Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 στις 13.00

Διαμαρτυρία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία & τη δολοφονία...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και τη δολοφονία μη ανθρώπινων ζώων

"Ανοιχτό κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία και τη δολοφονία μη ανθρώπινων ζώων, έξω από το σταθμό μετρό μέγαρο μουσικής, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στη 13:00."

Οι απαρχές του πολιτισμού είναι συνυφασμένες με την συγκρότηση της οργανωμένης εξουσίας, την διασφάλιση της ιδιοκτησίας και την συστηματοποιημένη εξημέρωση. Έτσι, οι εκάστοτε εξουσιαστές με διαφορετικές τακτικές ελέγχου προσπάθησαν να επιβληθούν στα πιο αδύναμα ανθρώπινα και μη ζώα. Με τη δουλεία, τη μαζίκη παραγωγή, τη θρησκεία, τη διαχείριση πληθυσμών ανθρώπινων και μη ζώων και τη θεσμοθέτηση νόμων, η ανθρωποκεντρική νοοτροπία και πρακτική κατόρθωσε να κανονικοποιήσει τις μαζικές δολοφονίες, την εκμετάλλευση και την καθολική κακοποίηση των ζώων. Μέσα από τα εκτροφεία αναπαράγονται σπισιστικά και σε μη ελέγξιμους αριθμούς συγκεκριμένα είδη ή υβρίδια. Νομοθετείται και επιδοτείται η θανάτωση όσων δεν είναι πια χρήσιμα, ενώ άλλα φυλακίζονται για διασκέδαση, δολοφονούνται για κέρδος ή για χόμπι. Η οικονομική ανάπτυξη και συντήρηση ολόκληρων κρατών στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων και της φύσης.

Η Αυστραλία βρίσκεται στην πρώτη θέση εξαγωγής άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Το σχέδιο του κράτους περιλαμβάνει τη συνεχή δημιουργία συγκροτημάτων εξόρυξης άνθρακα, αδιαφορώντας για το κόστος που αυτά θα επιφέρουν στον πλανήτη και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προξενούν. Ενώ οΜεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει ήδη συρρικωνθεί, το κράτος σκοπεύει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο δολλάρια, ανοίγοντας δίπλα του ένα ακόμα τοξικό ανθρακωρυχείο απειλώντας άλλο ένα μέρος του φυσικού πλούτου και οποιαδήποτε μορφή ζωής ζει εκεί.Πυρκαγιές πλήττουν κάθε χρόνο τις δασικές εκτάσεις της Αυστραλίας, με τις τελευταίες να έχουν καταστρέψει πάνω από έντεκα εκατομμύρια εκτάρια γης, ενώ τα ανθρακωρυχεία παίρνουν τη θέση των καμμένων δασικών περιοχών.

Οι μεγάλες φωτιές των τελευταίων μηνών δεν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής γενικά και αόριστα αλλά της συστηματικής εκμετάλλευσης της φύσης και των ζώων. Ολοένα και περισσότερα δάση αποψιλώνονται για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας και της τεχνοβιομηχανικής ανάπτυξης, με απότοκο ο φυσικός κόσμος και οι βιότοποι των μη ανθρώπινων ζώων να καταστρέφονται ραγδαία. Μηχανές κατεδάφισης και μισθωτοί δολοφόνοι/ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούν εκατομμύρια μη ανθρώπινα ζώα κάθε χρόνο, ανάμεσά τους καγκουρό και κοάλα, μετατρέποντας τη φύση σε ένα κερδοφόρο παραγωγικό μέσο για την κάλυψη των αναγκών της μαζικής κοινωνίας.

Η Αυστραλία αποτελεί μια πρώην αποικιοκρατία, που από τις απαρχές της εγκατάστασης των λευκών ευρωπαίων στο νησί, εισήχθησαν χιλιάδες εξημερωμένα ζώα με σκοπό τη συνέχιση της εκμετάλλευσής τους στη νέα ήπειρο. Για να μπορέσει να υποστηριχθεί αυτή η γεωγραφική εξάπλωση και επέκταση των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων έπρεπε πρώτα να εκδιωχθούν οι γηγενείς πληθυσμοί (αβορίγινες) από τις εύφορες και με καλό κλίμα περιοχές και να εκτοπιστούν στις ερήμους οι οποίες επεκτάθηκαν μέσα από τη συστηματική εκμετάλλευση της γης, μέσα από τις μονοκαλλιέργειες, τις αρδεύσεις και την αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα.

Το 1820 με τη μηχανοποίηση των αργαλειών η Αυστραλία παρήγαγε το μαλλί που έκλωθαν ασταμάτητα οι μηχανές στην Αγγλία. Αυτή η συνθήκη μετέτρεψε την Αυστραλία στη μεγαλύτερη παραγωγό μαλλιού προβάτων αλλά και σε μια τεράστια βιομηχανία παραγωγής σάρκας νεκρών ζώων προς βρώση. Το 54% της γης χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία, ενώ εκατομμύρια ζώα εξάγονται ζωντανά για να σφαχτούν στις χώρες προορισμού, έχοντας την πρωτιά αυτής της βάναυσης βιομηχανίας. Εκατομμύρια ζώα στοιβάζονται σε πλοία φαντάσματα με προορισμό τις ΗΠΑ και χώρες της Ασίας όπου το κόστος σφαγής είναι χαμηλότερο εξαιτίας της απουσίας νομικού πλαισίου. Χιλιάδες ζώα πεθαίνουν ασφυκτικά στοιβαγμένα μέσα στα αμπάρια των πλοίων για να τεμαχιστούν και να πωληθούν έπειτα από μέρες.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, τη δεκαετία του 1840, ένας μεγάλος αριθμός καμηλών μεταφέρθηκε από Ινδία, Αραβία και Αφγανιστάν από αποικιοκράτες με στόχο την εκμετάλλευση και την εργαλειακή μεταχείρισή τους χρησιμοποιώντας τες για εξερευνήσεις, μεταφορά αγαθών, χτίσιμο γεφυρών επικοινωνίας και αφότου η τεχνοβιομηχανική ανάπτυξη περιόρισε τη χρήση τους, είτε εγκαταλείφθηκαν σε ερημικές περιοχές, είτε συνεχίστηκε η εκμετάλλευσή τους με ποικίλους τρόπους.

Όπως όλα τα μη ανθρώπινα ζώα, έτσι και οι καμήλες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση των εξουσιαστικών και σπισιστικών πρακτικών. Χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για τουριστικούς σκοπούς, εργάτες-δούλοι για ξεναγήσεις επισκεπτών, εκθέματα προς ψυχαγωγία σε ζωολογικούς κήπους και πάρκα σε ΗΠΑ και Ασία, ή δολοφονούνται και μετατρέπονται σε κρέας προς κατανάλωση από ανθρώπους και σε ζωοτροφές.

Παράλληλα, και καθώς ο πληθυσμός τους συνεχίζει να αυξάνεται, κατηγορούνται ως επιβλαβές είδος προς τους ανθρώπους, τη χλωρίδα και την πανίδα. Με αυτό το πρόσχημα το κράτος επικαλείται την αναγκαιότητα διαχείρισης του αριθμού τους. Η υποδούλωση, η εργαλειοποίηση, η αντικειμενοποίηση και ο έλεγχος του πληθυσμού τους με κρατικές δολοφονίες είναι συνήθεις πρακτικές που καταδεικνύουν την επιβολή και κυριαρχία προς τα υπόλοιπα είδη του πλανήτη.

Μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, καμήλες αλλά και άγρια άλογα βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο. Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΜΕ, δε διστάζει να προβάλλει ως λύση νέες δολοφονίες ζώων που αποτελούν πια φύρα και πρόβλημα, ενώ έχουν μεταφερθεί εκεί, χρησιμοποιηθεί και εγκαταλειφθεί ύστερα από ανθρώπινη πρωτοβουλία.

Πιο συγκεκριμένα, με κράτος και αρχές να επικαλούνται τη λειψυδρία και την προστασία κατοικημένων περιοχών, οι δυνάμεις καταστολής του κράτους αναλαμβάνουν δράση και προχωράνε σε μαζική σφαγή. Ελεύθεροι σκοπευτές δολοφονούν 5.000 καμήλες σε διάστημα λίγων ημερών. Δεν μας εκπλήσσει που τα κυβερνητικά μέτρα προτείνουν και προχωρούν στην εξόντωσή τους. Το 2010 μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο "Αυστραλιανό πρόγραμμα διαχείρισης των άγριων καμηλών" που ευθύνεται για τη δολοφονία χιλιάδων, χρησιμοποιώντας και πάλι ελεύθερους σκοπευτές. Οι ίδιες δολοφονικές πρακτικές μπαίνουν ξανά σε ισχύ από το κράτος μετά τις πυρκαγιές.

Μια ολόκληρη χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Μη ανθρώπινα ζώα βρίσκονται απανθρακωμένα σε συρματοπλέγματα προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις πυρκαγιές, ενώ τα ζώα σε φάρμες και άλλες δομές εγκλεισμού δεν έχουν καν τη δυνατότητα να παλέψουν για τη ζωή και την επιβίωσή τους. Δάση και φυτά εξοντώνονται και πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια ζώα έχουν καεί ζωντανά.

Η κλιματική αλλαγή ως απόρροια της τεχνοβιομηχανικής ανάπτυξης, της συστηματοποιημένης κτηνοτροφίας, των ανθρακωρυχείων, της αλιείας και η συνεχής εκμετάλλευση της φύσης φέρει τον πλανήτη σε μη αναστρέψιμο σημείο.

Η ανοχή και η υποκρισία μιας κοινωνίας που δείχνει να συγκινείται από τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ ενώ παράλληλα στηρίζει σφαγεία, εργαστήρια πειραμάτων, εκτροφεία, pet-shops και άλλες δομές εγκλεισμού και εκμετάλλευσης μη ανθρώπινων ζώων, μας εξοργίζει. Είναι η ίδια που νομιμοποιεί χιλιάδες δολοφονίες καθημερινά. Η επιλεκτική της ευαισθησία σταματάει σε κάποια είδη, αν όχι μόνο σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις. Δεν μας πείθει ότι ένα πρότυπο εκμετάλλευσης τόσο παλιό όσο ο πολιτισμός, μπορεί να αλλάξει νομοθετικά, δικαστικά, μέσα από δικαιωματικά και θεσμικά αιτήματα, ΜΚΟ και φιλοζωικές οργανώσεις. Μαχόμαστε για την απόλυτη απόρριψη της νοοτροπίας του πολιτισμού που κατασκευάζει και αναπαράγει την εκμετάλλευση και τον σπισισμό.

Ο πολιτισμός, η κουλτούρα της εξημέρωσης, η εξουσία του κράτους με νόμους και θεσμούς, η μαζική κοινωνία, οι ρόλοι που μας επιβάλλονται, το τεχνοβιομηχανικό και καπιταλιστικο σύστημα, η αποικιοκρατία και η τουριστικοποίηση είναι αλληλένδετα με την καταστροφή και την λεηλασία. Για μία ακόμη φορά η ανθρωποκεντρική διαχείριση σε βάρος των μη ανθρώπινων ζώων επιβεβαιώνεται. Πρακτικές θανάτου συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Το ίδιο σύστημα που ευθύνεται για τις ανυπολόγιστες καταστροφές της φύσης και του οικοσυστήματος, δεν διστάζει να προτείνει ως λύση νέες δολοφονίες ζώων ορίζοντας την ίδια τους την ύπαρξη ως πρόβλημα.

Οι άνθρωποι ως εξουσιαστές ορίσανε τους εαυτούς τους ως διαχειριστές οποιασδήποτε μορφής ζωής στον πλανήτη και στο βωμό της ανάπτυξης, της προόδου και του κέρδους, η φύση υποβάλλεται σε ένα συνεχή βιασμό και τα μη ανθρώπινα ζώα σε ένα συνεχές ολοκαύτωμα.

Όλα είμαστε αναλώσιμα στην κρεατομηχανή του κράτους και του κέρδους, αριθμοί προς διαχείριση και σώματα προς εξόντωση.

Ενάντια σε σπισισμό και ανθρωποκεντρισμό

Φωτιά στις δομές καταπίεσης και κυριαρχίας, λευτεριά στη φύση και τα ζώα

Για την άγρια ελευθερία και την αναρχία

Αντισπισιστική συνέλευση

Σάββατο 22/02, 13:00

Στ. μέγαρο μουσικής

~ 350μ. από αυστραλιανή πρεσβεία

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/81779/