Τρίτη 17 Μαρτίου 2020 στις 18.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/στις μετανάστες/ριες

Η συγκέντρωση αλληλεγγύης (17/3) στους/στις μετανάστες/ριες θα γίνει κανονικά

Με δεδομένη την νέα κοινωνική συνθήκη λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας που εχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα, τέθηκε το ενδεχόμενο ακύρωσης της καλεσμένης κινητοποίησής μας.
Μετά από διεξοδική συζήτηση στην συνέλευση της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ένωσης Ιωαννίνων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κανονικά η προγραμματισμένη για την Τρίτη 17 Μαρτίου, αντικρατική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/στις μετανάστες/ριες, έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου. Οι λόγοι που μας οδηγούν σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής:
-Η συγκέντρωσή μας γίνεται για την ανάδειξη των ζητημάτων που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα, στον Έβρο και τα νησια και συνεχίζουν να συμβαίνουν, ανεξάρτητα από την καραντίνα. Οι επιθέσεις, οι δολοφονίες, η βίαιη απώθηση, οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις μεταναστών/ριων, είναι γεγονότα πραγματικά, είναι γεγονότα που δεν γίνονται «εκτός κοινωνίας», ασχέτως αν μεσολαβούν ανάμεσά μας φράχτες, ορδές μπάτσων και στρατιωτών ή ο διαστρεβλωτικός φακός των ΜΜΕ. Δεν θα απαντηθούν πισω από τα πληκτρολόγια, ούτε μέσα από τα σπίτια, αλλά εκεί που είναι ο φυσικός χώρος των αγώνων, στον δρόμο ακόμη και αν οι αντικειμενικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Πρέπει να στείλουμε ενα μήνυμα αλληλεγγύης στους/στις μετανάστες/τριες και αντίστασης στους σχεδιασμούς του κράτους και του κεφαλαίου.

Όσο επικίνδυνη είναι σε βιολογικό επίπεδο η διασπορά του κορωνοϊού, ακόμη περισσότερο επικίνδυνη είναι η επιβολή περιορισμών εκφρασης στην δημόσια σφαίρα. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούμε την σοβαρότητα του ζητήματος αναφορικά με την δημόσια υγεία. Τόσο εμείς ως αναρχοσυνδικαλιστές, όσο και οι αγωνιζόμενοι/ες του κινήματος, για χρόνια αναδεικνύουμε το ζήτημα αυτό και παλεύουμε για την προάσπισή της. Το κράτος, παρ´ότι τώρα εμφανίζεται ως προστάτης, δεν έδινε δεκάρα για την δημόσια υγεία. Χαρακτηριστική είναι η υποκριτική στάση της εξουσίας απέναντι στις «ευπαθείς ομάδες», τους ηλικιωμένους/ες και τους χρόνια ασθενείς. Αφού κόπτεται τόσο για αυτούς λόγω του κορωνοϊού, γιατι σε «ομαλές» συνθήκες, τους βάζει να δουλεύουν ως τα 67 και δεν έχουν αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Επιπλέον, είναι εντελώς αντιφατικό, ότι ειδικά για το ζήτημα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου χιλιάδες άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι/ες εκεί, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία τους από τον ιό, όπως συμβαίνει άλλωστε σε κάθε φυλακή αυτή τη στιγμή. Οι μετανάστες/ριες παρουσιάζονται μόνο ως «απειλή», είτε για την εθνική είτε για τη δημόσια ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο και υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, επιβάλλονται τα κλειστά κέντρα κράτησης παντού.

Ο πανικός όμως που διαχέεται, η αυτοφυλάκιση στο σπίτι, η αόριστη «απαγόρευση συναθροίσεων» που δηλώνει υπόρρητα την απαγόρευση συγκεντρώσεων, επιβάλλει μια βίαιη αναπροσαρμογή κοινωνικών σχέσεων. Το παράδειγμα της Ιταλίας και άλλων χωρών, που οι κάτοικοι χρειάζονται άδεια για να βγούν εξω, ή που οι δρόμοι φρουρούνται από τον στρατό, δεν είναι καθόλου μακρινό. Το κράτος όμως πάντα, χρησιμοποιούσε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, για να επιβάλει προσωρινά μέτρα, τα οποία τελικά είτε παραμένουν, είτε κρίνονται για την δυνατότητά τους να παγιωθούν. Θεωρούμε λοιπόν ότι ναι μεν έχουμε μια σοβαρή κατάσταση σε σχέση με τον ιό, βιώνουμε δε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο κοινωνικό πείραμα βιοπολιτικής εφαρμογής, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική πειθάρχηση, από το οποίο το κράτος και το κεφάλαιο θα αποκομίσουν τελικά πολλαπλά οφέλη. Η οικονομική κρίση άλλωστε, μετά ή πριν τις καραντίνες είναι δεδομένη. Και τέτοιες ευκαιρίες δεν τις χάνουν. Προετοιμάζεται ήδη η επίθεση σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνική ασφάλιση. Θα την υλοποιήσουν ευκολότερα, αν έχουν περισταλεί και ορισμένα δικαιώματα που κληροδότησε η καραντίνα. Εκτος, αν η εργατική τάξη δεν τους αφήσει να το κάνουν.

Σε αυτό το πείραμα δεν μπορούμε συνεπώς να μείνουμε άπραγοι/ες. Θα διεκδικήσουμε την δυνατότητά μας να συγκεντρωνόμαστε σε δημόσιους χώρους και να αγωνιζόμαστε.

Η επιλογή μας να κάνουμε την συγκέντρωση, δεν είναι κάποιου είδους «μαγκιά». Δεδομένων των συγκεχυμένων πληροφοριών ως προς την μετάδοση του ιού, θα τηρηθούν κατά την διάρκειά της, τα ως τώρα γνωστά μέτρα προστασίας των συμμετεχόντων σε αυτήν, αναπροσαρμόζοντας τον τρόπο που παραδοσιακά πραγματοποιούμε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Αυτή τη φορά, δεν θα πούμε «όλοι/ες στη συγκέντρωση». Καλούμε τους συναδέλφους/ισσες που είναι ηλικιωμένοι/ες ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα, να μην έρθουν σε αυτή τη συγκέντρωση. Επίσης θα διατηρούνται αποστάσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για τον τρόπο με τον οποίο θα μοιράζονται οι ανακοινώσεις, σε όσους/ες τελοσπάντων διερχόμενους/ες θα κυκλοφορούν. Τονίζουμε πως η αυτοπειθαρχία, ειδικά σε τέτοιες περιστάσεις, είναι απαραίτητη. Στόχος μας με αυτή τη συγκέντρωση, είναι η ανάδειξη της αλληλεγγύης στους/στις μετανάστες/ριες και παράλληλα, η απρόσκοπτη δυνατότητά μας να παρεμβαίνουμε στη δημόσια σφαίρα. Και δεν θα κάνουμε πίσω σε τίποτα από τα δύο.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΡΙΕΣ
ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

πηγή : http://eseioanninon.squat.gr/2020/03/15/Η-συγ…