Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 στις 18.00

(Αναβολή) Πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Η εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία, με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και στη χώρα μας, καθιστά αναγκαία την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 28 Μαρτίου πανελλαδικής πορείας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η διαφύλαξη της υγείας και της ζωής όλων μας. Άλλωστε αυτά τα δύο υπέρτατα αγαθά υπερασπίζεται ο αγώνας μας για τη ματαίωση των σχεδίων κράτους και επενδυτών, που με γνώμονα το κέρδος καταδικάζουν την κοινωνία σε μαρασμό και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Οι κρίσιμες αυτές στιγμές αποδεικνύουν τις καταστροφικές επιλογές που συνειδητά ακολουθούνται από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, οι οποίες αντί να ενισχύουν τα δημόσια συστήματα υγείας και παιδείας, χρηματοδοτούν απλόχερα εταιρείες, επενδύσεις και εξοπλιστικά προγράμματα που γεννούν, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την εξαθλίωση των πολλών και την κατάρρευση των οικοσυστημάτων.

Παρά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί, ο αγώνας για ζωή, γη και ελευθερία δε σταματάει ποτέ. Μένουμε σε επαγρύπνηση για κάθε «αναπτυξιακό» μέτρο και όχι μόνο που οι κρατούντες θα επιχειρήσουν να περάσουν τώρα στην αναμπουμπούλα. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες αυτές τις δύσκολες ώρες και πάντα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και σε κάθε συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη.

#Μένουμε_στις_επάλξεις

Η νέα ημερομηνία για την πορεία θα οριστεί ανάλογα με τις εξελίξεις, πιθανόν αρχές Ιουνίου

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων


ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/3/2020 στις 6 μμ. - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Με ασυνήθιστα γρήγορους ρυθμούς για τα ελληνικά δεδομένα ολοκληρώθηκε η παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) του 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας. Η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, η Β.Δ. Πελοπόννησος, ο Δ. Πατραϊκός, το Κατάκολο, το Ιόνιο και οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης έχουν ήδη εκχωρηθεί στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ νέες περιοχές - οικόπεδα ετοιμάζονται για παραχώρηση όπως η τεράστια θαλάσσια έκταση 33.000km2 νότια της Κρήτης. Κάποιες περιοχές είναι ακόμη στο αρχικό στάδιο, σε Άρτα - Πρέβεζα έχουν ξεκινήσει οι σεισμικές έρευνες ενώ σε Ιωάννινα - Θεσπρωτία έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Στον Δ. Πατραϊκό, έχει ανακοινωθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2021, ενώ στο Κατάκολο βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την αρχή της άντλησης.

Κυβερνήσεις και πετρελαϊκοί κολοσσοί (Repsol, Total, Energean Gas & Oil, ExxonMobil, Ελληνικά Πετρέλαια) εκμεταλλεύονται τη φτωχοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζοντας τις εξορύξεις υδρογονανθράκων ως «ανάπτυξη» και εκβιάζουν την κοινωνική συναίνεση. Όμως οι κοινωνίες αυτές είναι που θα πληγούν από τις άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις των εξορύξεων με υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, εκτοπισμό των υφιστάμενων, τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός) και περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας συνοδευόμενη από καταστολή απέναντι σε όσους αντιδρούν ενώ οι δημόσιες δαπάνες θα εξυπηρετούν μόνο υποδομές για τις εξορύξεις και τα εξοπλιστικά προγράμματα για την άμυνα τους και όχι για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Στην πραγματικότητα, για τη μεγάλη πλειοψηφία του πλανήτη η ανάπτυξη ενεργειακών σχεδιασμών κατά τόπους και η παραγωγή «ενεργειακού πλούτου» σημαίνει παραγωγή ενεργειακής φτώχειας. Στην ίδια την Ελλάδα πέραν την περιβαλλοντικής λεηλασίας μέσω «μαύρων» ή «πράσινων» έργων, η αύξηση των εξαγωγών παραγόμενης ενέργειας συνοδεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια με συνθήκες στις οποίες το 1/3 της χώρας δεν είχε επαρκή πρόσβαση σε ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων έχουν καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε τοπική αλλά και ευρύτερη κλίμακα, όπως ρύπανση των υδάτων (θάλασσες, ποτάμια, πόσιμο νερό), ατμοσφαιρική ρύπανση με τοξικά και καρκινογόνα αέρια, αποψίλωση δασών, αύξηση σεισμικότητας και ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης. Παρ' όλα αυτά οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν διασφαλίσει ανύπαρκτο περιβαλλοντικό έλεγχο, αφού η μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον ανατίθεται σε «διακριτή» Μονάδα Περιβάλλοντος που συγκροτούν οι ίδιες εταιρείες. Επιπλέον έχει νομοθετηθεί «ανεκτό επίπεδο διακινδύνευσης» όταν το κόστος για να μειωθεί κάποιο κίνδυνος είναι δυσανάλογο με τα οφέλη, ώστε να μη μειωθούν τα κέρδη των εταιρειών.

Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και οι αγωγοί για την μεταφορά των προϊόντων τους φέρνουν μαζί τους πόλεμο, προσφυγιά και κοινωνίες σε κατάσταση ομηρίας υπό την διαρκή απειλή του πολέμου. Οι γενικότεροι ανταγωνισμοί στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ο νεότερος γύρος του ανταγωνισμού μεταξύ τουρκικού και ελληνικού κράτους για τα κέρδη των αντίστοιχων εμπλεκόμενων εταιρειών δεν αφορά τις δικές μας ανάγκες, αλλά αυτές ενός οικονομικού και πολιτικού συστήματος του οποίου η διαρκής αύξηση ζήτησης ενέργειας οδηγεί σε συγκρούσεις για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών με μόνους χαμένους τους λαούς της περιοχής.

Η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων πρέπει να σταματήσει άμεσα και αμετάκλητα. Όλες οι εταιρείες να αποχωρήσουν από όλα τα οικόπεδα, και όλες οι παραχωρήσεις να ακυρωθούν. Δεν θα αφήσουμε το κράτος και τις εταιρείες να αποφασίζουν για τις δικές μας ζωές. Οι όποιοι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη χώρα πρέπει να ξεκινούν από την κοινωνία για τις ανάγκες αυτής της κοινωνίας. Σε αυτό τον μεγάλο αγώνα κανείς μας δεν είναι περιττός. Ας είναι η πανελλαδική πορεία ενάντια στις εξορύξεις στις 28/3 ένα γερό και στέρεο βήμα προς ένα μαζικό, πολύμορφο και νικηφόρο κίνημα.

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

http://ath-stop-mining.blogspot.com/2020/03/b…

--

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

blog: ath-stop-mining.blogspot.com

e-mail: ath.exstop.minexing@gmaiexl.com

σελίδα f/b: Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

πηγή : https://ath-stop-mining.blogspot.com/2020/02/…