Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στις 9.30 πμ

2 καλέσματα : 1 2

Απεργία για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Να μην περάσει η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης | Όχι στις νέες αυξήσεις εισφορών

Το δικαίωμα του κόσμου της εργασίας στην ασφάλιση δεν χαρίστηκε. Προήλθε από σκληρούς αγώνες των εργαζόμενων, ενώ διαχρονικά το κράτος και η εργοδοσία, προσπαθούν να βάλουν χέρι στις εισφορές και στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, η Ευρωπαϊκή ένωση και η εργοδοσία εντείνουν τις αντεργατικές τους παρεμβάσεις στην ασφάλιση και στην περίθαλψη. Το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ξεκάθαρο ταξικό προσανατολισμό. Παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι αλλάζει ριζικά τον νόμο Κατρούγκαλου, ουσιαστικά δρομολογεί την συνέχισή και τη θωράκιση του κλείνοντας νομικά κενά, σε αυτό που από την αρχή αποτελούσε την βασική του στόχευση: Τον περιορισμό της εγγύησης του κράτους στις συντάξεις, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, την εξατομίκευση και τη μετάθεση της ευθύνης του ασφαλιστικού κινδύνου στους εργαζόμενους, την ανταποδοτικότητα και την κεφαλαιοποίηση. Το ανταποδοτικό/κεφαλοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα είναι το μοντέλο που εφαρμόστηκε από τον Πινοσέτ στη Χιλή σε αντίθεση με το αναδιανεμητικό σύστημα/αλληλεγγύης δηλαδή τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

  • Η κυβέρνηση της ΝΔ πατώντας πάνω στις αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου κατέθεσε νομοσχέδιο για την παράδοση των εισφορών πρώτα απ' όλα της επικουρικής ασφάλισης σε ιδιωτικές εταιρίες. Εντάσσει το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ γεγονός που οδηγεί στη λεηλασία των αποθεματικών του (8δισ) και στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Προετοιμάζουν το έδαφος για ραγδαία στροφή, στην ιδιωτική ασφάλιση και το τζογάρισμα των «ατομικών λογαριασμών» επικούρησης από ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση. Στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από 1-1-2021 η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα καταργήσει τη Δημόσια επικουρική σύνταξη και θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
  • Ταυτόχρονα, μεταθέτει στους ίδιους τους ασφαλισμένους την ευθύνη για οποιαδήποτε συνταξιοδοτική παροχή στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου. Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους με μπλοκάκι οδηγεί στην μετατροπή της ασφάλισης σε «επενδυτικό προϊόν». Η κυβέρνηση θεσπίζει 7 ασφαλιστικά πακέτα (κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών), που υποτίθεται θα οδηγήσουν και σε ανάλογες συνταξιοδοτικές παροχές, με ευθύνη του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος έχει έναν «ατομικό κουμπαρά» που έχει μέσα τις εισφορές, αλλά όχι εξασφαλισμένες αποδοχές. Ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται όχι με την τελευταία (καλύτερη) 5ετία, αλλά με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, σφαγιάζεται η σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.
  • Επιβεβαιώνεται η διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνική» και ανταποδοτική (μη εγγυημένη κρατικά) στο πλαίσιο ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Το κράτος εγγυάται μόνο 384 ευρώ!-η πλειοψηφία των συντάξεων δεν θα υπερβαίνει τα 500-600 ευρώ ενώ η ανταποδοτικότητα σμπαραλιάζει τα υπολείμματα του αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος προτρέποντας όσους έχουν λίγα παραπάνω εισοδήματα να επιλέγουν χαμηλή κατηγορία ασφάλισης και το υπόλοιπο να το ασφαλίζουν ιδιωτικά.
  • Στο νομοσχέδιο μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές αλλά αυτό δεν είναι για καλό. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων θα φέρει ονομαστικές αυξήσεις αλλά γίνεται για να «καταπιούμε» τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από τη μια και από την άλλη γιατί έτσι τα ταμεία οδηγούνται στην κατάρρευση και άρα η αναζήτηση ατομικών λύσεων στην ιδιωτική ασφάλιση θα φαντάζει μονόδρομος.
  • Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μείωση τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον ν. Κατρούγκαλου. Με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικά κάποια ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου αλλά συνταγματικός ο νόμος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νέο νομοσχέδιο αυξάνει τα ποσοστά αναπλήρωσης κυρίως αυτά που αφορούν 40 χρόνια εργασίας αλλά επειδή μειώνει την βάση υπολογισμού της σύνταξης τελικά οι συντάξεις μειώνονται! Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα απάτη και παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Με τον τρόπο αυτό αποβλέπει να μην τολμά κανείς να συνταξιοδοτείται προτού συμπληρώσει 40 χρόνια συντάξιμη εργασία.
  • Η επικουρική που χορηγείται από το ΕΤΕΑΕΠ μέχρι το ν. Κατρούγκαλου ήταν 20% επί της κύριας σύνταξης (μικτής). Με τον ν. Κατρούγκαλου το ποσοστό καθορίστηκε 0.45% για κάθε χρόνο ασφαλιστικής κάλυψης επί του συντάξιμου μισθο και από 1-1-2015 ισχύει η περίφημη νοητή κεφαλαιοποίηση με το προσδόκιμο ζωής (οι γυναίκες έχουν μικρότερο ποσοστό, επειδή έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής!). Ο νέος τρόπος υπολογισμού μειώνει την επικουρική σύνταξη κάθε χρόνο από 1-1-2015.
  • Όσοι εργαζόμενοι είναι στην ρύθμιση του Νόμου Κατρούγκαλου για τα μπλοκάκια, θα αντιμετωπίσουν τις απειλές για την μείωση του έμμεσου μισθού τους (εργοδοτικές εισφορές) και το φόρτωμα όλου του ασφαλιστικού κόστους στις πλάτες τους. Οι ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους & μπλοκάκια είναι μια σαφής επιλογή στην κατεύθυνση ανταποδοτικότητας και ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, ενώ θα επιφέρουν αύξηση εισφορών στους φτωχούς και τους ανέργους. Η κατώτερη εισφορά κυμαίνεται στα 220 ευρώ, ενώ θα φτάσει στα 280 ευρώ μαζί με το επικουρικό και το εφάπαξ. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μεγάλη αύξηση για τους χαμηλά αμειβόμενους και τους ανέργους. Έτσι η συνολική μηνιαία αύξηση εισφορών φτάνει περίπου στα 45 ευρώ, για όσους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκι, πλήρωναν ως τώρα την κατώτερη εισφορά, (δηλαδή για την μεγάλη πλειοψηφία).
  • Ουσιαστικά εξισώνουν το -αυξημένο πλέον- ποσό καταβολής εισφορών των χαμηλών εισοδημάτων που αποτελούν την πλειοψηφία, με τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, τα οποία αναλογικά απαλλάσσονται σχεδόν από την υποχρέωση καταβολής εισφορών (άρθρα 35 και 48). Πιο απλά, ό,τι καταβάλλει ο ασφαλισμένος με ύψος εισοδήματος 7.000 ευρώ θα καταβάλει κι αυτός με εισόδημα 70.000 ευρώ!
  • Η περίφημη αύξηση στις συντάξεις που επιχειρεί να αξιοποιήσει κυβέρνηση είναι αυστηρά περιορισμένη για όσους έχουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης δεν καλύπτουν τις απώλειες του Ν. Κατρούγκαλου. Οι άγριες περικοπές που ψήφισε στον προϋπολογισμό σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 2020 επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά και ότι η τάση μείωσης των συντάξεων θα συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα.
  • Διατηρούνται για όλους τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (3ο μνημόνιο) και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες κατά 5 χρόνια. Η ηλικία αυτή μάλιστα θα αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω από 1-1-2021 μέχρι και τα 70 έτη, όταν αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, όπως προβλέπεται
  • Καταργούνται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη και δρομολογεί και την κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.
  • Θεωρείται δεδομένη η λεηλασία των 80 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία (χρέη κράτους -εργοδοτών, κούρεμα, ανακεφαλαιοποίηση, χρηματοδότηση επιχειρήσεων από αποθεματικά ταμείων, τζογάρισμα τους στο χρηματιστήριο).
  • Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ της ιδιωτικών υγείας μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).

Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο συντάξεις και υπόθεση των ηλικιωμένων. Αφορά τη σημερινή εργατική βάρδια, διότι οι εισφορές για σύνταξη και υγεία αποτελούν μέρος του μισθού, εντάσσονται στη σχέση αξίας εργατικής δύναμης και υπεραξίας που κλέβει το κεφάλαιο. Η προκλητική π.χ. μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως «επενδυτικό κίνητρο κερδοφορίας» μεγεθύνει τον κλεμμένο μισθό από το αφεντικό, μειώνει το αποθεματικό του εργαζόμενου. Η κοινωνική ασφάλιση είναι υπόθεση του παρόντος, των νέων εργαζόμενων και όχι του μέλλοντος. Δεν πρόκειται για αλληλεγγύη γενεών αλλά για εργατική ενότητα. Χωρίς δουλειά σταθερή, με πλήρη δικαιώματα, με συντάξιμα τα χρόνια ανεργίας, η σύνταξη θα μετατραπεί σε κοινωνικό βοήθημα.

Η απεργιακή απάντηση είναι αναγκαία μόλις η κυβέρνηση καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Βουλή, αλλά και η απεργιακή κλιμάκωση αν η κυβέρνηση το φέρει για ψήφιση. Απεργούμε όλοι στις 18/2!

Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας

Στον κλάδο συνεχίζει η απληρωσιά, οι απολύσεις, ενώ η εγκυμοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μέσω της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης του σωματείου αποτελούν βασικό εργαλείο του κεφαλαίου για την ανάκαμψη των κερδών. Οι μισθοί βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα σε μεγάλο κομμάτι του κλάδου. Η πλειοψηφία των νέων συναδέλφων δυσκολεύονται να βιοποριστούν ακόμα και αν εργάζονται σε δουλειές «πλήρους» απασχόλησης, ενώ χιλιάδες συναδέλφων αναγκάστηκαν να γίνουν οικονομικοί μετανάστες. Αντιθέτως, μια σειρά εταιρείες στον κλάδο μας έχουν αυξήσει σημαντικά τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια. Η ανάκαμψη όμως της κατασκευαστικής δραστηριότητας δε φέρνει ανάκαμψη μισθών και δικαιωμάτων γιατί ο βασικότερος λόγος που υπάρχει αυτή η ανάκαμψη είναι η μείωση των μισθών και η χειροτέρευση των ορών εργασίας μας μέσω της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης του σωματείου.

Να μη συνηθίσουμε στην «κανονικότητα» της υποτίμησης της δουλειάς και της ζωής μας!

Το προηγούμενο διάστημα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ξεδίπλωσε μια προσπάθεια για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Εδώ και καιρό δίνει τη μάχη απέναντι στους εργοδότες του κλάδου για αυξήσεις στους μισθούς, για να συμπεριληφθούν στην συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην μητρότητα και στην εγκυμοσύνη. Για να μπει ένα φρένο στην υπερεκμετάλλευση των νέων συναδέλφων μας που αποτελούν τον πιο ευάλωτο στόχο των αντεργατικών πολιτικών. Το 2008, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών υπέγραψε ΣΣΕ με αυξήσεις και ήταν το πρώτο πανελλαδικά σωματείο που κάλυψε με συλλογική σύμβαση και τους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Η συλλογική σύμβαση αποτελεί ασπίδα και θωράκιση για τους εργαζόμενους, κατοχυρώνει τα δικαιώματά μας και απαντά στην επίθεση εργοδοτών- κυβέρνησης - ΕΕ- κεφαλαίου.

Η διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν είναι μια μάχη που το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών δίνει μόνο του. Επιδιώκουμε το συντονισμό της πάλης μας με τα σωματεία του κλάδου και κάθε σωματείου που παλεύει σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν είμαστε μόνοι μας! Σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, ταξικά και αγωνιστικά σωματεία παλεύουν για την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε από κοινού με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία πανελλαδικά απεργία στις 19 Μάρτη με αιχμή την διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία δράση των συλλόγων και των σωματείων. Ο συντονισμός των σωματείων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα κ Εργαζομένων γιατί θέλουμε την κοινή δράση με άλλα ταξικά και αγωνιστικά σωματεία και συλλογικότητες με σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα των από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και άτυπων μορφών οργάνωσης εργαζομένων. Ανεξάρτητου από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Οργανώνουμε από κοινού με άλλους κλάδους εργαζομένων τη δράση μας για τα αντιασφαλιστικά μέτρα και τη μάχη για ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις.

Παλεύουμε για:

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση όλων των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών εισφορών, μείωση των εισφορών των εργαζομένων. Αύξηση φορολογίας στο κεφάλαιο.
  • Επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία των κλεμμένων (πάνω από 70 δις). Κρατικές επιχορηγήσεις στα ταμεία.
  • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους, εργαζόμενους και άνεργους, ντόπιους και μετανάστες. Όχι στα Επαγγελματικά Ταμεία, στην ανταποδοτικότητα και στην ιδιωτικοποίηση.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες, ή με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Επέκταση και όχι συρρίκνωση των ΒΑΕ.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στου μισθούς και μείωση των ωρών εργασίας. 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο.- Καθολική ισχύ κλαδικών ΣΣΕ. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση του ΔΠΥ, της ανασφάλιστης, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
  • Να μη δημιουργηθεί επαγγελματικό ταμείο στον κλάδο, τα αποθεματικά του οποίου θα χρησιμοποιούνται για την εγγυοδοσία, για νέα παιχνίδια στον τραπεζικό -χρηματιστηριακό τζόγο. Να πληρώσει η εργοδοσία το μερίδιό της για την ασφάλιση. Αποκατάσταση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από το PSI και την Τράπεζα Αττικής και τιμωρία των υπευθύνων για τη συγκεκριμένη απώλεια. Όχι στις αναδρομικές αυξήσεις. Να καταργηθεί το ΚΕΑΟ.

Καλούμε τους συναδέλφους και κάθε εργαζόμενο και σωματείο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 9μιση πμ στο Άγαλμα του Βενιζέλου

Η απεργία είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο για την πίεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας - γιατί είναι η μορφή πάλης από την οποία το κεφάλαιο χάνει από τα κέρδη του.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 18/2, 09:30 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!

Πρωτοβουλία Συντονισμού Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα και Εργαζομένων Ηρακλείου

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2020/02/13/α…


Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον αντισφαλιστικό νόμο Βρούτση-ΝΔ

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 18/2, συγκέντρωση 09:30 στο άγαλμα Βενιζέλου, Ηράκλειο

  • Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο νομοθετούν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης
  • Το δρόμο μας δείχνει η Γαλλία: πανεργατική απεργία για να μην περάσει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος
  • Για δημόσιο αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα, με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στη Βουλή νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επιταγές του ΔΝΤ της Ε.Ε και του ΣΕΒ. Επιταχύνει την προώθηση της αντιασφαλιστικής τομής της ισοπέδωσης συντάξεων και δικαιωμάτων του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της τελευταίας 20ετίας, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα.

Το αντισφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί ένα ακόμη δώρο της κυβέρνησης της Ν.Δ. στις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και την εργοδοσία, καταργώντας το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

  • Διατηρεί τη διχοτόμηση της σύνταξης του νόμου Κατρούγκαλου με την «εθνική σύνταξη» - φιλοδώρημα πείνας 384 ευρώ - και την «ανταποδοτική», με τα χαμηλά «ποσοστά αναπλήρωσης», με τον υπολογισμό των εισφορών όλου του εργάσιμου βίου (αντί των πέντε καλύτερων), φτάσαμε στις άθλιες συντάξεις για την μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων.
  • Διατηρεί τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Διατηρεί τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση την επικουρική ασφάλιση καθώς από 1/1/2021, αυτά τα χρήματα θα τα διαχειρίζονται Εναλλακτικοί Διαχειριστές Επενδύσεων, εταιρίες δηλαδή που θα τζογάρουν αυτά τα χρήματα στα χρηματιστήρια, ανοίγοντας τον δρόμο και για τις κύριες συντάξεις.
  • Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές ως "επενδυτικό κίνητρο", ενώ κόβει οριστικά το ΕΚΑΣ.
  • Καταργεί οριστικά τη 13η-14η σύνταξη, που περικόπηκαν με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
  • Διατηρεί τη λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων (80 δις ευρώ), χωρίς καμία πρόβλεψη για την επιστροφή τους.
  • Όχι απλά δεν επεκτείνονται αλλά δρομολογείται η κατάργηση των ΒΑΕ για μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων.
  • Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).
  • Οι ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους & μπλοκάκια αποσυνδέουν την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα, θεσπίζοντας ξανά τη λογική του «ατομικού κουμπαρά». Αυξάνουν 30% τις εισφορές για τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία), οι οποίοι επιβαρύνονται αναλογικά πολύ περισσότερο και για τον κλάδο υγείας!!! Η «ελευθερία επιλογής» είναι κάλπικη γιατί η μεγάλη πλειοψηφία θα «σπρωχτεί» στην κατώτερη κατηγορία με εξευτελιστική σύνταξη.

Οι όποιες μικρές αυξήσεις, σε αντίθεση με την προπαγάνδα κυβέρνησης ΜΜΕ, αφορούν μόνο όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας, ενώ για τους «παλιούς συνταξιούχους θα απορροφηθούν ι από την «προσωπική διαφορά».

Επιπλέον τα ψέματα της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στις συντάξεις αποδεικνύονται από το μειωμένο κατά 226 εκατ. ευρώ (155 εκατ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και 71 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές) κονδύλι του φετινού προϋπολογισμού. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευτεί, στα πλαίσια του «μεταμνημονιακού προγράμματος επιτροπείας» ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030!

Ούτε το επιχείρημα «τι να κάνουμε δεν έχουν λεφτά τα ταμεία» ισχύει καθώς οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης εμφανίζουν ένα ματωμένο πλεόνασμα της τάξης του 1 δισ ευρώ το 2018, ενώ ξεπερνάνε τα 72 δις ευρώ οι απώλειες για τους συνταξιούχους από τις μνημονιακές περικοπές!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΑΝΕΝΕΜΗΤΙΚΟ

ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

  • Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο υπόθεση των συνταξιούχων. Αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, γιατί οι εισφορές για σύνταξη και υγεία αποτελούν μέρος του μισθού, εντάσσονται στη σχέση αξίας εργατικής δύναμης και υπεραξίας που κλέβει το κεφάλαιο. Η προκλητική π.χ. μείωση των εργοδοτικών εισφορών ως «επενδυτικό κίνητρο κερδοφορίας» μεγεθύνει τον κλεμμένο μισθό από τον εργοδότη και μειώνει το αποθεματικό του εργαζόμενου.
  • Η κοινωνική ασφάλιση είναι υπόθεση του παρόντος, των νέων και παλιών εργαζόμενων. Δεν πρόκειται για «αλληλεγγύη γενεών» αλλά για εργατική ενότητα. Ιδιαίτερα για την νέα γενιά που με την ανεργία, την επισφάλεια, την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία η «ανταποδοτική» ασφάλιση θα οδηγεί στα 384 ευρώ της «εθνικής σύνταξης» και κατιτίς ελάχιστο ακόμα.
  • Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ατομική, ανταποδοτική υπόθεση ούτε προνόμιο κάποιου κλάδου ή ομάδας εργαζομένων, αλλά συλλογική. Η λογική της ιδιωτικής ασφάλισης ή του επαγγελματικού ταμείου καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει την κατεύθυνση «παίρνεις ό,τι πληρώνεις» ή καλύτερα ό,τι τζογάρεις.
  • Η κοινωνική ασφάλιση αφορά και την περίθαλψη. Οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτικών αλυσίδων μέσα από τη συγκρότηση ενιαίας αγοράς υπηρεσιών υγείας ΕΣΥ-ιδιωτών παρόχων-ασφαλιστικών εταιρειών (ΣΔΙΤ).
  • Η κοινωνική ασφάλιση αφορά και την μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ανασφάλιστη εργασία των μεταναστών από τα αφεντικά. Χαρτιά και άδεια παραμονής για όλους τους μετανάστες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Μια τέτοια κοινωνική ασφάλιση έχουμε ανάγκη σαν εργαζόμενοι! Από τέτοιες θέσεις μπορεί η αναμέτρηση του εργατικού κινήματος να είναι νικηφόρα απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης- Ε.Ε.- κεφαλαίου.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

  • Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση όλων των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα
  • Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Για πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Όχι στην μείωση των εργοδοτικών εισφορών!
  • Για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55.
  • Όχι δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα!!!
  • Επέκταση και όχι συρρίκνωση των ΒΑΕ.
  • Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία όλα τα κλεμμένα. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία.
  • Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα, σε κάθε πολίτη που διαμένει στη χώρα, ντόπιο ή μετανάστη, εργαζόμενο ή άνεργο.

Καμία αναμονή. Έκτακτες Γ.Σ. σε όλους τους χώρους δουλειάς, το συντονισμό και την κοινή δράση των ταξικών, αγωνιστικών πρωτοβάθμιων σωματείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε σύγκρουση με τα όρια που βάζει ο κυβερνητικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός. Για μαχητικές απεργίες τώρα και πανεργατική απεργία και όχι μια ακόμη άσφαιρη διαμαρτυρία ήττας.

Μπορούμε να νικήσουμε! Το δρόμο μας το δείχνει η Γαλλία με τις νικηφορές πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις που αναγκάζουν το Μακρόν σε συνεχή υποχώρηση.

Στηρίζουμε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις διάφορων κλάδων στις 13/2 και επιδιώκουμε την επέκταση και συντονισμό σε όλους τους κλάδους.

Δίνουμε τη μάχη για μαζική και μαχητική συμμετοχή στη γενική απεργία της 18/2. Απεργιακή συνέχεια και κλιμάκωση, για την ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου, επιχειρηματιών, κυβερνήσεων και ΕΕ στον κόσμο της εργασίας. Αγώνας για ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, Ε.Ε., κεφαλαίου, του γύψου της «μεταμνημονιακής επιτροπείας» που στηρίζει το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων.

http://antarsya.gr/node/5567

--

Γραφείο Τύπου ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ηρακλείου