Τρίτη 28 Απριλίου 2020 στις 13.30

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση-μοτοπορεία

Οι εργαζόμενοι είμαστε τα θύματα της Πανδημίας -Όχι το κεφάλαιο και η εργοδοσία

Ο Τουρισμός έχει καθιερωθεί εδώ και μια δεκαετία ως η «βαριά» βιομηχανία της χώρας , η τουριστική κίνηση αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς όπως και τα κέρδη των επιχειρήσεων . Η μεγάλη κερδοφορία βασίστηκε κυρίως στην ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων αλλά και στις συνεχόμενες αντεργατικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων οι οποίες σε λίγα χρόνια έδωσαν γη και ύδωρ στους εργοδότες . Παράλληλα η εργοδοτική αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε όριο φτάνοντας στο σημείο να επιβάλλεται με απειλές ή ακόμα και με την βία.

Η επιδημία του κορωνοϊού δεν μας βρίσκει όλους στην ίδια κατάσταση ,ο πλούτος για το τουριστικό κεφάλαιο παραμένει ανέγγιχτος ενώ η φτώχεια και ο περιορισμός των εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους εντείνεται και μέσα στην πανδημία . Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων (ΞΕΕ , ΣΕΤΕ, ΣΕΒ , ΠΟΞ κτλ) αυτών δηλαδή που ξεζουμίζουν εδώ και χρόνια τους εργαζόμενους για να αυγατίζουν τα πλούτη τους , προωθούν μέσα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τους κυβερνητικούς κύκλους το αφήγημα της σωτηρίας των τουριστικών επιχειρήσεων για χάρη της «ανάπτυξης» και της «διασφάλισης» των θέσεων εργασίας .Γνωρίζουμε πολύ καλά μερικούς από αυτούς που σήμερα βγάζουν ανακοινώσεις ,μέσω των φορέων τους , ζητώντας ελεημοσύνη από το λαό και νέες θυσίες από τους εργαζόμενους .

Αλέξανδρος Βασιλικός των ξενοδοχείων Airotel, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού επιμελητηρίου και της Ένωσης ξενοδόχων Αττικής , έχει απλήρωτους τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων του για πάνω από 2 μήνες ,χρεωστάει επιδόματα αδείας και ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε εκ περιτροπής εργασία .

Ιωάννης Ρέτσος των Electra Hotels & Resorts , πρόεδρος του ΣΕΤΕ , από τις αρχές Μαρτίου ζητά από τους εργαζόμενους να πάρουν ολόκληρη την κανονική τους άδεια ενώ πριν λίγους μήνες τους ξεζούμιζε κανονικά με εξαντλητικά οράρια , χωρίς ρεπό σε ακραίες συνθήκες εντατικοποίησης .Πρόσφατα είχε απολύσει εργαζόμενο μέλος του συνδικάτου εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.

Ιωάννης Παπαδημητρίου , του ξενοδοχείου Royal Olympic , έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και 2 μήνες , ανέκαθεν καθυστερούσε την μισθοδοσία , έχει όμως αρκετά χρήματα για να ασχολείται με το αγαπημένου του πανάκριβο σπορ και να συντηρεί μάλιστα δική του ομάδα αγωνιστικών αυτοκινήτων .

Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούν οι εργοδοτικοί φορείς ζητούν 100% κρατική επιδότηση των μισθών μας παρά το γεγονός ότι μέσα σε 8 χρόνια κέρδισαν συνολικά 120 δισεκατομμύρια , δεν ήταν αρκετές οι απαλλαγές από τόκους δανείων ,οι φοροαπαλλαγές κάθε είδους ,οι εισφοροαπαλλαγές, οι επιδοτήσεις με ζεστό κρατικό χρήμα κτλ , απαιτούν να τους πληρώσουμε κι από πάνω . Οι προτάσεις τους για επιπλέον ενίσχυση της ευέλικτης απασχόλησης είναι προκλητικές όταν μιλάμε για ένα κλάδο που αποτελεί παράδεισο των ελαστικών μορφών εργασίας , που κάνουν πάρτι οι δουλεμπορικές εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων .

Την ίδια ώρα εργαζόμενοι στον επισιτισμό στις επιχειρήσεις που λειτουργούν, έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρα υγειονομικής προστασίας , δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια εξαιτίας της μείωσης προσωπικού και των συνεπειών της εκ περιτροπής εργασίας , είναι εκτεθειμένοι στον ιό γιατί η προστασία της υγείας τους αποτελεί επιπλέον εργοδοτικό κόστος . Ταυτόχρονα είναι αναγκασμένοι να υπομένουν την ανεξέλεγκτη εργοδοτική τρομοκρατία και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών που εξαιτίας και της παράλυσης των ήδη διαλυμένων ελεγκτικών μηχανισμών έχει ενταθεί εν μέσο πανδημίας . Μέχρι σήμερα είχαμε δει να ζητούν από τους εργαζόμενους να τους επιστρέψουν το δώρο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων , τώρα η ασυδοσία τους πέρασε σε άλλο επίπεδο απαιτώντας από όσους είναι σε αναστολή εργασίας να τους δώσουν μέρος της κρατικής αποζημίωσης απειλώντας τους με απόλυση .

Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει καθήκον να αντιδράσει , οι εργαζόμενοι στο κλάδο είναι αυτοί που πλήττονται ενώ η επόμενη μέρα που προετοιμάζουν για εμάς Κυβέρνηση Κεφάλαιο και υποταγμένος συνδικαλισμός είναι χειρότερη από την προηγούμενη . Στηρίζουμε το συνδικάτο , οργανωνόμαστε σε αυτό και δίνουμε μαζί την μάχη συλλογικά για να πάρουμε πίσω όσα μας άρπαξαν .

Η Υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας δεν θα μπει σε καραντίνα για τα κέρδη του κεφαλαίου , Απαιτούμε

  • Απαγόρευση απολύσεων , δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους
  • Κατάργησή όλων των αντεργατικών νόμων , υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται
  • Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εργαζόμενοι εποχικοί, εξτρά, εργολαβικοί και συμβασιούχοι που έληξαν οι συμβάσεις τους. Να λάβουν όπως οι υπόλοιποι τα 800 ευρώ, τη μείωση ενοικίου.
  • Μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς. Μέτρα ατομικής προστασίας για τους διανομείς , 5ημερο 8ωρο , μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες μας
  • Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εποχικών χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι δόσεις σε τράπεζες, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.
  • Την άμεση επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα της υγείας για τη νοσηλεία των κρουσμάτων που επιστρέφουν από άλλες χώρες. Σε αυτή τη κατεύθυνση να αξιοποιηθούν κτίρια όπως το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου.
  • Να αποδεσμευτεί άμεσα το προσωπικό των Ξενοδοχείων που φιλοξενούν ύποπτα κρούσματα , να απολυμανθούν οι χώροι και να γίνουν τεστ σε όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους.
  • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ , το οποίο θα επεκταθεί χρονικά μέχρι και την επόμενη τουριστική σεζόν για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις για τους άνεργους .
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (πχ κλείσιμο κτηρίων για απολυμάνσεις κτλ).

28 ΑΠΡΙΛΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1μμ ως 5μμ

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 1.30μμ και moto-πορεία

Λάντζα

πηγή : https://www.lantza.org.gr/οι-εργαζόμενοι-είμα…


Aλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων στο επισιτισμό-τουρισμό

Συγκέντρωση-μοτοπορεία

Τρίτη 28 Απρίλη 1.30μμ

Πλατεία Κλαυθμώνος

Κλείστε τα στρατόπεδα,

οι πρόσφυγες στις πόλεις!

Κανένας άστεγος στο δρόμο!

Κανένας ηλικιωμένος μόνος! ΧΩΡΑΝΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού

διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα- μέτρα προστασίας

Solidarity At the struggle of the workers in food-Tourism Concentration-motoporeía Tuesday 28 April 1.30 pm Klafthmonos Square Close the camps, Refugees in cities! No homeless people on the street! No old man alone! Everyone fit in hotels Not to the do and the fire Calls for the food-Tourism Union Claiming work with rights-protection measures

πηγή : https://www.facebook.com/keerfapage/