τι; : πορεία θεματική : Πρωτομαγιά

Παρασκευή 1 Μαίου 2020 στις 10.00 πμ

5 καλέσματα : 1 2 3 4 5

1η Μάη

1η Μάη μέρα απεργίας και αγώνα ενάντια σε κεφάλαιο - κυβέρνηση- ΕΕ - εργοδοσία ([i])

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Δίνουμε τον αγώνα:

  • ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις
  • για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τον μισθό
  • για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής όλου του λαού
  • ενάντια στις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

Η 1η Μάη είναι η ημέρα σύμβολο του εργατικού κινήματος και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Το Μάη του 1886, στο Σικάγο η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο αντιμέτωπους με ολοένα και αυξανόμενη φτώχεια, ολοκληρωτισμό, πολέμους, φασισμό και κρίσεις.

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την τεράστια σημασία ενός αποκλειστικά δημόσιου, υψηλού επιπέδου συστήματος υγείας. Ένα σύστημα υγείας που οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα των μνημονίων, υποβάθμισαν και υπονόμευσαν συστηματικά. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να διασφαλίσει κέρδη για το κεφάλαιο. Με διατάγματα και ΠΝΠ που παραβιάζουν κάθε έννοια δικαίου επιβάλλει σειρά αντεργατικών μέτρων: μονομερή αναστολή των συμβάσεων, επέκταση και γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τηλεεργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.α. Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ, απαλλάσσοντας τους εργοδότες από κάθε μισθολογική και ασφαλιστική υποχρέωση. Η πολυδιαφημιζόμενη απαγόρευση των απολύσεων από 18/3 αποτελεί εμπαιγμό καθώς συνοδεύεται από τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων και εκ περιτροπής εργασίας 2 βδομάδων τον μήνα με μείωση έως 50% του μισθού (με μονομερή απόφαση της εργοδοσίας) και τη δυνατότητα αναβολής της καταβολής του δώρου Πάσχα. Καμία πρόνοια δεν υπάρχει για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, ενώ το επίδομα ανεργίας δικαιούνται ελάχιστοι άνεργοι.

Παράλληλα μοιράζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο. 11 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για διαφημίσεις σχετικά με την πανδημία (που θα έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν) και άλλα 23 εκατομμύρια χάρισμα από τις δόσεις για τις άδειες των καναλιών. 30 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές για τη χρήση των ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της ισχύουσας, αντί για επίταξη. Στους επιχειρηματίες των ΙΕΚ, ΚΕΚ κλπ 84 εκατομμύρια για «επανεκπαίδευση» των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων έναντι των voucher παρωδία των 600 ευρώ, αντί για διασφάλιση του εισοδήματος τους, και έπειτα κατάργηση του προγράμματος μετά την δημόσια κατακραυγή.

Προσπαθώντας να τσακίσει εκ των προτέρων κάθε δυνατότητα αντίστασης, η κυβέρνηση με το άρθρο 12 της ΠΝΠ της 20/3 ανέστειλε την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσου αντιμετώπισης των απεργιών, απαγορεύοντας πρακτικά την απεργία σε μια περίοδο που η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία κορυφώνεται: χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων, μη ανανεώσεις συμβάσεων, μη καταβολή δεδουλευμένων, εκβιασμοί σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης να συνεχίσουν να δουλεύουν άτυπα, εξουθενωτικά ωράρια, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, καμία προστασία των εργαζομένων με μπλοκάκι, εργασιακοί χώροι υγειονομικές βόμβες. Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον πως κανένα μέτρο δε θα είναι προσωρινό. Κυβέρνηση-ΕΕ-εργοδότες επιχειρούν να περάσουν αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζαν καιρό.

Επιστρατεύουν τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας για να παρεμποδίσουν τη συνδικαλιστική δράση! Την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι συνωστίζονται σε γραφεία, εργοτάξια και εργοστάσια, σε supermarket και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να μην συναινέσουν σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Συζητάμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κι εργαζόμενες, ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο, για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας επιχειρεί να επιβάλει ο εργοδότης. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Γραφόμαστε τώρα στο σωματείο μας .

Είναι ξεκάθαρο ότι για την παραμικρή διεκδίκηση χρειάζεται η ενιαία δράση σωματείων και εργαζομένων όλων των κλάδων. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ, η οποία βρίσκεται σε άμεση σύμπλευση με την κυβερνητική πολιτική, τους βιομήχανους και τα αφεντικά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και αποτελεί ξεκάθαρο εχθρό μας, καταδικάζει τους αγώνες μας σε ήττα! Ο συντονισμός σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις λογικές συναίνεσης, αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν οι αγώνες να είναι νικηφόροι στο σήμερα. Είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα με πυρήνα τον από τα κάτω και οριζόντιο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, εργατικών συλλογικοτήτων και άτυπων μορφών οργάνωσης εργαζομένων. Ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο, ενάντια σε λογικές συντεχνιασμού, που θα χτίζεται στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων και θα βρίσκεται ενάντια στον κυβερνητικό και υποταγμένο εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα ξεπερνάει τα όρια που βάζουν στην πάλη των εργαζομένων και θα πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής.

Καλούμε σε σύσκεψη τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα κ Εργαζομένων στο Ηράκλειο την Τρίτη 28/4 ώρα 19:30 για να οργανώσουμε από κοινού τη δράση μας για την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις δράσεις μας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

  • Απαγόρευση των απολύσεων - κανένας κομμένος μισθός - καμία χαμένη άδεια - κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και όχι των αφεντικών.
  • Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.
  • Άμεση πλήρη καταβολή του Δώρου Πάσχα - νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων.

Ταυτόχρονα παλεύουμε για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και του λαού. Όπως και στις 7 Απρίλη, στις 28 Απρίλη στηρίζουμε τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για τη δημόσια υγεία.

  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων ώστε να καλυφτούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις (30.000 κενές οργανικές θέσεις).
  • Άνοιγμα επαρκών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
  • Εξασφάλιση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
  • Οργάνωση συστηματικών και σε μαζική έκταση διαγνωστικών τεστ.
  • Να επιταχθούν άμεσα, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, όλες οι ιδιωτικές δομές υγείας.
  • Ειδική μέριμνα για όλες τις ευάλωτες ομάδες, τους πρόσφυγες και μετανάστες. Στέγαση σε καταλύματα με αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους υγιεινής. Απεγκλωβισμός από τα στρατόπεδα.
  • Δημιουργία έκτακτων υποδομών του ΕΣΥ και ανάπτυξη δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Δεν σταματάμε τους αγώνες. Δεν είμαστε «όλοι μαζί» αφεντικά-κυβέρνηση και εργαζόμενοι, «δεν συναινούμε»! Η πάλη για τα λαϊκά, εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε ΤΩΡΑ!

([i]) στην απεργιακή κινητοποίηση θα τηρηθούν μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες, αποστάσεις κλπ).

Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα κ Εργαζομένων Ηρακλείου

πηγή : https://smtiraklio.wordpress.com/2020/04/24/π…


1 2 3 4 5

Κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΕ Ηρακλείου Πρωτομαγιά 2020 -10:00 άγαλμα Βενιζέλου

*1η Μάη, μέρα πανεργατικής απεργίας - Εργαζόμενοι, λαός και
νεολαία δε θα πληρώσουν τα σπασμένα τους!*

*Όλοι/ες στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των εργατικών σωματείων
και ταξικών δυνάμεων στις 10πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου.*

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, συμπίπτει με μια συγκυρία πρωτοφανούς
*υγειονομικής
και οικονομικής κρίσης* εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Κρίση
οποία σφραγίζει τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες με την εργατική τάξη και
τους λαούς παγκόσμια να σηκώνουν το μεγάλο βάρος σε όλα επίπεδα. Στο όνομα
της πανδημίας έχουν παρθεί αντιδραστικά μέτρα που πλήττουν για άλλη μια
φορά το εισόδημα, τις εργασιακές συνθήκες, τα δικαιώματα των φτωχών λαϊκών
στρωμάτων. *Θα πληρώσει επιτέλους* *η αστική τάξη*, οι πολυεθνικοί όμιλοι,
οι τράπεζες και οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι εμπορικές αλυσίδες από
τον συσσωρευμένο πλούτο από τα κέρδη που κατέχουν, την νέα κρίση *ή θα
πληρώσει πάλι η εργατική τάξη ο λαός και η νεολαία ;*

*Ωστόσο, την περίοδο της πανδημίας οι εργαζόμενοι δεν έμειναν με
σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη
γραμμή, δείχνοντας και στην πράξη ποιοι είναι οι πραγματικά χρήσιμοι
σήμερα. Όποια και να είναι η αφήγηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η
πραγματικότητα θα γράφει πάντα ότι χωρίς τη λαϊκή κινητοποίηση,
τους «αόρατους» μέχρι πρότινος εργαζόμενους και την ηρωική
προσπάθεια των εργαζομένων στις δομές δημόσιας υγείας, τα πράγματα
θα ήταν τελείως διαφορετικά.*

Η ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ χαιρετίζει τους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών
που παλεύουν για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, του αγώνες των
εκπαιδευτικών ενάντια στο εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, όλους
όσους αυτό το δύσκολο διάστημα όρθωσαν το ανάστημά τους παλεύοντας μέσα στο
λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα και η καταπάτηση των
λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

*Οι *εκδηλώσεις για την φετινή Πρωτομαγιά, σε συνέχεια όλων των
κινητοποιήσεων του προηγουμένου διαστήματος, πρέπει να αποτυπώσουν ακριβώς
αυτό.

*Πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό*, πετώντας από πάνω του τα βαρίδια
του υποταγμένου, κυβερνητικού συνδικαλισμού και στηρίζοντας τις *ταξικές,
ανεξάρτητες απεργιακές συγκεντρώσεις* ανά τις πόλεις.

*Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και λαμβάνοντας* όλα τα απαραίτητα μέτρα
υγειονομικής προστασίας για την μη διάδοση του κορωνοϊού, οι κινητοποιήσεις
τις εργατικής Πρωτομαγιάς, θα αποτελέσουν εφαλτήριο όχι μόνο για την
απόκρουση της επίθεσης, αλλά πολύ περισσότερο *για την αντεπίθεση του
λαϊκού και εργατικού κινήματος* μπροστά στις επερχόμενες μάχες*.*

*Όλοι/ες στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία των εργατικών σωματείων και
ταξικών δυνάμεων την Παρασκευή 1η Μάη, στις 10πμ στο Άγαλμα Βενιζέλου*

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΕ Ηρακλείου


1 2 3 4 5

Εργατική πρωτομαγιά.

Ανεξάρτητη Ταξική Συγκέντρωση 1/5, άγαλμα ηρώων (παραλια), 19:00

Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!!

Υγεία--τροφή-στέγη για όλους και όλες.

Η κοινωνική ταξική αλληλεγγύη θα νικήσει.

Αγώνας μέχρι τέλους για γη και ελευθερία!!!

Κείμενο για Εργατική πρωτομαγιά

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
ΥΓΕΙΑ-ΤΡΟΦΗ-ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!!

Δύο μήνες τώρα μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, μέσα στην αγωνιώδη προσπάθεια της κοινωνικής πλειοψηφίας να επιβιώσει και να ερμηνεύσει την πραγματικότητα, ξεδιπλώνονται τα πλέον απάνθρωπά σχέδια ενός συστήματος που είναι συνυφασμένο με την κερδοφορία και την εκμετάλλευση. Όχι, μπροστά στον κίνδυνο υπονόμευσης της δημόσιας υγείας δε σταθήκαμε όλοι ίσοι και δε δώσαμε τη μάχη από το ίδιο μετερίζι και με τον ίδιο σκοπό. Όχι, η πανδημία δεν επιβεβαίωσε την ανάγκη της «εθνικής ενότητας», αλλά απέδειξε πως η ανάγκη του ταξικού αγώνα, του αγώνα ενάντια στην αστική κυριαρχία είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την εκμεταλλευόμενη πλειοψηφία.

Δύο μήνες τώρα τα εκμεταλλευτικά σχέδια του καπιταλισμού δεν κήρυξαν καμία ανακωχή, απλά διαμόρφωσαν τις συνθήκες ενός μονομερούς πολέμου ενάντια στα οικονομικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Πώς; Με τη δολοφονική πολιτική της πριμοδότησης των ιδιωτικών μονάδων υγείας τη στιγμή που δεν ξόδεψαν δεκάρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Με την ακριβοπληρωμένη επικοινωνιακή προπαγάνδα της «ατομικής ευθύνης» που στόχο έχει την ωρίμανση του κοινωνικού κανιβαλισμού και του νέου τύπου χαφιεδισμού. Με τη δρομολόγηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέσω μιας εικονικής διαπραγμάτευσης ΕΕ και κυβέρνησης, που ξεσκεπάζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και των δύο. Με το αντιεργατικό πογκρόμ με απολύσεις μέσω SMS (swissportskyserv), με απολύσεις- συνδικαλιστικές διώξεις (υπηρεσία ασύλου), με απολύσεις από τους κατασκευαστικούς κολοσσούς του κεφαλαίου (ΕΛΑΚΤΩΡ) κτλ. Με εργαζόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σε όλους τους μεγάλους χώρους παραγωγής να δουλεύουν ως αναλώσιμοι χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Με την προώθηση ενός «περιβαλλοντικού» νόμου που χαρίζει με διαδικασίες fasttrack,όλο το φυσικό πλούτο στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξή, ανοίγοντας πόρτες σε δεκάδες ανοιχτά περιβαλλοντικά μέτωπα (αιολικά, καύση σκουπιδιών κτλ). Με την προώθηση νόμου για την εκπαίδευση, που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς. Με την οικοδόμηση ενός καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, μονίμου χρήσης, με στυλοβάτη τα σώματα ασφαλείας, τη δαιμονοποίηση του δημόσιου χώρου ως «επιβλαβή» και την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης.Σε αυτό το πλαίσιο τα χρήματα δεν φτάνουν ποτέ για τη δημόσια υγεία, αλλά αρκούσαν για την πρόσληψη 1500 αστυνομικών που θα παρέμβουν με το παραδοσιακό αντίδοτο της καταστολής και των προστίμων. Με το δολοφονικό εγκλεισμό χιλιάδων φαντάρων στις στρατιωτικές μονάδες. Με τον εγκλεισμό χιλιάδων μεταναστών στα στρατόπεδα κολαστήρια και εκατοντάδων φυλακισμένων στις φυλακές, σε μία αρρωστημένη αναβάθμιση της τυφλής ποινικοποίησης σε άδηλη θανατική ποινή .

Και αν όλα αυτά φαίνονται μακρινά και μεγάλα η τοπική εικόνα επιβεβαιώνει την κεντρική κατεύθυνση. Εν μέσω πανδημίας δήμος και περιφέρεια προωθούν τη δημιουργία του εργοστασίου SRFμε την κατάθεση της εν λόγω μελέτης. Ο δήμος Βόλου πρωτοστατεί στην αντεργατική εκστρατεία τρομοκρατώντας απλήρωτους ηθοποιούς που δούλευαν συμβασιούχοι σε υπηρεσίες του. Ως συνεχιστές της κυβερνητικής προπαγάνδας εισηγήθηκαν το κλείσιμο της παραλίας του Βόλου εναρμονιζόμενοι πλήρως με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης». Και βέβαια έδωσαν ρεσιτάλ ρατσισμού και στοχοποίησης πληθυσμών με την προσπάθεια ενοχοποίησης των Ρομά ως «υγειονομικές βόμβες».

Όλα αυτά δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Οι οικονομικοί τριγμοί του καπιταλισμού δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας. Δέκα χρόνια τώρα όλα τα σφυριά χτυπάνε στην αντιμετώπιση μιας δομικής καπιταλιστικής κρίσης που αυταρχικοποιεί την πολιτική ζωή και φτωχαίνει την κοινωνική πλειοψηφία. Όσο η κρίση βαθαίνει τόσο εντείνεται η επίθεση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, σε κάθε ελεύθερο αγαθό, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Ποια από τα έκτακτα μέτρα τις τελευταίας δεκαετίας ανεστάλησαν; Κανένα. Πολύ απλά γιατί το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης ήρθε για να μείνει ως θεματοφύλακας της καπιταλιστικής κυριαρχίας, της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας. Ήρθε για να εντάξει στο καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων μετά από τους μετανάστες, τα εκατομμύρια των φτωχών που γέννησε η καπιταλιστική κρίση και θα πολλαπλασιάσει ο συνδυασμός της με την πανδημία.

Αυτός ο μονομερής ταξικός πόλεμος δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης δεν σώζει της ζωές μας, αλλά την κερδοφορία του καπιταλισμού. Παρά το κλίμα φόβου και την κρατική τρομοκρατία οι πρώτες αγωνιστικές παρεμβάσεις των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων, αλλά και οι πολύμορφές δράσης αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός αγωνιζόμενου εργατικού ταξικού ρεύματος που θα ανατρέψει τους αστικούς σχεδιασμούς, σπάζοντας το κλίμα αναμονής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η φετινή πρωτομαγιά. Η ιστορία των αγώνων της εργαζόμενης πλειοψηφίας συναντάει τη σημερινή ανάγκη ενός ολόκληρού κόσμου να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να ζήσει ελεύθερος και σε αρμονία με το περιβάλλον. Δεν κατεβαίνουμε εθιμοτυπικά στους δρόμους. Από τη δική μας σκοπιά δεν το κάναμε ποτέ εξάλλου. Από αυτή την άποψη καμία κυβέρνηση δε θα ορίσει το πλαίσιο των ταξικών αγώνων του σήμερα. Κανένας υπουργός και κανένα στέλεχος του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού δε θα φτιάξει αγωνιστικό ημερολόγιο κατά παραγγελία. Η πρωτομαγιά δεν είναι κινητή εορτή. Είναι απεργία και εργατική μάχη. Κατεβαίνουμε γιατί εκεί είναι το μοναδικό πεδίο που μπορούν να διεξαχθούν και να κερδηθούν μάχες ενάντια σε όσους μας κλέβουν τις ζωές μας. Δεν αψηφούμε τη δημόσια υγεία. Δεν μπορούμε να την υπερασπιστούμε όμως κλεισμένοι στα σπίτια μας καρτερώντας τον κορονοιό, άλλες ασθένειες ή τη φτώχια να μας χτυπήσει την πόρτα. Καλούμε όλο το λαό, λαμβάνοντας τα μέτρα που επισημαίνουν οι υγειονομικοί να κατέβει στους δρόμους την πρωτομαγιά παλεύοντας ενάντια στην καλπάζουσα εργοδοτική ασυδοσία, παλεύοντας για όλους τους υλικούς όρους της ζωής του, παλεύοντας ένα σύστημα που κοστολογεί τη ζωή πολύ φτηνά. Σε αυτή τη βάση καλούμε το λαό του Βόλου να συμμετέχει στην ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση της πρωτομαγιάς την Παρασκευή 01/05 στις 19:00 στο άγαλμα των ηρώων στην παραλία του Βόλου.

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Απριλίου 00h


1 2 3 4 5

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 20- Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ!

Η απεργία-εξέγερση των εργατών/ιων του Σικάγο το 1886 για τα βασικά εργασιακά δικαιώματα αλλά και για την διεκδίκηση του 8ώρου αποτελεί μιά απο της σημαντικότερες στιγμές-σταθμούς στην ιστορία των κοινωνικών ταξικών αγώνων. Η καταστολή του κράτους ήταν αμείλικτη, πνίγοντας στο αίμα την εξέγερση εκείνη την ημέρα και καταδικάζοντας με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς στοιχεία σε θάνατο πέντε αναρχικούς που είχαν πρωτοστατήσει στους αγώνες των τελευταίων χρόνων. Το μήνυμα της εξέγερσης παραμένει ζωντανό όλα αυτά τα χρόνια καθώς η ταξική καταπίεση και εκμετάλλευση συνεχίζει να υφίσταται.

Ιδιαίτερα τώρα, σε μία εποχή όπου την υγειονομική κρίση του κορονοιού, ετοιμάζεται να διαδεχτεί μια νέα ισχυρότερη οικονομική κρίση και πιθανόν ένα παγκόσμιο οικονομικό κράχ. Η διαχείριση του κορονοιού λειτούργησε και λειτουργεί ως επιταχυντής της δεύτερης. Η παγκόσμια οικονομία εδώ και καιρό είναι σε κάθοδο και έχει μπει σε μία άτυπη διαδικασία καταστροφής κεφαλαίων σε μια προσπάθεια αναδιάταξης των στρατηγικών της στόχων. Οι τιμές του πετρελαίου λόγω της μειωμένης ζήτησης έχουν πιάσει ιστορικό χαμηλό (εντείνοντας τους διακρατικούς ανταγωνισμούς) , και σε συνδυασμό με τον αρχικά εσωτερικό και στην συνέχεια εξωτερικό δανεισμό που θα προχωρήσουν τα κράτη ώστε να ενισχύσουν (για ακόμα μια φορά) τις επιχειρήσεις , θα οδηγήσουν στο σκάσιμο της οικονομικής φούσκας με ανεξέλεγκτες για τους 'από τα κάτω' ('άνεργες, επισφαλώς εργαζόμενους,μετανάστες κλπ) συνέπιες. Η υποτίμηση της εργασίας που συντελείται αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια με : υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της ελαστικοποιημένης και μαύρης εργασίας, την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του μισθολογικού κόστους για τα αφεντικά, θα ενταθεί σε μία προσπάθεια μετακύλισης των συνεπειών της κρίσης στους 'από τα κάτω'. Άλλωστε μην ξεχνάμε οτι οι κρίσεις είναι σπλάχνο απο τα σπλάχνα του καπιταλισμού που φυσικά τις χρησιμοποιεί ώστε να αλλάζει μορφή και να ισχυροποιείται. Τα έκτακτα εργασιακά μέτρα και η προσωρινή αναστολή κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων εν μέσω κορονοιού (γιγάντωση της εκ περιτροπής εργασίας, αμφισβήτηση -αλλαγή συμβάσεων κ.α.) , δίνουν μια εικόνα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει αν δεν υπάρξει αντίσταση. Η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας απο την πρώτη Μαιού, εκτός από τραγική ειρωνεία, αποτελεί και ένα ακόμα ένα τραγικό στιγμιότυπο αυτής της συνθήκης- μιας συνθήκης που θα χειροτερεύει όσο περνάει ο καιρός.

Απο την άλλη είναι δεδομένο οτι τα μέτρα περιστολής των ελευθεριών που πάρθηκαν με αφορμή την αντιμετώπιση του κορονοιου τελικό σκοπό έχουν τον εκφοβισμό-την πειθάρχηση του κόσμου ενόψει όλων των παραπάνω. Η καραντίνα, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, συναθροίσεων-πορειών κλπ και τα υπόλοιπα αμφιβόλου (ιατρικής αποτελεσματικότητας) μέτρα ήρθαν για να μείνουν, (αρχικά σε περιοδική κλίμακα) μέχρι να παγιωθούν, συνεπικουρώντας σε ένα διαρκές καθεστώς 'έκτακτης ανάγκης'. Το αισχρό νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις που ετοιμάζει εδώ και καιρό η κυβέρνηση, κινούταν απο πριν σε αυτήν την κατεύθυνση , και η κρίση του κορονοιού απλά το επιταχύνει προλειαίνοντας το έδαφος. Το κράτος θωρακίζεται (κι άλλο) αναβαθμίζοντας το νομικό του οπλοστάσιο και προσλαμβάνοντας χιλιάδες αστυνομικούς την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας παραπαίει. Οι προτεραιότητες του είναι εμφανής.. η προετοιμασία του για ενδεχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις και η πάταξη του εσωτερικού εχθρού.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε & καλούμαστε την φετινή πρωτομαγιά να δώσουμε ένα ανοιχτό στίγμα αντίστασης σε αυτά που μας ετοιμάζουν, αλλά και σπασίματος στον δρόμο του μαζικού κλίματος φόβου & πανικού που έχει εγκαθιδρυθεί. Να στήσουμε αναχώματα στην κρατική καταστολή και την καπιταλιστική επέλαση μέσα από αυτοοργανωμένες ομάδες και δράσεις, συλλογικοποιωντας πολύμορφα τις αντιστάσεις μας. Ακόμα και η μεγαλύτερη καταιγίδα ξεκινάει με τις πιο μικρές σταγόνες, ας προετοιμαστούμε, ας οργανωθούμε και ας σπάσουμε στην πράξη την σιγή νεκροταφείου που απλώνεται στην κοινωνία. Στον ταξικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι 'απο τα πάνω' και εντείνεται, με το να μένει κάποιος/α απαθής, έχει ήδη πάρει θέση.

Συγκέντρωση (με κατάλληλα μέτρα και αποστάσεις αυτοπροστασίας) : Παρασκευή 1 Μαϊού στις 19:00 στην παραλία στο Άγαλμα.

Η Υγειονομική -οικονομική -περιβαλλοντική κρίση είναι τα αφεντικά σε στάση επίθεσης.

Οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες δεν μπαίνουν σε καραντίνα .

Αναρχικές-αντιεξουσιαστές-καταληψίες, Βόλος 27/4/20

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Απριλίου 07h


1 2 3 4 5

1η Μάη μέρα Αγώνα!

Από το Μπρονξ μέχρι το Βερολίνο και από τη Μόσχα μέχρι το Σαντιάγο η εργατική τάξη μέσα στα χρόνια πάντα απεργούσε την 1η του Μάη και τιμούσε τoυς νεκρούς και τους αγώνες της.

Οι θύελλες της ιστορίας, τα αντεπαναστατικά κύματα, οι πόλεμοι, ο φασισμός, η κατάρρευση του ανύπαρκτου σοσιαλισμού, ο ρεφορμισμός, όσα πλήγματα και αν κατάφεραν, δεν κατάφεραν να σβήσουν τις εστίες της που σιγοκαίνε. 134 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εργατική εξέγερση του Σικάγου η εργατική τάξη οφείλει να αναμετρηθεί με το ιστορικό ερώτημα «Κοινωνική Χειραφέτηση και Κομμουνισμός ή Υποδούλωση, Πόλεμος και Καπιταλιστική Βαρβαρότητα».

Η Πρωτομαγιά του 2020 σε ολόκληρο τον κόσμο αναμφισβήτητα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Η πανδημία του κορονοϊού σφραγίζει τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες με την εργαζόμενη πλειονότητα παγκόσμια να σηκώνει το μεγάλο βάρος σε όλα τα επίπεδα. Στο όνομα του ιού έχουν παρθεί σημαντικά μέτρα που πλήττουν για άλλη μια φορά το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα, συνολικά τη θέση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το κεντρικό ζήτημα της περιόδου είναι το ποια τάξη θα πληρώσει το λογαριασμό της αντιμετώπισης του ιού και της νέας οικονομικής κρίσης/ύφεσης που τη συνοδεύει ; Θα πληρώσει επιτέλους η αστική τάξη, οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι τράπεζες και οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι εμπορικές αλυσίδες από τον συσσωρευμένο πλούτο από τα κέρδη που κατέχουν, ή θα πληρώσει πάλι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα;

Αύριο ο κόσμος της εργασίας με πλήθος εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων και κινήσεων θα είναι στο δρόμο! Υπογραμμίζουμε ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, μπορεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας των διαδηλωτών.

Αθήνα : 10.30 στα Χαυτεία

Θεσσαλονίκη : 11.00 στην Καμάρα

Πάτρα : 10.30 στην πλατεία Όλγας

Ιωάννινα : 10.00 στο Εργατικό Κέντρο

Πρέβεζα: 10.00 στο θεατράκι του πυροβολικού

Βόλος: 19.00 Άγαλμα Ηρώων, παραλία

Χανιά: 11.00 στην Πλατεία Αγοράς

Ηράκλειο: 10.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου

Ρέθυμνο: 10.00 στο μνημείο του Λούη Τίκα, Μαρίνα Ρεθύμνου

Οι εργαζόμενοι κρατάμε την κοινωνία όρθια. Ο κόσμος αυτός θα γίνει δικός μας!

Αναιρέσεις

πηγή : http://www.anaireseis.gr/απόψεις/4476/ ?utm_so…