Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 στις 17.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Μικροφωνική αλληλεγγύης στον σύντροφο Ίρντι Κ.

Μια δίωξη, λοιπόν, που ξεκίνησε το 2014 τη συναντάμε στο σήμερα μέσα σε μια συνέχιση κατασταλτικής φιέστας με τη δοκιμασμένη συνταγή της δημοκρατίας, του δόγματος νόμος-τάξη-ασφάλεια, ένα δόγμα που περιφρουρεί, ενδυναμώνει και συντηρεί το προφίλ της κρατικής κυριαρχίας, ένα ''βασίλειο'' άτρωτο που στόχο του έχει την προστασία των υπηκόων από κάθε λογής εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό με όπλο την δικαιοσύνη, προσπαθώντας να μονοπωλήσει τη βία με αναίμακτους όρους.

Το σκηνικό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες εμπεριέχει ένα από τα πιο βίαια μοντέλα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με ζωές μεταναστ/ριων να λογίζονται ως αριθμοί, που είτε πρέπει να εκτοπιστούν, είτε να αφομοιωθούν στην κανονικότητα, και όταν αυτό δεν είναι βραχυπρόθεσμα εφικτό να εγκλειστούν σε στρατόπεδα- φυλακές. Καθημερινά κυνηγητά που μερικές φορές αποβαίνουν θανατηφόρα, τραμπουκισμοί, ξυλοδαρμοί, εκκενώσεις στεγαστικών καταλήψεων μεταναστ/ριων ως ευκολότερους στόχους. Αυτές είναι μερικές από τις πρακτικές που πάντα χρησιμοποιούσε η καταστολή, άλλοτε πιο κεκαλλυμένα και άλλοτε απροκάλυπτα εντάσσοντας τες στην πολιτική της ατζέντα (ή παροτρύνοντας τες μέσω αυτής). Μιας ατζέντας που περιέχει σε εξίσου υπολογίσιμο βαθμό την καταπολέμηση της ευρύτερης ανταγωνιστικής δράσης.

''Θα πατάξουμε πρώτα το πολιτικό και μετά το ποινικό έγκλημα'' Μ. Χρυσοχοίδης

Μέσα από αυτή τη φράση διαφαίνεται όλη η ουσία της υπάρχουσας κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας και ευφραίνεται όλος ο μικροαστικός συρφετός που ψοφάει για θέαμα και αίμα μαγισσών. Από συλλήψεις για προπαγανδιστικές δράσεις, φαντασμαγορικές εκκενώσεις πολιτικών καταλήψεων υψηλού μπάτζετ με ελικόπτερα, παρακολουθήσεις συντροφ/ισσων με διαρκώς αναπτυσσόμενα τεχνολογικά μέσα (μικρόφωνα, κάμερες κτλ) μέχρι χουλιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής το κράτος παρουσιάζει ξεκάθαρα και απροκάλυπτα την στρατηγική του απέναντι μας, συντηρώντας πάντα και την εύνοια των συνένοχων-οπαδών του.

Αυτό, ωστόσο, που δεν καταλαβαίνουν είναι πως αυτό που προσπαθούν να διαχειριστούν είναι μη διαχειρίσημο - την σίγηση του αδιάκοπου αγώνα για ανάσα και ζωή. Και έχουμε μακρύ ιστορικό ανυπακοής και θα το διατηρήσουμε με συνέπεια. Η απόπειρα του υλικού μας διαχωρισμού και περιορισμού, η ασταμάτητη προσπάθεια φίμωσης του κινήματος, οι απειλές και οι επιδείξεις ισχύος δεν έμειναν ποτέ και ούτε θα μείνουν αναπάντητες. Από μεριάς μας καλούμε σε πολύμορφη δράση αλληλεγγύης με τον σύντροφο, αποστρεφόμαστε τον δρόμο της αδράνειας και επιλέγουμε ενεργά και συνειδητά την πλευρά μας σε αυτόν τον - όχι και τόσο -αφανή πόλεμο. Οι συνθήκες επιτάσσουν την όξυνση των αντιστάσεων, την σύσφιξη των σχέσεων και την χρήση όσων πρακτικών διαθέτουμε. Κάνενα συντρόφι δεν θα αφεθεί στα χέρια του εχθρού, κανένα κεκτημένο και καμία σχέση δεν θα παραδοθεί αμαχητί. Αυτός ο κόσμος μπορεί να έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, μα ποτέ δεν θα καταφέρει να την φτάσει. Και αν αυτό δεν μας δίνει πάντα ελπίδα, μας δίνει κουράγιο, πείσμα, θάρρος και επιμονή.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΙΡΝΤΙ Κ.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΦΙΚΤΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Συνέλευση αλληλεγγύης στον Ίρντι Κ.


1 2 3 4

Σχετικα με την εκδικητικη προσπαθεια απομακρυνσης του συντροφου Ι.Κ. απο την χωρα.

Τον Ιούλη του 2019 ο σύντροφος μας Irdi K., αλβανικής καταγωγής, επιχείρησε να ανανεώσει την άδεια παραμονής του, κάτι που υποχρεούται να κάνει ανά πενταετία για να μπορεί να παραμένει στον ελλαδικό χώρο. Όπως έμαθε, ωστόσο, η ανανέωση αυτή δεν μπορεί να γίνει, λόγω του ότι αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, αφού είχε συλληφθεί στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη του 2014 και του είχαν αποδοθεί ως κατηγορίες μια σειρά απο πλημμελήμματα.

Η 6η Δεκέμβρη 2014 χαρακτηρίστηκε από ωμή αστυνομική βία, ξυλοδαρμούς, συλλήψεις στο σωρό, τραυματισμούς και πολλά ακόμη. Μέσα στις συλλήψεις της πορείας ήταν και ο ΙΚ, στον οποίο αποφάσισαν να χρεώσουν μια σειρά απο κατηγορίες (οπλοκατοχή, οπλοχρησία κτλ). Μετά από μια σειρά αναβολών, το δικαστήριο έλαβε χώρα και ο σύντροφος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 27 μήνες. Στα πλαίσια του δικαστηρίου ανέλαβε την ευθύνη της πολιτικής του ταυτότητας ως αναρχικός αλλά όχι αυτή των κατηγοριών που του προσάπτονταν. Πολύ αργότερα έμαθε πως η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει καν καθαρογραφεί και , επομένως, δεν μπορεί καν να οριστεί το εφετείο.

Μετά την αρχική απόρριψη της ανανέωσης της άδειας παραμονής ακολούθησε μια σειρά απορριπτικών αποφάσεων που έκαναν αρκετά ξεκάθαρο πως όλο αυτό δεν είναι τυχαίο, δεν πρόκειται για κάποιο γραφειοκρατικό κώλυμα, δεν είναι παρεξήγηση, δεν αποτελεί απλά μια τυπική διαδικασία. Οι νόμοι τους έγιναν για άλλη μια φορά λάστιχο, εφαρμόστηκαν σύμφωνα με τα κέφια του κράτους και της καταστολής και στοχοποίησαν τον σύντροφο ώστε να τον κλονήσουν. Το παιχνίδι παίζεται δίχως καν τους κανόνες που οι ίδιοι έχουν θέσει - όχι ότι μας ενδιαφέρουν οι κανόνες αυτοί, απλώς είναι σημαντικό να καταδεικνύεται η κατάχρηση αυτή και να πέφτουν οι μάσκες. Φαίνεται πως ο μόνος λόγος που ο σύντροφος λαμβάνει αυτήτην αντιμετώπιση είναι οι πολιτικές του θέσεις σε συνδυασμό με μια βίαιη αντιμεταναστευτική πολιτική που ακμάζει τον τελευταίο καιρό. Τα συνηθισμένα τεκμήρια που αρκούν για να παρεμποδίσουν την αναγκαστική απομάκρυνση του ΙΚ από τη χώρα περιφρονήθηκαν με περίσσιο θράσος και ειρωνεία απο την δικαστίνα Κανίδου, η οποία δεν δίστασε να εξαντλήσει την προκατάληψη και το περιπαικτικό της ύφος στα πλαίσια της υπόθεσης αυτής.

Για ακόμη μια φορά, και μάλιστα με ξεδιάντροπο τρόπο το κράτος επιχειρεί να εξαντλήσει κάθε κατασταλτικό μέσο που διαθέτει εναντίον του '''αλλου'', όσων συνεκδοχικά δηλαδή θεωρεί απειλή, όσων αγωνίζονται, όσων αντιστέκονται, όσων γίνονται αντιληπτ@ ως εχθρικά, περιθωριακά, αντικοινωνικά, μη κανονικά. Ο ΙΚ βαπτίστηκε με το γνωστό τρομολαγνικό ύφος των σιχαμάτων δημόσιος κίνδυνος και βάσει αυτού του τίτλου του αφαιρείται η δυνατότητα διαμονής εντός του ελλαδικού χώρου. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η φράση και τι ρόλο επιτελεί? Μέσω αυτού του φαιδρού επικοινωνιακού τρικ, το κράτος προσπαθεί να ενεργοποιήσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά που το συντηρούν και το προστατεύουν. Καθονομάζοντας κάτι ως ''δημόσιο'' προσάπτοντας δηλαδή μια καθολικότητα στη φύση του κινδύνου και παράλληλα υπονοώντας μια άκριτη και γενικευμένη επιθετική διάθεση, προσπαθεί να στρέψει το βλέμμα μακριά από το ίδιο και το σαθρό του ρόλο. Η κυριαρχία προσπαθεί να αλλάξει την αφήγηση. Οτιδήποτε την απειλεί, σταμπάρεται ως αόριστος και ατέρμονος και ανεξέλεγκτος κίνδυνος που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει κατά πάντων με τρόπο αλλοπρόσαλλο.

Ας βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους. Σε έναν κόσμο διαχυτο από εξουσία και εξουσιαστικές σχέσεις κάθε είδους, είμαστε όλοι, όλες και όλα δημόσιος κίνδυνος. Είμαστε δημόσιος κίνδυνος για την κυριαρχία, δημόσιος κίνδυνος για το κράτος, για τον πολιτισμό, για το υπάρχον. Είμαστε δημόσιος κίνδυνος διότι λόγος και πράξη και, το βασικότερο, οι συντροφικές σχέσεις που μας ενώνουν και μας κάνουν ένα, αποτελούν σταγόνες που σαπίζουν το οικοδόμημα που με τόση βία χτίσανε. Και αυτό τους είναι αρκετό για να μας φυλακίσουν, να μας εξορίσουν, να μας απελάσουν. Θέλουν να δημιουργήσουν απόσταση φαινομενική και πρακτική ανάμεσα μας, αλλά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Ο πήχης ολοένα ανεβαίνει, τα δεδομένα διαρκώς μεταβάλλονται και πλέον δεν γλιτώνουν πολλοί από το εκδικητικό δρεπάνι. Εμείς από την πλευρά μας, όλα αυτά τα συνυπολογίζουμε και τα μετράμε - και έχουν πολύ μεγάλη σημασία από στρατηγική άποψη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, εξακολουθούμε να βλέπουμε εχθρικά κάθε έκφανση και κάθε προσωπείο του νοσηρού θεσμού της δημοκρατίας και τίποτα δεν είναι λιγότερο άξιο του εξεγερτικού μας μένους.

Δεν κάνουμε επίκληση ούτε σε κάποια αθωότητα του συντρόφου, ούτε στα αστικά του δικαιώματα. Άλλωστε, άν οι ''αθώοι'' αξίζουν μια φορά την αλληλεγγύη μας, τότε οι ''ένοχοι'' την αξίζουν και με το παραπάνω.

Καλούμε σε πολύμορφη αλληλεγγύη με τον σύντροφο μας για να δείξουμε σε όσους προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας φιμώσουν, να μας αφοπλίσουν, να μας φοβίσουν και να καθαρίσουν τον τόπο από κάθετι που θεωρούν μιασματικό, τι σημαίνει αγώνας για απελεύθερη ζωή και αυτενέργεια και τι είναι ικανός να επιφέρει.

ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΣ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΥΝΟΡΟΥ, ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΛΟΥΒΙΟΥ,ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ (ΨΥΧΟ)ΚΕΛΙΟΥ , ΚΑΝΕΙΣ/ΚΑΜΙΑ/ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Καταληψη 111


1 2 3 4

Ο σύντροφος Ι.Κ., αλβανικής καταγωγής απειλείται με απέλαση από την ελλάδα. Τον Ιούλιο, όταν πήγε να πραγματοποιήσει τις τυπικές διαδικασίες για την ανανέωση της άδειας παραμονής του στην χώρα πληροφορήθηκε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Παρ΄ότι κατέχει όλες τις «απαραίτητες πιστοποιήσεις» και πληροί τα αντίστοιχα κριτήρια για κάτι τέτοιο, η άδεια παραμονής του δεν ανανεώθηκε. Όπως πληροφορήθηκε αργότερα, είχε δοθεί «άνωθεν εντολή».

Ο Ι.Κ. είναι γνωστός για την πολιτική του δράση και την συμμετοχή του στον αναρχικό αγώνα. Αφορμή για την παραπάνω σκευωρία, φαίνεται να αποτελεί η σύλληψή του τον Δεκέμβρη του 2014 και η καταδικαστική πρωτόδικη απόφαση εναντίον του σε 27 μήνες φυλάκισης. Πιο συγκεκριμένα, στις 6 Δεκέμβρη του 2014, μέρα συμπλήρωσης 6 χρόνων από την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου και κορύφωσης της απεργίας πείνας τους Ν. Ρωμανού, συνελήφθη κατά τη διάρκεια της επίθεσης της αστυνομίας στην πορεία. Αμέσως, χαρακτηρίστηκε «δημόσιος κίνδυνος» και εκδόθηκε εντολή από την αστυνομία στις αρμόδιες υπηρεσίες να μην ανανεωθεί η άδεια παραμονής του στην χωρά, όταν αυτή λήξει. Με πρωτοφανή τρόπο, κράτος - αστυνομία σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές μεθοδεύουν την απέλαση του. Μια περιπέτεια με γραφειοκρατικά εμπόδια και δικαστικές δυσκολίες έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο για τον Ι.Κ. Οι δικαστές κάνουν ξεκάθαρο πως ο λόγος για την μη ανανέωση της άδειας παραμονής δεν είναι άλλος από την πολιτική του ταυτότητα. Οι ίδιοι εμμένουν στην σύλληψη και την πρωτόδικη καταδίκη του και «καταδικάζοντας» το αναρχικό κίνημα απορρίπτουν κάθε του αίτημα.

Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως το κράτος θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να καταστείλει όποιον διαλέγει τον δρόμο του αγώνα. Το οπλοστάσιο του είναι μεγάλο και για αυτό επιστρατεύεται κάθε δυνατό μέσο. Η κρατική καταστολή άλλοτε εκφράζεται μέσω της ωμής καταστολής των μπάτσων, τις σεξιστικές επιθέσεις, τον βασανισμό συντρόφων και τις εκκενώσεις καταλήψεων και άλλοτε λαμβάνει πιο «αναίμακτες» μορφές μέσω εξαντλητικών οικονομικών εγγυήσεων ή μεθοδεύσεις για απέλαση αγωνιστών. Από τους μετανάστες που στοιβάζονται στα κολαστήρια της Μόρια και των άλλων «κέντρων κράτησης», την κατάργηση του Ασύλου μέχρι τα τελεσίγραφα των εκκενώσεων και τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις εναντίον του αναρχικού κινήματος διαφαίνεται το μένος των εξουσιαστών για την ολοκληρωτική συντριβή των καταπιεσμένων και των αγωνιστών. Για μας, ο χαρακτηρισμός του συντρόφου Ι.Κ. σε «δημόσιο κίνδυνο» και η επιχειρούμενη απέλαση του, εντάσσεται σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο. Η καταγωγή ενός ανθρώπου, δηλαδή, γίνεται το μέσο που το κράτος θα καταφέρει να «ξεμπερδέψει» με έναν αναρχικό. Η αλληλεγγύη μας σε όποιον χτυπιέται από το κράτος και το κεφάλαιο είναι εκτός από αυτονόητη και επιτακτική.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΜΠΑΤΣΩΝ - ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΔΥΝΑΜΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ Ι.Κ.

Μικροφωνική αλληλεγγύης στον σύντροφο Ι.Κ. Παρασκευή 14/02 στις 17:00 έξω από τον Κινηματογράφο Ολύμπιον (Αριστοτέλους 10 & Μητροπόλεως)

Συλλογικότητα για τον κοινωνικό αναρχισμό «Μαύρο & Κόκκινο»,

μέλος της Α.Π.Ο. - Ο.Σ.


1 2 3 4

Το καλοκαίρι του 2019 (τον Ιούλιο συγκεκριμένα) ο σύντροφος Ίρντι Κ., με καταγωγή από την Αλβανία, στην τυπική διαδικασία να ανανεώσει την άδεια παραμονής του, μια διαδικασία που γίνεται υποχρεωτικά ανά πενταετία, ώστε να μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα (όπου έχει μεγαλώσει κι έχει ζήσει σχεδόν όλη του τη ζωή), πληροφορήθηκε πως δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία ανανέωσης, διότι ο ίδιος αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, λόγω της σύλληψης του και της απόδοσης πλημμεληματικών κατηγοριών εναντίον του, γιατί συμμετείχε στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη του 2014.

Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, στη συγκεκριμένη πορεία υπήρξε έντονη και ωμή αστυνομική καταστολή. Συλλήψεις στον σωρό, ξυλοδαρμοί, τραυματισμοί και άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο Ίρντι Κ. . Έπειτα από αρκετές αναβολές ο σύντροφος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 27 μήνες. Ο ίδιος δεν αρνήθηκε την πολιτική του ταυτότητα ως αναρχικός, απέρριψε ωστόσο τις κατηγορίες που του προσάπτονταν.

Πρόκειται προφανώς για μια εκδικητικού τύπου δίωξη του συντρόφου, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κρατικής καταστολής, καθώς τις αναβολές, τη μη ανανέωση της άδειας παραμονής, τον χαρακτηρισμό του ως δημόσιου κινδύνου, το τέντωμα ή μάζεμα των ίδιων τους των νόμων συμπλήρωσε ένα ντόμινο απορρίψεων της ανανέωσης της άδειας παραμονής του.

Είναι ολοφάνερο πως όταν είσαι μετανάστης/τρια ή προέρχεσαι από οικογένεια μεταναστών και έχεις πολιτική δράση και ταυτότητα, τότε όχι μόνο δε λαμβάνονται υπόψη τα τυπικά κριτήρια που είναι υπεραρκετά, για να συνεχίσεις να παραμένεις στη χώρα, αλλά απεναντίας απορρίπτονται με άκρως περιφρονητικό και ειρωνικό τρόπο από δικαστές κι εισαγγελείς.

Στην περίπτωση του Ίρντι Κ. ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πάγια πολιτική του ελληνικού κράτους που αρνείται να αναγνωρίσει πλήρη πολιτικά δικαιώματα σε μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς που ζουν και εργάζονται επί δεκαετίες στη χώρα, κρατώντας τους σε μια διαρκή κατάσταση ολοκληρωτικής επισφάλειας. Ακόμη πιο έντονα, όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εφιαλτική υπενθύμιση πως στην περίπτωση που είσαι μετανάστης/τρια, τότε εξαιρείσαι από το δικαίωμα στην αντίσταση και οποιαδήποτε διαφορετική επιλογή πέρα από την πλήρη πειθάρχηση δίνει το δικαίωμα στο κράτος να σε συντρίψει μέσα από καφκικού τύπου διώξεις.

Αυτή η συνθήκη, όμως, έχει αποδέκτες και το σύνολο των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Κοίτα τι θα πάθεις αν αντισταθείς είναι το μήνυμα… Απέναντι σε αυτό το μήνυμα ορθώνουμε το ανάστημα μας, δεν το δεχόμαστε και δεν πρόκειται να το δεχτούμε ποτέ.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΙΡΝΤΙ Κ.

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης: Παρασκευή 14/2, 17:00 έξω από τον Κινηματογράφο Ολύμπιον (Αριστοτέλους 10 & Μητροπόλεως)

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

libertasalonica.wordpress.com

lib_exthess@hoextmail.coexm