Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 στις 21.00

Προβολή ταινίας: 1917

Πλοκή:

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Βρετανός σκηνοθέτης Sir Samuel Alexander Mendes, (American Beauty, Road to Perdition, Skyfall) γράφει αλλά και σκηνοθετεί, ένα αντιπολεμικό αριστούργημα βασισμένο στις ιστορίες του παππού του, Alfred Mendes, από την σκοτεινή εποχή του Α' Παγκόσμιου.
Ο Mendes μας τοποθετεί ακριβώς μέσα στις τραγικές καταστάσεις που σημάδεψαν με τον χειρότερο τρόπο την ιστορία της ανθρωπότητας, και μας δείχνει τις θυσίες, την αδελφικότητα και την δύναμη που μπορεί να κρύβει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος εν μέσω της φρίκης του πολέμου.

Τα γεγονότα συμβαίνουν κατά την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, ο Schofield (George MacKay) και ο Blake (Dean-Charles Chapman) αναλαμβάνουν μια άκρως δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σταματήσει μια θανάσιμη παγίδα σε εκατοντάδες στρατιώτες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ο αδερφός του Blake.

Πίσω από την αφηγηματική σπιρτάδα του Mendes, βρίσκεται ο οραματιστής διευθυντής φωτογραφίας, Roger Deakins. Η απόφαση των δύο να γυρίσουν πολεμικό δράμα σε ένα μονοπλάνο, όχι μόνο αποδίδει καρπούς αλλά ίσως αλλάξει και κάποιους κανόνες του συγκεκριμένου είδους ταινιών. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, την ψευδαίσθηση του συνεχούς μονοπλάνου, πετυχαίνουν να συγχρονίσουν τα συναισθήματα του θεατή με τα συναισθήματα των ηθοποιών της ταινίας. Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που πραγματικά γίνεσαι τα μάτια τους όταν αυτοί δεν βλέπουν, γίνεσαι τα αυτιά τους όταν αυτοί δεν ακούν και γενικότερα είσαι εκεί μαζί τους από το πρώτο λεπτό χωρίς να υπάρχει κανένα exposition για το παρελθόν τους και από το που προέρχονται.

Αυτή η σύνδεση που αποκτάς με τους χαρακτήρες φυσικά βοηθά, μαζί με τις υπέροχες ερμηνείες που δίνουν οι George MacKay και Blake Dean-Charles Chapman μαζί με τον -για ακόμη μια φορά- εξαιρετικό Thomas Newman.

Aπο Αντώνης Παυλίδης

Event:

https://el-gr.facebook.com/events/24634186306…

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…