Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 στις 19.00

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Ο Ασκός του Αιόλου" & συζήτηση για τις βΑΠΕ & τα Άγραφα

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΔΙΑ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ "ΠΡΑΣΙΝΗΣ" ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΣ

ΠΡΟΒΟΛΗ
του ντοκυμαντέρ "Ο Ασκός του Αιόλου"
ΣΥΖΗΤΗΣΗ
για τις βιομηχανικής κλίμακας ΑΠΕ. Η περίπτωση των Αγράφων
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ
- την πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
- μέλη της κινηματογραφικής ομάδας του ντοκυμαντέρ

Συνέλευση για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του Ελληνικού
syneexlliniko@exprotonmaexil.com

το κείμενο που μοιράζεται από τη συνέλευση εδώ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΕΔΙΑ ΚΕΡΔΟΥΣ ΚΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ


Τι συνδέει…
· τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες
· τα τεράστια πάρκα ανεμογεννητριών στις κορφές των βουνών
· το ξεπούλημα κάθε δημόσιου χώρου για εκμετάλλευση από ιδιωτικά συμφέροντα (βλ. καζίνο (IRC) και οικιστική ανάπτυξη στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού) και
· τα τεράστια εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στο άμεσο μέλλον;

Κάθε ένα σημείο από τα παραπάνω αποτελεί ακόμη μια καταχρηστική πλευρά της βίαιης εφαρμογής του ιδεολογήματος της «ανάπτυξης».

Ο δρόμος για τη χωρίς προηγούμενο οικονομική λεηλασία του τόπου άνοιξε διάπλατα κατά την περίοδο της κρίσης. Από τη μία, με την υποτίμηση της αξίας της γης και την κατάργηση κάθε εργατικού και κοινωνικού δικαιώματος εξασφαλίστηκαν ιδανικές συνθήκες για την επιτυχία επενδύσεων που βασίζονται στην αισχροκέρδεια. Από την άλλη, πατώντας πάνω στην ανάγκη για επιβίωση, «τέτοιου τύπου» επενδύσεις εμφανίζονται ως η μοναδική λύση σωτηρίας από τη φτώχια και τη χρεοκοπία, αμβλύνοντας έτσι κάθε αντίρρηση και κοινωνική αντίσταση.

Αν ακολουθήσουμε το νήμα που συνδέει αυτές τις καταστροφικές και ανώφελες στην πραγματικότητα επεμβάσεις, οδηγούμαστε σε ένα μικρό αριθμό επιχειρηματιών, οι οποίοι με τους μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων και των μικρότερων θυγατρικών τους, κερδοσκοπούν συστηματικά μέσω της ανάληψης των έργων «πράσινης» ή μη «ανάπτυξης» και της προώθησης αντίστοιχων «στρατηγικών επενδύσεων».

Η περίπτωση των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ)

Έχοντας ήδη κατακτήσει τις χαμηλότερες πλαγιές, οι ανεμογεννήτριες χωροθετούνται όλο και σε μεγαλύτερο υψόμετρο και επεκτείνονται πλέον σχεδόν σε κάθε κορυφή, όπως συμβαίνει στην περιοχή των Αγράφων. Η απότομη μορφολογία των ελληνικών βουνών απαιτεί τη διάνοιξη δρόμων μεγάλου πλάτους και με μεγάλη πυκνότητα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε νταλίκες, με τις οποίες μεταφέρονται οι πυλώνες και τα πτερύγια μήκους πολλών δεκάδων μέτρων. Η σκηνή της καταστροφής ολοκληρώνεται με την ισοπέδωση των κορφών, ώστε να φυτευτούν οι αναγκαίες τσιμεντένιες βάσεις στήριξης, διαμέτρου και αυτές πολλών μέτρων. Βουνά που ορίζουν με το σχήμα και τη μορφολογία τους, χιλιετίες τώρα, τη ζωή των φυσικών οικοσυστημάτων και την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων, καταστρέφονται στο όνομα του εφήμερου οικονομικού καπρίτσιου και της πλεονεξίας.

Το παράλογο εντείνεται από το γεγονός ότι η καταστροφή αυτών των περιοχών προωθείται στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, πολλές από τις οποίες αποτελούν απολύτως προστατευόμενες περιοχές Natura.

Και γίνεται ακόμα πιο παράλογο, αν σκεφτούμε ότι την ίδια ώρα προγραμματίζονται κολοσσιαίες επενδύσεις σε νέα εργοστάσια και υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, τόσο στην Ελλάδα1 όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο2. Άρα, τελικά στόχο δεν αποτελεί η αντικατάσταση της παραγόμενης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με ΑΠΕ, αλλά απλώς η εκμετάλλευση κάθε δυνατού φυσικού πόρου που θα αφήσει κέρδος στους επιχειρηματίες και θα ικανοποιήσει την ακόρεστη όρεξη του καπιταλισμού για ολοένα και περισσότερη ενέργεια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παραγόμενη ενέργεια δεν προορίζεται για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών εντός της Ελλάδας. Μεγάλο μέρος της θα εξάγεται στο εξωτερικό, σε χώρες που δε θα παραλείψουν πιθανά να διαφημίζονται για την «πράσινη ανάπτυξη» που προωθείται στον τόπο τους.

Διότι αυτό είναι τελικά το ζήτημα με την ανάπτυξη, η ολοένα και επεκτεινόμενη κατανάλωση φυσικών πόρων. Το «πράσινο» μπαίνει μόνο ως κόλπο μαρκετινγκ. Σε ένα πλανήτη με πεπερασμένους πόρους δεν μπορεί να παραμένει πρόταγμα η αέναη «ανάπτυξη». Διότι και να εξασφαλίσουμε παραπάνω ενέργεια αν δεν αλλάξει η οικονομική και κοινωνική οργάνωση δε λύνεται το πρόβλημα.

Η προαναφερόμενη ένταση στην επέλαση της «ανάπτυξης», με «πράσινο» μανδύα, πηγαίνει χέρι-χέρι με τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της κοινωνίας στην όποια διαδικασία λήψης αποφάσεων. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων που μας αφορούν, με όρους ισοτιμίας και συλλογικής λειτουργίας. Είτε είμαστε κάτοικοι των χωριών που θα καταστραφούν, είτε κάτοικοι των μεγαλουπόλεων στο όνομα των οποίων αποφασίζουν για τις "ανάγκες μας", είτε ορειβάτες και περιπατητές που η επαφή με τη φύση αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι τόποι μας πεδίο κέρδους κι εκμετάλλευσης.

Διεκδικούμε να συμμετέχουμε στις διαδικασίες που ορίζουν ποιες είναι και πώς καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες, χωρίς κανένα παράλογο συμψηφισμό που οδηγεί σε ωμές, καταστροφικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Παρασκευή 21/2/2020, 19:00
Κοινός Τόπος, Πλούτωνος και Υψηλάντου, Χαραυγή (Δάφνη)

ΠΡΟΒΟΛΗ του ντοκιμαντέρ "Ο Ασκός του Αιόλου"
ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τις βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμες Πηγές
Ενέργειας. Η περίπτωση των Αγράφων.

παρεμβάσεις από:
- την Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
- μέλη της κινηματογραφικής ομάδας
Η συνέλευση είναι ανοιχτή σε όσες/ους ενδιαφέρονται για τα παραπάνω ζητήματα.
Συναντιόμαστε κάθε δεκαπέντε ημέρες και τα θέματα που μας απασχολούν είναι αυτά της γειτονιάς μας, όπως το Ελληνικό, το παράκτιο μέτωπο και οι δημόσιοι χώροι όσο και ευρύτερα ζητήματα πάνω στο ιδεολόγημα της ανάπτυξης και των αντιστάσεων από τα κάτω.

Συνέλευση για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και του Ελληνικού
syneexlliniko@exprotonmaexil.com

1
Επενδύσεις σε νέα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο στην Ελλάδα https://www.capital.gr/epixeiriseis/3408436/e…
2
Χρηματοδότηση της Ε.Ε. σε 32 νέα μεγάλα έργα φυσικού αερίου με διάρκεια ζωής 40-50 χρόνια:
https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikon…

πηγή : https://autonomikoinotita.espivblogs.net/2020…