Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 στις 13.00

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

(αναβάλλεται) Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες και στους πρόσφυγες

ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωναϊού και των επιπτώσεων που αυτή μπορεί να έχει αποφασίσαμε να αναβάλουμε την πορεία που ήταν ανακοινωμένη για αύριο Σάββατο 14/03 στις 13.00. Ο λόγος που πήραμε αυτήν την απόφαση είναι ότι ξερουμε ότι οι μετανά-στριες, οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και οι φτωχές αυτού του κόσμου είμαστε αυτές που θα πληρώσουμε για άλλη μία φορά τα σπασμένα οπότε κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
Είναι απαραίτητο όμως και ένα σχόλιο για την υποκρισία του ελληνικου κράτους σε σχέση με τον κορωναϊο. Την ιδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, το ελληνικό κράτος διατυμπανίζει με αφορμή την έξαρση του κορωνοϊού, το πόσο κόπτεται για την δημόσια υγεία.
Μας λέει να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς, ενώ στοιβάζει υπό τις πιο άθλιες συνθήκες πάνω από 20.000 ανθρώπους μόνο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας.
Μας λέει ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την εξάπλωση και τις επιπτώσεις, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε αρκετές θέσεις ΜΕΘ, ούτε επαρκή εξοπλισμό και σίγουρα πολύ λιγότερο προσωπικό απ' το αναγκαίο. Μας λέει να φερθούμε με υπευθυνότητα, την ίδια στιγμή που αποκλείει την πρόσβαση στην δημόσια υγεία σε χιλιάδες μετανάστες και μετανάστριες.

Σε μια χώρα, που για κάθε 1 γιατρό, έχει 7 μπάτσους, τα αιτήματά μας πρέπει στην σημερινή συνθήκη να είναι πιο ξεκάθαρα απο ποτέ:
- Να κλείσουν άμεσα τα κέντρα κράτησης
- να απεγκλωβιστούν οι μετανάστες απά κάθε πρόχειρο σημείο κράτησης
- Αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όλους/ες
- Νομιμοποίηση και δωρεάν πρόσβαση στην υγεία για όλους/ες τους/τις μετανάστ(ρι)ες
- Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, όχι μπάτσων και στρατιωτικών

Ανοιχτη συνέλευση stop war on migrants

πηγή : https://www.facebook.com/StopWarOnMigrants/?f…


Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες:

Πέμπτη 5/3, στις 18:00 Καμάρα

Σάββατο 14/3, στις 13:00 Αγ. Βενιζέλου

Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


1 2 3 4 5


1 2 3 4 5

ΣΑ 14.3 13:00 Καμάρα | Να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα - Να ζήσουμε μαζί με τους μετανάστ(ρι)ες

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

των στρατοπέδων συγκέντρωσης, του αποκλεισμού, της εξαθλίωσης και του θανάτου

Βρισκόμαστε σε μία εποχή εθνικιστικού παροξυσμού. Τα πάντα βλέπουμε να μετατοπίζονται προς τα δεξιά. Από την κυβέρνηση μέχρι την αντιπολίτευση, από τα ακροδεξιά κόμματα μέχρι και τα αριστερά, η προστασία της πατρίδας από τους ξένους αποτελεί κοινό στόχο. Το ελληνικό κράτος κατάφερε, σε στιγμές γενικευμένης αποσταθεροποίησης, να συστρατεύσει για μια στιγμή μεγάλο μέρος της κοινωνίας ενάντια στην εθνική απειλή. Σχεδόν οι πάντες πλέον κατηγορούν μόνο την "Τουρκία", που χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως διαπραγματευτικό όπλο. Οι μετανάστες πλέον μετατρέπονται σε ανθρώπους που δεν έχουν βούληση, που δεν θέλουν να περάσουν τα σύνορα και απλά τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες. Έτσι πια δεν είναι μετανάστες αλλά ούτε και πρόσφυγες. Οι μετανάστριές κατασκευάζονται πλέον ως ασύμμετρη απειλή από το κράτος και μπροστά στις ασύμμετρες απειλές ισχυρίζεται ότι είναι θεμιτό να χρησιμοποιείς μέσα πολέμου. Είδαμε και τις εικόνες από τους πρώτους νεκρούς, είτε από σφαίρα είτε από πνιγμό, αλλά μπροστά στη συνήθεια του θανάτου εδώ και χρόνια αυτό μοιάζει πια να έχει μικρή σημασία. Άλλωστε το ελληνικό κράτος μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αρνείται αυτά τα γεγονότα και άρα η εκδοχή του είναι η μόνη πραγματικότητα.

Στη Λέσβο πλέον οι φωνές των μισάνθρωπων δείχνουν να έχουν κυριαρχήσει και να είναι έτοιμες να πνίξουν (κυριολεκτικά) οτιδήποτε φαντάζει διαφορετικό. Την ίδια στιγμή τα (ανοιχτά ή κλειστά) κέντρα κράτησης συνεχίζουν να χαράσσουν νέα σύνορα στο εσωτερικό των ήδη χαραγμένων συνόρων. Στον Έβρο φτιάχνεται ένας ανθρώπινος φράχτης από στρατιώτες, μπάτσους, φασίστες, μισθοφόρους ομάδων και ευαισθητοποιημένους πατριώτες προκείμενου να αναχαιτίσει αυτούς που τους κατασκεύασαν ως εισβολείς, κίνδυνο, τέρατα. Αυτούς δηλαδή που απ-ανθρωποίησαν προκείμενου να τους αντιμετωπίσουν είτε ως θύματα, είτε δίχως οίκτο. Ζούμε λοιπόν στην εποχή των δολοφόνων, που ο καθένας και η καθεμία πρέπει να διαλέξει πλευρά. Στην εποχή που οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να φάνε από τις σάρκες όσων βαφτίστηκαν ξένοι και που το κράτος θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δίψα για αίμα προκείμενου να απομονώσει περισσότερο τους μετανάστες, για να περιθωριοποιήσει και να υποτιμήσει όλο και περισσότερο τις μετανάστριες. Αν υπάρχει λοιπόν κόλαση, είναι αυτή που είναι ήδη εδώ, που κατοικούμε καθημερινά, που διαμορφώνουμε με την ανοχή μας. Σε αυτή τη συνθήκη λοιπόν οι μόνες και οι μόνοι που μπορέσουμε την αλλάξουμε, είναι όλοι και όλες που θα πάρουμε θέση ενάντια στη βαρβαρότητα του ελληνικού εθνικισμού, όχι μόνο σε ένα αφαιρετικό επίπεδο αλλά μέσα από την πρακτική μας δραστηριότητα.

Αυτοί και αυτές δηλαδή που διαδηλώνουν εδώ και τόσους μήνες στη Μυτιλήνη μαζί με τους μετανάστες και κόντρα στους ρατσιστές και στους πατριώτες που προσπαθούν να επιβάλουν τη σιωπή. Αυτές που ενώ δουλεύουν σε Μ.Κ.Ο, κάνουν κριτική στην ίδια τους την εργασία και θα καλούν απεργίες για να στηρίξουν τους αγώνες των μεταναστών για καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτοί που εργάζονται μέσα σε νοσοκομεία και σχολεία αγωνίζονται μαζί με τις μετανάστριες για την ισότιμη πρόσβαση τους στην περίθαλψη και την εκπαίδευση. Αυτές που στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ανέχονται να ακούν ρατσιστικά σχόλια. Αυτοί που μπήκαν στα άδεια σπίτια και έζησαν μαζί με τις μετανάστριες και πάνω από όλα οι ίδιοι οι μετανάστες και οι μετανάστριες που συνεχίζουν να διεκδικούν, να αγωνίζονται και να εξεγείρονται κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες.

Δεν υπάρχουν όμως μόνο αυτά που έχουν γίνει αλλά και αυτά που μπορούμε να κάνουμε από κοινού. Όλοι όσοι θα καταλάβουμε ότι η παρανομία των μεταναστών είναι είναι αυτή που τους κατασκευάζει σαν ξένους και θα αγωνιστούμε για χαρτιά, άδειες παραμονής και αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης μαζί με τις μετανάστριες που τα διεκδικούν καθημερινά σε δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα και νοσοκομεία. Όλες όσες θα προσπαθήσουμε να πράξουμε με τους μετανάστες και όχι για τους μετανάστες. Όλοι όσοι δεν βλέπουμε απλά γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά την ίδια θέληση των μεταναστριών να περάσουν τα σύνορα. Αυτές εν τέλει, που δεν θα αντιμετωπίσουμε τους μετανάστες σαν εγκληματίες αλλά ούτε και σαν θύματα. Όλοι και όλες δηλαδή που μπορούμε να σχηματίσουμε ένα μεγάλο πολύγλωσσο εμείς, μέσα από την καθημερινή μας κίνηση και τους κοινούς μας αγώνες ενάντια στην υποτίμηση των ζωών αλλά και ενάντια στους πατριώτες που διασπείρουν το μίσος.

ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

ανοιχτά σύνορα-χαρτιά για όλους

Πορεία Σάββατο 14 Μαρτίου στις 13:00 στο Άγαλμα βενιζελου

κείμενο σε pdf: υφανετ κειμενο 14.3.2020 μεταναστες

πηγή : https://yfanet.espivblogs.net/2020/03/08/sa-1…


1 2 3 4 5

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Το πρωί του Σαββάτου 29/2 ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει το ¨άνοιγμα των συνόρων¨. Χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες φτάνουν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας με την ελπίδα πως θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Στα σύνορα τους περιμένει καταστολή της αστυνομίας - στρατού και των δυο κρατών που τους υποδέχονται με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και αληθινά πυρά. Την ώρα που μπάτσοι, καραβανάδες παρέα με τον φασιστικό εσμό που έχει μαζευτεί στα σύνορα ληστεύοντας κ χτυπώντας τους κατατρεγμένους, τα ΜΜΕξαπάτησης διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τα θύματα σαν θύτες και τους θύτες σαν ήρωες.

Μία από τις κυριότερες αιτίες που γεννούν τη μετανάστευση είναι οι καπιταλιστικοί πόλεμοι. Η ισοπέδωση ολόκληρων περιοχών, οι συγκρούσεις για τα συμφέροντα των κυρίαρχων, η οικονομική εξαθλίωση και η πείνα που επιφέρουν, ευθύνονται για τη μετακίνηση ολόκληρων πληθυσμών. Όσοι και όσες καταφέρουν να επιβιώσουν από το ταξίδι, το μέλλον που τους περιμένει στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο είναι είτε να αποτελέσουν φτηνά εργατικά χέρια είτε να καταλήξουν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης ή στη φυλακή ως περίσσευμα. Με την αναζωπύρωση των πολεμικών συρράξεων το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε ξανά με ανθρώπους κυνηγημένους γύρω μας. Εμείς από την πλευρά μας πάντως θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε θέση μάχης απέναντι σε εθνικιστικά και ρατσιστικά παραληρήματα, στην κρατική μηχανή (μπάτσους, στρατό, διευθυντές, δημάρχους κ λοιπούς παρατρεχάμενους) που προσπαθούν να κάνουν τη ζωή δύσκολη και αβίωτη σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους του κόσμου και σε όποια παρακρατική οργανωμένη ή μη ομάδα τολμήσει να απλώσει χέρι.

Με τους εκμεταλλευόμενους και τις καταπιεσμένες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε από όποια μεριά του πλανήτη και αν προέρχονται, ενώ με τους εκμεταλλευτές μας εντός και εκτός των συνόρων η μάχη είναι διαρκής. Οι κυρίαρχοι επιδιώκουν το αλληλοφάγωμα των εκμεταλλευόμενων για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Προσπαθούν να μας διαιρέσουν ανάλογα με το χρώμα, τον τόπο προέλευσής μας, το φύλο μας. Η αλληλεγγύη στους μετανάστες πηγάζει μέσα από την ταξική μας θέση και την πολιτική μας συγκρότηση. Στήνοντας αναχώματα σε ρατσισμό και εθνικισμό και δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και ταξικής αλληλεγγύης οργανώνουμε τη δράση μας και συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, μέχρι την κοινωνική απελευθέρωση.

ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ ΤΟΝ ΠΑΤΟ

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ

Στηρίζουμε την αντιπολεμική/διεθνιστική διαδήλωση αλληλεγγύης

στους μετανάστες και τις μετανάστριες

Σάββατο 14/03 13:00 Αγ. Βενιζέλου

κάλεσμα : Αναρχική ομάδα Θεσσαλονίκης Πυρανθός


1 2 3 4 5

Να υψώσουμε γέφυρες αλληλεγγύης γκρεμίζοντας σύνορα και φράχτες.

Από τα τέλη Φλεβάρη ένα νέο κεφάλαιο γράφεται στο μεταναστευτικό.

Η απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ενδοχώρα της Τουρκίας υποσχόμενος ασφαλές πέρασμα στην Ευρώπη οδήγησε χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα χερσαία Ελλάδας-Τουρκίας. Μετά τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας το Μάρτιο του 2016 η «απειλή» του ανοίγματος των συνόρων αποτελούσε πάντοτε ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας προς την ΕΕ για την στήριξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία και των οικονομικών της διεκδικήσεων στη ΝΑ μεσόγειο.

Στο φράχτη του Έβρου οι μετανάστες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την «ελληνική φιλοξενία». Κλειστά σύνορα, συρματοπλέγματα, πάνοπλοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί που παρατάχθηκαν απέναντι τους και επιχειρούν έως και σήμερα να τους ανακόψουν, με κάθε μέσο (χημικά, ξυλοδαρμοί, πυροβολισμούς, δολοφονίες). Σε αγαστή συνεργασία με τους «φιλήσυχους» πατριώτες και παρακρατικούς που αναλαμβάνουν να καλύψουν τα κρατικά «κενά» είτε περιπολώντας κατά μήκους των συνόρων είτε πραγματοποιώντας πογκρόμ στους επαρχιακούς δρόμους σταματώντας όποιον δε τους μοιάζει για έλληνα. Όσοι καταφέρουν να περάσουν καταδιώκονται με μένος. Συλλαμβάνονται, αντιμετωπίζουν την απαγόρευση να καταθέσουν αίτηση ασύλου (αφού από τις 1/3/2020 αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα) και με διαδικασίες fast track δικάζονται με εξοντωτικές ποινές και πρόστιμα και φυλακίζονται σε προ-αναχωρησιακά κέντρα.

Την ίδια στιγμή το λιμενικό ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο εισόδου μεταναστών μέσω των θαλάσσιων συνόρων με εφαρμογή δόγματος επιθετικής επιτήρησης. Θα εμποδίζει δηλαδή με κάθε μέσο την είσοδο πλωτών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχειρώντας ακόμα και σε διεθνή ύδατα έως ότου αναγκαστούν οι τούρκοι λιμενικοί να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις «έρευνας και διάσωσης» . Με απλά λόγια θα επιχειρεί να βουλιάζει ή θα βουλιάζει τις βάρκες των μεταναστών όπως είδαμε στα βίντεο ήδη από τις πρώτες μέρες αδιαφορώντας πλήρως για την ασφάλεια των επιβατών. Το ίδιο είδαμε και στην Εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης πριν μερικούς μήνες με τις δεκάδες καταδιώξεις, ακόμα και μέσα σε αστικά κέντρα με τους θανάτους των μεταναστών να είναι σχεδόν καθημερινοί.

Η όλη πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών από το 2015 και μετά στράφηκε στην διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μετατρέποντας τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου σε τεράστια καμπ (με αντάλλαγμα οικονομικά οφέλη προς τις κυβερνήσεις των εκεί χωρών), δίνοντας έτσι στους πολίτες της ΕΕ την αίσθηση της ασφάλειας απέναντι στον «εχθρό». Αυτός ο «εχθρός» δε θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς τη βοήθεια των ΜΜΕ που προχώρησαν σε ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο διασποράς του πανικού, αφού από την πρώτη στιγμή μιλούσαν για οργανωμένη εισβολή και ασύμμετρη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Στο πρόσωπο των μεταναστών όμως εμείς δε βλέπουμε εχθρούς. Βλέπουμε τη φρίκη και τη βιαιότητα του πολέμου και της οικονομικής εξαθλίωσης. Τη βαρβαρότητα της εξουσίας και τη δίψα των ισχυρών για το αίμα των εκμεταλλευόμενων. Στον αγώνα των μεταναστριών για ζωή και αξιοπρέπεια καμιά δεν είναι μόνη. Σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής (στο σχολείο, στη δουλεία, στην γειτονία μας) οφείλουμε να αναδείξουμε τον πραγματικό εχθρό που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο και την καταπίεση των ζωών μας και να έρθουμε σε σύγκρουση μαζί του.

Για εμάς εχθρός είναι το κράτος και ο καπιταλισμός που επιβάλουν διαχωρισμούς στους ανθρώπους κατηγοριοποιώντας τους ανάλογα με την χώρα προέλευσης τους. Είναι το ΝΑΤΟ και η FRONTEX που περιπολούν και δολοφονούν στο Αιγαίο για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Είναι οι φράχτες και τα τεχνολογικά μέσα επιτήρησης, οι θερμικές κάμερες και τα drones.

Τη στιγμή που η καταστολή απέναντι σε όσους αγωνίζονται αυξάνεται, ντόπιοι και ξένοι χτίζουμε από κοινού αυτοοργανωμένες κοινότητες αλληλεγγύης και αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που επιβάλλουν οι κρατιστές.

Οι μετανάστ(ρι)ες δεν είναι μόνες!

Να υψώσουμε γέφυρες αλληλεγγύης γκρεμίζοντας σύνορα και φράχτες.

Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους/ες

Ούτε κέντρα κράτησης ούτε φιλοξενίας, για τους μετανάστες ροές ελευθερίας

Πορεία Σάββατο 14 Μαρτίου, 13:00 Αγ. Βενιζέλου

Κατάληψη Terra Incognita

πηγή : email που λάβαμε στις 13 Μάρτιος 17h