Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 στις 20.00

Κάλεσμα για ανοιχτή συνέλευση

Στις 3 Απριλίου του 2020 έχει οριστεί στην Πρέβεζα η δίκη του Κωνσταντίνου Στεφάνου, ο οποίος πριν 3 χρόνια δρούσε ανενόχλητος στους δρόμους των Ιωαννίνων, παρενοχλώντας σεξουαλικά κοπέλες. Το πρώτο δικαστήριο ορίστηκε στις 6/9/19 και από τότε έχει πάρει δύο αναβολές. Οι επίσημες καταγγελίες στους μπάτσους, αφορούν δεκαεφτά σεξουαλικές επιθέσεις και μία απόπειρα βιασμού.

Αυτό δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό που διαδραματίστηκε στην πόλη των Ιωαννίνων, καθώς πριν κάποια χρόνια έγινε καταγγελία μιας κοπέλας για τον επί χρόνια βιασμό από τον πατέρα της. Παρά την έκταση που πήρε το θέμα στα σοκάκια της πόλης, ο βιαστής συγκαλύφθηκε και ξεπλύθηκε από την τοπική κοινωνία, καθώς ''τυγχάνει'' να είναι γνωστός γιαννιώτης επιχειρηματίας και ευυπόληπτος πολίτης. Τον τελευταίο καιρό επίσης, έχουν γνωστοποιηθεί σεξουαλικές επιθέσεις σε πολλά σημεία της πόλης (κάστρο, θεατράκι, τζαμί, φοιτητικές εστίες κ.α.).

Αυτή είναι η πραγματικότητα της (γιαννιώτικης) πατριαρχικής κοινωνίας που θρέφει βιαστές, σιωπεί και συναινεί. Εν προκειμένω, ο Κ.Σ είναι Έλληνας, κανακάρης, το αγόρι της διπλανής πόρτας και υπεράνω υποψίας. Ένας ακόμη που θεωρεί το γυναικείο σώμα κτήμα του και πάντα διαθέσιμο για τις ορέξεις του. H ψυχολογική βία, η σωματική επιβολή μέσω ξυλοδαρμών, βιασμών και δολοφονιών και κάθε εξουσιαστική συμπεριφορά, αποτελούν μια ηχηρή πραγματικότητα. Ο σεξισμός και η πατριαρχία υφίστανται και διαχέονται στην κυρίαρχη λογική της κοινωνίας, ως μια κοινά αποδεκτή αλήθεια, ως μια φυσικότητα.

Η πατριαρχία και ο σεξισμός μάς καταπιέζουν όλα.
Τα άτομα άμεσα ή έμμεσα, υποβιβάζονται και κατηγοριοποιούνται με βάση το βιολογικό και κοινωνικό τους φύλο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Πριν καν γεννηθούμε έχουν καθοριστεί τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να υποστηρίξουμε, να αποδεχτούμε και να υπάρξουμε μέσα σε αυτά. Σε όλα, μάς επιβλήθηκε να διαχωρίσουμε το αντρικό και γυναικείο φύλο και να συντηρήσουμε αυτό το δίπολο, τις καταπιέσεις και τα στερεότυπα που περιέχει. Γυναίκες ευαίσθητες, ευάλωτες, νοικοκυρές, μητέρες και άντρες σκληροί, στυλοβάτες, κι αρχηγοί.

Όσες περιπτώσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων καταλήξουν στις δικαστικές αίθουσες, τα άτομα καλούνται να αντιμετωπίσουν για ακόμα μια φορά τον βιαστή-παρενοχλητή τους και την ''ιερά δικαστική εξέταση''. Ενώ κατηγορούνται και ενοχοποιούνται για κάθε συνθήκη που επικρατούσε πριν και κατά την κακοποίηση, όπως τί φορούσε, αν έπινε αλκοόλ ή/και αν προκάλεσε με οποιονδήποτε τρόπο την επίθεση που δέχτηκε, ταυτόχρονα χτίζεται το προφίλ του κατηγορούμενου ως καλό παιδί, Έλληνα, εργαζόμενου, ευυπόληπτου, θρησκευόμενου. Στις συνθήκες που ο νόμος και το δικαστήριο φυλακίζουν την 15χρονη κοπέλα στην Κόρινθο που σκότωσε τον βιαστή της, μας επιβεβαιώνεται ότι η αντίδραση και η αυτοδιάθεση των σωμάτων απέναντι σε βιαστές-παρενοχλητές ειναι ποινικά κολάσιμη πράξη και βαρύτερη απο τον βιασμό. Η επίθεση στους εξουσιαστές μας, τρομάζει την εξουσία όταν είναι ολική και ανεξέλεγκτη. Τα δικαστήρια συντηρούν την κυριαρχία και την εξουσία και για αυτό δεν περιμένουμε καμία αστική δικαιοσύνη, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, επιτεθόμαστε και να αντιτιθόμαστε σε κάθε τι που μας καταπιέζει, με όποιο μέσο. Χέρι που σηκώνεται στα σώματά μας θα κόβεται, καμία ανοχή σε σεξιστές και βιαστές.

Να δημιουργήσουμε οδοφράγματα απέναντι σε όλες τις μορφές αυτής της σάπιας σεξιστικής πραγματικότητας, εντός κι εκτός των κύκλων μας. Να διεκδικήσουμε την ελευθερία του σώματος και του λόγου μας, την αυθυπαρξία μας.

Την Πέμπτη στις 12/03/20 και ώρα 20:00 στον Α.ΚΟΙ.Χ.Ι (πλατεία νεομάρτυρα απέναντι από το δημοτικό ωδείο), καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για την συνδιαμόρφωση δράσεων και λόγου, με αφορμή το επικείμενο δικαστήριο.

Την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, συγκέντρωση στο δικαστήριο Πρέβεζας ως ένδειξη αλληλεγγύης στις κοπέλες που δέχτηκαν επίθεση.

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΟΙ ΒΙΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ
ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΞΙΣΤΗ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Αντισεξιστική πρωτοβουλία

πηγή : email που λάβαμε στις 10 Μάρτιος 00h