθορά, όσο και για τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Το ζητούμενο δεν είναι αν ο νέος φορέας που θα συσταθεί θα είναι ιδιωτικός, κρατικός ή σύμπραξη και των δυο. Για εμάς το ζητούμενο είναι να έχουμε δημόσιες και ελεύθερες μετακινήσεις για όλους: εργαζόμενους, φοιτητές, συνταξιούχους, άνεργους, μετανάστες. Καθένας από μας αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το λεωφορείο, για να πάει στη δουλεία, στη σχολή, στο νοσοκομείο κτλ. Επομένως, μην έχετε καμία απαίτηση να πληρώνουμε εισιτήριο. Το κόμιστρο να το επωμιστούν εκείνοι που επωφελούνται από τον τελικό μας προορισμό, τα αφεντικά και το κράτος.

Στις ισχύουσες συνθήκες του κυρίαρχου, καπιταλιστικού κοινωνικού σχηματισμού, το κεφάλαιο έχει αποικήσει σε συντριπτικό βαθμό τον χρόνο, κατευθύνοντας κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στην αναπαραγωγή του. Ακόμα και οι ίδιες μας οι μετακινήσεις συντείνουν στην ίδια την αναπαραγωγή του κεφαλαίου και του ίδιου του κυρίαρχου, κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Μετακινούμαστε για να δουλέψουμε, για να σπουδάσουμε (ώστε να εργαστούμε), για να βγούμε βόλτα (ώστε να ξεσκάσουμε από τη δουλειά), για να καταναλώσουμε (τον μισθό της δουλειάς μας), για να βγούμε στη γύρα για εύρεση εργασίας. Με λίγα λόγια, μετακινούμαστε για να κινηθούν εν τέλει τα γρανάζια του καπιταλιστικού μηχανισμού. Μέσα σε αυτήν την ασφυκτική συνθήκη της καπιταλιστικής καθημερινότητας το κόστος των μετακινήσεων, μεταξύ άλλων παροχών/υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, μετακυλίεται από την αστική τάξη στις πλάτες των φτωχοδιαβόλων. Η εκμετάλλευσή μας από την αστική τάξη δεν περιορίζεται, λοιπόν, μονάχα στους χώρους εργασίας μας. Η ταξική αφαίμαξη εκτείνεται σε κάθε πιθανό επίπεδο της καθημερινότητάς μας, σε κάθε πιθανό σημείο του μητροπολιτικού ιστού.

Καλούμε την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων να στραφεί στη συλλογική αντιμετώπιση των κοινών τους προβλημάτων, ακριβώς γιατί τα υλικά συμφέροντα όσων βρίσκονται στη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας είναι κοινά. Υπαίτιοι για την αβάσταχτη καθημερινότητα που βιώνουμε, για την ανέχεια, τη φτώχεια, την ανεργία, τους κοινωνικούς και ταξικούς αποκλεισμούς, την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, τους μισθούς πείνας και τις συντάξεις ψίχουλα, είναι όσοι ζουν παρασιτικά εις βάρος της τάξης των παραγωγών, είναι τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό. Γι' αυτό λοιπόν, ο κόσμος της κοινωνικής βάσης οφείλει να ορθώσει αναχώματα αντίστασης απέναντι στους κυρίαρχους που μας καταδυναστεύουν, αναγνωρίζοντας και πολεμώντας τον πραγματικό του ταξικό εχθρό, χωρίς να κατηγορούμε ατομικά ο ένας τον άλλον και δη ανθρώπους της τάξης μας, καθώς τόσο ο κοινωνικός κανιβαλισμός όσο και η εξατομικευμένη οδός βολεύουν μόνο τα αφεντικά, διότι διασπούν εκ των έσω το συλλογικό σώμα των ταξικά εκμεταλλευόμενων ανθρώπων.

Είναι επιτακτική ανάγκη στο εδώ και στο τώρα να προσπαθήσουμε να επανοικειοποιηθούμε τα κλεμμένα από τους αστούς τμήματα της καθημερινής μας ζωής. Συλλογικά και μαζικά δεν χτυπάμε εισιτήρια στα αστικά (αν τυχόν χτυπήσουμε εισιτήριο, τότε, μόλις κατεβούμε από το αστικό, το παραδίδουμε σε κάποιον συνεπιβάτη μας), σαμποτάρουμε τα ακυρωτικά μηχανήματα, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους συνεπιβάτες με τους οποίους βράζουμε από κοινού στο ίδιο καζάνι της καπιταλιστικής εξαθλίωσης, δεν επιτρέπουμε να γίνονται ανεκτές ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές, διώχνουμε τους ελεγκτές που επιτελούν τον ρόλο των ρουφιάνων-οιονεί μπάτσων, σβήνουμε συλλογικά τα πρόστιμα που μας επιβάλλουν. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες στις μετακινήσεις μας, αυξημένα δρομολόγια και αστικά, τις απαραίτητες προδιαγραφές για την αξιοπρεπή πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τέλος ελεύθερες μετακινήσεις για όλους και όλες. Να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες λαϊκής αυτενέργειας που αφορούν τον αγώνα για ελεύθερες και αξιοπρεπείς μετακινήσεις για όλες και όλες.

Καλούμε σε στήριξη της διαδήλωσης ενάντια στις άθλιες συγκοινωνίες του ΟΑΣΘ: Σάββατο 22/2, 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΘ

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΛΙΤ

ΟΣΟ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ, ΤΟΣΟ ΘΑ ΘΕΡΙΕΥΟΥΝ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ

ΜΕ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Αναρχική Ομοσπονδία (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης)

site: www.anarchist-federation.gr/

email: anarexchist-feexderation@riseup.exnet

twitter: twitter.com/anarchistfedGr

fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015

Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία


1 2 3 4 5 6

ΨΗΦΙΣΜΑ για την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΟΑΣΘ

Το πρόβλημα με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, οι κάτοικοι αυτής της πόλης, βιώνουμε μια άθλια κατάσταση με τον ΟΑΣΘ. Δρομολόγια που καθυστερούν κι όταν φτάνουν οι επιβάτες στριμώχνονται σαν σαρδέλες ή ψάχνουν για το επόμενο λεωφορείο. Τεράστιες καθυστερήσεις, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, κάθε μέρα. Πόρτες που σπάνε πάνω σε στοιβαγμένα σώματα. Λιποθυμίες ακόμη και νέων ανθρώπων. Οχήματα που καταρρέουν την ώρα που κινούνται.

Μόνιμη πρακτική των κυβερνήσεων και των διοικήσεων εδώ και τόσα χρόνια είναι να μην ανανεώνουν το στόλο. Αυτοί κρατάνε τον «ασθενή ΟΑΣΘ» στην εντατική με «μπαλώματα» και μας ζητάνε υπομονή ενώ εργάζονται για το ξεπούλημα του οργανισμού. Οι ψεύτικες υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης καταρρέουν κάθε επόμενο μήνα. Για όσα βιώνουμε, δε φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, ούτε οι συνεπιβάτες μας, φταίει η διοίκηση και η κυβέρνηση.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο, κάτοικο αυτής της πόλης να ξεσηκωθεί και να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις. Μόνο αν ενώσουμε τη φωνή μας θα ακουστούμε.

• Να έρθουν ΤΩΡΑ καινούργια λεωφορεία
• Άμεση αύξηση των δρομολογίων σε ΟΛΕΣ τις γραμμές
• Όχι στο ξεπούλημα γραμμών στα ΚΤΕΛ
• Aποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες ποκλειστικά δημόσιες συγκοινωνίες
• Καμιά αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων
• Ασφαλής, φθηνή και ανθρώπινη μετακίνηση Δικαιούμαστε δωρεάν μετακίνηση για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, συνταξιούχους κι εργαζόμενους που κινούνται από και προς το χώρο δουλειάς.

Στηρίζουμε το Συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Φλεβάρη, στις 12:00πμ, στο Άγαλμα Βενιζέλου

Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας & κοινωνικής πρόνοιας