Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 στις 18.30

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Μικροφωνική αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Μπλόκο στον πόλεμο και τον εθνικισμό και όχι στους πρόσφυγες

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταγγέλλει την άθλια αντιμεταναστευτική-ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης και των στηριγμάτων της στα ΜΜΕ. Η τραγωδία που ζουν αυτές τις μέρες οι πρόσφυγες στα σύνορα με την καταστολή και κινητοποίηση στρατού και αστυνομίας ενάντια σε απελπισμένους ανθρώπους είναι το αποκορύφωμα της βάρβαρης και αποτυχημένης πολιτικής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η βρόμικη κυβερνητική προπαγάνδα και οι δηλώσεις ότι προστατεύονται τα σύνορα από γυναικόπαιδα δείχνει την κατρακύλα της ρατσιστικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπεται ταχύτατα σε Όρμπαν των Βαλκανίων, σε δεσμοφύλακα της βάρβαρης Ευρώπης-φρούριο, που δεν διστάζει να στέλνει τα ΜΑΤ πότε να «απωθούν» πρόσφυγες, πότε να δέρνουν νησιώτες και εργαζόμενους που αντιστέκονται. Ιδιαίτερα προκλητική και επικίνδυνη είναι η αντιδημοκρατική πρόκληση της χρήσης του στρατού ενάντια στους πρόσφυγες. Καμιά δουλειά δεν έχουν τα στρατευμένα παιδιά του λαού σε τέτοιες βρόμικες αποστολές!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα συνεχίζουν τη λαθροχειρία που ξεκόβει πλήρως το προσφυγικό από τον πόλεμο στη Συρία, τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλη την περιοχή (Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ.) και συνολικά τις ευθύνες του «πολιτισμένου κόσμου της δύσης», δηλαδή του σύγχρονου καπιταλισμού και του ανταγωνισμού για τα πετρέλαια και τους ενεργειακούς δρόμους που έχει μετατρέψει τεράστιες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε κολαστήρια.

Για να αθωώσουν τους πραγματικούς ενόχους, τους ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο, στην «εισβολή» των οποίων (με βάσεις, στρατιωτικές διευκολύνσεις και συμβόλαια με πολυεθνικές) έχει επενδύσει η εγχώρια άρχουσα τάξη για να διασφαλίσει εξουσία, ρόλο και μερίδιο από τα κέρδη των ΑΟΖ. Έτσι μεταφράζεται ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός τόσο για την Ελληνική όσο και για τη Τούρκικη αστική τάξη. Εκεί στοχεύει η συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, στην αντιπροσφυγική πολιτική, η συμμετοχή στους άξονες πολέμου για τις ΑΟΖ με τις πολυεθνικές και με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Αυτό εξηγεί γιατί με την κυβέρνηση στρατεύεται το ΚΙΝΑΛ και η ακροδεξιά Ελληνική Λύση αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε στην θητεία του την ίδια πολιτική στην Ειδομένη και τη Μόρια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για το δικαίωμα στο άσυλο για όλους τους πρόσφυγες, αφήνει στο απυρόβλητο ΕΕ και ΗΠΑ για τις εγκληματικές ευθύνες τους, ενώ πλειοδοτεί στη γραμμή του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και της κούρσας των εξοπλισμών.

Η αλήθεια που κρύβουν είναι ότι ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ κομμάτιασαν Συρία και Ιράκ για να αρπάξουν τους ενεργειακούς πόρους και δρόμους, ενώ η εμπλοκή των ανταγωνιστών τους όπως η Ρωσία κάνει ακόμα πιο εκρηκτική την εξέλιξη. Είναι ανάγκη με τον αντιπολεμικό αγώνα των λαών να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα μας και να συμβάλλουμε να σβήσει η φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτές οι βρόμικες επιχειρήσεις είναι που δημιούργησαν τα 5 εκατ. πρόσφυγες που χωρίς ντροπή και με ακραίο κυνισμό τους χρησιμοποιούν οι εμπλεκόμενοι εργαλειακά στους πολέμους και τον ανταγωνισμό τους. Όπως κάνει αυτές τις μέρες το καθεστώς Ερντογάν, που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει προκλητικά ως πιόνια τους απελπισμένους πρόσφυγες σπρώχνοντάς τους προς τα σύνορα ζητώντας από ΕΕ και ΝΑΤΟ περισσότερη χρηματοδότηση και υποστήριξη στην τουρκική επέμβαση στη Συρία.

Καταδικάζουμε την τρίτη κατά σειρά εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Να σταματήσουν οι παρασκηνιακοί σχεδιασμοί για παρέμβαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Σ. Αραβίας στο πλευρό του Ερντογάν. Να αποχωρήσουν τώρα όλοι ξένοι στρατοί, επίσημοι και ανεπίσημοι από τη Συρία.

Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη με τις ΗΠΑ και τα αντιδραστικά τοπικά καθεστώτα για το μακελειό στη Μ. Ανατολή και οφείλει να ανοίξει άμεσα τα σύνορα της για τους πρόσφυγες. Πρέπει να σταματήσει κάθε ενέργεια που οδηγεί στην πολεμική ένταση. Είναι χονδροειδέστατο ψέμα ότι δεν μπορεί να αντέξει η ΕΕ των 600εκατ. τους κατατρεγμένους ανθρώπους από το πόλεμο, την οικονομική καταστροφή και τις πολιτικές διώξεις. Η ΕΕ της «δημοκρατίας» και της «αλληλεγγύης», με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, έχει μετατρέψει την Ελλάδα και τη Τουρκία σε φυλακές ψυχών, στοιβάζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, που αποτελούν ντροπή για το σύγχρονο πολιτισμό, καταδικάζοντας και τους κατοίκους σε υποβάθμιση της ζωής τους, όπως γίνεται στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, των οποίων οι κάτοικοι δέχτηκαν πρόσφατα τη καταστολή των ΜΑΤ.

Είναι ανάγκη να ακυρωθεί άμεσα η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που εκτός των άλλων δίνει τη δυνατότητα στον Ερντογάν να εκβιάζει. Απαιτείται η ελληνική κυβέρνηση εδώ και τώρα να ανοίξει ειδικά για τους πρόσφυγες τα σύνορα και αυτά με την Τουρκία για παροχή ασύλου και βοήθεια, αλλά και αυτά προς τις χώρες της ΕΕ για έξοδο όσων θέλουν προς την Ευρώπη ή άλλους προορισμούς, καταργώντας στην πράξη τις Συμφωνίες Δουβλίνο.

Είναι ανάγκη το λαϊκό κίνημα να υπερασπιστεί την ειρήνη και να απαιτήσει καμιά ελληνική συμμετοχή στους πολεμικούς σχεδιασμούς, να κλείσουν όλες οι βάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, να αποχωρήσουν οι ξένοι στρατοί και η Φρόντεξ. Να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, αποδέσμευση από την ΕΕ. Να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών που γίνονται με την οικονομική αιμορραγία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Να βγει μπροστά η δύναμη της αλληλεγγύης και να σταματήσει η αντιπροσφυγική πολιτική. Κανένας άνθρωπος χωρίς δικαιώματα στην Ελλάδα. Υποδοχή, περίθαλψη, άσυλο, βοήθεια για κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Όχι στα ματωμένα τείχη της ΕΕ, δυνατότητα των προσφύγων να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν, ευρωπαϊκές ή άλλες. Να μπει φραγμός στην πολεμική προπαγάνδα, να μην υποθηκευτεί το μέλλον για τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών. Δεν πολεμάμε για τις εξορύξεις στις ΑΟΖ. Να υπερασπιστούμε την ειρήνη, το δικαίωμα για ζωή των λαών της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον.

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η Αριστερά οφείλει να γυρίσει σελίδα και να κρατήσει συνεπή αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική και διεθνιστική στάση. Κόντρα στη λογική του κεφαλαίου που αναζητά στήριγμα στην πρόσδεση στις δυνάμεις των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σε ρήξη με την πολεμική προπαγάνδα. Με αλληλεγγύη χωρίς όρους στους πρόσφυγες. Υποστηρίζουμε τον αγώνα της νεολαίας, μέσα και έξω από το στρατό, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν οι φαντάροι ενάντια στους πρόσφυγες.

Γιατί ή θα νικήσει η αλληλεγγύη των λαών ή θα νικήσει ο φόβος και το μίσος για τον άλλον, που πάντα οδηγεί σε σκοτεινές εποχές.

ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 1 Μαρτίου 2020

http://narnet.gr/articles/μπλόκο-στον-πόλεμο-…

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Μάρτιος 13h


1 2 3 4

Μικροφωνική αλληλεγγύης στους μετανάστες

Ντόπιοι/ες και μετανάστ(ρι)ες μαζί

Ενάντια στην κακοποίηση, τον εγκλωβισμό και την εργαλειοποίηση ανθρώπων για τους διακρατικούς ανταγωνισμούς.

Να κλείσουν οι χώροι εγκλεισμού και αποκλεισμού μεταναστ(ρι)ών.

Χαρτιά για όλους/-ες και ελευθερία μετακίνησης.

Ενάντια στα σύνορα και τους πολέμους, τις διακρίσεις, την καταπίεση, την εκμετάλλευση.

ΜΙΚΡΟΦΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ 18.30 ΚΑΜΑΡΑ

STOP WAR ON MIGRANTS!


1 2 3 4

Διεθνιστική/ αντιπολεμική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες

"Είναι Μαρία, δε θέλω να λέω ψέματα, δύσκολοι καιροί και θα' ρθουνε κι άλλοι. Δε ξέρω, μην περιμένεις κι από μένα πολλά τόσα έζησα, τόσα έμαθα, τόσα λέω κι απ' όσα διάβασα ένα κράτησα καλά: Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος. Θα την αλλάξουμε τη ζωή

…παρ' όλα αυτά Μαρία"

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 28/02, λίγες ώρες αφότου σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στο Ιντλίμπ 33 τούρκοι στρατιώτες, η Τούρκικη κυβέρνηση ανακοινώνει το «άνοιγμα των συνόρων» και προωθεί την μετακίνηση μεταναστών που βρίσκονται στην επικράτειά της, προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Εκατοντάδες μετανάστες φθάνουν στα σύνορα από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανακοίνωση νομίζοντας πως θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Αντί «ανοιχτών συνόρων» όμως καταφθάνουν στον Έβρο μόνο και μόνο για να βρεθούν αντιμέτωποι με τις ελληνικές δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας (στρατού, αστυνομίας) που βρίσκονται εκεί για να διασφαλίσουν ότι δε θα εισέλθουν άλλοι μετανάστες στη χώρα.

Αυτό που δεν ήξεραν -και δε θα μπορούσαν να ξέρουν- οι μετανάστες είναι ότι για άλλη μία φορά οι ζωές τους για τα κράτη της περιοχής δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από διαπραγματευτικό χαρτί στα δικά τους παζάρια. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο κράτος χρησιμοποιεί τόσο απροκάλυπτα και χυδαία την ανάγκη των ανθρώπων αυτών για ένα καλύτερο αύριο, ούτε βέβαια και η πρώτη φορά που η Ελλάδα, αλλά και άλλα κράτη, τους προσφέρουν μόνο θάνατο. Τα ίδια κράτη που δημιουργούν τις αιτίες της μετανάστευσης με τη μορφή πολέμων, με την επιβολή απολυταρχικών καθεστώτων και την επιβολή συνθηκών ακραίας φτώχιας και εξαθλίωσης είναι αυτά που στη συνέχεια θα επωφεληθούν από τη «διαχείρισή» τους.

Μέσα σ' αυτή τη βαρβαρότητα λοιπόν, μέσα σ' αυτή την έξαρση κρατικής τρομοκρατίας και βαρβαρότητας, μέσα σ' αυτό ντελίριο εθνικισμού και μιλιταρισμού οι καταπιεσμένοι των μετόπισθεν στέκονται - προς το παρόν - μουδιασμένοι. Το έθνος - κράτος σε πλήρη ανάπτυξη μας, έχει γραπωμένους στα δόντια του, μετανάστες όλων των ηλικικιών τους οποίους μας δείχνει επιδεικτικά πνιγμένους, βασανισμένους ή εκτελεσμένους για να εμπεδώσουμε το πόσο κοντά είμαστε να βρεθούμε κι εμείς εκεί όταν αποφασίσουμε να σηκώσουμε κεφάλι. Μουδιασμένοι λοιπόν. Σκεπτόμενοι για το ότι στην κούρσα της ταξικής πάλης, η οργή και ο ανθρώπινος πόνος είναι το καύσιμο, αλλά το τιμόνι παραμένει η ταξική θέαση της πραγματικότητας και η επαναστατική θεωρία. Και από τα πρώτα γεμίσαμε αυτές τις μέρες, καύσιμα ικανά να μας κρατήσουν στο δρόμο για πολλά χρόνια ακόμα.

Έχουμε από τη μία λοιπόν τη ντροπή, τη λύπηση αλλά και το μίσος για όλους αυτούς τους κατά λάθος καταγεγραμμένους ως ανθρώπους που τυχαίνει να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Δεν είναι πλειοψηφία προφανώς αλλά δεν είναι και λίγοι αυτοί που αναμασάν ή και ξεπερνούν σε μισανθρωπία, τη γραμμή των ΜΜΕ. Αυτοί που τρέχουν να συμπαρασταθούν στους μπάτσους και τους καραβανάδες που δολοφονούν μετανάστες, αυτούς που μέσω του διαδικτύου και των social media πανηγυρίζουν για τους πνιγμούς ανήλικων. Αυτοί που μιλάν για εισβολή "λαθρομεταναστών" λες και αυτοί επέλεξαν να ξεριζωθούν από τους τόπους τους, λες και δε ξεκίνησαν από τη Σούδα τα αεροπλανοφόρα που βομβάρδισαν τελευταία φορά τη Συρία για λογαριασμό της "Δύσης". Αυτοί που ξεχνάν το ότι ο κόσμος είναι γεμάτος με Έλληνες μετανάστες, "λαθραίους" πολλές φορές και όπως τους αρέσει να λένε. Αυτοί που ξεχνάν το ότι "τουρκόσπορους" ανέβαζαν τους δικούς τους προγόνους οι ντόπιοι του 1922. Ντροπή, λύπηση και μίσος λοιπόν για τόσους σκατανθρώπους που κυκλοφορούν στις πόλεις μας. Αλλά όλα τα παραπάνω είναι συναίσθημα.

Κυρ-παντελήδες, μικροαφεντικά, συγγενείς των υπεράριθμων σωμάτων ασφαλείας, πιθανώς και λοβοτομημένοι εργάτες, ταυτίζουν τα συμφέροντά τους όλο και περισσότερο με το συμφέρον της πολιτικής και οικονομικής ελίτ και όπως όλα δείχνουν λίγο πριν την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να περάσουμε κι από πάνω τους. Ας είναι.

Εμάς, πολιτικοί και ταξικοί μας αντίπαλοι παραμένουν τα κράτη και ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός, ο μιλιταρισμός, ο εθνικισμός, η καταπίεση, η εκμετάλλευση. Και άμεση προτεραιότητα μας, να αναδείξουμε στα μάτια όλων των εκμεταλλευόμενων το προφανές για το πώς καταλήξαμε στη σημερινή κατάσταση. Για το περίφημο Δουβλίνο και για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Για το επιχειρούμενο εδώ και πολλά χρόνια διαμελισμό της Συρίας, για το ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο εκεί, για την ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, για τις σχέσεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ με την Τουρκία, για τα παιχνίδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου και των συμμάχων του από την διαρκή εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση ανατολή και τους διαπληκτισμούς για τις ΑΟΖ. Για τις χρηματοδοτήσεις του ελληνικού κράτους και των ΜΚΟ από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμφωνία ότι οι μεν θα τσεπώνουν φράγκα και οι δε θα μπορούν να διαλέγουν πόσα φθηνά εργατικά χέρια χρειάζονται σε κάθε περίοδο για να προσφέρουν στους ντόπιους επιχειρηματίες. Για το ρόλο του ελληνικού στρατού στη διαχείριση των μεταναστών, για το πώς οι τελευταίοι χρησιμοπούνται για να εκφράζεται στο πρόσωπό τους ο «εξωτερικός εχθρός» που είναι τόσο απαραίτητο να υπάρχει προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη για το κεφάλαιο εθνική ομοψυχία. Για το ότι οι αδύναμοι εκπαιδεύονται ενταντικά από τα ΜΜΕ, τα σχολεία, το στρατό να μισούν τον πιο αδύναμο για να σκύβουν το κεφάλι στον πιο δυνατό.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας, δύσκολο δρόμο. Και αν είναι κάτι το οποίο μας δίνει δύναμη είναι ότι υπάρχουν ακόμα αυτοί και αυτές που δίνουν μια θετική χροιά στη λέξη άνθρωπος κι ας μη συμφωνούμε σε όλα. Είναι οι κάτοικοι των νησιών που παρά τα όποια ζητήματα αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους εξακολουθούν να είναι πάντα πρόθυμοι να δώσουν ένα χέρι βοήθειας. Είναι αυτοί που δε θα κλείσουν τα μάτια στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων τους διαλέγοντας να κατηγορήσουν και να στραφούν απέναντι στον πιο αδύναμο στόχο, στην προκειμένη στους μετανάστες, αλλά θα βρουν τα κοινά σημεία μαζί τους και θα ενώσουν τις φωνές και τα αιτήματά τους απέναντι στους πραγματικούς υπαίτιους της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, των πολέμων. Είναι αυτοί που παρότι μπορεί να αναγκάστηκαν να βρεθούν σε ένα στρατόπεδο στα πλαίσια της θητείας τους θα αρνηθούν να σηκώσουν όπλο απέναντι σε αυτούς που πέρασαν τα πάνδεινα για να γλιτώσουν από αυτά. Αυτοί που δε θα στρέψουν αλλού το βλέμμα όταν οδηγοί λεωφορείων κατεβάζουν άτομα λόγω του χρώματός τους. Αυτοί που παρότι μπορεί να μην τους περισσεύει θα μοιραστούν το φαγητό τους με όσους το έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από το σε ποιο θεό πιστεύουν ή δε πιστεύουν. Και ευτυχώς, είμαστε πολλοί αυτοί οι άνθρωποι. Ανοργάνωτοι ακόμα, αλλά εκατομμύρια. Και αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε, πριν οργανωθούμε για να αναμετρηθούμε με την εξουσία του κεφαλαίου, είναι να δώσουμε ΑΜΕΣΑ σαφές πολιτικό και ταξικό στίγμα στο συναίσθημα, είναι να παλέψουμε μαζί με τους μετανάστες και τις μετανάστριες, καταρχάς, για το ελάχιστο:

- ελευθερία μετακίνησης τους προς την ηπειρωτική χώρα και την Ευρώπη

- κανένα ανοιχτό ή κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης

- νομιμοποιητικά έγγραφα για όλους και όλες

- μπλοκάρισμα της πολεμικής προετοιμασίας και δραστηριότητας Ελλάδας και ΝΑΤΟ

ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΜΑΖΙΚΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ, ΤΑ ΚΡΑΤΗ, Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Συγκέντρωση: Τρίτη 3/3 στις 18.30 στην Καμάρα

Διαδήλωση: Πέμπτη 5/3 στις 18.00 στην Καμάρα

Συλλογικότητα αναρχικών από τα ανατολικά/ anatolika.espivblogs.net


1 2 3 4

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες

Αλληλεγγύη στους μετανάστες και τις μετανάστριες. Να βάλουμε τέλος στην «Ευρώπη-Φρούριο».

Παραφράζοντας τα λόγια του Ιταλού κομμουνιστή Αντόνιο Γκράμσι, όσο ο νέος κόσμος της πανανθρώπινης κοινωνικής χειραφέτησης και της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης πασχίζει ακόμα, μέσω των αδιάκοπων προσπαθειών των υποτελών στρωμάτων, να γεννηθεί μέσα από τη διάλυση του παλιού, του παρηκμασμένου και χρεοκοπημένου κόσμου της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τόσο θα συνεχίζουμε να διαβιούμε στην εποχή των τεράτων. Όλα τα κοινωνικά δεινά έχουν υλικές γενεσιουργοί αιτίες, οι οποίες μπορούν να αναζητηθούν στις ρίζες του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Ο καπιταλισμός είναι το σύστημα των ταξικών αντιθέσεων και των κοινωνικών ανισοτήτων που απορρέουν από την ιδιωτική κατοχή των μέσων παραγωγής από μια χούφτα παρασιτικών κεφαλαιοκρατών, οι οποίοι υποστηρίζονται από τους εκάστοτε κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και από μία σειρά μέσων επιβολής της κυρίαρχης ιδεολογίας και νοοτροπίας που βρίσκονται στη στενή δούλεψή τους (βλ. θεσμική εκπαίδευση, εκκλησία, καθεστωτικά ΜΜΕ κ.α.). Αυτό το αδηφάγο σύστημα εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το οποίο διέπεται από τον ακόρεστο ανταγωνισμό, την εξατομίκευση και την εξασφάλιση του ιδιωτικού κέρδους μέσω της αναπαραγωγής του κεφαλαίου υφαρπάζοντας την υπεραξία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, παράγει φτώχεια, ανέχεια, εξαθλίωση, πολέμους και προσφυγιά.

Τις τελευταίες μέρες καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα, παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στα νησιά του Αιγαίου και στα σύνορα του Έβρου. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα του Έβρου, περικυκλωμένοι από Έλληνες και Τούρκους μπάτσους και στρατιώτες, πνιγμένοι στα χημικά, αντιμέτωποι με αύρες και πραγματικά πυρά, τα οποία προς στιγμήν ρίχνονται στον αέρα. Όσοι καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα απάγονται από τις ελληνικές αρχές και από παρακρατικά στοιχεία (βλ. βανάκια χωρίς πινακίδες) και μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα. Στη Λέσβο και στη Χίο εκτυλίσσονται αντιμεταναστευτικά πογκρόμ από «αγανακτισμένους» κατοίκους που υποστηρίζονται ανοιχτά από εθνικιστικές ομαδοποιήσεις και τοπικούς παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, (εντελώς "τυχαία"...) ο ελληνικός στρατός πρόκειται να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με βολές σε περιοχές όπου βρίσκονται ή διέρχονται μετανάστες.

Το καζάνι βράζει… Στο επίκεντρο της ανηλεούς βαρβαρότητας βρίσκονται οι κατατρεγμένοι αυτού του κόσμου, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, οι οποίοι αναζητούν απελπισμένα μια καλύτερη μοίρα για αυτούς και τις οικογένειές τους. Έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της ραγδαίας οικονομικής εξαθλίωσης. Η αντιμετώπιση, όμως, που βρίσκουν από τον δυτικό καπιταλισμό και τα κράτη του είναι ο παραγκωνισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο εγκλωβισμός και ο ρατσισμός.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ, υπό την πλήρη καθοδήγηση της αστικής τάξης και της κυβέρνησης, αναπαράγουν το αφήγημα της αθρόας εισβολής παράτυπων μεταναστών, ανάγοντας το ζήτημα σε υποτιθέμενη απειλή της εθνικής κυριαρχίας του ελληνικού κράτους. Σε μια προσπάθεια πλήρους αποποίησης των ευθυνών τους, οι κυρίαρχοι και τα υποτακτικά σε αυτούς προπαγανδιστικά μέσα επιχειρούν να διασπείρουν τον ρατσισμό και να αναθερμάνουν τα συντηρητικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας. Για ακόμα μία φορά οι ισχυροί και οι προνομιούχοι επιτίθενται στους παρίες και τους αδύναμους, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, ενδυναμώνοντας τον σοβινισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Το ψάρι όμως μυρίζει από το κεφάλι. Ας δούμε, λοιπόν, μέσα από μία νηφάλια, ταξική σκοπιά ποιοι είναι οι υπεύθυνοι και ποιοι είναι αυτοί που τόσο κυνικά παριστάνουν τους ανήξερους… Στην αποκαλούμενη μεταναστευτική κρίση οι δήμιοι και οι στενοί συνεργάτες τους προσπαθούν συστηματικά να ενοχοποιήσουν τα ίδια τα θύματα, στιγματίζοντάς τους στη δημόσια σφαίρα ως υπαίτιους για την υπονόμευση των εργασιακών όρων και προοπτικών, καθώς και για την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ντόπιων πληθυσμών. Κουμάντο στην κοινωνική ζωή, όμως, κάνουν στην πραγματικότητα οι κατέχοντες οικονομική και πολιτική εξουσία, οι προνομιούχοι και οι στυλοβάτες του καπιταλιστικού συστήματος.

Αρχικά, το ΝΑΤΟ, η ιμπεριαλιστική, διακρατική, στρατιωτική ένωση μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, ευθύνεται για μία σειρά στρατιωτικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική. Αυτές οι πολεμικές επεμβάσεις αποσκοπούν στην αναδιάταξη της γεωπολιτικής σκακιέρας, μέσα από την αναδιανομή των ενεργειακών πόρων και των ροών διαμετακόμισης της ενέργειας, τη διάνοιξη νέων αγορών και επιχειρηματικών ευκαιριών δια της ακόρεστης εκμετάλλευσης των πρώτων υλών και των εργατικών χεριών των περιοχών που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Φυσικά, πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι όπου υπάρχουν εμπόλεμα μέτωπα, αλλά και πολεμικές προετοιμασίες, οι οπλοβιομηχανίες πλουτίζουν για τα καλά εξοπλίζοντας τα εκάστοτε κράτη. Ακόμη, μετά από την περίοδο της γενικευμένης καταστροφής (που συνοδεύει πάντοτε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο), η οποία πρόκειται να καταστρέψει τόσο τμήματα του σταθερού (μέσα παραγωγής) όσο και του μεταβλητού (εργάτες/εργάτριες) κεφαλαίου, έπεται πάντα μια περίοδος αναπτυξιακής ανασυγκρότησης του κεφαλαίου, έστω και αν αυτή υλοποιείται πάνω σε συντρίμμια και πτώματα. Αυτός είναι ο πιο δοκιμασμένος τρόπος που διαθέτει το κεφάλαιο, για να ξεπερνά τις παρουσιαζόμενες δομικές κρίσεις του καπιταλισμού. Το ελληνικό κράτος παρέχει διαχρονικά εκδούλευση στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, την οποία επικύρωσε και πρόσφατα, με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο, μέσα από την ελληνο-αμερικανική συμφωνία αναβάθμισης των ήδη υπαρχουσών ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, προοπτικής δημιουργίας νέων βάσεων, αλλά και αορίστου χρόνου χρήσης όλων των ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στην ελλαδική επικράτεια. Οι τεταμένοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης έχουν μετατρέψει την ελλαδική επικράτεια σε μια απέραντη αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή βάση. Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» απέπλευσε από το λιμάνι της Τουλόν, για να συνοδεύσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» στα στενά του Ορμούζ, για να περιπολεί τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν με τις κάννες στραμμένες προς το Ιράν. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει στρατεύματά της στη Λιβύη για την "αποτακατάσταση της τάξης" στη μαινόμενη εμφύλια διαμάχη μεταξύ του επίσημου καθεστώτος του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Φαγέζ αλ Σαράζ, και του αμερικανοκίνητου στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται του Εθνικού Λιβυκού Στρατού. Παράλληλα, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2020 πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση των τελευταίων 25 ετών, η οποία θα επονομάζεται «Defender of Europe 20» και θα εκτείνεται στο μήκος των ρωσικών συνοριογραμμών, αλλά και σε χώρες που φιλοξενούν μείζονες διοικήσεις των Αμερικανο-Νατοϊκών. 37.500 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη άσκηση (20.000 από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και 9000 Αμερικανοί στρατιώτες που στρατοπεδεύουν στην Ευρώπη !). Ιδού, λοιπόν, με απτά στοιχεία, πώς το ΝΑΤΟ είναι μπλεγμένο σε τόσους πολέμους που γεννούν καταστροφή και ξεριζωμό, ενώ ετοιμάζει τα επόμενα αιμοσταγή του βήματα.

Κομβικής σημασίας για την υπάρχουσα διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αφενός επιτρέπει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, αφετέρου καθιστά την ελλαδική επικράτεια αποθήκη ψυχών και «οχυρωματική ζώνη των κρατών» της ΕΕ. Οι ανάγκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για φτηνό εργατικό δυναμικό φαίνεται πως έχουν καλυφθεί, γι' αυτό και έχει κλείσει εδώ και χρόνια η θεσμική στρόφιγγα που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ. Τη σκυτάλη έχει πάρει η «Ευρώπη Φρούριο», η Ευρώπη των κλειστών συνόρων, των χερσαίων -πλέον και θαλάσσιων;- φραχτών, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των στρατιωτικών περιπόλων της FRONTEX και των εθνικών στρατών. Η ΕΕ, λοιπόν, είναι υπεύθυνη για τον υπερσυνωστισμό των προσφύγων στα νησιά, για τους πνιγμούς και τα ναυάγια στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης / camps που δεν αρμόζουν σε κανέναν άνθρωπο, για τις μαζικές απορρίψεις ασύλου.

Το τουρκικό κράτος, από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στα κράτη της ΕΕ, ώστε να παράσχουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξή τους στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της Τουρκίας στα συριακά εδάφη και στην πρόσφατη διένεξη της τελευταίας με τη Ρωσία. Μόνο τον τελευταίο μήνα, οι πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έχουν προκαλέσει, πάντως, 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Ο Ερντογάν εκβιάζει και απειλεί την ΕΕ, διότι, όπως δήλωσε ο ίδιος, δεν έχουν τηρηθεί οι όροι της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, οι οποίοι μεταξύ άλλων προβλέπουν ήδη από το 2016 τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με 6 δις. ευρώ, για να κρατήσει τους πρόσφυγες στα εδάφη της. Η Τουρκία ισχυρίζεται, όμως, ότι δεν έχει λάβει καμία οικονομική βοήθεια. Τώρα της δόθηκε η υπόσχεση από την ΕΕ για την καταβολή 1 δισ. ευρώ, ωστόσο η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δύσπιστη. Ταυτόχρονα, η τουρκική αστική τάξη και ο Ερντογάν προσπαθούν να πιέσουν την αστική τάξη της Ελλάδας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο ενεργειακό μέτωπο που αφορά το επίμαχο ζήτημα της οριοθέτησης και της εκμετάλλευσης των ΑΟΖ (βλ. τουρκο-λιβυικό σύμφωνο, γεωτρήσεις και εκμετάλλευση ΑΟΖ στο κυπριακό οικόπεδο).

Το ελληνικό κράτος, όντας προσδεμένο στο άρμα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, είναι υποχρεωμένο να πειθαρχήσει στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι πολιτικές του βρίσκονται σε απόλυτη σύμπλευση με τις κατευθυντήριες γραμμές των παραπάνω ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ας δούμε, όμως, τα δείγματα γραφής που έχει παρουσιάσει η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πήρε τη σκυτάλη της αντιμεταναστευτικής -και αντιλαϊκής- πολιτικής από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. . Από τον Ιούλιο του 2019, όποτε εξελέγη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στη συγχώνευση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με αυτό του Προστασίας του Πολίτη (κάτι που πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση αναίρεσε παραδεχόμενη την προχειρότητά της), στην παρεμπόδιση έκδοσης ΑΜΚΑ στους νεο-εισερχόμενους αιτούντες άσυλο, που στερεί τόσο την πρόσβαση στις στοιχειώδης παροχές υγείας, όσο και στην εκπαίδευση -μιας και τα παιδιά που δεν εμβολιάζονται δε γίνονται δεκτά στα σχολεία- και την εργασία -μιας και η κατοχή ΑΜΚΑ είναι απαραίτητη για την νόμιμη πρόσληψη-, καθώς και σε εκκενώσεις-υπερπαραγωγές των ΕΚΑΜ καταλήψεων στέγης μεταναστών/προσφύγων κλπ. Αποκορύφωμα αποτελεί το νομοσχέδιο για το άσυλο, που πέρασε -μετά από μια απροσχημάτιστα ανύπαρκτη «δημόσια διαβούλευση»- και το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ ουσιαστικά καταργεί και τυπικά πλέον τα υποτιθέμενα «ανθρώπινα δικαιώματα» που υποτίθεται ότι μέχρι τώρα ορίζονταν από τις διεθνείς συνθήκες και την εθνική νομοθεσία (στην πράξη φυσικά, όλα αυτά ήταν πάντα για αυτούς που έχουν στα χέρια τους και το καρπούζι και το μαχαίρι, ζητήματα… «ερμηνείας»). Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στο να μειώσει περαιτέρω την ήδη υποβαθμισμένη πρόσβαση των μεταναστών/προσφύγων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να «επιταχύνει» και να αυστηροποιήσει τις διαδικασίες υποδοχής και αίτησης ασύλου με αποτέλεσμα να μη λαμβάνονται υπόψη τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης (ιατρικά, ψυχολογικά ή άλλα), αλλά να τσουβαλιάζονται σε φαστ τρακ διαδικασίες, αυξάνοντας κατά πολύ τα διαστήματα της επιτρεπόμενης κράτησης, ενώ εισάγεται και η αρχή της «μη συνεργασίας», μια εξόφθαλμα νεφελώδης και αυθαίρετη κατηγορία που θα νομιμοποιεί (χωρίς εισαγωγικά πλέον) κάθε αυθαιρεσία από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης από την κατασκευή των οποίων θα θησαυρίσουν οι εξής εργολαβικές εταιρείες: ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., έχοντας φυσικά τεράστιες φοροελαφρύνσεις. Από αυτά τα κλειστά κέντρα κράτησης θα δρομολογούνται μαζικές απελάσεις μεταναστών.

Ολόκληρος ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης και τα ΜΜΕ των νεο-ολιγαρχών καλλιεργούν απροσχημάτιστα και εντατικά το τελευταίο διάστημα την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, θρέφοντας καιροσκοπικά ένα πολεμοκάπηλο και σοβινιστικό κλίμα. Ουσιαστικά, οι μετανάστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή παγιδευμένοι στη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των κεφαλαιοκρατικών επιταγών. Χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικά χαρτιά από την εκάστοτε κρατική εξουσία. Καθήκον, λοιπόν, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, καθήκον καθενός που θέλει να λέγεται άνθρωπος, είναι η άσκηση πολιτικής πίεσης στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο ελληνικό κράτος, για να σταματήσουν η οδύσσεια και τα βάσανα των κατατρεγμένων, για να σταματήσουν οι πόλεμοι που γεννούν ξεριζωμένους. Απέναντι στο δηλητήριο του εθνικισμού και του ρατσισμού να διατρανώσουμε την ταξική και διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των όπου γης καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι σάρκα από τη σάρκα του χειμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων και ως τέτοιους θα πρέπει να τους υπερασπιστούμε απέναντι σε κάθε μορφής αυθαιρεσία και βαρβαρότητα των κρατών και των καπιταλιστών. Οφείλουμε να σταθούμε, λοιπόν, αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Απαιτούμε να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και να απεγκλωβιστούν οι μετανάστες. Απαιτούμε την παροχή δημόσιας περίθαλψης και στέγης για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για όσους επιθυμούν να μεταβούν σε λοιπές χώρες της Ευρώπης. Απαιτούμε να αρθούν τα κωλύματα στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και η αποστέρηση εργασιακών και προνοιακών δικαιωμάτων από τους μετανάστες.

Ας συνταχθούμε ενεργά στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, για να γράψουμε τον επικήδειο του κρατισμού και του καπιταλισμού, για να εγκαινιάσουμε την εποχή της χειραφετημένης ανθρωπότητας μέσα από την οικοδόμηση μιας αταξικής-ακρατικής κοινωνίας, της ελευθεριακής κομμουνιστικής κοινωνίας, η οποία θα βασίζεται στην ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση, θέτοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των κοινοτικών αναγκών και την ελεύθερη αυτοπραγμάτωση του κάθε ατόμου. Μπορούμε και οφείλουμε να φτιάξουμε έναν κόσμο για όλους και όχι για λίγους, αρκεί να βασιστούμε στις συλλογικές μας δυνάμεις.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΣΜΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ / ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

ΧΑΡΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες και τις μετανάστριες:
Τρίτη 3 Μαρτίου, 18:30 στην Καμάρα

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)
email: lib_exthess@hoextmail.coexm

blog: libertasalonica.wordpress.com