Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στις 19.00

Διαδήλωση

Διαδήλωση ενάντια στην ένταση της καταστολής, στην καταπάτησητου πανεπιστημιακού ασύλου, ενάντια στο κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας.

Τετάρτη 26/2 στις 7:00 μμ στα Λιοντάρια διαδήλωση ενάντια στην ένταση της καταστολής, στην καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ενάντια στο κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας.

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, άντρας ο οποίος ανήκει στο τμήμα της Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν χωρίς κανέναν απολύτως λόγο μέσα στη σχολή της ΑΣΟΕΕ. Όταν έγινε αντιληπτός από φοιτητές οι οποίοι ζήτησαν την αποχώρησή του από το χώρο της σχολής, εκείνος τράβηξε το όπλο του απειλώντας τους, μέχρι να εκκινήσει επιχείρηση «διάσωσής» του από τα ΜΑΤ. Σαν να μην έφτανε αυτό την επόμενη ακριβώς μέρα ΜΑΤ εισέβαλλαν ΞΑΝΑ στην ΑΣΟΕΕ κρατώντας σε ομηρία και προπηλακίζοντας εργαζόμενους και φοιτητές. Η συντεταγμένη προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τα ΜΜΕ αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και της χωρίς προσχήματα στήριξης της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Το όπλο του ασφαλίτη έγινε από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ «ακόμη μία φορά αναίτια επίθεση στην αστυνομία. Για ακόμη μία φορά επιχειρείται η στρέβλωση της κοινής γνώμης μέσα από ψέματα και λασπολογίες. Όλη η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι τα παιδιά της που φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα με το όπλο ενός αστυνομικού που θα αποφασίσει να περάσει ένα πρωί μία βόλτα από τα πανεπιστήμια. Ας σκεφτούμε τί θα μπορούσε να είχε συμβεί σε ένα δημόσιο χώρο Πανεπιστημίου με εκατοντάδες κόσμο στη θέα ενός όπλου. Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο.

Την ίδια μέρα μάλιστα διεξαγόταν η δίκη των 2 φοιτητών που συνελήφθησαν το περασμένο χρονικό διάστημα στην ΑΣΟΕΕ, μετά από την κατασταλτική παρέμβαση των ΜΑΤ. Το Δικαστήριο τους αθώωσε, καθώς και μέχρι και οι ίδιοι οι μάρτυρες κατηγορίας- οι αστυνομικοί- παραδέχτηκαν πως δεν δέχθηκαν κάποιου είδους επίθεση από τους φοιτητές. Ακόμα μια φορά επιχειρείται να στηθεί μία σκευωρία εις βάρος του φοιτητικού κινήματος, για να επικρατήσει η τρομοκρατία και το δόγμα της καταστολής. Το χτύπημα στην φοιτητιώσα νεολαία είναι κομβικής σημασίας, καθώς πολλές φορές έχει αποτελέσει αποσταθεροποιητικό παράγοντα ενάντια στις αντιδραστικές πολιτικές. Το ίδιο το έγγραφο της ΕΛΑΣ που δόθηκε στη δημοσιότητα για τα επιχειρησιακά πλάνα της αστυνομίας εντός των Πανεπιστημιακών χώρων, οι «βόλτες» μεικτών δυνάμεων καταστολής απρόκλητα έξω από τις σχολές ή τον προαύλιο χώρο τους (πχ Πάντειος), η ανοχή του δικαστικού μηχανισμού απέναντι σε αντισυνταγματικές πρακτικές εισβολής σε σπίτια χωρίς εντάλματα συνδεδεμένα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το υπό προετοιμασία νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δείχνουν ξεκάθαρα το στόχο. Στόχος είναι η καταστολή οποιασδήποτε φωνής διεκδικεί το αυτονόητο δηλαδή μια ζωή με αξιοπρέπεια, καταργώντας κάθε έννοια δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων .

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες της υλοποίησης της αναβαθμισμένης κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ΝΔ, την ώρα που διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα, στέλνει στρατό κατοχής στην Χίο και την Λέσβο για να επιβάλλει την αντιμεταναστευτική της πολιτική, στέλνει τα ΜΑΤ να περιφρουρήσουν το συνέδριο παρωδία της ΓΣΕΕ, αναιρεί κεκτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και επιτίθεται ευθέως στην προοπτική και το μέλλον του λαού. Παράλληλα επιδίδεται σε μια ακραία πρακτική άσκησης βίας -με βάση και το νέο σχέδιο Χρυσοχοϊδη, πατώντας πάνω στις αντιλαϊκές πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων.

Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου, πρακτική που πλέον απειλεί ευθέως την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Η παρουσία δυνάμεων της Ασφάλειας στις σχολές είναι βγαλμένη από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου, εποχές που οι έννοιες δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερία είχαν καταργηθεί με τη βία. Δηλώνουμε ότι το φοιτητικό και εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατούνται και δεν καταστέλλονται. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μέσα από το σωματείο μας με όπλο τις συλλογικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις που αποφασίζουμε μέχρι να κλειδώσουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα αναχρονιστικά τους μέτρα πειθάρχησης και καταστολής.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Ηράκλειο)

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2020/02/26/δ…