Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στις 12.00

Μικροφωνική Συγκέντρωση για την εκπαιδευτικη αναδιαρθρωση

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ

Στις 21 Γενάρη,υπερψηφίστηκε από την Βουλή το καινούργιο νομοσχέδιο για την παιδεία,το οποίο είχε κατατεθεί λίγες ημέρες νωρίτερα από την κυβέρνηση και το οποίο συνάδει απολύτως με την νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί. Πατώντας στον δρόμο που έστρωσε η τετραετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,η ΝΔ,αφού κατήργησε το Άσυλο αμέσως μετά την εκλογή της, νοηματοδοτώντας την άρση ενός βασικού κεκτημένου των κοινωνικών και ταξικών αγώνων απέναντι σε κράτος-κεφάλαιο, έρχεται να καταφέρει ένα ακόμη χτύπημα στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα με την Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση που θέλει να εφαρμόσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ένα από τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου,είναι η εξίσωση των πτυχίων δημοσίων ΑΕΙ και ιδιωτικών κολεγίων και σχολών,ως μέσω προώθησης της ιδιωτικής παιδείας. Αυτό,εκτός από το γεγονός πως τα προγράμματα σπουδών των ιδιωτικών σχολών συχνά είναι ελλιπή και δεν παρέχουν τον ίδιο βαθμό εξειδίκευσης στο αντικείμενο σπουδών με τα αντίστοιχα ΑΕΙ, μειώνει αισθητά τις πιθανότητες μας για επαγγελματική αποκατάσταση, αφού ήδη σε ορισμένους κλάδους προτιμούνται οι απόφοιτοι κολλεγίων και ΙΕΚ,μια κατάσταση που πρόκειται να γενικευθεί. Η ψαλίδα της ταξικής ανισότητας ολοένα και μεγαλώνει μιας και αυτοί που «έχουν», θα είναι αυτοί που θα διαθέτουν τις «κατάλληλες προϋποθέσεις» στην ήδη άνιση αγορά εργασίας.
Επιπλέον προβλέπεται η δημιουργία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία στο εξής θα επωμιστεί την αρμοδιότητα της αξιολόγησης των σχολών και από την οποία θα εξαρτάται και το 20% του ποσού της κρατικής επιχορήγησης που θα λαμβάνει κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Βασικά κριτήρια είναι οι δυνατότητες για επαγγελματική αποκατάσταση που παρέχουν οι σχολές στους αποφοίτους τους, αλλά και η "υποδειγματική" κατάσταση σε αυτές. Ως φοιτητές του Πα.Μακ,έχουμε την τύχη να βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση που συνεπάγεται εκτός των άλλων την καλλιέργεια του ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών και την πλήρη απουσία αυτοοργανωμένων δομών και ομάδων,που να ξεφεύγουν από τα όρια της "εύρυθμης" λειτουργίας του πανεπιστημίου.
Με την εφαρμογή του νομοσχεδίου,η παιδεία θα εξυπηρετεί έναν και μοναδικό σκοπό-να τεθεί στην υπηρεσία κεφαλαίου-κράτους. Έτσι οι εταιρείες και οι επιχειρηματίες θα μπορούν να αντλούν από τα ΑΕΙ, τους εξειδικευμένους υπαλλήλους που χρειάζονται και να έχουν στην διάθεση τους ένα χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό. Ταυτόχρονα οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για να αποφέρει κέρδος, φυσικά δεν θα λαμβάνει χρηματοδότηση. Εκτός από αυτό το ίδιο το κράτος δεν θα διστάζει να εκμεταλλευτεί την έρευνα όπως έχει κάνει πρόσφατα ,χρηματοδοτώντας την κατασκευή drones, που θα χρησιμοποιούνται από την ΕΛ.ΑΣ., σε εργαστήρια του Α.Π.Θ. Σύντομα σχολές και τμήματα που δεν έχουν να «προσφέρουν» και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις προσταγές του κράτους-κεφαλαίου, θα υποχρηματοδοτούνται ή θα καταργούνται. Ο περιορισμός των πόρων που δίνονται για την παιδεία άλλωστε δημιουργεί πλεόνασμα το οποίο μπορεί να επενδυθεί στον στρατό, ως βασικό πυλώνα της εθνικής υπερηφάνειας και του πατριωτικού παρωξισμού, στον οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η δημοφιλία της κυβέρνησης.
Εκτός από φτηνή εργατική δύναμη οι φοιτητές αποτελούν επίσης σημαντική πηγή εσόδων για τις εταιρείες που γεμίζουν τον χώρο με διαφημιστικά μπάνερ και σποτάκια συμπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό την εικόνα ενός "κανονικού" πανεπιστημίου.
Ως φοιτητές δεν πρόκειται να δεχθούμε σιωπηλά την κατάσταση που θέλουν να επιβάλλουν.Με την δράση μας,αποσκοπούμε στην υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Αντιλαμβανόμαστε τα πανεπιστήμια ως ένα κοινωνικό πεδίο ανοιχτό για όλους και ως χώρο διαμόρφωσης και διάχυσης ριζοσπαστικών ιδεών. Έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης έξω από την λογική της εμπορευματοποίησης και του ανταγωνισμού. Όσο κι αν μας θέλουν να είμαστε πειθαρχημένοι και υποταγμένοι στις προσταγές της εξουσίας, εμείς αντιπροτείνουμε τον συνεχή, αδιάκοπο αγώνα με κύρια όπλα την αυτοοργάνωση και την έμπρακτη αλληλεγύη.
Θα αγωνιστούμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και για ελεύθερες παροχές-σίτιση,στέγαση,ακαδημαϊκά συγγράμματα-για όλους.
Οι σχολές μας να γίνουν αναχώματα απέναντι στις κρατικές επιθέσεις στον κόσμο της τάξης μας, σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής του αγωνιστικού κινήματος και σε κάθε είδους φασιστική,πατριαρχική,κανιβαλιστική αντίληψη επιχειρήσει να βρεί πάτημα στους χώρους όπου κινούμαστε καθημερινά και μας ανήκουν.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ - ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΙ
ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ - ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ,ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ-ΤΕΤΑΡΤΗ 4/3 15:00 ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΜΑΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΣΧΗΜΑ ΠΑ.ΜΑΚ.
(eleuextheriakoexpammak@gexmail.com)

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Φεβρουάριος 09h