τι; : πορεία θεματική : αντισεξισμός από : Α/Α

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στις 18.00

Παγκρήτια Αντισεξιστική Πορεία

8/3/19 Ρέθυμνο : Καλοπερασάκιας κάνει απόπειρα βιασμού στο καρναβάλι και αφήνεται ελεύθερος μέχρι το δικαστήριο

20/1/20 Ρέθυμνο : 30χρονο σκουπίδι επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα σε παρέα κοριτσιών σε βραδινή έξοδο 30/11/19 Ηράκλειο : 40χρονος νοικοκυραίος δολοφονεί την γυναίκα του στραγγαλίζοντας την, συλλαμβάνεται και τελικά ομολογεί

12/12/19 Ηράκλειο : 55χρονος τίμιος οικογενειάρχης βίαζε επί 15 χρόνια την 27χρονη κόρη του με την συνενοχή των χριστιανών γειτόνων

18/12/19 Ηράκλειο : 44χρονο κάθαρμα βιάζει 18χρονη στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

9/5/19 Χανιά : 35χρονος λιγούρης χούφτωσε 15χρονη στο λεωφορείο, μετά συνελήφθη

21/5/19 Χανιά : 47χρονο εξουσιαστικό σίχαμα δολοφονεί πυροβολώντας 7 φορές εν ψυχρώ την σύζυγο του

4/3/19 Άγιος Νικόλαος : 36χρονος γυναικοκτόνος κακοποιούσε κατά συρροή και εν τελεί στραγγάλισε, την εν διαστάσει σύζυγο του.

Αυτά είναι κάποια από τα 119 (καταγεγραμμένα) περιστατικά έμφυλης βίας στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2018 έως το σήμερα

Τα παραπάνω γεγονότα δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα μέσα στην ντόπια πατριαρχική κοινωνία και δεν μας εκπλήσσουν. Η Κρήτη είναι άλλο ένα βαθιά σεξιστικό περιβάλλον. Τα περιστατικά αυτά έχουν υπεύθυνους. Είναι εκείνοι που σκοτώνουν, βιάζουν, παρενοχλούν αλλά και οι φιλήσυχοι «κυρπαντελήδες» που τα κουκουλώνουν με την επιδεικτική τους αδιαφορία. Οι ντόπιοι μικροαστοί νοικοκυραίοι σε τέτοια περιστατικά έμφυλης βίας ξεχνάνε την ιδιότητα του ρουφιάνου που κατέχουν πολύ καλά όταν απειλείται η ιδιοκτησία τους και επιλέγουν την σιωπή και την συγκάλυψη των περήφανων κρητικών παλικαράδων.

Με την εξουσία να είναι ο πυρήνας κάθε σχέσης που δομείται σε αυτή την σάπια κοινωνία, η έμφυλη βία γεννιέται στην οικογένεια, αναπαράγεται και πραγματώνεται στον εργασιακό χώρο ανάμεσα στις σχέσεις μας με τα αφεντικά, τους πελάτες και τους συνεργαζόμενούς μας και εξαπλώνεται σε όλους τους χώρους της καθημερινής μας ζωής. Στους δρόμους, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα σχολεία-φυλακές και τα ακαδημαϊκά κελιά, στους χώρους καλοπέρασης και γενικά όπου τολμάμε να δραστηριοποιούμαστε και να αλληλεπιδρούμε.

Κανένα κοινωνικό πλαίσιο δεν μας κάνει να νιώθουμε ασφάλεια! Ο βιαστής, ο δολοφόνος και γενικά ο φέρων εξουσιαστικές συμπεριφορές στα σώματα μας είναι ο πατέρας, ο σύζυγος, ο εργοδότης, ο καθηγητής ακόμα και αυτός που κοιμάται στο διπλανό κρεβάτι στο νοσοκομείο. Οι παρεμβατικές συμπεριφορές είναι μέρος του σύγχρονου κοινωνικού συστήματος και συνεχίζουν να αναπαράγονται γιατί δεν αναγνωρίζονται ως τέτοιες. Η καταπίεση βρίσκεται από το "αθώο" παρεμβατικό αντρικό βλέμμα, τα σεξιστικά αστειάκια και τα «ψιτ» στον δρόμο. Ο καταπιεστής-δολοφόνος-εξουσιαστής γαλουχείται και κοινωνικοποιείται σε ένα πεδίο γεμάτο από κυρίαρχα πατριαρχικά πρότυπα, διαιωνίζοντάς τα, και έτσι μετατρέπεται σε αντάξιο συνεχιστή τους.

Δικαστές, μπάτσοι και καθεστωτικά μέσα εξαπάτησης συνεργάζονται και διατηρούν τον συνένοχο ρόλο τους ξεπλένοντας τα ματωμένα χέρια των νοικοκυραίων, υπηρετώντας την κυρίαρχη αφήγηση. 24/01/2020 γυναικοκτόνος πυροβολεί τη σύζυγο του στο πρόσωπο και μετά αυτοκτονεί. Στα μάτια της δικαιοσύνης πρόκειται για έγκλημα πάθους. Στα μάτια των συγγενών μια ιστορία έρωτα που έληξε άδοξα. Η δολοφονημένη τάφηκε με τον ίδιο της τον δολοφόνο. Ιανουάριος 2012, Μεσσαρά, Κρήτης. Πατέρας βιάζει χρησιμοποιώντας σκουπόξυλο το αγόρι της κόρης του. Δεν αντιμετωπίστηκε σαν βιασμός, αν και ήταν. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τίποτα παραπάνω από τα καθίκια του δικαστικού σώματος μιας και ο στόχος είναι να συντηρηθούν τα κυρίαρχα πατριαρχικά πλαίσια. Αυτό φαίνεται και από το ότι όταν αυτά τα πλαίσια σπάνε από τις εναντιώσεις μας, απέναντι σε κάθε βιαστή, επιφανή άντρα αυτής της κοινωνίας, η δικαιοσύνη είναι εκεί να μας τιμωρήσει.

Σε τέτοιες συμπεριφορές απαντάμε με οργή! Στους σεξιστές οι οποίοι βλέπουν τα σώματα μας σαν άλλο ένα μέσο κέρδους και ικανοποίησης των ορέξεων τους δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες οι λογικές αυτές. Θα υπερασπιστούμε ο ένας τις επιθυμίες της άλλης και τα σώματα μας απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και σε κάθε ματσό λεβέντη που μας θέλει υποταγμένες και στη θέση μας.

Καλούμε σε παγκρήτια αντισεξιστική πορεία, στις 26.02.2020, στις 18:00, στο δημαρχείο Ρεθύμνου.

ΟΣΟ ΦΛΩΡΟΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΑΡΑ ΜΑΤΣΟ ΛΕΒΕΝΤΕΣ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΙ

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ

Αναρχικές-οι/Αντιεξουσιάστ(ρι)ες

πηγή : https://athens.indymedia.org/post/1603066/