Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 18.00

Συνέλευση αλληλεγγύης στον σύντροφο Ίρντι Κ.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΡΑ

Στις 12 Μάρτη, ο σύντροφος Ίρντι Κ. απειλείται από το κράτος και τους μηχανισμούς του με άμεση απομάκρυνση από τη χώρα. Ένα άτομο που είναι αναρχικός και μετανάστης αποτελεί εχθρό, κάτι μιασματικό για την κυρίαρχη αφήγηση που πρέπει να εκτοπιστεί. Στην ουσία, η σπειλή της κρατικής ομαλότητας (λόγω της πολιτικής του δράσης) και της εθνικής ενότητας (ως μετανάστης) τοποθετείται κάτω από την ομπρέλα του νομικίστικου όρου ''δημόσιος κίνδυνος'' με απώτερο σκοπό την κοινωνική νομιμοποίηση της εκδικητικής στάσης απέναντι του.

Μια συνοπτική ενημέρωση για την υπόθεση από το κείμενο του συντρόφου

''Στις 3 Ιουλίου 2019, πήγα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να ανανεώσω την άδεια παραμονής μου, η οποία θα έληγε μια εβδομάδα μετά. Εκεί με ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό το αίτημα μου,αφού θα βγει ούτως ή άλλως αρνητικό καθώς υπάρχει δικαστική απόφαση εις βάρος μου που με καθιστά ''δημόσιο κίνδυνο''. Μου ανακοίνωθηκε, επίσης,πως αυτό που πρέπει να κάνω είναι να αποχωρήσω οικειοθελώς από την χώρα μέχρι να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση μου. Την επόμενη φορά που επισκέφθηκα μαζί με δικηγόρο την ίδια υπηρεσία θα μάθαινα, μάλιστα, πως ο φάκελος μου είχε σταλεί στην Περιφέρεια λίγες μόνο μέρες μετά την σύλληψη μου κατά τη διάρκεια της πορείας της 6/12/2014 και περιλάμβανε και μια ακόμη υπόθεση στην οποία είχα απαλλαγεί με βούλευμα. Η Περιφέρεια, λοιπόν, μετά από εντολή της αστυνομίας,αποφάσισε χωρίς να έχει τελεσιδικήσει η απόφαση καθώς η ποινή ήταν εφέσιμη και το εφετείο δεν έχει καν οριστεί, να μου απορρίψει το αίτημα για ανανέωση της άδειας παραμονής μου για λόγους δημόσιας τάξης και να μου χαρίσει απλόχερα 30 ημέρες οικειοθελούς αποχώρησης από την χώρα. Η πρώτη αρνητική απόφαση συνοδεύτηκε από μια δεύτερη, καθώς μέχρι και το απλό μου αίτημα για παράταση διαμονής 30 ημέρων απορρίφθηκε εκ νέου με συνοπτικές διαδικασίες. Οι επόμενες νομικές κινήσεις ήταν να πάμε την υπόθεση μου στα διοικητικά δικαστήρια, όπου και θα ζητούσαμε να γίνει αναστολή και ακύρωση της αρνητικής απόφασης της Περιφέρειας.

Η υπόθεση μου εκδικάστηκε σε μονομελές διοικητικό δικαστήριο και η πρόεδρος που εξέτασε την αίτηση της προσωρινής διαταγης την απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες. Η δικαστής εστίασε σε ένα μονάχα πράγμα. Ζήτησε επίμονα να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το δικαστήριο μου για την πορεία της 6ης δεκέμβρη, πέταξε ειρωνείες σχετικά με μπάχαλα και όχι μόνο και πολύ άμεσα απέρριψε το αίτημα μου για παραμονή στη χώρα έως ότου να γίνει το δικαστήριο για ακύρωση της απόφασης της Περιφέρειας. Η δικαστής αυτή, φάνηκε πως με ξαναδίκασε για το δικαστήριο της 6ης Δεκέμβρη. Με δίκασε για την πολιτική μου ταυτότητα και τις επιλογές μου. Σε αυτή την υπόθεση μπήκα έχοντας την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για μια τυπική διαδικασία που άπτεται του μεταναστευτικού δίκαιου και πολύ σύντομα κατάλαβα πως πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δική. Την δικαστή αυτή θα ξανασυναντήσω μπροστά μου εκ νέου στις 12 Μαρτίου όπου και εξετάζεται το αίτημα μου για ακύρωση της απόφασης της Περιφέρειας.''

Μια δίωξη, λοιπόν, που ξεκίνησε το 2014 τη συναντάμε στο σήμερα μέσα σε μια συνέχιση κατασταλτικής φιέστας με τη δοκιμασμένη συνταγή της δημοκρατίας, του δόγματος νόμος-τάξη-ασφάλεια, ένα δόγμα που περιφρουρεί, ενδυναμώνει και συντηρεί το προφίλ της κρατικής κυριαρχίας, ένα ''βασίλειο'' άτρωτο που στόχο του έχει την προστασία των υπηκόων από κάθε λογής εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό με όπλο την δικαιοσύνη, προσπαθώντας να μονοπωλήσει τη βία με αναίμακτους όρους.

Το σκηνικό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες εμπεριέχει ένα από τα πιο βίαια μοντέλα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με ζωές μεταναστ/ριων να λογίζονται ως αριθμοί, που είτε πρέπει να εκτοπιστούν, είτε να αφομοιωθούν στην κανονικότητα, και όταν αυτό δεν είναι βραχυπρόθεσμα εφικτό να εγκλειστούν σε στρατόπεδα- φυλακές. Καθημερινά κυνηγητά που μερικές φορές αποβαίνουν θανατηφόρα, τραμπουκισμοί, ξυλοδαρμοί, εκκενώσεις στεγαστικών καταλήψεων μεταναστ/ριων ως ευκολότερους στόχους. Αυτές είναι μερικές από τις πρακτικές που πάντα χρησιμοποιούσε η καταστολή, άλλοτε πιο κεκαλλυμένα και άλλοτε απροκάλυπτα εντάσσοντας τες στην πολιτική της ατζέντα (ή παροτρύνοντας τες μέσω αυτής). Μιας ατζέντας που περιέχει σε εξίσου υπολογίσιμο βαθμό την καταπολέμηση της ευρύτερης ανταγωνιστικής δράσης.

''Θα πατάξουμε πρώτα το πολιτικό και μετά το ποινικό έγκλημα'' Μ. Χρυσοχοίδης

Μέσα από αυτή τη φράση διαφαίνεται όλη η ουσία της υπάρχουσας κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας και ευφραίνεται όλος ο μικροαστικός συρφετός που ψοφάει για θέαμα και αίμα μαγισσών. Από συλλήψεις για προπαγανδιστικές δράσεις, φαντασμαγορικές εκκενώσεις πολιτικών καταλήψεων υψηλού μπάτζετ με ελικόπτερα, παρακολουθήσεις συντροφ/ισσων με διαρκώς αναπτυσσόμενα τεχνολογικά μέσα (μικρόφωνα, κάμερες κτλ) μέχρι χουλιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής το κράτος παρουσιάζει ξεκάθαρα και απροκάλυπτα την στρατηγική του απέναντι μας, συντηρώντας πάντα και την εύνοια των συνένοχων-οπαδών του.

Αυτό, ωστόσο, που δεν καταλαβαίνουν είναι πως αυτό που προσπαθούν να διαχειριστούν είναι μη διαχειρίσημο - την σίγηση του αδιάκοπου αγώνα για ανάσα και ζωή. Και έχουμε μακρύ ιστορικό ανυπακοής και θα το διατηρήσουμε με συνέπεια. Η απόπειρα του υλικού μας διαχωρισμού και περιορισμού, η ασταμάτητη προσπάθεια φίμωσης του κινήματος, οι απειλές και οι επιδείξεις ισχύος δεν έμειναν ποτέ και ούτε θα μείνουν αναπάντητες. Από μεριάς μας καλούμε σε πολύμορφη δράση αλληλεγγύης με τον σύντροφο, αποστρεφόμαστε τον δρόμο της αδράνειας και επιλέγουμε ενεργά και συνειδητά την πλευρά μας σε αυτόν τον - όχι και τόσο -αφανή πόλεμο. Οι συνθήκες επιτάσσουν την όξυνση των αντιστάσεων, την σύσφιξη των σχέσεων και την χρήση όσων πρακτικών διαθέτουμε. Κάνενα συντρόφι δεν θα αφεθεί στα χέρια του εχθρού, κανένα κεκτημένο και καμία σχέση δεν θα παραδοθεί αμαχητί. Αυτός ο κόσμος μπορεί να έχει διεισδύσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, μα ποτέ δεν θα καταφέρει να την φτάσει. Και αν αυτό δεν μας δίνει πάντα ελπίδα, μας δίνει κουράγιο, πείσμα, θάρρος και επιμονή.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΙΡΝΤΙ Κ.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΦΙΚΤΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΟΣΟΥΣ/ΕΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Συνέλευση αλληλεγγύης στον σύντροφο Ίρντι Κ.

Επόμενη συνέλευση, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, 18.00, στην ΣΘΕ