Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Jojo Rabbit

Πλοκή ταινίας:

Στην ανατρεπτική αυτήν μαύρη κωμωδία ο Waititi ερμηνεύει τον Hitler, όσο σουρεάλ και αν φαντάζει κάτι τέτοιο, με την διαφορά ότι μας συστήνει ίσως την πιο ανάλαφρη-παιδαριώδη και καπριτσιόζα εκδοχή που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς για τον Αδόλφο! Μάλιστα, το πρόσωπο αυτό υποτίθεται ότι είναι ο φανταστικός φίλος ενός πιτσιρικά (Griffin Davis), του 'Jojo "Rabbit" Betzler' που ζει στη Γερμανία μαζί με την μητέρα του, 'Rosie' (Johansson) επί B' Παγκόσμιου.
Το αγόρι δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο να ανταπεξέλθει στα δεδομένα που φέρνει η παγίωση του ναζισμού στη χώρα τους ενώ προσχωρεί ως μέλος στη νεολαία του Φύρερ όπως αποκαλούν τον ηγέτη τους. Ωστόσο, τί συμβαίνει όταν κάποια μέρα αναπάντεχα ξετρυπώνει μέσα από την σοφίτα τους ένα κορίτσι εβραϊκής καταγωγής (Thomasin Mackenzie) που κρύβεται; Ο μικρός θα σκαρφιστεί παντοίους τρόπους να ξεφορτωθεί την νεαρή, αλλά τί γίνεται όταν μετά τη γνωριμία του μαζί της συντελείται σιγά σιγά μία σειρά ριζικών αλλαγών ενδόμυχά του;
Με το ασυναγώνιστο βιτριολικό του χιούμορ και την αστείρευτη ευρηματικότητα που διαθέτει ο εν λόγω αντισυμβατικός δημιουργός, μας διηγείται έναν μύθο που έχει σκοπό να αναποδογυρίσει κάθε στερεότυπο και ρατσιστικό κατάλοιπο, ψέγοντας την προκατάληψη, το μίσος, την άγνοια, τον φανατισμό και τον εθνικισμό, με τρόπο απολαυστικά καυστικό και εύστοχο. Φυσικά, εδώ δίνουν και παίρνουν σπαρταριστές ατάκες και επεισόδια που διαδέχονται το ένα το άλλο, χωρίς εντούτοις, ανά σημεία να λείπει το μούδιασμα, το σοκ και η αμηχανία για όσα σχετίζονται με την φρίκη του πολέμου!
Το φινάλε έρχεται υπό τους ήχους του "Ηeroes" του David Bowie, με μία φράση-βάλσαμο που τα συνοψίζει όλα εντός της: «Άσε τα πάντα να σου συμβούν. Την ομορφιά και τον τρόμο. Απλά συνέχισε. Κανένα συναίσθημα δεν είναι οριστικό».

ΑΠΟ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ

https://el-gr.facebook.com/events/14926320609…

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…