τι; : εκδήλωση θεματική : αμβλώσεις

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 στις 19.00

Το δικαίωμα στην έκτρωση στο στόχαστρο. Πως απαντάμε;

Ομιλήτριες:

Μαριάνθη Κυπρίδου - μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων
Κατερίνα Κλείτσα - εφημερίδα ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Ecehan Balta - μέλος της αριστερής συλλογικότητας Baslangic στην Τουρκία
(Η Ε. Balta είναι ενεργή στα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών και ερευνήτρια στην κοινωνιολογία της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών)

Βιντεοσκοπημένες τοποθετήσεις:

Toya Chester- μέλος της Σοσιαλιστικής Εναλλακτικής (Socialist Alternative) στις ΗΠΑ και μέλος της "Διεθνούς Αδερφότητας Ηλεκτρολόγων" - International Brotherhood of Electrical Workers (σωματείο ηλεκτρολόγων στις ΗΠΑ).

Jane Barros- μέλος της οργάνωσης "Ελευθερία , Σοσιαλισμός και Επανάσταση" (LSR) και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος "Σοσιαλισμός και Ελευθερία" (PSOL) στη Βραζιλία.


Η άμβλωση νομιμοποιήθηκε το 1986, μετά από αγώνες του γυναικείου κινήματος και της αριστεράς, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα και τη ζωή τους. 3,5 δεκαετίες αργότερα το δικαίωμα αυτό αμφισβητείται έντονα. Η ιερά σύνοδος δημοσιοποίησε απόφαση που εξισώνει την έκτρωση με το φόνο, η οργάνωση «αφήστε με να ζήσω» ανάρτησε αφίσες ενάντια στις εκτρώσεις με ψεύτικο και αντιεπιστημονικό περιεχόμενο ενώ κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές σε δημόσια νοσοκομεία αρνούνται να τις πραγματοποιήσουν. Οι πολέμιοι της έκτρωσης δεν δείχνουν φυσικά την ίδια ευαισθησία για τα εγκαταλελειμμένα βρέφη στα μαιευτήρια, για το 19% των παιδιών στην Ελλάδα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών κλπ, ενώ τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών συχνά δεν τα θεωρούν καν παιδιά.

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει πότε και αν θα κάνει παιδιά, για την επιστημονικά σωστή και πλήρη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων στα σχολεία, για την διαφύλαξη και επέκταση της δωρεάν πρόσβασης όλων των γυναικών στην έκτρωση και για το δικαίωμα όλων των παιδιών να μεγαλώσουν σε αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ελευθερία.

πηγή : https://www.facebook.com/events/8332808338018…
πηγή : email που λάβαμε στις 4 Μάρτιος 08h